Lapsettomuus lisääntyy Suomessa

Lapsettomuus lisääntyy Suomessa nopeasti ja on jo selvästi suurempaa kuin muissa pohjoismaissa.

35-vuotiaista naisista lapsettomia on 27 prosenttia, miehistä 40 prosenttia. Se on aika iso osa, ja heistä suuri osa haluaisi lapsia, kertoo Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen tutkija Anneli Miettinen.

Asian havaitsemista ja yhteiskunnan havahtumista siihen hidastaa se, että asia nähdään viiveellä. Lopullinen varmuus lapsettomien osuuksista saadaan vasta sitten, kun ryhmä on ohittanut hedelmällisyysiän.

Miettisen mukaan tilastojen pohjalta on kuitenkin spekuloitu, että tämän hetken kolmikymppisistä naisista lapsettomiksi voi jäädä jopa neljännes. Lapsettomat 35 ja 49

Epävarmuus siirtää lapsen hankintaa

Selvää syytä lapsettomuuden lisääntymiseen ei tiedetä. Kysyttäessä asiaa ihmisiltä itseltään yleisin vastaus on sopivan kumppanin puute, mutta sen syy on puolestaan arvoitus. Myös taloustekijöillä on vaikutuksensa. Kun on epävarmuutta työstä ja toimeentulosta, varsinkin sen ensimmäisen lapsen hankinta viivästyy.

– Tutkimusten mukaan varsinkin nuorilla naisilla määräaikaiset työsuhteet siirtävät lasten hankintaa, Miettinen sanoo.

Suomessa on tavattu toistella, että 1990-luvun lamassa syntyvyys ei laskenut. Tilastoja tarkemmin katsottaessa tilanne oli monisyisempi: ensimmäisen lapsen hankkimista siirrettiin laman takia selvästi, mutta toinen tai kolmas lapsi hankittiin lamasta riippumatta. Siksi kokonaisuutena syntyvyys pysyi ylhäällä.

Asiaan vaikutti sekin, että tuet, kuten kotihoidontuki, olivat hyvällä tasolla.

Miettisen mukaan valtion uudet leikkaukset tuskin vielä vaikuttavat lapsettomuutta lisäävästi. Hän kuitenkin toivoo, että tukijärjestelmän taso säilyisi ja sen merkitys ymmärrettäisiin, ettei ihmisten epävarmuus entisestään kasvaisi.

Kun katsotaan vaikka Etelä-Eurooppaa, missä tällaisia järjestelmiä ei ole tai ne ovat vasta aluillaan, siellä koulutetut naiset joutuvat tosissaan miettimään, valitsevatko perheen vai työn. Meillä ei tarvitse sitä miettiä.

http://www.ess.fi/uutiset/kotimaa/2015/01/06/lapsettomuus-lisaantyy-suomessa–huomataanko-ajoissa

Vuonna 2013 syntyi yhteensä 58 134 vauvaa.

Syntyneiden vauvojen osuudet äitien iän mukaan:

  • 19 vuotta tai alle: 2 %
  • 20–24 -vuotiaat: 15 %
  • 25–29 -vuotiaat: 30 %
  • 30–34 -vuotiaat: 33 %
  • 35–39 -vuotiaat: 17 %
  • 40–44 -vuotiaat: 3 %
  • yli 45 vuotta: 0,2 %

6_3_ENSISYNNYTTÄJIEN_IKA_uusi

http://yle.fi/uutiset/isaksi_ja_aidiksi_tullaan_aina_vain_myohempaan__keskimaarainen_ensisynnytysika_jopa_34_vuotta/7847099?ref=leiki-uu

Tällä hetkellä jo joka viides nelikymppisistä naisista ja joka kolmas miehistä ovat lapsettomia. Tutkija arvelee, että osuus kasvaa ja pian jo neljäsosa naisistakin jää kokonaan lapsettomaksi.

Mielikuva itsellisestä, koulutetusta, lapsettomasta naisesta ei enää pidä paikkaansa. Lapsettomuus on lisääntynyt myös kouluttamattomassa väestössä. Väestöliiton tutkija Anneli Miettinen kertoo, että tässä suhteessa Suomi poikkeaa muista Euroopan maista, jopa Pohjoismaista.

– Aiemmin korkeasti koulutetuista naisista suurempi joukko jäi lapsettomaksi kuin vähemmän koulutetuista naisista, mutta tällä hetkellä tilanne näyttäisi kääntyvän hieman päinvastoin.

– Korkeasti koulutetut naiset pystyvät hankkimaan vähintään sen yhden lapsen ja suurempi osa vähemmän koulutetuista naisista jää lapsettomiksi.

Koulutetut ja hyvätuloiset miehet saavat kuitenkin yhä jälkeläisiä.

– Miesten kohdalla tilanne on pysynyt samana. Eli mitä korkeampi koulutus ja mitä korkeampi sosioekonominen asema miehellä on, sitä useammin miehellä on lapsia tai useampia lapsia. Miesten kohdalla perinteinen jako on säilynyt.

