Somalit, Lieksan väestönkasvun moottorina

Somalit, Lieksassa ovat olleet ahkeria lastenteossa. Arviolta lähes 1/4 vastasyntyneistä oli maahanmuuttajataustaisia, lähinnä somalitaustaisia.

Pohjoiskarjalaisen Lieksan kaupungin väestömäärä on vähentynyt jo pitkään rajusti. Tilannetta on kuitenkin korjannut noin 600 maahanmuuttajaa, joiden jälkeläiset kohentavat syntyvyystilastoja. Tällä on merkitystä esimerkiksi valtionosuuksille.

Lieksa on totutellut voimakkaaseen väkimäärän pienenemiseen. Kaupungissa oli asukkaita vuonna 1980 vielä liki 20 000, kun vuonna 2015 ihmisiä on enää hieman yli 12 000.

Väestömäärän rajua laskemista tasaavat nyt kuitenkin maahanmuuttajat: kaupungissa asuu tällä hetkellä noin 600 ulkomaalaislähtöistä ihmistä. Heidän jälkeläisensä ovat parantaneet syntyvyystilastoja. Lieksassa syntyy vuosittain noin 90 lasta, joista maahanmuuttajien jälkeläisiä on ollut noin 20. Trendi on ollut nähtävissä viimeisen kolmen vuoden aikana.

Ehkä vastoin yleistä olettamusta, pääosa Lieksan maahanmuuttajista kuuluu niin sanottuun aktiiviväestöön. Maahanmuuttajien keski-ikä on alle 35 vuotta.

– Suurin osa on perheellisiä nuoria aikuisia, jotka opiskelevat, sanoo kaupungin perusturvajohtaja Tero Oinonen.

Kuntatalouden kannalta maahanmuuttajat ovat pääsääntöisesti positiivinen sysäys. Väestömäärällä on vaikutusta valtionosuuksiin.

– Esimerkiksi alle 7-vuotiaista lapsista saamme korotettua valtionosuutta. Toki maahanmuuttajat voivat kyllä käyttää yhteiskunnan tulonsiirtoja keskimääräistä enemmän. Osaltaan maahanmuuttajat piristävät paikallista elinkeinotoimintaa käyttämällä kaupallisia palveluja, summaa Oinonen.

Lieksalaisten yrittäjien keskuudessa ollaan hiljalleen heräämässä kaupungin rasistiseen maineeseen, sanoo kaupunginjohtaja Esko Lehto. Hänen mukaansa havaintona alkaa olla, että kielteisestä maineesta on haittaa elinkeinotoiminnalle.

– Kolikolla on toki toinenkin puoli: käytännössä maahanmuuttajien on vaikea saada esimerkiksi harjoittelupaikkaa, vaikka ammattikoulutus olisi käyty tai parhaillaan käytävänä Lieksassa. Pahimmillaan osassa yrityksissä ajatellaan, että maahanmuuttajan palkkaaminen karkottaisi asiakkaat. Toivottavasti asenteet korjaantuvat myönteisemmiksi, toivoo Lehto. maxresdefault

http://yle.fi/uutiset/maahanmuuttajat_hillitsevat_lieksan_vaestokatoa__paaosa_taloutta_hyodyttavaa_aktiivivaestoa/7760764

Lieskan maahanmuuttajistahan tunnetusti suurin osa on somaleita taustaltaan.

– Kehitys on myönteistä, jos maahanmuuttajat hyväksytään osaksi lieksalaisuutta. Mutta ensin pitää luopua kyräilystä ja antaa kaikkien rakentaa rauhassa omaa elämäänsä.

Lieksassa asuu runsaat kuusisataa maahanmuuttajaa, joista yli neljäsataa on somalitaustaisia.

Lieksa onkin yksi Itä-Suomen yliopiston ja Mikkelin ammattikorkeakoulun tutkimushankkeen kohteista. Tutkimuksessa selvitetään somaleiden kansallista identifioitumista, yhteiskunnallista osallistumista ja ylikansallisia verkostoja Suomessa ja Minnesotassa, USA:ssa. Finland

http://www.karjalainen.fi/uutiset/uutis-alueet/kotimaa/item/65319-lieksa-voi-ammentaa-maahanmuutosta-ensin-pitaa-luopua-kyrailysta

Somaleilla on yleensä varsin korkea syntyvyys Suomessakin, vaikkakin se on ollut laskusuunnassa.

