Suomen rauhallisimmat ja onnellisimmat kunnat

IS selvitti Suomen rauhallisimmat kunnat. Kärkeen ponnahti Tampereen lähikunta.

VESILAHDEN kunnan siivitti voittoon vähäinen rikollisuus ja vesilahtelaisten omakotiasuminen. Vuokra-asujia on vähän. Ilmakuvaa Narvasta.

Yli 20 vuotta kunnanjohtajana ollut Paloniemi arvelee ykkössijan syiksi nimenomaan rötösten vähäisyyttä ja sijaintia. Kunta sijaitsee Lempäälän ja Sastamalan välissä, eikä suurten kaupunkien välistä liikennettä juuri ole.

normal_vesilahden_kirkko_2

rauhallisimmat kunnatrauha kunnat 2rauhallisimmat kunnat3

Lisää linkin takana –—-> http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1420075863706.html
Näin onnellisuutta mitattiin

IS indeksoi kaikki Suomen 343 kuntaa kymmenen parin viime vuoden aikana julkaistun tilaston perusteella. Tilastojen perusteella kunnille annettiin pisteitä, joko miinus- tai plusmerkkisiä. Indeksin perusteella kunnat pistettiin paremmuusjärjestykseen.

IS:n vertailun kymmenestä onnellisimmasta kunnasta kaikki sijaitsevat joko saaristossa tai rannikon tuntumassa. Sandbergin mukaan meren läheisyys tuntuu edesauttavan hyvän olon tunnetta myös Vårdössä.  Muitakin syitä onneen löytyy. Saarella ei tehdä juurikaan rikoksia, ja kunnan työttömyysaste on vain 3-4 prosenttia. Båthus_Västra_Simskäla

Se ei ole huippuluku, mutta alhainen. Kunta, saaristoliikenne ja muutama suuri kasvihuone työllistävät aika paljon väkeä, Sandberg kertoo.

Kunnan asukkaista 55 prosenttia käy töissä Vårdön ulkopuolella. Hyvät yhteydet muualle Ahvenanmaalle selittävät, miksi Vårdö voi, toisin kuin naapurinsa, iloita muuttovoitoista. Kymmenen vuotta sitten saarella asui noin 400 ihmistä, nyt 450.

Juurilleen palaavien lisäksi kuntaan muuttaa myös heitä, joilta ei löydy sukusiteitä saareen.

Ihmiset tulevat melkein itsestään, ei ole tarvinnut houkutella, Sandberg iloitsee.

Usein vetoapuna toimii saarelta löytyvä vapaa-ajan asunto.

Lähes kaikki kunnan asukkaat asuvat omakotitalossa. Kerrostaloa Vårdösta ei löydy, rivitalojakin vain muutama. CIMG0226_small

Täydellinen onnela Vårdö ei sentään ole. Saarella kamppaillaan samojen ongelmien kanssa kuin muuallakin.

Haasteena on saada manterelle opiskelemaan lähtevät nuoret palaamaan takaisin. Kunnan velkataakka on keskitasolla, ja väestöstä neljännes on yli 65-vuotiaita. Mutta eivät nämä ongelmat suuria ole, Sandberg myöntää.

Ikääntyvää väestöä tasoittaa lasten määrä. Vuonna 2009 saaren asukkaista 15 prosenttia oli alle 14-vuotiaita, ja vauvoja syntyy vuosittain noin viisi. img-1288366626719

Onnellisimmat kunnat
Sija Kunta
1. Vårdö
2. Luoto
3. Pedersöre
4. Saltvik
5. Jomala
6. Sund
7. Vöyri-Maksam.
8. Kumlinge
9. Brändö
10. Hammarland
333. Hyrynsalmi
334. Savonlinna
335. Outokumpu
336. Kesälahti
337. Vaala
338. Hartola
339. Kaavi
340. Lahti
341. Forssa
342. Kemi


IS indeksoi kunnat kymmenen eri tilaston perusteella. Tilastot olivat kunnan alle 6-vuotiaiden ja yli 64-vuotiaiden määrä, äänestysinto, palvelualalla työskentelevien osuus työväestä, liikenne-, omaisuus-, ja väkivaltarikosten määrä, veroäyri, työttömyysaste ja avioerojen määrä.

Tilastojen perusteella kunnalle annettiin painotetusti plus- ja miinuspisteitä. Tilastot ovat vuosilta 2008–2010 ja lähteinä ovat Tilastokeskus ja kuntaliitto.

Lisää linkin takana ——–> http://www.iltasanomat.fi/kotimaa/art-1288358978625.html

  • Eipä taida olla kenellekkään kovin suuri yllätys, että pienet maaseutumaiset kunnat ovat rauhallisia, turvallisia ja yhteisöllisiä siinä missä suuret kaupunkimaiset kunnat ovat niitten vastakohtia.
  • Vaikuttaisi myös siltä, että Länsi-Suomen kunnat on paremmin rankattu kuin Itä-Suomen tai Pohjois-Suomen, tämä saattaa johtua siitä, että Itä-Suomessa on enemmän sosiaalisia ongelmia.
  • En voi muutakuin toivoa, että nämä rauhalliset kunnat pysyvät elinvoimaisena eikä kaikki pakkaudu esim. PK-seudulle.
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s