Islamisoituuko Venäjä? osa 2

  • Tässä viestissä käsittelen hieman muslimien asenteita Islamiin Venäjällä ja sen lähiympäristössä, mistä sinne virtaa maahanmuuttajia, kuten Keski-Aasista. Sekä ei-muslimien suhtautumista islamiin Venäjällä.
  • Kuten edellisessä viestissä jo totesin, niin muslimit Venällä ovat pitkälti maallistuneita ja heidän Islamin uskonsa ei ole yhtä kirjaimellista kuin esim. Lähi-Idässä. Heidän kulttuurinsa muodostuu heimotraditioista ja esim. kohtuu liberaalista suufilaisuudesta mystiikasta. Vaikkakin Venäjälläkin on pieni mutta radikaali joukko salafisti, äärimuslimeita.
  • Mitä tulee sitten venäläisten suhtautumiseen islamia kohtaan: Outi Parikka kirjassaan : ”Äiti-Venäjän aapinen” kirjoittaa näin: ”Venäjällä muukalaispelko ei juuri yhdisty uskontoon, sillä uskontoja venäläiset suvaitsevaiset. Pietarin nuorten uskonnollisuudesta väitöskirjan tehnyt Maija Turunen havaitsi nuorten hyväksyvän sen, että maassa on muslimivaltaisia tasavaltoja kuten Tatarstan, Tsetsenia ja Baskiria. Nuoret hyväksyvät myös suurkaupunkien kuten Moskovan ja Pietarin, suuret muslimiseurakunnat. Uskonnon osalta nuoriso tunnustaa hyvin valtion monikulttuurisuuden ja moniuskoisuuden. Turusen mukaan venäläisetnuoret kokevat uskonnon geneettisenä eli periytyvänä, jolloin myös islamilaisuus on yhtä oikeutettu uskonto kuin ortodoksisuuskin. Islamin historialliset juuret ymmärretään hyvin ja niitä kunnioitetaan. Monet Turusen jututtamat nuoret ajattelijat, että uskonnoissa on pohjimmiltaan kyse samoista asioista, eivätkä siksi nähneet ortodoksisuuden ja islamin ytimen välillä suuria eroja.
  • Arvostetut uskontutkijat Kimmo Kääriäinen ja Dmitri Furman selittävät suvaitsevaisuuden juontavan tiedon puuttesta ja omintakaisesta uskonkäsityksestä, joka on hyvin elektrinen eli se ottaa aineksia monelta taholta maallisista traditioista astrologiaan. Yhdistäessään uskonnolliseen ideologiaan monia elementtejä ihminen ei näe tarvetta tehdä suuria eroja eri uskonkuntien välillä. Tutkijoiden mukaan Venäjän kansalaisilla ei ole myöskään kykyä tehdä suuria eroja uskonkuntien välillä, sillä pitkän ateistisen kauden seurauksena heiltä puuttuu perustietämys uskonnoista, joten eivät osaa kyseenalaistaa eri uskontojen ideologioita. Näin ollen venäläinen vieraanpelko syntyy lähinnä ulkonäön, kielen ja tapakulttuurin poikkeavuudesta.
  • Uskontoon ylipäätänsä suhtaudutaan Venäjällä nykyään myönteisesti. Suurinta kannatusta saa luonnollisesti ”Pyhän Venäjän” oma uskonto ortodoksisuus, mutta myös islamiin suhtaudutaan valtaosin myönteisesti. Venäjällä on tätä nykyä noin 20 miljoonaa muslimia. He asuvat pääosin Uralilla, Volgajoen alueilla, Siperiassa ja Pohjois-Kaukasuksella. Venäläisistä vain noin kolmasosa liittää islamiin kielteisiä määritteitä (esimerkiksi sotaisuus, taantumuksellisuus ja epähumaanisuus) Tataareihin jotka ovat maallistuneimpia suhtaudutaan myönteisimmin, siinä missä tsetseeneihin kielteisemmin.
  • Tiivistettynä voisi sanoa että venäläiset suhtautuu itse islamiin myönteisesti mutta moniin muslimi-etnisyyksiin kielteisesti. Venäjällä muutenkin itse etnisyyden kritisoiminen ei ole samanlainen tabu kuin länsimaissa missä puheet etnisyydestä on siirtynyt kulttuuriin, rasismileiman pelon takia. Monet venäläiset ajattelijat pitävätkin Islamia enemmin liittolaisena kuin vihollisena, heille sensijaan arvo-liberaalit länsimieliset ovat todellinen uhka. Johtava geopoliittinen tutkija Alexander Dugin kuvailee asiaa näin:  The book stresses the ”continental Russian-Islamic alliance” which lies ”at the foundation of anti-Atlanticist strategy”. The alliance is based on the ”traditional character of Russian and Islamic civilization”. Islamisoituminen uhka on lähinnä länsi-Eurooppalaisten oikeistolaisten painajaisissa. Venäjällä sensijaan oikeistolaiset nationalistit tuntuu oikein haaveilevan islamisoitumisesta ja monet kristityt venäläiset povaakin tsetseeni Ramsan Kadyrovia Putin seuraajaksi.  Myös Putin itse on sanonut kuinka Venäjän ortodoksinen kirkko on lähempänä Islamia kuin katolilaisuutta.  “Almost every day,” he continues, “we see various manifestations of so-called ‘Orthodox Islam,’” Everything begins with something small,” he continues. “Russians will be offered a unifying anti-Western ideology according to which Islam and a special ‘Russian Orthodoxy’ are the two pillars on which Russia stands. Further, television will convince us that in the capital of each region there must be both an Orthodox cathedral and a mosques.”
  • Pewresearch on ottanut selvää muslimien asenteista Venäjällä ja tässä muutamia taulukoita siihen liittyen. gsi-ch2-2
  • Venäjän Muslimeista vain 44% pitää Islamia tärkeänä heidän elämässään, ero on kohtuu suuri verrattuna esim. Pakistanin kaltaisiin maihin.gsi-es-9
  • Ja vain 19% Venäjän muslimeista käy viikottain moskeijassa, ja joka kolmas ei käy koskaan ylipäätänsä. gsi-ch2-6
  • Venäjällä on tyypillistä että ihmiset identifoituu ”vain muslimiksi” sensijaan että he identifoituisi ”sunniksi, shiiaksi tai joksikin muuksi.” Tämä kertoo siitä, että Venäjällä islamia ei tulkita yhtä kirjaimellisesti kuin jossain muissa muslimimaissa, vaan muslimi-opit sekoittuu heimotraditioihin.gsi-es-12

Lopuksi sanottakoon, että vaikka jutut on antanut Venäjän muslimeista hieman ns. ruusuisen kuvan, niin todellisuudessa he ihan varmasti tulevat aiheuttamaan ongelmia Venäjälle jatkossakin. Syyriassa ja Irakissa ISIS:sen riveissä sotii 1700 venäläistä ääri-muslimia, mikä kertoo jo oleellisen. Tosin vertailun vuoksi mainittakoon, että Briteistä sinne on lähtenyt suunnilleen saman verran muslimeita, vaikka briteissä muslimeita on vain 3 miljoonaa siinä missä Venäjällä 20 miljoonaa.

11200633_858833990865813_7681391212627647919_n

Lähdeluettelo:

http://www.pewforum.org/2012/08/09/the-worlds-muslims-unity-and-diversity-executive-summary/

Outi Parikka: Äiti-Venäjän aapinen – kirja

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s