Fergusonin mellakat tarkastelussa

Siirrytäänpä Venäjältä pikkuhiljaa kohti Amerikkaa.

Amerikassa on Fergusonissa ollut mellakoita, kun elokuussa 2014 valkoinen poliisi ampui nuoren mustan miehen. Kaupunkiin julistettiin ulkonaliikkumiskielto ja paikalle kutsuttiin kansalliskaarti mellakoiden rauhoittamiseksi. Valamiehistö päätti jättää syytteet nostamatta nuoren 18-vuotiaan mustan miehen ampunutta poliisia kohtaan, mutta kyseinen poliisi erosi virastaan.

Tarkastellaan ensin Fergusonin kaupunkia itsessään:

10484728_10152884064611000_7972131485365731796_n

FergusonCard2-2

FergusonCard7FergusonCard3

1408043091000-Ferguson-photo-graphic

Kuten voimme huomata niin kyseessä on kohtuu köyhä kaupunki jossa on tapahtunut tyypillinen ”valkoinen pako” ilmiö Amerikassa, eli valkoiset on muuttanut pois sieltä sitä mukaa kun mustien määrä on kasvanut. Tämän seurauksena kaupungin julkiset ja poliisihallinnot ei ole pysynyt perässä muutoksessa vaan ne on miehitetty vielä valkoisilla. Tässä ei välttämättä ole kyse mistään KKK klaanin salaliitosta sillä vielä 90 luvullahan kaupungin väestöstä 74% oli valkoisia ja voinee olettaa että monet 90 luvulla palkatuista esim. poliiseista on edelleen töissä kaupungissa. Valkoiset poliisit toki saattaa pysäyttää mustia nuoria enemmän kuin valkoisia vastaavia joskus jopa puolueellisesti, mutta pitää kuitenkin muistaa, että mustat miehet todennäköisemmin on mukana rikollisissa toiminnoissa kuin valkoiset. Jengiin kuuluminen kun on yleistä mustien nuorten miesten keskuudessa. Ennusteiden mukaan myös joka kolmas musta mies päätyykin ennenpitkää vankilaan, joten heidän pysäyttyminen siten prosentuaalisesti useammin ei ehkä ole täysin perusteetonta, vaikkakin heistä ehkä epäreilua.

Vaikka tapaus on varmasti surullinen kaupungin asukkaille niin pitää kuitenkin muistaa että tässä tuskin on kyse mistään KKK klaanin soluttautumisesta poliisiin, vaan USA:ssa poliisin ylilyönnit ihan kaikkia etnisiä ryhmiä kohtaan on arkipäivää. Ja USA kun on iso maa, niin kyllähän sitä rapatessa roiskuu aina jossain päin maata.

Tilastojen valossa poliisien tappamien mustien amerikkalaisten määrä viimeisen 50 vuoden aikana on tippunut kuitenkin 70%. Vuonna 2012, 123 mustaa amerikkalaista kuoli poliisin tappamana. Samana vuonna 326 valkoista amerikkalaista kuoli poliisien tappamana. Valkoisia amerikkalaisia on noin 63% maan väestöstä siinä missä mustia on noin 12,6% joten mustilla toki oli hieman suurempi todennäköisyys prosentuaalisesti päätyä uhriksi, vaikkakin määrällisesti valkoisia kuoli enemmän. 1-45-500x288

Bill-OReilly-665x385-550x318

killing-by-race-2011

Lisäisin vielä että, vuonna 2013 mustat murhasi 5375 ihmistä Amerikassa, siinä missä valkoiset 4396. Noin 90% mustien murhaamista on kanssa mustia, joten mustien väkivaltarikollisuus omiaan kohtaan on selvästi suurempi ongelma kuin ”valkoisten” poliisien väkivalta heitä kohtaan. Lisäksi, kuten voimme havaita, niin USA:ssa valkoisten tekemät murhat mustia kohtaan ovat paljon vähäisempiä kuin päinvastainen joten on virheellistä sanoa että mustat kärsisi jotenkin ”valkoisten systemaattisista murhista ja väkivallasta heitä kohtaan” Pitää myös muistaa että noin 100 poliisia tapetaan joka vuosi USA:ssa, joten se kenties selittää sitä miksi poliisit käyttäytyy hieman ylireagoidusti verrattuna esim. Suomeen.

Tiivistettynä voisin sanoa että en oikein ymmärrä koko kohua koska se vaikuttaa niin normipäivältä USA:ssa, että jos noita kaikkia raportoisi niin noita olisi jokaiselle vuorokaudelle vuodessa, kuinka aina joku ”viaton” kuoli epäselvissä oloissa. Mutta kyllähän tälläiset uutiset toki myy ja on mediaseksikkäitä länsimaissa. Myöskään myytit ”valkoisten” sorrosta mustia kohtaan, jona media mielellään tilanteen esittää, ovat liioittelua.

trump-tweet-618x611

Lähdeluettelo:

http://www.foxnews.com/transcript/2014/12/02/bill-oreilly-what-ferguson-protesters-accomplished/

http://www.nleomf.org/facts/enforcement/

http://www.motherjones.com/politics/2014/08/10-insane-numbers-ferguson-killing

http://rare.us/story/white-on-black-murder-who-really-is-killing-whom/

http://www.huffingtonpost.com/2013/10/04/racial-disparities-criminal-justice_n_4045144.html

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Fergusonin mellakat tarkastelussa

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s