Turkki taistelussa alenevaa syntyvyyttä vastaan

Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan paheksuu syntyvyyden säännöstelyä. Hänen mielestään siinä on kyse petoksesta, joka uhkaa suunnitelmia muovata Turkista kukoistava kansakunta. Presidentin mukaan yksi tai kaksi lasta ei riitä tekemään Turkista vahvempaa. Erdogan puhui läheisen liittolaisensa liikemies Mustafa Kefelin pojan hääjuhlassa. – Yksi (lapsi) merkitsee yksinäisyyttä, kaksi kilpailua, kolme tasapainoa ja neljä yltäkylläisyyttä. Ja Jumala huolehtii lopusta, presidentti filosofoi uutistoimisto Doganin mukaan. Viime kuussa Erdogan sanoi olevan luonnotonta pitää naista ja miestä tasa-arvoisina. Feministit eivät hänen mielestään ymmärrä äitiyden merkitystä. – Miehiä ja naisia ei voi kohdella samanarvoisina – se sotisi luonnonvoimia vastaan, Erdogan sanaili.

Uskontomme (islam) on määritellyt naisen tehtävän – se on äitiys. Tätä ei voi selittää feministeille, koska he eivät hyväksy äitiyden käsitettä, presidentti jatkoi.
Erdogan sanoi, että ”hän suutelisi äitinsä jalkoja, koska ne tuoksuivat paratiisilta”.
Erdogan nosti puheessaan esille toisen maailmansodan jälkeiset kommunistivaltiot, joissa naiset alkoivat tehdä miesten rinnalle fyysistä työtä. Erdoganin mukaan lapio ei sovi naisen käteen.
Se sotii heidän herkkää luonnettaan vastaan.

Vuonna 2012 Erdogan yritti kieltää abortit, mutta luopui myöhemmin hankkeesta julkisen vastustuksen takia. 715552 http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/715542/Turkin+Erdogan+parjaa+syntyvyyden+saannostelya http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/turkin-presidentti-naisten-tehtava-on-synnyttaa-eika-tehda-miesten-toita/4554232

Turkki on ottanut varsin mielenkiintoisia keinoja käyttöönsä saadakseen maan syntyvyyden nousemaan. Maan pääministeri Ahmet Davutoglu pyrkii saamaan nuoret parit avioitumaan ennen valmistumista yliopistosta ja tekemään vähintään 3 lasta. Terveysministeri Mehmet Muezzeinoglun mukaan: ”naisten ei pitäisi keskittyä mihinkään muuhun uraan kuin äitiyden uraan.”  Maan presidentti Erdogan taas muotoili asian näin: ”Älkää viivyttäkö avioitumistanne, päättäkää nopeasti kenen kanssa avioidutte ja avioitukaa opiskelujenne aikana tai heti valmistumisen jälkeen. Älkää olko liian valikoivia, tai ette ikinä löydä sopivaa puolisoa” Pian Erdoganin lausunnon jälkeen julistettiin että 4000 dollarin arvoinen kannustin pareille jotka menevät naimisiin aikaisin. Tehtiin myös päätös, että niitten yliopisto opiskelijoiden jotka ovat avioituneet ei tarvitse maksaa takaisin opiskelulainojaan ja heidät velat mitätöidään, lisäksi naimisissa olevien yliopisto opiskelijoiden ei tarvitsisi maksaa hostelli majoituksistaan. Nuorina avioituneille pareille luotiin myös erilaisia rahallisia kannustimia kuten: ns. säästötili omaa kotia varten, johon hallitus lisäisi 15 % bonusta säästettyihin rahoihin mikäli tili on 5 vuoden ajan pysynyt koskemattomana. Lisäksi luotiin ns. myötäjäistili ja lupaus kultakolikoista joitten määrä lisääntyisi sitä mukaan kun lisää lapsia syntyisi. Eli kun pari saa lapsen niin he voivat avata pankkitilin lapselleen ja kun heidän lapsi menee lopulta naimisiin 18v päästä niin valtio lupaa lisätä 15 % bonusta säästettyihin rahoihin jos tili on pysynyt koskemattomana. Lisäksi avioparit saisi kultakolikoita kaikista syntyneistä lapsista, rahallisesti kultakolikoiden määrä kasvaisi aina mitä enemmän lapsia tulisi. Ilmeisesti tällä on taloudellisen tuen ohella jotain symbolista arvoa Turkissa. Kysymys kuuluukin kuinka rehellisiä ja tehokkaita on tuollaiset säästötili lupaukset jotka ulottuu 5 vuoden tai 18 vuoden päähän kun lapsi menee lopulta naimisiin. Julistettiin myös, että työssäkäyvien naisten sallittaisiin työskennellä puolta päivää (4 tuntia päivässä) täydellä palkalla vähintään vuoden ajan lapsen syntymästä ja heille taattaisiin työllistyminen työpaikkaansa. Kriitikoiden mukaan tämä tulisi vähentämään naisten mahdollisuutta työllistyä ylipäätänsä, koska tuon lain myötä naiset voisi 3-4 vuotta tehdä puolta päivää täydellä palkalla, jos he siis tekisivät vaadittavat 3-4 lasta niinkuin hallitus painostaa. Joittenkin mukaan tämä on juuri sitä mihin hallitus tähtää jokatapauksessa, koska sillä saataisiin lisää työpaikkoja miehille kun naiset olisi kotona hoitamassa lapsia, mikä vähentäisi sitämyöten koko maan työttömyyttä joka on noin 10 % kieppeillä. Tätä linjaa tukee laki jonka mukaan perheet joitten ”vaimo ei käy töissä, ja perheellä on vähintään 3 lasta ja mies on töissä minimipalkalla” – ei tarvitse maksaa tuloveroa ollenkaan.

