Katsaus Venäjään osa 1 (etnisten ryhmien kasvukehitys)

Venäjän valtion väestönkehityksestä on paljon myyttejä. Yleisimmät kaksi niistä ovat joko se että Venäjä tulee islamisoitumaan piakkoin ja toinen on se että väestö tulee kutistumaan piakkoin. Niissä kummassakin on toki pointtinsa ja niitä lienee syytä tarkastella vähän laajemminkin myöhemmin.

Venäjän väkiluku on noin 146 miljoonaa joista etniset venäläiset muodostaa noin 81%, sitten tulee Tataarit 3,9%, ukrainalaiset 1,4%, turkinsukuinen kansa baškiirit 1,1%, toinen turkinsukuinen kansa tšuvassit 1%, pohjois Kaukasian suurin kansa tšetšeenit 1% ja armenialaiset 0,9%. Kaikkiaan noin 160 etnistä ryhmää asuu Venäjän rajojen sisällä. Niistä 47:llä ryhmällä oli yli 50 000 jäsentä ja nuo 47 ryhmää muodosti 99,4% Venäjän kokonaispopulaatiosta.

 • Venäläinen analyytikko Andrey Illarionov on tutkinut Venäläisten etnisten ryhmien dynamiikkaa ja jakanut ne kuuteen eri kategoriaan:
 • Ensimmäistä ryhmää hän kutsuu termillä ”maastamuuttajat” – siihen kuuluu valkovenäläiset, ukrainalaiset, juutalaiset, saksalaiset ja georgialaiset. He ovat jättäneet Venäjän NL:n romahtamisen jälkeen ja heidän määränsä on tippunut 7,4 miljoonasta 3,4 miljoonaan ja prosentuaalisesti 5%:stä vain 2,4% prosenttiin vuosien 1989-2010 välillä.
 • Toinen ryhmä nimeltä ”kuolevat kansat” sisältää mm: suomalais-ugrilaiset: udmurtit, marit,, mordvalaiset ja moldovalaiset ja turkinsukuiset tšuvassit. He kärsivät matalasta syntyvyydestä ja korkeasta kuolleisuudesta, viimeisenä kahtena vuosikymmenenä heidän määränsä on tippunut 3% –> 2,4%
 • Kolmas ryhmä on nimeltä ”supistuvat kansat” siihen kuuluu toisaalta: kaukasialaiset: adyghetet ja kabardit,, turkinsukuiset baškiirit, kazakit, azerit ja tataarit,  joiden määrä on tippunut kahdessa vuosikymmenessä 8,4 miljoonasta 5,3 miljoonaan. Toisaalta tähän kategoriaan kuuluu myös etniset venäläiset joitten määrä on määrällisesti tippunut vielä enemmän kuin noitten edellä mainittujen yhteensä.
 • Neljäs ryhmä on ”maltillisesti kasvavat”, siihen kuuluvat korealaiset, mongolikansat burjaatit ja kalmukit, turkinsukuiset balkaarit ja jakuutit, kaukasialta tšetšeenit, osseetit ja inguušit sekä armenialaiset. He ovat kasvattaneet heidän kokonaismääräänsä johtuen korkeammasta syntyvyydestä sekä pienemmistä kuolleisuusasteista, sekä joskus myös myös maahanmuuton takia.
 • Viides ryhmä on nimeltä ”nopeasti kasvavat” : Siihen kuuluvat : mustalaiset, turkinsukuiset tuvalaiset, kumykit, nogait ja turkkilaiset, kaukasialaiset tabasaranit, lakit, lezgit, dargwat, avarit ja karatšait. Tämän ryhmän edustajilla on paljon keskivertoa suuremmat syntyvyyslukemat ja kuolleisuusluvut, ja sitä myöten nuoremmat ikäpyramidit. Siksi on helppo olettaa että nämä ryhmät jatkaa kasvuaan tulevaisuudessakin. Heidän määränsä kasvoi 1,6% viimeisenä kahtena vuosikymmenenä.
 • Kuudes ryhmä on ”maahanmuuttajat”  siihen kuuluu Keski-Aasialaiset: Uzbeekit, tajikit, kirgiisialaiset joitten määrä on kasvanut virallisesti ja epävirallisesti 10%:lla joka vuosi.
 • Lisähuomiona mainittakoot että 5,6 miljoonaa ei kertonut etnisyyttään vuoden 2010 listauksissa, joka oli 362x enemmän kuin vuonna 1989, johtuen mm. kansojen sekoittumisesta johtuvista epäselvyyksistä ja siitä ettei Venäjän valtio sellaisia enää vaatinut virallisiin asiakirjoihin pakollisena ym.

