Neljännesmiljoona suomalaista sinnittelee perusturvan varassa

Jo neljännesmiljoona suomalaista elää lähes kokonaan perustason sosiaaliturvan varassa. Suurin osa heistä on nuoria, 20–40-vuotiaita.

Perusturvan taso koheni hieman päättymässä olevalla vaalikaudella, mutta se on edelleen paljon vähemmän kuin mitä ihminen tarvitsisi elämiseen, Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) tuore raportti toteaa.

Sitä tekemässä oli THL:n lisäksi asiantuntijoita Eläketurvakeskuksesta, Kelasta, Kuluttajatutkimuskeskuksesta, Tilastokeskuksesta, Valtion taloudellisesta tarkastusvirastosta, Turun yliopistosta ja ministeriöistä.

Viisi vuotta voimassa ollut laki velvoittaa seuraamaan perusturvan riittävyyttä. Perusturvalla tarkoitetaan pienintä sosiaaliturvaa työttömyyden, sairauden, työkyvyttömyyden ja vanhuuden aikana sekä lapsen syntyessä.

Tämän turvan varassa on nyt 26 000 ihmistä enemmän kuin 2011. Vaikka turvan taso nousi 8 prosenttia vuodesta 2011, se on edelleen liian alhainen, raportti toteaa.

Kuluttajatutkimuskeskus laski viime vuonna minimisummat, joilla voi elää kohtuullisesti. Se on yksinasuvalle asumismenojen jälkeen 675 euroa kuussa ja eläkeläiselle 605 euroa.

Perusturvan varassa ei pääse näihin lukuihin, vaan turva jää 71 prosenttiin minimistä: 479 euroon kuussa asumismenojen jälkeen yksin asuvalle ja 430 euroon eläkeläiselle.

Perusturva on paljon pienempi kuin keskimääräinen palkka. Keskipalkkaiselle jää asumisen jälkeen käyttöön lähes 2000 euroa kuussa.

25_2_työttömien_tulojen_kehitys

nimetön

21

3

http://yle.fi/uutiset/neljannesmiljoona_suomalaista_sinnittelee_perusturvan_varassa/7828076

http://www.hs.fi/kotimaa/a1424919958095?jako=0bcd27e004740941086c4fcff4b0b06c

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s