Japani vauhdittaa kansalaistensa naimapuuhia – Japani väestökriisissä

Japanissa on tosiaan ollut mielenkiintoista kehitystä, mitä tulee syntyvyyteen ja yleiseen väestönkehitykseen. Tässä muutamia lainauksia:

Japani heräsi 2000-luvulla karuun todellisuuteen: maan väestö harmaantuu kovaa vauhtia, eivätkä nuoremmat lisäänny toivottuun tahtiin. Niinpä valtio on päättänyt puuttua japanilaisten pariutumismenoihin. Kansalaisten avioitumista helpottamaan on perustettu iltoja, joihin kumppania tositarkoituksella etsivät saapuvat tapaamaan ja juttelemaan keskenään. Näitä avioliittoon rohkaisevia iltoja kutsutaan konkatsuiksi. Silminnäkijä kävi tutustumassa ilmiöön vuonna 2010. picture-31

Japanin työläiset suhteessa eläkeläisiin kuvassa.

Japanin huolestuttavaan tilanteeseen vaikuttavat monet seikat. Perinteisten sukupuoliroolien murtuessa avioliittoja solmitaan yhä harvemmin ja yhä vanhempina. Naiset eivät enää huoli kumppanikseen ketä tahansa, vaan aviomieskandidaatin on täytettävä tarkat kriteerit, selviää Silminnäkijässä.

O-Net-treffipalvelun johtaja Toshiaki Kato kertoo, että siinä missä miehet toivovat vain tiettyä ikää ja ulkonäköä, vaativat naiset unelmakumppaniltaan ulkonäön lisäksi siisteyttä, keskustelutaitoja ja pituutta – miehen on oltava korkokengissäkin seisovaa vaimoaan selvästi pidempi. Katon mukaan japanilaisnaiset eivät ole valmiita tinkimään yhdestäkään kriteeristä. Helpommin kumppanin löytävätkin jo aiemmin naimisissa olleet:

He eivät enää kuvittele turhia, he tietävät, ettei täydellistä partneria maailmasta löydy”, Kato sanoo.

He eivät enää kuvittele turhia, he tietävät, ettei täydellistä partneria maailmasta löydy.Paitsi nirsot naiset, ongelmia seurustelumarkkinoilla aiheuttavat myös passiiviset nuoret miehet, jotka eivät ole kiinnostuneita elämään perinteisen miesroolin mukaisesti. Nämä miehet ovat saaneen nimen ”ruohonsyöjät”. Silminnäkijän haastattelemien tokiolaisten suusta ei ruohonsyöjistä puhuttu kovin mairittelevin sanoin. Hiusmuotoilija Katsuhiko Kokobun moittii ruohonsyöjiä itsekeskeisyydestä ja huonoista kommunikointitaidoista, toimittaja Maki Fukazawa sanoo, etteivät ruohonsyöjät arvosta rakkautta tai seksiä.

Yhdeksi ratkaisuksi Japanin vaikeaan tilanteeseen on kehitetty konkatsu eli ilta, jossa kumppania tositarkoituksella etsivät naiset ja miehet voivat tavat toisiaan.

Konkatsun voi määritellä avioliittoa edeltäväksi ajaksi, jolloin ’virittäydytään’ avioliittoon. Tuolloin henkilö hakee aktiivisesti avioliittoon tähtäävää suhdetta”, kirjailija-toimittaja Tohko Shirakawa selittää.

Konkatsut ovat erityisesti miehille ja naisille, joilla olisi muuten vaikeuksia tavata potentiaalista kumppania, kertoo hääyhtiö Memoleadin johtaja Shinichi Inuma. Tällainen tilanne on usein niillä, joiden elämä on työpainotteista.

Hallinnon pitäisi tukea ja edistää avioliittojen solmimista, jotta syntyvyyden lasku saataisiin katkeamaan”, Tokion paikallishallituksen jäsen Takeshi Nakayama sanoo.

