Suomi – kulutus – paheet

Kokoelma tilastoja ja uutisia liittyen suomalaisten ns. paheellisten tapojen kulutukseen: kuten esim. alkoholi tai sokerituotteet. Lopussa vielä muutamia faktoja yleisestä Suomen kulutuksesta.

Rasvan kulutus

Euromonitorin tekemän markkinatutkimuksen mukaan suomalaiset ovat maailman kolmanneksi eniten rasvaa syövä kansa. Tilastoinnista käy ilmi, että keskimääräinen suomalainen syö 80,8 grammaa rasvaa vuorokaudessa.

7_2_rasvan_kulut

Näissä maissa rasvaa syödään vähiten

Intia, 9,9 g
Indonesia, 15,5 g
Etelä-Korea, 20,4 g
Filippiinit, 20,7 g
Thaimaa, 21,5 g
Singapore, 23,2 g
Taiwan, 27,8 g
Egypti, 28,1 g
Vietnam, 28,1 g
Kiina, 28,3 g

Sokerin kulutus

Tilastojen mukaan rasvan syönnin lisäksi olemme myös maailman sokerihulluimpien maiden kärkikymmenikössä. Tilastoa johtaa Yhdysvallat, jossa sokeria syödään keskimäärin 126,4 grammaa henkeä kohti vuorokaudessa. Kakkosena tilastossa on Saksa 102,9 grammalla ja kolmantena Alankomaat 102,5 grammalla.

Suomessa sokeria syödään yhdeksänneksi eniten maailmassa eli keskimäärin 91,5 grammaa vuorokaudessa. Luku ylittää miltei kaksinkertaisesti suomalaisen ravitsemussuosituksen, jonka mukaan suositeltu sokerin maksimimäärä on 40-60 grammaa vuorokaudessa.

7_2_sokerin_kulu

Vähiten sokeria syödään näissä maissa

Intia, 5,1 g
Israel, 14,5 g
Indonesia, 15,2 g
Kiina, 15,7 g
Ukraina, 17,1 g
Marokko, 18,7 g
Egypti, 19,5 g
Venäjä, 20 g
Taiwan, 22,3 g
Filippiinit, 22,4 g

Mielenkiintoista tilastoissa on se, että rasvan ja sokerin kulutuksella ei näytä kuitenkaan olevan selkeää yhteyttä lihavuuteen. Esimerkiksi Saksassa, jossa syödään tilastojen perusteella maailman toiseksi eniten sekä sokeria että rasvaa, asuu yksi kehittyneiden maiden hoikimmista kansoista.

http://www.iltasanomat.fi/terveys/art-1423457511982.html

http://yle.fi/uutiset/suomalaiset_ovat_rasvansyojakansaa__katso_sokerin-_ja_rasvansyojamaat_top_10/7789779

Mielenkiintoista sinällään, tuo kuinka vähän sokeria käytetään Israelissa vaikka maata pidetään yleisesti kohtuu vauraana.

Kahvinjuonnissa suomalaiset ovat kuitenkin mestareita.

Kahvin kulutus

Suomalaiset pysyivät myös viime vuonna maailman kirkkaasti innokkaimpina kahvinjuojina. Kahvin hinnan kovasta noususta huolimatta sen kulutus kasvoi hienoisesti edellisvuodesta.

Paahdettua kahvia kulutettiin Paahtimoyhdistyksen tietojen mukaan viime vuonna 10 kiloa jokaista suomalaista kohti.

Kahvin kulutus kasvoi 100 grammalla vuotta aiemmasta, vaikka kahvin hinta kohosi kuluttajahintatilaston mukaan viime vuoden tammikuusta tämän vuoden tammikuuhun lähes 22 prosenttia.

Henkeä kohden menekki on 12 kiloa raakakahvia vuodessa. Vertailun vuoksi kahvien mahtimaa Italia jää 5,7 kiloon vuodessa. Espanjalainenkin kuluttaa vain 4,5 kiloa vuodessa.

Tilastojen ykkönen ja samalla kummajainen on Luxemburg. 24 kiloa vuodessa johtuu kuitenkin rajakaupasta. Saksalainen käy hakemassa halvat kahvit naapurista, joten maata ei kannata laskea._67773089_coffee

http://www.ess.fi/uutiset/talous/2011/07/06/suomalaiset-juovat-yha-maailman-eniten-kahvia

Alkoholikin suomalaisille maistuu, mielenkiintoinen on etenkin alin kartta mistä näkee kuinka itä ja pohjois-suomalaiset juo enemmän kuin ns. ”rantaruotsalaiset” – Pohjanmaalla on myös paljon uskovaisia jotka tunnetusti ei paljoa ryyppää.

Alkoholin kulutus

Suomessa kulutetaan alkoholia selvästi keskimääräistä enemmän, mutta silti Suomi ei ole yksi alkoholinkulutuksen kärkimaista, ilmenee Maailman terveysjärjestö WHO:n muutama päivä sitten julkaisemasta jättimäisestä raportista.