Jokatapauksessa Venäjä on iso maa, eikä ole aina mielekästä jaotella ihmisiä etnisyyden perusteella siinä mielessä että esim. etniset venäläisetkin voivat omata erilaisia kulttuureja joilla on erilainen väestörakenne ja syntyvyys. Erilaisilla uskontoa harjoittavilla liikkeillä ja yhteisöillä kun on yleensä omat suuntansa, jokatapauksessa uskontojen kehityksestä ja islamisoitumisesta kirjoitan myöhemmin enemmän. Esittelen kuitenkin lyhyesti muutaman etnisten venäläisten liikkeen jolla on korkeahko syntyvyys:

 • Vanhauskovaiset; (starovertsij) vanhojen rituaalien noudattajat, irtautuivat kirkon pääuomasta vuonna 1667. Vanhauskoiset eivät halunneet luopua perinteistä ja viettävät nykyisinkin eristäytynyttä elämää, joten heidän tarkkaa määrää on vaikea arvioida. Joku venäläinen on netissä arvioinut että heitä olisi Venäjällä 2,5 miljoonaa joista noin 200 000 olisi ns. ultra-ortodokseja jotka elää täysin eristäytynyttä elämää mm. eri puolilla siberiaa. Heidän kylissään syntyvyys on kuulemma 4-5x korkeampaa kuin naapurikylissä. Jotkut jopa elää niin eristäytyneenä ettei valtio edes tiedä heidän olemassaolosta eikä heitä näy siten valtion kirjoilla. Tuvalla on muun muuassa näitä keskittymiä. 
 • Kasakat: on nimitys Etelä-Venäjällä sotilaallisesti järjestäytyneestä etnisesti lähinnä venäläisestä ratsastajaväestä, Neuvostoliiton aikoina Stalin vainosi heitä kovasti ja liike vaipui pimentoon mutta Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen liike on elpynyt. Nykyisin heitä on noin 7 miljoonaa riippuen vähän määrittelytavasta, he ovat Venäjän mittapuilla erittäin konservatiivisiä, usein perheissä on 5-6 lasta, siten heidän määränsä on vahvassa kasvussa. 
 • Ortodoksiset ja muut uskonnolliset liikkeet: Venäjällä Neuvostoliiton romahtamisen jälkeen uskonnot sai vapauden toimia. On syntynyt tuon arvotyhjiön seurauksena erilaisia uskonnollisia ryhmiä ja kultteja jotka elää omaa maailmaansa, kuten esim. Vissarion. Jäänee nähtäväksi millaista kasvupotentiaalia he tulevat omaamaan. http://en.wikipedia.org/wiki/Vissarion

Tiivistelmä:

Vaikka Venäjän yleinen syntyvyys on ollut kohtuu matalaa ja vaikka ns. etnisten venäläisten määrä on laskussa niin siellä on silti kuitenkin monia etnisten venäläistenkin pyörittämiä kulttuurillisia ala-ryhmiä joilla on suuri kasvupotentiaali, siten ei kannata laskea sen varaan, että venäläiset jäisi historian kirjoihin kuolleena kansana.

Lähdeviitteitä:

http://russialist.org/2010-census-shows-fewer-russians-more-non-russians-and-many-who-no-longer-declare-an-ethnic-identity-at-all/

http://en.wikipedia.org/wiki/Demographics_of_Russia

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s