Maahanmuuttajien lapsiluku pyrkii ajan myötä lähelle kantaväestön lukuja, mikä merkitsee väestön vähenemistä. Kasvua Suomen väkilukuun tuo ainoastaan maahanmuutto.

Suomessa asuvien somaleiden lapsiluku on laskenut kahdessakymmenessä vuodessa lähes puoleen niistä vuosista, jolloin he alkoivat muuttaa Suomeen.

Somaliväestön kokonaishedelmällisyys oli 1990-luvun alussa 6,6. Nyt luku on neljä.

Kokonaishedelmällisyydellä tarkoitetaan yhteisön naisten synnyttämien lasten määrän laskennallista keskiarvoa.

Pääkaupunkiseudulla asuvien alle 27-vuotiaiden somaliankielisten Suomen kansalaisten keskuudessa lapsia syntyy vieläkin vähemmän: 3,2 lasta naista kohden. Se on jo alle puolet vuoden 1991 tasosta.

Lapsiluvun pienenemiseen vaikuttavat kotoutuminen ja kotimaata turvallisemmat olot sekä nuorten naisten kouluttautuminen ja työssäkäynti.

Suomeen pikkutyttöinä tulleet tai täällä syntyneet toisen polven somalinaiset eivät useinkaan halua jäädä kotiin, vaikka arvostaisivatkin monilapsista perhemallia. Naiset itse kertovat, että lapsia syntyy vähemmän myös siksi, että lasten hoitamisessa auttavia sukulaisia on ympärillä vähemmän.

Myös muualla on havaittu, että uudessa kotimaassa maahanmuuttajien lapsiluku lähestyy kantaväestön lukuja. 1384151348639ulkomaalaistaustaisten-nuorten-terveys-ja-hyvinvointitutkimus-tuloksia-nuort

Somalit ovat neljänneksi suurin maahanmuuttajaryhmä virolaisten, venäläisten ja ruotsalaisten jälkeen.

 Vuonna 2012 Suomessa asui lähes 15 000 somalinkieltä puhuvaa. Heistä noin 10 000 on Suomen kansalaista.

 Somalialaiset menevät yleensä naimisiin keskenään, mutta myös kantasuomalaisten ja somalialaisten välisiä avioliittoja on alkanut esiintyä.

 Avioliitosta sovitaan sukujen kesken šeikin eli lainoppineen läsnä ollessa.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1384151381037

Pitänee kuitenkin muistaa, että Lieksan somalit ovat tuoreempia kuin esim. PK-seudulla asuvat joten lienee lähes varmaa, että heillä on paljon korkeampi syntyvyys kuin somaleilla Suomessa keskimäärin, siten jopa tuo 6-7 lasta / nainen lienee mahdollinen Lieksan kohdalla. Somalien keskuudessa on myös moniavioisuus kohtuu yleistä, eli siis että yhdellä somali-miehellä on monta, jopa 4 vaimoa.

Suomessa asuvista somalitaustaisista äideistä jopa 46 prosenttia on Tilastokeskuksen tietojen mukaan yksinhuoltajia. Määrä on suuri, sillä suomalaistaustaisista naisista noin 18 prosenttia elää yksinhuoltajana.

Somaliyksinhuoltajista 40 prosenttia on edelleen naimisissa. Tarkkaa syytä tällekään ilmiölle ei tiedetä, mutta yhtenä selittävänä tekijänä pidetään moniavioisuutta.

