Kouvolan väkiluku kasvoi 75 pakolaisella vuonna 2014

Vuonna 2012 Kouvolaan muutti 141 pakolaista, kun viime vuonna luku oli 75. Heistä 15 oli Kongosta tulleita kiintiöpakolaisia. Valtaosa pakolaisista muutti Kouvolaan aiemmin kaupunkiin saapuneen perheen takia. -Kunnat eivät voi säännöstellä, kuinka monta pakolaista kuhunkin kuntaan muuttaa, paitsi kiintiöpakolaisten osalta.

Muutoin kaikkien maahanmuuttajien määrä on lisääntynyt Kouvolassa tasaisesti. Kaupunkiin muutti viime vuonna 300 maahanmuuttajaa.
Vuoden 2014 lopulla Kouvolassa oli kirjoilla 2 344 ulkomaan kansalaista, heistä suurin osa venäläisiä. Neljä vuotta sitten määrä oli 1  714. Kouvolassa asui eniten venäläisiä (697) virolaisia (423) ja somaleja (285) Kouvolan asukkaista noin 3 % on ulkomaan kansalaisia, Kotkassa vastaava luku on noin 6 %

Valtaosa Kouvolassa asuvista maahanmuuttajista on työikäisiä ja -kykyisiä. Siitä huolimatta heistä yli 40 prosenttia on työttömänä. Koko kouvolan työttömyysaste on noin 15 % kun koko maassa se oli noin 8,8 % . Väyrysen mukaan maahanmuuttajat muuttavat työn perässä Turkuun, Tampereelle ja PK-seudulle. Kouvolan maahanmuuttokoordinaattorin Tuija Väyrysen mukaan itsenäisen muuton vähenemisen syynä on nimenomaan se, ettei Kouvolassa ole töitä tarjolla.

Valtio maksaa Kouvolalle jokaisen pakolaisen ohjauksesta ja neuvonnasta korvauksen. Alle 7 vuotiaille korvaus on 6 845 euroa per vuosi ja 7 vuotta täyttäneestä 2 300 euroa. Korvausaika on 3 vuotta turvapaikkamenettelyn kautta tulleille ja 4 vuotta kiintiöissä tulleille. Pakolaisen alkukartoituksesta maksetaan 700 euron korvaus. Muut menot, kuten kotoutumistuki, terveydenhoito ja tulkkauskustannukset, makseteen todellisten kulujen mukaan. Sosiaali ja terveydenhuoltoon liittyviä menoja korvataan enintään 10 vuotta.

Maahanmuuttolukuja 2014:

Maahanmuuttovirasto myönsi ensimmäisen oleskeluluvan 20 371 ulkomaalaiselle. Eniten lupia saivat perhesiteen (6 774) opiskelun ( 5 611) tai työn ( 5 061) perusteella oleskelulupaa hakeneet henkilöt. Seuraavaksi eniten oleskelupia myönnettiin Suomesta turvapaikkaa hakeville. Suomeen saapui 3 651 turvapaikanhakijaa. Kansainvälistä suojelua myönnettiin 1 346 henkilölle, jotka olivat pääasissa kotoisin Irakista, Somaliasta sekä Venäjältä. Suomen kansalaisuuden sai 8 449 henkilöä, joista suurin osa oli venäläisiä. (2 343) 12886584799994

Perussuomalaiset eivät kuitenkaan pidä näkemästään vaan he vastustavat pakolaisten vastaanottoa Kouvolaan.

Somalien ohella Kouvolassa on alkanut näkyä katukuvassa kongolaisia nuorukaisia. Kongolaisia lienee Kouvolassa niinikään satakunta.

Monikulttuurisuuskeskus Saagassa saa tänään kello 19 ensi-iltansa Pakolaiskabaree osa I: Kongo. Esiintyjinä on 13 Kongosta saapunutta turvapaikanhakijaa, jotka nyt asuvat Kouvolassa.

Esitys kertoo pakolaisten matkasta musiikkiteatterin keinoin. Näyttämöllä esiintyjät kertovat tarinansa äidinkielellään, ja kertomukset tulkataan suomeksi. panorama_Pakolai

http://www.kouvolansanomat.fi/Online/2013/12/10/Pakolaiskabaree+ensi-illassa+t%C3%A4n%C3%A4%C3%A4n/20133408/4

Kouvolan kirjastoissa on myös tehty ohjeita ym. somalin kielellä ja somalit onkin tuttu näky Kouvolan kirjastossa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s