Venäläinen uutistoimisto RIA Novosti on koostanut juttuunsa listan maista, joissa kulutetaan eniten alkoholia. Ykkösenä on Moldova (18,22 litraa vuodessa), kakkosena Tshekki (16,45 litraa) ja kolmantena Unkari (16,27 litraa). Seuraavina tulevat Venäjä (15,76 litraa), Ukraina (15,6 litraa), Viro (15,57 litraa), Andorra (15,48 litraa), Romania (15,3 litraa), Slovenia (15,19 litraa), Valko-Venäjä (15,13 litraa) ja Iso-Britannia (13,37 litraa).

Keskimääräinen alkoholinkulutus on WHO:n mukaan 6,1 litraa vuodessa.

Suomen luku on keskiarvoon yli kaksinkertainen, 12,52 litraa vuodessa. Esimerkiksi Saksassa luku on korkeampi, 12,81 litraa vuodessa. Ruotsissa kulutus on 10,30 litraa vuodessa.

Suomi sijoittuu maailman mittakaavassa korkeimman alkoholinkulutuksen luokkaan (katso oheinen karttakuva), kun taas Ruotsi on toiseksi korkeimman kulutuksen luokassa. nayttokuva_2011-

Luvut ovat suhteellisen vanhoja, sillä ne ovat peräisin vuodelta 2005.

WHO on myös luokitellut maailman maita sen mukaan, miten riskialtista niiden kansalaisten alkoholinkäyttö on  Suomi saa WHO:lta arvosanan 3 asteikolla yhdestä viiteen. Lisäksi WHO:n mukaan Suomessa kulutetusta alkoholista 46 prosenttia on olutta, 28 prosenttia väkeviä, 23 prosenttia viiniä ja kolme prosenttia muita alkoholijuomia. Suomen maatiedot näet tästä.

Koko WHO:n laajaan raporttiin pääset tutustumaan tästä ja eri raportin osiin täältä.

Alla vielä muutama kuva yleisestä alkoholin kulutuksesta Suomessa.

yli+15-vuotiaide1288658479999

http://www.uusisuomi.fi/kotimaa/109454-jattimainen-tilasto-ryyppaamisesta-%E2%80%93-nain-suomi-sijoittuu

ES pärisee ilmeisesti jatkossakin, sillä energiajuomat antaa energiaa suomalaisille yhä suuremmissa määrin, vaikka viime aikoina niihin on tullut jopa ikärajoituksia.

Suomi kuuluu keskikastiin eurooppalaisessa mittauksessa energiajuomien kulutuksessa. Maassamme on ilmoitettu myyntiin 37 eri energiajuomatuotetta vuoden 2007 jälkeen.

Euroopan elintarviketurvallisuusvirasto eli Efsa julkaisi viime keväänä kattavan raportin energianjuomien käytöstä 16 EU-maassa. Mukana oli myös Suomi, joka on eurooppalaista keskitasoa energiajuomien kulutuksessa.

Suomalaisista aikuisista energiajuomia käyttää noin 30 prosenttia ja nuorista vajaa 20 prosenttia. Raportin mukaan aikuisissa pitkäaikaiskulutuksen parissa eli 4,5 litraa kuukaudessa käyttäviä oli 12 prosenttia. Nuorista myös noin 12 prosenttia käytti tuotteita runsaasti, mutta aikuisista poiketen määrä nousi keskimäärin 7 litraan kuukaudessa.energiajuomien+k

http://yle.fi/uutiset/thl_selvittaisi_ketka_nuorista_kayttavat_eniten_energiajuomia_-_puska_olen_huolissani_tilanteesta/6919206

Tupakointi-tilastot ovat onneksi laskusuunnassa.

Lienee mahdollista, että savuton Suomi tulee olemaan realismia lähitulevaisuudessa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että ”sauhuttelu” loppuisi, sillä esim. sähkötupakan kaltaisten tuotteiden suosio korvaa perinteisen tupakoinnin jo nyt.

ldk00310Historiallisesti Suomi on ollut Euroopan tasolla keskikastia tupakoinnissa. 2.22

Päivittäin tupakoivien osuus (%) 15-vuotiaista eri maissa vuosina 1997–1998 (lähde: WHO)

Aikuisväestön terveyskäyttäytymistutkimuksen mukaan 15–24-vuotiaiden miesten päivittäinen tupakointi on vähentynyt 1970-luvun lopun 35 %:sta 23 %:iin vuonna 2003. Samanikäisten naisten tupakointi on pysynyt viime vuosikymmenet samalla tasolla. Vuonna 2003 nuorista naisista tupakoi päivittäin 20 % 

http://www.terveyskirjasto.fi/terveyskirjasto/tk.koti?p_artikkeli=suo00018

http://yle.fi/uutiset/tepsiko_parjattu_ravintoloiden_tupakointikielto_-_professorit_vastaavat/6327782

Lihan kulutus on sensijaan kasvussa.

Suomalaiset söivät viime vuonna lihaa yli kaksi kertaa niin paljon kuin vuonna 1960. Vuotuinen lihan kulutus on noussut viidessä vuosikymmenessä 32 kilosta 76 kiloon, kertoo Väli-Suomen median Sunnuntaisuomalainen. Lehden tiedot perustuvat Maa- ja metsätalousministeriön tilastoihin.

