6 luovaa tapaa joilla valtiot yritti nostaa syntyvyyttään

1. Tanska – Tanskassa syntyvyys oli laskussa ja alhainen, syntyvyysaste oli noin 10/1000 asukasta kohden. Tämä huolestutti joitain tanskalaisia, että heidän maansa ennenpitkää tyhjenisi asukkaista. Spies Travel niminen yritys ryhtyi sitten tuumasta toimeen ja loi kampanjan, joka rohkaisi tanskalaisia lähtemään lomalle, missä he sitten muka 46 % todenäköisemmin rupeaisi ”puuhiin.” Matkailuyritys tarjosi porkkanaa matkaan lähteville, sillä jos he matkan aikana harrastaisi seksiä ja nainen tulisi raskaaksi, niin matkailuyritys tarjoutuisi maksamaan 3-vuoden välineet vauvanhoitoon. 

2. Singapore – Singaporen hallitus on kiivaasti taistelemassa maan alhaista syntyvyyttä vastaan, joka on yksi maailman alhaisimpia 0,78/nainen. Vuonna 2012 Singaporen hallitus yhdessä mintunvalmistaja Mentosin kanssa loi ”kansallinen yö” kampanjan, jossa rohkaistiin Singeporen asukkaita olemaan isänmaallisia ja täyttämään kansallisvelvollisuuden, eli tekemään lisää lapsia. Tämän lisäksi Singapore on rajoittanut yhden hengen asuntoja, rajoittaakseen ”yksinelämisen” elämäntapaa ja rohkaistaakseen ihmisiä pariutumaan ja tekemään lapsia. Singapore käyttää vuosittain 1,3 biljoonaa dollaria vuosittain saadakseen asukkaat tekemään lapsia enemmän. Siihen kuuluu mm. 15 000 dollarin vanhemmuuspakkaukset jokaiselle lapselle, verohelpotuksia ja pitkiä äitiyslomia. Näillä ei kuitenkaan ole juurikaan ollut vaikutusta. 

3. Etelä-Korea – Etelä-Korean syntyvyys on yksi maailman alhaisimmista, noin 1,2/nainen. Etelä-Korealaisilla vanhemmilla on suurin huoli, että miten he pystyvät maksamaan lastensa päivähoidon ja koulutuksen, joten hallitus on luvannut puolittaa lukukausimaksut lasten päivähoitoon ja on aktiivisesti yrittänyt heikentää oletusta että korkeakoulutus olisi ainoa tae menestykseen. Etelä-Korean hallitus on käyttänyt luovempiakin keinoja, kuten esim. kampanja missä kerran kuussa toimistot pistää pillit pussiin jo seitsemältä ns. ”perhe-päivänä” milloin työntekijöitä rohkaistaan menemään tekemään tai hoitamaan lapsiaan. Muita keinoja on ollut mm. paikallishallitusten järjestämiä ”sinkkuiltoja”

4. Venäjä – Venäjällä on ollut niinikään ongelmia syntyvyytensä kanssa. Vuonna 2007 hallitus julistikin syyskuun 12:n ”hedelmöityksen päiväksi” antaen pareilla vapaapäivän töistä, siinä toivossa, että he suorittaisivat kansallisen velvollisuutensa ja 9 kuukautta myöhemmin maan kansallispäivänä tulisi vauvabuumi. Ne naiset, jotka saisi lapsia tuona kansallispäivänä voisi sitten voittaa erilaisia palkintoja, kuten jääkaappeja, autoja tai rahaa. Putin ehdotti myös ilmaisen maan antamista maaseudulla sellaisille pareille joilla on vähintään 3 lasta.

5. Japani-  Japani on kärsinyt pitkään alhaisesta syntyvyydestä, ja on peloteltu että tuhannessa vuodessa japanilaiset kuolisi sukupuuttoon. Japanissa vuonna 2012 vanhusten vaipat jo ylittikin myynnissä lasten vaippojen myynnin. Japanissa onkin kehitetty robottivauva, joka on tekijöiden mielestä niin realistinen, että se herättää sen ostaneissa ”äidin tai isän vaistot” ja he siten saattaa tehdä myös omia lapsia. 

6. Romania – Romania kärsi matalasta syntyvyydestä 1960 luvulla, joten hallitus päätti toimia. He valitsivat porkkanan sijaan kepin. Lapsettomat yli 25 vuotiaat miehet ja naiset pantiin maksamaan ”lapsettomuusveroa” joka saattoi olla jopa 20 % palkasta. Avioerot tehtiin lähes mahdottomaksi, vuonna 1967 vain 28 eroa sallittiin, kun sitä edellisenä vuonna niitä oli vielä 26.000. Poliisit pantiin vartioimaan sairaaloihin ettei abortteja vaan tehty, ja muitten ehkäisykeinojen saatavuutta rajoitettiin. Tämä oli menestys sillä lasten määrä nousi vuoden 1966, 273 000 tasosta —> 1976 aina 527,000 asti. Myöhemmin 1980 luvulla hallitus ryhtyi vielä radikaaleihimpin toimiin, kun naiset pistettiin kuukausittaisiin gynekologi käynteihin varmistaakseen, että raskaudet pantiin toimeen ajallaan. Lisäksi niin sanotut ”väestö käsky joukot” kuulusteli lapsettomia pareja heidän seksi elämästään ja lapsettomuudesta. Vuonna 1985 hallitus julisti, että vain yli 5 lasta saaneille naisille sallittaisiin abortti. Myöhemmin Romanian hallitus kaadettiin ja siitä lähtien Romanian syntyvyys on ollut alhaista. 

Lähdeluettelo:

http://mentalfloss.com/article/33485/5-creative-ways-countries-tried-their-birth-rates

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s