Turkin nykyinen konservatiivihallitus yrittää heikentää naisten asemaa julkisessa elämässä.

”Naisten oikeuksia ei enää käsitellä laissa ilman naisen liittämistä perheeseen. Naista ilman perhettä, ilman lapsia, ei ole siis olemassa.”

Ulkoministeri Ahmet Davutolu lanseerasi vuoden alussa ”kultaisen kolikon periaatteen”. Naiset saavat jokaisesta uudesta lapsesta kultakolikon verran rahaa. Ensimmäisestä lapsesta nainen saa 300 liiraa (noin 100 euroa), toisesta 400 ja kolmannesta 600. Osa naisaktivisteista pitää tätä hallituksen yrityksenä saada köyhät ja kouluttamattomat naiset hankkimaan lisää lapsia. Turkissakaan sata euroa ei ole paljon.

Valtio on myös muuttamassa naisten työjärjestelyjä, jotta he hankkisivat lisää lapsia. Tällä hetkellä naisilla on 16 viikkoa äitiyslomaa, jonka jälkeen heidän on palattava töihin tai jäätävä kokonaan kotiin, jolloin he ovat taloudellisesti riippuvaisia miehistään. Uudistuspaketin myötä naiset voivat äitiyslomansa jälkeen tehdä osa-aikatöitä puolella palkalla, kunnes lapsi täyttää viisi ja puoli vuotta ja aloittaa koulun.

Myös koululaitokseen ollaan tekemässä muutoksia, jotka vaikeuttavat tyttöjen etenemistä opintiellä.  Suunnitteilla olevan järjestelmän mukaan tytöt voidaan ottaa entistä aiemmin pois koulusta kotitöihin.

”Hallituksen uudistusten takana on halu saada naiset menemään naimisiin, tekemään kolme lasta ja pysymään kotona, poissa julkisesta elämästä”, Toluay sanoo.

Turkin parlamentti on hyvin miesvaltainen: 535 kansanedustajasta 77 on naisia.

http://www.maailmankuvalehti.fi/artikkelit/16060

Brides and bridegrooms wave on the stage as they wait for their wedding ceremony in Ankara Lähde Turkki on huolissaan myös siitä kuinka maan itäosissa elävät kurdit ovat lisääntymässä paljon nopeammin kuin etnisesti turkkilaiset. Ilmeisesti he pelkäävät että heidän valta-asema Turkissa saattaisi heikentyä tai, että kurdien separistiset toiveet saisi lisää tuulta alleen.