Somaliassa miehellä saa olla neljä vaimoa. Suomessa tämä onnistuu, jos yksi suhde on rekisteröity virallisesti ja uudet vaimot on naitu islamilaisen lain mukaan. Suomen islamilaisen yhdyskunnan imaamin Chehab Khodrin mukaan moniavioisuutta varmasti esiintyy Suomessa. Määriä on kuitenkin vaikea arvioida, sillä naimisiin menoon ei tarvita islamin mukaan edes imaamia. Riittää, että rakastuneella parilla on kaksi todistajaa.

http://yle.fi/uutiset/somaliaideista_suuri_osa_yksin_lastensa_kanssa/5920865

Vuoden 2009 vanhentunut kaavio hieman kuvastaa minnepäin somaleja on Suomessa sijoittunut, tuon kaavion teon jälkeen mm. Itä-Suomeen ja Lieksaan on somaleita tullut paljon lisää, ja vuonna 2015 heitä oli pelkästään Lieksassa yli 400.

4530334548_ac623897c1_o

Somaleita on yllättävän paljon itä-Suomessa hajaantuneena.

Kolmanneksi suurimmat maahanmuuttajakeskittymät toiseksi suurimpien lähtömaiden joukossa muodostivat somalialaiset. Kaiken kaikkiaan Suomessa oli 9 450 somalialaista maahanmuuttajaa vuonna 2012. Kaksi kolmasosaa heistä (6 450) asui pääkaupunkiseudulla, muut somalialaiset olivat hajautuneet eri puolille maata.

Harvaan asutulla alueella osuus voi nousta suureksi, vaikka määrä on pieni. Itä-Suomen harvaan asutulla maaseudulla somalialaisten osuus maahanmuuttajista oli seitsemän prosenttia, mikä merkitsee 220 maahanmuuttajaa. Itä-Suomen toisessa keskuksessa, Joensuun seudulla, somalialaiset olivat toiseksi suurin 190 hengen kokoinen kansallisuusryhmä. Myös Vaasan seudulla somalien osuus maahanmuuttajista oli suuri.  Kuvio 3. Toiseksi suurimmat maahanmuuttajaryhmät alueittain syntymämaan mukaan vuonna 2012

art_2013-09-23_008_003

https://www.stat.fi/artikkelit/2013/art_2013-09-23_008.html?s=0

Somalien määrän on ennustettu nousevan lähemmäksi 60 000 vuoteen 2050 mennessä Suomessa.

http://yle.fi/uutiset/venalaisia_voi_olla_suomessa_yhta_paljon_kuin_ruotsinkielisia_vuonna_2050/6638771

http://www.hs.fi/kuukausiliite/a1417771915846

Somalit on kiistelty ryhmä Suomessa johtuen heidän matalasta työllisyysasteestaan – noin 13,2 % ja heidän muslimi-taustastaan, jotkut somalit onkin esimerkiksi lähtenyt sotimaan Syyrian jihadistien puolelle.

isis-suomi-suomen-somali-irak-syyria-youtube

Jussi Halla-Aho kävi Lieksassa puhumassa somaleista taannoin ja tapahtuma herätti tunteita. 

Mainokset

4 kommenttia artikkeliin ”Somalit, Lieksan väestönkasvun moottorina

  1. No eikös nuo ny oo selvästi loisijoita koko kööri.Turhaa hehkutusta semmosella väellä mikä makailee vaan.Runsas 10 prossaa on jotain tulkkeja vie.Voi turhuus ja typeryys.

    Tykkää

  2. Jokainen Somali kuuluu palauttaa. Somaliasta on suoralla lennolla tänne 6 385km ja maateitse 14007km. Ainoa syy tulla Suomeen on sosiaaliturva. Jokainen viranomainenkin tietää, että siellä on isossa osassa maata hyvin rauhallista. Somalia on nyt elänyt kansainvälisen avun turvin vuosikymmenet ja kansalaiset ovat lisääntyneet länsimaissa yhtä hallitsemattomasti kuin kotimaissaan. Parasta olisi palata sinne kaikkien täälläkin syntyneiden, ennen kuin palautetaan. Somaleilla ei ole mitään syytä tulla tänne lisääntymään tai täyttämään kansalaisvajetta. Suomalaiset kyllä lisääntyvät itse, mutta fiksuina ihmisinä vasta kun siihen on varaa!

    Tykkää

  3. Somalien määrän nousu näkyy iinsanottuna white flight ilmiönä.Kun nekrujen määrä nousee tiettyyn pisteeseen alkaa valkoinen väki siirtyä pois.Tämä näkyy esim.ruotsin ns.no go zoneilla.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s