Amissit osa 1, taloudellinen toimeentulo

Amissit on ihan mielenkiintoinen kulttuurillinen ryhmä USA:ssa, joka uskonsyihin vedoten kieltäytyy modernista teknologiasta ja he elävätkin varsin yksinkertaisesti maaseudulla, erilaisia töitä tehden. Kirjoitan amisseista ihan varmasti vielä monta kertaa, mutta tässä näin alkuun hyvä lainaus siitä, miten he tulevat taloudellisesti toimeen USA:ssa.

Milloin viimeksi on kukaan nähnyt kodittoman amissin? Ei koskaan. Miksi? Koska heidän kirkollaan on sosiaalinen verkosto, joka auttaa vaikeuksissa ponnistelevia jäseniä. Vaikka amissit eivät ole immuuneja talouden taantumalle – eräitä irtisanottiin tehdastyöstään ja he joutuivat palaamaan maata viljelemään – heidän elämäntyylinsä auttaa lieventämään laman vaikutuksia [amissien talousjärjestelmä muistuttaa joiltain osin distirbutismia Suom. huom.].

Houston Chroniclen loistavassa artikkelissa Amanda L. Grossman  kirjoitti amissien taloudenhallinnasta ja siitä, mitä kaikkea ”englantilaiset”, kuten amissit kutsuvat ulkopuolisia, voisivat heiltä oppia. Vuonna 2008 Geoff Williams kirjoitti amissien taloudellisesta elämäntyylistä keskusteltuaan veljensä kanssa, joka on amissien asiantuntija. Williams kertoi aikeestaan kokeilla amissien elämäntyyliä vuoden ajan säästääkseen rahaa.

Tässä on Grossmanin keräämät vinkit kaikille, jotka haluavat kokeilla säästämistä amissien tyyliin.

  1. Aloita säästäminen varhaisella iällä. Yleensä amissilapset käyvät koulua 15-vuotiaiksi asti, minkä jälkeen he ryhtyvät harjoittelijoiksi ja oppipojiksi jossain yhteisönsä lukuisista yrityksistä tai ammattikunnista. Teini-ikäiset luovuttavat palkkansa vanhemmilleen, jotka antavat lapselle 10 % käyttörahaksi ja laittavat loput säästöön, kunnes lapsi täyttää 21 ja saa ansaitsemansa rahat.
  2. Asu vanhempien luona ilmaiseksi. Mikäli amissi ei ole mennyt naimisiin 21 ikävuoteen mennessä, hän voi jäädä kotiin asumaan vanhempiensa kanssa maksamatta vuokraa tai muita vastaavia menoja. Nuori käy edelleen töissä ja auttaa kotitöissä.
  3. Käytä perhettä työvoimana. Amissien perheet ovat suuria ja voivat lapsikatraan avulla pyörittää pientä yritystä tai hoitaa maatilaa ilman ulkopuolisten palkollisten apua ja korkeampia kustannuksia.
  4. Matalammat verot. Useimmat ovat käsittäneet väärin ja luulevat, ettei amissien tarvitse maksaa veroja. He maksavat samoja veroja kuin muut amerikkalaiset, mutta välttyvät maksamasta eläkevakuutuksia, sosiaali- ja terveysmaksuja sekä sairausvakuutusta. Saadakseen verovirastolta vapautuksen näistä veroista heidän pitää olla amissien kirkon virallinen jäsen (jäsenkortinhaltija).
  5. Yhteisön terveysvakuutus. Amissit käyttävät säästöjään ja kirkon jäsenten lahjoituksia mahdollisten sairauskulujen maksamiseen. Jokaisella kirkolla on johtokunta, joka kerää seurakunnalta kuukausittain maksun perheenjäsenten määrän ja iän perusteella. Kirkko jakaa tästä rahastosta varoja seurakunnan jäsenten tarpeiden mukaan.
  6. Yrittäjyys. Jokaisella amissilla on jokin erityistaito tai ammatti. Grossmanin mukaan amissien asuttamalla maaseudulla Pennsylvaniassa näkee tien varrella lukuisia viittoja ja merkkejä tarjolla olevista amissien palveluista ja tuotteista. Heidän valmistamiaan tuotteita on tarjolla ostettavaksi, vaikka he eivät itse olisi paikalla, sillä myyntipöydän vieressä on maksulaatikko, johon rehelliset ostajat voivat maksaa ostoksensa.
  7. Elä nöyrästi. Amissien elämän perusta on nöyrä elämäntyyli. Heidän kulttuurinsa ei kannusta tuhlaamiseen, he ovat hyväntekijöitä ja heidän elämänsä on saasteetonta sekä luonnonläheistä. 

Alku linkin takana —————————->

http://www.magneettimedia.com/voimme-oppia-amisseilta-paljon-talouden-hallinnasta/#comment-20276

http://fi.wikipedia.org/wiki/Distributismi

Yksi kommentti artikkeliin ”Amissit osa 1, taloudellinen toimeentulo

  1. Mielenkiintoinen Uskonto. Aluksi Luulin että, se on jonkinlainen Lahko, kun niitä on paljon, juuri Yhdysvalloissa. Mielenkiintoista, Amis-Yhteisö.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s