Väestö vähenee Kainuussa

Kainuun väkiluku pienenee vuoteen 2040 mennessä neljänneksen nykyisestä, jos muuttoliike jatkuu yhtä vilkkaana kuin viime vuosina, ilmenee Tilastokeskuksen uudesta väestöennusteesta. art_2008-11-11_001_001

2030-luvulla Kainuussa tulee olemaan autioituneita seutuja entistä enemmän. Muuttotappio syö maakunnan väkilukua eikä syntyvyys paikkaa tilannetta kuten 1970-luvulla.

– Kainuu on kärsinyt muuttotappiosta jo 1960-luvun rakennemuutoksesta asti. Sen jälkeisinä vuosikymmeninä Kainuun väestörakenne suosi korkeaa syntyvyyttä ja meillä oli vara menettää. Lisäksi 1970- ja 1980-luvun alun Kostamuksen rakentaminen käytännössä pysäytti muuttoliikkeen – hetkellisesti Kainuu oli jopa muuttovoiton puolella, sanoo Kainuun aluekehitysjohtaja Heimo Keränen.

– Nyt Kainuun syntyvyys on pienempi kuin kuolleisuus. Vaikka muuttoliike olisi tasapainossa, menettäisimme silti väkimäärässä. kainuu-tilastoina-2013-4-638

Keränen sanoo, että Kainuussa vain Kajaani pystyy kasvattamaan väkimääräänsä syntyvyydellä.

 Muualle opiskelemaan lähteviä emme saa takaisin Kainuuseen kuin työtilaisuuksia tarjoamalla, mutta tarvitsemme elinkeinollisesti samantyyppisen väliintulon kuin Kostamuksen rakentaminen oli aikoinaan. Väkiluku_kunnittain1960-2013

Kainuussa asuu edelleen yli 80 000 ihmistä, mutta aluekehitysjohtaja tietää tilastojen karut ennusteet.

 2030-luvulla Kainuussa on entistä enemmän tyhjiä alueita. Väestötietoja käsitellään eräänlaisena ruututietona, ja meillä alkaa jo olla asumattomia ruutuja. Pitkään olemme kestäneet sitä, että asutus maaseudulla harventuu. Yhteiskuntarakenteellisesti se on jossain tapauksissa toivottavaakin, koska taustaoletuksena on keskittävän kehityksen tehokkuus ja halvemmin ylläpidettävä rakenne.

– Jossain vaiheessa tulee alueelle se viimeinen muutto, ja maaseutu autioituu toden teolla. Kainuu-2013

Ulkomaalaisia Kainuun väestöstä on nyt parisen prosenttia. Heistä suurin osa on venäläisiä. Kainuuseen maahanmuuttajat tulevat yleensä opiskelun, työn tai perhesyiden vuoksi, kertoo maakuntajohtaja Pentti Malinen.

–  Viime vuodelta muuttotappiomme oli noin 600 asukasta. Ilman maahanmuuttoa muuttotappio olisi huomattavasti isompi. Maahanmuutto oli plussalla 250 ihmisen verran.

————–>

6539292

(kuvassa Kajaani)

Lähdeluettelo:

Lue jutut kokonaisina täältä: 

http://yle.fi/uutiset/kainuun_muuttotappioaalto_alkoi_jo_1960-luvulla/7104541

http://yle.fi/uutiset/maahanmuuttajat_saavat_muuttotappion_pysymaan_kohtuulukemissa/7015218

http://kuiskintaa.fi/kainuun-vaesto-toteutunut-kehitys-ja-tulevaisuuden-tavoitteet/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s