Time is not on Turkey’s side. Educated Turks in the more developed West have a fertility rate of about 1.5, the same as Western Europe; the Kurds in the country’s impoverished east have four or five children. Kurds, whose independence movement has cost tens of thousands of dead over the past 30 years, may become the majority within two generations. If Turkey holds together at all, it will be quite a different place. Thus, Turkey is facing a demographic time bomb — Kurds, who tend to be concentrated in the country’s impoverished southeast and are generally poorer and less educated — could conceivably outnumber Turks within about 30 years should present patterns persist. Erdogan, for one, seems to be certain this will happen. If we continue the existing trend, [the year] 2038 will mark disaster for us, Erdogan warned in May 2010. Turkey-TFR-Map

Mainittakoon myös Turkin puuhailut maan koululaitoksen islamisoimiseksi, arvatenkin tässäkin taustalla on maan syntyvyyden nostaminen.

Turkin islamistinen hallitus haluaa muuttaa maan koululaitoksen uskonnollisemmaksi aina ykkösluokalta yliopistoon, kirjoittaa Istanbulista Lotta Nuotio. Viime aikoina suomalainen koulutus on ollut ihailevaan sävyyn esillä Turkissa ja siitä on toivottu mallia maan koululaitoksen kehittämiseen. Osasyy tähän ovat varmasti  kansainvälisen koulutaitoja mittaavan Pisa-tutkimuksen tulokset: Suomi on mittauksen kärkimaita, mutta Turkin tulokset ovat yhä heikonlaiset. Matematiikan tai luetun ymmärtämisen taitojen kohentamisen sijaan Turkin yhä islamistisemmaksi muuttuva hallitus näyttää kuitenkin keskittävän tarmonsa koululaitoksen uskonnollistamiseen. Turkissa maallista koulutusta lapsilleen haluavien vanhempien huoli kasvaa päivä päivältä, eikä syyttä. Selkeimmin muutos näkyy uskonnollisten Imam Hatip -koulujen määrän rajussa kasvussa. Niissä opiskelee jo noin miljoona oppilasta, kun vielä reilu vuosikymmen sitten heitä oli vain noin 65 000. Turkkia noista ajoista hallinneen Oikeus- ja kehityspuolue AKP:n suosimissa kouluissa tytöt ja pojat on erotettu toisistaan ja uskonnollista opetusta annetaan yli kymmenen viikkotuntia. Samalla pakollista uskonnonopetusta on alettu antaa yhä pienemmille koululaisille. ’Uskonnollinen kulttuuri ja moraali’ -niminen oppitunti opettaa sunnalaista islamia, joka on Turkissa enemmistön uskonto. Maassa on kuitenkin arviolta 20 miljoonan alevimuslimin vähemmistö, jonka uskomukset ja tavat eroavat selvästi tunneilla opetettavasta islamista. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin pitää pakottamista uskontotunnille ihmisoikeuksen vastaisena mutta Turkki ei taivu. Pääministeri Ahmet Davutoğlu sanoo, että ateistinkin on opittava uskonnon kulttuuria. Asiantuntijat varoittavat uskonnollisen katsomuksen hiipivän myös oppimateriaaliin. Esimerkiksi luomisoppia on alettu esittää samanarvoisena teoriana evoluution rinnalla ja ihmisen biologiaan liittyviltä oppikirjan sivuilta on poistettu kuvia. Niin uskomattomalta kuin se maallisessa tasavallassa kuulostaankin, seuraava askel saattavat olla erilliset koulut tytöille ja pojille. Uudistusta ajaa vanhoillinen opettajien ammattiliitto. Samainen liitto sai loppuvuodesta toisen ajamansa tavoitteen läpi, kun hallitus ilmoitti sallivansa islamilaiset päähuivit jo kymmenvuotiaille tytöille kouluissa. Koululaitoksen uskonnon lisääminen onkin Turkissa julkilausuttu tavoite. Presidentti ja pitkäaikainen pääministeri Recep Tayyıp Erdoğan on julistanut haluavansa kasvattaa uskovaisen nuorison. http://yle.fi/uutiset/nakokulma_lisaa_uskontoa_turkin_kouluihin/7818808

Prime Minister Ahmet Davutoğlu said on Oct. 22 that the government would help young people marry if their parents fail to do so, as part of his Justice and Development Party’s (AKP) “employment and entrepreneurship” plans.

