Dan Freedmanin näkemys käyttäytymiseroista vastasyntyneillä – eri etnisyyksien edustajilla.

Dan Freedman: Racial differences in newborn behavior, 1974. Famous video demonstrating racial differences in the behavior of newborn babies, which suggests that racial differences are genetic, not cultural.

Daniel Freedman oli professori antropologiassa Chicagon yliopistossa. Hän teki adoptio tutkimuksia koirille ja huomasi, että eri koiraroduilla on erilaisia luonteenpiirteitä. Hän pohti oliko se synnynnäistä vai jotenkin liittynyt siihen, miten heidän emo kasvatti heidät. Beaglen pennut oli lannistumattoman ystävällisiä, shetlanninlammaskoirat olivat eniten herkkiä koville äänille tai pienellekkin rangaistukselle. Karkea-karvaiset terrierit taas olivat niin kovia ja aggressiivisia että Danielin piti pitää hanskoja leikkiessään niitten kanssa vain 3 viikon ikäisinä. Basenjit taas oli etäisiä ja itsenäisiä.

Hän päätti testata samaa ihmisryhmien kanssa. Hän seurasi vastasyntyneitä lapsia sairaalassa San Franciscossa missä hänen ensimmäinen lapsensa oli syntynyt. Hän vertaili kiinalaisia lapsia Pohjois-Eurooppalaisiin täysin identtisissä oloissa – (äidit oli samanikäisiä, yhtä paljon aikaisempia lapsia, samat määrät lääkkeitä sairaalassa jne.)  Valkoiset vauvat aloittivat itkemään herkemmin ja kun he aloittivat niin heitä oli vaikeampi lohduttaa. Kiinalaiset vauvat sopeutui lähes mihin tahansa asentoon heidän laitettiin. Esimerkiksi kun heidät laitettiin pää alaspäin heidän vauvasänkyynsä, niin heillä oli tapana pitää heidän päänsä haudattuna lakanaan sensijaan että he olisi nopeasti kääntyneet kyljelleen niin kuin Eurooppalaiset lapset teki. He myös painoivat vauvan nenää rätillä pakottaen heidät hengittämään suullaan. Suurin osa Eurooppalaisista ja ”mustista” taisteli tätä prosessia vastaan ja tätä pidettiin normaalia reaktiona länsimaisissa lääketiede opeissa. Kiinalaiset vauvat sensijaan vain makasi rauhallisesti hengittäen suullaan, panematta vastaan. Myöhemmin hän testasi tätä navaho lapsiin eli natiivi amerikkalaisiin, ja he olivat vielä enemmän rauhallisia kuin kiinalaiset, kuin he olisi kuolleita ollut. Japanilaiset olivat myös samanlaisia kuin kiinalaiset, mutta hieman enemmän ärtyisiä kuin kiinalaiset, mutta ei lähelläkään valkoisten tasoa.

Lähdeluettelo:

http://westhunt.wordpress.com/2013/03/16/dan-freedmans-babies/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s