Kokonaisuudessaan suomalaisten haaveet eivät kohtaa todellisuutta mitä lapsimäärään tulee. Kun suomalaisilta kysytään mikä olisi ideaalimäärä lapsia, he vastaavat että kaksi tai kolme, jopa neljä. Ja kun keskimääräinen lapsiluku on ehkä pian 1,5 epäsuhta on melkoinen.6+LAPSETTOMIEN+osuus

http://yle.fi/uutiset/suomalaisen_ihanneperheessa_on_pari_kolme_lasta__yha_useampi_kuitenkin_jaa_kokonaan_lapsettomaksi/7846837

Suomessa asuvista 40 vuotta täyttäneistä naisista 21 prosenttia on lapsettomia, kertoo Tilastokeskus.

Lapsettomien osuus väestöstä on ollut hitaassa mutta pysyvässä nousussa. Vielä vuonna 1990 lapsettomia oli 15 prosenttia 40 vuotta täyttäneistä naisista.

Nelikymppisten lapsettomien naisten osuus on suurin Uudellamaalla, 25 prosenttia. Jopa 36 prosenttia Helsingin 40 vuotta täyttäneistä naisista ei ole synnyttänyt lasta.

Väestöliiton mukaan noin 3–5 prosenttia suomalaisista ei halua lapsia, miehet hiukan useammin kuin naiset. Väestöliitossa tehdyn tutkimuksen perusteella vapaaehtoinen lapsettomuus on hiukan yleisempää niillä, jotka ovat kasvaneet ilman sisaruksia. 1414475749273tyti_2009_16_2010-10-12_kat_001_fi_001

Ainakin miehiä lasten saanti motivoi työtä tekemään. ^

Mutta joo, mitä tähän muuten tulee, niin eipä tässä kovin ihmeellistä ole sinällään. Suomessa niinkuin muissakin teollistuneissa maissa on nyt tälläinen trendi tapahtumassa, kun ihmiset muuttaa syrjäseuduilta kaupunkeihin. Kaupungeissa sitten ei ole ns. yhteisön painetta pariutua sen naapurin ”Matin” kanssa, niinkuin mahdollisesti olisi maalla tai syrjäisissä paikoissa. Kaupungeissa on muutenkin liikaa häiriötekijöitä, että nuoret malttaisi lasten tekoon ja pian onkin jo liian myöhäistä.

Tämä allaoleva juttu kuvaa hyvin kaupunkilaisten kulttuuria ja painetta olla tekemättä lapsia.

Talk show -juontaja Maria Veitola hämmästytti kaikki  paljastamalla raskautensa suorassa lähetyksessä joulukuussa. Huhtikuun Trendi-lehden kolumnissa Maria hämmästelee, miten jotkut ovat olleet harmissaan uutisesta.

Juontaja kirjoittaa, kuinka eräs lapseton ystävä sanoi hänelle: ”Menit sitten luovuttamaan”. Veitola ihmettelee, olisiko hänen pitänyt pysyä ikuisesti lapsettomana vain oltuaan jo pitkään lapseton. Että jos ihmisen ajatukset tai elämä muuttuvat, se koetaan petturuutena.

Hän myös kirjoittaa toivoneensa raskauden aiheuttaman suuren muutoksen vuoksi, että edes jotkin asiat pysyisivät ennallaan – kuten ystävyyssuhteet. Aikaisemmin hän kertoo henganneensa kaltaistensa paljon töitä tekevien, vapaa-ajallaan urheilevien, laiskottelevien ja viiniä juovien tyyppien kanssa.

En enää. Enää minulle ei (tietenkään) soiteta, kun halutaan juoda lasi tai kaksi viiniä. Eikä kiireisillä uraihmisillä ole edes aikaa tavata minua, Maria kirjoittaa.

Yksinäinen

Veitolan välit ovat tosin lämmenneet niihin ystäviin, joilla on pieniä lapsia – mutta hekään eivät ehdi tavata Mariaa.

Kolumninsa lopussa Veitola toteaa raskauden olevan yksinäinen tila. Hän kirjoittaa, että tuntee pudonneensa kelkasta ja hukanneensa identiteettinsä.

Välillä tunnen itseni hylätyksi.

Veitola poseerasi pyöreän mahansa kanssa alasti maaliskuun Imagen kannessa. Jutussa juontaja pohti, miltä tuntuu, kun tuntemattomilla on odotuksia ja mielipiteitä hänen raskautensa suhteen. Veitola nostattaa ihmisissä vahvoja tunteita, sillä hän kertoi Imagessa saaneensa onnentoivotusten lisäksi myös ikäviä viestejä.

– Minut pitää järjissäni tieto siitä, etteivät vieraat ihmiset oikeasti tiedä elämäni todellisista suruista ja iloista yhtään mitään.

Mutta sitä on vaikeampaa kestää, kun täysin tuntematon ihminen toivoo, että saan keskenmenon tai että synnytän vaikeasti vammaisen lapsen.

http://www.iltalehti.fi/viihde/2012040715423091_vi.shtml

_86733399_childlesswomanover40-2

http://www.bbc.com/news/magazine-34521525

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s