Speaking at a rally in the southeastern province of Şanlıurfa, Davutoğlu vowed to assist young graduate entrepreneurs with tax breaks and grants for their projects, saying the only government support left to fulfil would be in marriage.

“Once you have a job, salary and food. What is left? A wife. We want the people of this land to prosper. We want them to reproduce and also have a profession at the same time. When you say, ‘I need a wife,’ you can first consult your parents and, God willing, they will find you a suitable one. If they don’t, you can come to us,” Davutoğlu said, pledging state support to help young singles find a partner.

http://www.hurriyetdailynews.com/if-your-parents-fail-to-marry-you-come-to-us-pm-tells-turkish-youth.aspx?pageID=238&nID=90246&NewsCatID=338

 

“A woman who abstains from maternity by saying ‘I am working’ means that she is actually denying her femininity. This is my sincere thought,” Erdogan said at the opening ceremony of the Women and Democracy Association (KADEM) in Istanbul, as cited by the Anadolu news agency.

“A woman who refuses maternity and gives up housekeeping faces the threats of losing her freedom. She is lacking and is a half [a person] no matter how successful she is in the business world.”

”I would recommend having at least three children,” Erdogan said.

“We will multiply our descendants. They talk about population planning, birth control. No Muslim family can have such an approach,” Reuters cited Erdogan as saying in a live-broadcast speech in Istanbul on Monday. “Nobody can interfere in God’s work. The first duty here belongs to mothers.”

While urging his compatriots to protect the family, the president also insisted that “women are not equal to men.”

“Our religion [Islam] has defined a position for women: motherhood,” the Guardian cited Erdogan as saying at a summit on justice for women in Istanbul. The president’s daughter Sumeyye was present among the audience.

“You cannot explain this to feminists because they don’t accept the concept of motherhood,” Erdogan added.

Women and men are not equal “because it goes against the laws of nature” and differences in their “characters, habits and physiques,” believes the Turkish leader.

“You cannot place a mother breastfeeding her baby on an equal footing with men,” Erdogan said, because women cannot do the same work as men “as in communist regimes,” where women are given a shovel and told what to do. “This is against their delicate nature.”

Erdogan’s stance found the full support of then-Prime Minister Ahmet Davutoglu, who said that gender equality in developed countries leads to higher suicide rates.

“Since our women are fulfilling that divine mission of keeping humanity alive, they have the right to rest before and after becoming a mother and spare time for their children. Granting this is not a favor, it is just paying a debt,” Davutoglu said in December 2015.

In December last year, Erdogan dubbed birth control a form of treason threatening the nation’s bloodline. Moreover, he believes any married couple should have at least three children in order to boost the Turkish population.

”For years they committed the treason of birth control in this country, seeking to dry up our bloodline. Lineage is very important both economically and spiritually,” Reuters cited Erdogan as telling a couple after serving as a witness at their wedding.

“Why is the Gross National Product in most developed countries – I don’t want to name it but in Scandinavian countries and in many other countries – at the highest level on one side [GDP], but the suicide rate is also at the highest level there. Why?”Davutoglu said, which was reported by the Hurriyet Daily News.

In his speech, he also said: “That’s why, since our women are fulfilling that divine mission of keeping humanity alive, then they have the right to rest before and after becoming a mother and spare time for their children. Granting this is not a favor, it is just paying a debt.”

“[The man] will not be a womanizer. He will be bound to his wife. He will love his children. [The woman] will know what is haram and not haram. She will not laugh in public. She will not be inviting in her attitudes and will protect her chasteness,”the Hurriyet Daily News reported him as saying.

https://www.rt.com/news/345548-erdogan-women-career-children/

https://www.rt.com/news/344843-erdogan-muslim-birth-control/

https://www.rt.com/news/211875-turkey-women-equality-suicide/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s