Eniten suomalaiset syövät jauhelihaa. Sen jälkeen suosituimpia ovat porsaan ulkofilee ja suikaleet.

Noin puolet Suomessa syödystä lihasta on sikaa. Sitä kuluu vuodessa noin 400 miljoonaa kiloa. Seuraavaksi parhaiten suomalaisille maistuvat nauta ja broileri. Hirveä, lammasta, hevosta ja poroa syödään vuosittain alle kolme miljoonaa kiloa.

http://www.hs.fi/kotimaa/a1305553874528

Maitoa ei yleensä pidetä paheena mutta Suomessa maidon kulutus on mielenkiintoista tuputusta. Maito-mafia pakottaa juomaan maitoa joka tuutista vaikka sen terveyshyödyt on kiistanalaisia eikä se edes sovi kaikille.

Suomi on maidon kulutuksen kärkimaita. Vähempikin riittäisi, sillä saamme kalsiumia keskimäärin yli tarpeen. Professori Tapani Alatossavan mukaan maidon kulutuksen taustalla on Suomen maatalousrakenne: maito on bisnes, joka kannattaa. Myös ravitsemussuositukset tukevat maidon kulutusta.maidonjuojat (1)

http://yle.fi/uutiset/juommeko_maitoa_koska_se_on_kannattava_bisnes/6766804

Loppuun vielä raporttia Suomen yleisestä kuluttamisesta ja kuinka eletään herroiksi jne…

Suomalaisten ekologinen jalanjälki on kasvanut entisestään. Ympäristöjärjestö WWF:n Living Planet -raportissa arvioidaan jokaisen suomalaisen kuluttavan luonnonvaroja noin 6,2 hehtaarin verran, mikä on maailmassa 12. eniten.

Vielä kaksi vuotta sitten suomalaisten jalanjälki oli hehtaarin pienempi.

Suurin selittäjä tälle on hiilijalanjäljen kasvu eli fossiilisten polttoaineiden, kuten turpeen, polttaminen. Sitä kautta hiiliosuuden kasvu on merkittävä, kertoi WWF Suomen suojelujohtaja Jari Luukkonen.

Hän muistutti, että luvuissa tapahtuu vuosittaista vaihtelua. Se selittänee kasvua osaltaan sekin. Raportin analyyseissä käytetyt luvut ovat peräisin erilaisista YK:n virallisista tilastoista.

Muihin maihin verrattuna keskivertosuomalainen kuluttaa 12:nneksi eniten luonnonvaroja. Enemmän kuluttavat esimerkiksi hollantilaiset, irlantilaiset ja virolaiset. Kaikkein eniten luonnonvaroja kuluttavat Yhdistyneiden arabiemiraattien, Qatarin ja Tanskan passia kantavat ihmiset.

WWF:n laskelmien mukaan maapallo kestää enimmillään tilanteen, jossa ihmisen keskimääräinen ekologinen jalanjälki ei ylitä 1,8:aa hehtaaria. Jos kaikki eläisivät yhtä leveästi kuin suomalaiset, tarvittaisiin kulutuksen ylläpitämiseksi lähes kolme ja puoli maapalloa. 

Tilastokeskuksen mukaan suomalaiset kuluttavat nyt kymmenen kertaa enemmän kuin sata vuotta sitten.

Asuminen on suomalaisten kotitalouksien suurin menoerä.

Kotitalouksilta kuluu eniten rahaa asumiseen (28 %), liikenteeseen (15 %) ja elintarvikkeisiin (12 %). Suuria menoeriä ovat myös kulttuuri ja vapaa-aika (11 %) sekä mm. henkilökohtaisen hyvinvoinnin ja koulutuksen kaltaiset muut menot (11,5 %). Toisaalta kulutuksemme on edelleen kansainvälisesti vertaillen varsin maltillista, esimerkiksi alle OECD-maiden keskiarvon.

http://www.uusisuomi.fi/ymparisto/103682-suomalainen-kuluttaa-12-eniten

http://www.global.finland.fi/public/default.aspx?contentid=164004

Suomella on kuitenkin luonnonvaroja kohtuullisesti verrattuna muihin maihin, kuten alla olevat kuvat esittää. Suomi on itseasissa yksi ainoista maista joilla noilla mittareilla menee kohtuu hyvin, kuten alempi kuva näyttää.

os1os2

Suomi on kuitenkin sikäli hyvässä asemassa, että maamme biokapasiteetti ylittää ekologisen jalanjälkemme. Asukasta kohden laskettuna Suomi siis tuottaa laskennallisesti resursseja enemmän kuin mitä me kulutamme. Siitä huolimatta emme voi aina syyttää kiinalaisia tai muita väkiluvultaan suuria valtioita. Elintasomme perustuu paljolti öljyyn ja muihin ulkomailta tuotuihin tuotteisiin. Emme voisi elää nykyiseen tapaan pelkästään Suomen luonnon antimilla. Olemme ulkoistaneet luonnonvarojen kulutuksemme.

http://biologi-jari.blogspot.fi/2014/08/ylikulutuspaiva-eli-ekovelkapaiva.html

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s