Miten Lestijärvi sai syntyvyyden nousemaan Keski-Pohjanmaalla

Syntyvyys pomppasi tänä vuonna pienessä Lestijärven kunnassa Keski-Pohjanmaalla ennätyskasvuun. Lapsia on syntynyt 14, kun viime vuonna vastaava luku oli yksi. Kunnanjohtaja sanoo, että vauvoihin on kyllä varaa, vaikka jokainen heistä maksaakin kunnalle 10 000 euroa.

Keskimäärin uusia lestijärvisiä on viime vuosina syntynyt kuusi. Vuosi 2012 oli erityisen heikko (vain 1 lapsi syntyi), ja sen lopulla valtuusto päätti, että kunta maksaa kaikille vuoden 2016 loppuun mennessä syntyneille 10 000 euron vauvarahan. Se maksetaan erissä kymmenen vuoden aikana. Tuen saaminen edellyttää sitä, että lapsi asuu Lestijärvellä koko tuon ajan. 1305630631508

Tämän vuoden syntyvyys lyö kaikki pitkän aikavälinkin ennätykset. Kunnanjohtaja Esko Ahonen sanoo, ettei hän väheksy suinkaan kunnallista lapsilisää. Kokonaan hän ei kasvua sen piikkiin kuitenkaan laita:

Totta kai sillä saattaa jokin merkitys olla. Mutta meille on hakeutunut paikkakunnalle nuorta väkeä lisää ja tulevaisuuden näkymät ovat hyvät ja myönteiset, uskoo Ahonen. Hän listaa Lestijärven plussiksi toivan perusterveydenhuollon neuvolapalveluineen sekä pienen koulun, jonka uskoo houkuttavan perheitä.

Lestijärven vauvoista maksama kuntalisä on maan suurin. 10 000 euron sijoitus uuteen kuntalaiseen tuntuu lähivuosina kunnan kukkarossa yhä suurempana summana.

lestijarvi

Kuntaliiton tuoreimman selvityksen mukaan vauvalahjoja jakaa jo noin 70 kuntaa Suomessa. Rahan vaihtoehtona kunnat jakavat myös palveluita ja tavaraa. Ne vaihtelevat omenapuista synnytyslaitoskulujen maksamiseen

Lestijärvi+vauvaraha+syntyvyys+lapsi

Vauvalahjoja jakaa jo noin 70 kuntaa Suomessa. Rahan vaihtoehtona kunnat jakavat myös palveluita ja tavaraa. Imatralla annetaan omenapuu ja Urjalassa kastemalja, Raahessa body, joku kunta antaa lampaantaljan, joku korvaa synnytyslaitoskuluja.

Lestijärven naapurissa Halsualla hoksattiin, että lapsilykky hiipui, kun rahanjakoon tuli tauko. Halsualla annetaan nyt tuhat euroa lapsen kolmena ensimmäisenä elinvuonna, jos lapsi on kirjoilla kunnassa.

Kaikkiaan haikara on vieraillut Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa tänä vuonna viimevuotista vilkkaammin. Lapsia on syntynyt lähes 1370, kun viime vuonna heitä syntyi 1303.

Lähteitä:

Lue jutut kokonaisina täältä:

http://yle.fi/uutiset/vauvaraha_toi_haikaralle_kiireita_pikkukunnassa/7006142?origin=rss

http://yle.fi/uutiset/kymppitonnin_vauvarahalla_vaippoja_satamaarin/6367507

http://yle.fi/uutiset/kymppitonnin_vauvaraha_pelasti_pikkukunnan_kuihtumiselta__nyt_asuntoja_ei_riita_halukkaille/7153973

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s