Hän kertoo, että useiden deittifirmojen joukosta paikallishallitus valitsee luotettavimmat ja laadukkaimmat sekä korvaa kuluja niin, ettei konkatsuun osallistuminen maksa maltaita.Japanese man and woman lean away from each other

Katso dokkari täältä: http://yle.fi/aihe/artikkeli/2015/02/26/japani-vauhdittaa-kansalaistensa-naimapuuhia

Vanhenevan Japanin ikäkriisi syvenee, koska moni nuori on menettänyt kiinnostuksensa parisuhteeseen ja seksiin.

Brittiläinen Guardian-lehti kertoo laajassa artikkelissaan, kuinka miljoonat japanilaisnuoret eivät halua käydä treffeillä ja kuinka yhä useampi päättää elää selibaatissa.

Ilmiö on saanut Japanin viestimissä nimityksen sekkusu shinai shokogun, ”selibaattisyndrooma”.

Ilmiö on päättäjien mielestä erityisen huolestuttava, koska Japanin väestö pienenee ja vanhenee jo muutenkin. Maan 126-miljoonainen väestö saattaa pienentyä jopa kolmanneksella vuoteen 2060 mennessä.400px-Japanese_Population_chart

Japanissa on sinkkuja enemmän kuin koskaan. 18–34-vuotiaiden keskuudessa yli puolella naimattomista miehistä ja vajaalla puolella naimattomista naisista ei ollut minkäänlaista romanttista suhdetta vuonna 2011.

Erään tutkimuksen mukaan kolmannes alle 30-vuotiaista sinkkumiehistä ei ollut koskaan käynyt treffeillä.Toisen mukaan lähes puolet 16–24-vuotiaista naisista ei ollut kiinnostunut seksistä.

Ilmiön taustalla on lehden mukaan vanhanaikaisen perhemallin ja nykymaailman törmäys.

Japanilaisen perinteisen perhekäsityksen mukaan mies käy töissä ja nainen on kotona. Yhä useampi nainen haluaa kuitenkin tehdä uraa, mutta lapsen saaminen tai vain jopa naimisiin meneminen voi katkaista urakehityksen.

Lehti kuvaa, kuinka sukupuolet ovat vieraantuneet toisistaan.

———————->

20101120_src542AJ201301020045M

Lue juttu kokonaisena täältähttp://www.hs.fi/ulkomaat/Japanin+ik%C3%A4kriisi+syvenee++nuoria+vaivaa+selibaattisyndrooma/a1382233830229?ref=tf_iHSisboksi630&jako=9797c99014b3978235c4a6614188df60

Sinkkuna parempi

Erilaisten tutkimusten mukaan peräti 45 prosenttia japanilaisista 16-24-vuotiaista naisista ei ole kiinnostunut lainkaan seksisuhteista. Miehistä näin ajattelee neljännes. Kolmannes japanilaisista nuorista ei ole koskaan seurustellut kenenkään kanssa. Parikymppisistä naisista 25 prosenttia ei todennäköisesti mene koskaan naimisiin ja 40 prosenttia ei aio hankkia lapsia. 90 prosenttia naisista onkin sitä mieltä, että sinkkuus on avioliittoa parempi ja houkuttelevampi vaihtoehto.

– Ex-poikaystäväni kosi minua kolme vuotta sitten. Vastaukseni oli kieltävä. Tajusin, että pidän työstäni enemmän. Tuon jälkeen olen menettänyt mielenkiintoni seurusteluun, 32-vuotias ranskalaisomisteisessa pankissa työskentelevä Eri Tomita sanoo.

Tomitan mukaan naisen etenemismahdollisuudet loppuvat kuin seinään, kun nainen avioituu.

– Pomot olettavat naisen tulevan pian raskaaksi. Sitten kun lapsi on syntynyt, nainen ei pysty tekemään pitkiä päiviä. Työ pitää jättää ja ryhtyä kotirouvaksi ilman tuloja. Se ei ole mikään vaihtoehto kaltaisilleni naisille, Tomita selittää.

Liian vaikeaa

Avioliitosta on tullut huono vaihtoehto myös miehille. Aikaisemmin pitkää päivää tehneille miehille työ ei ole enää kaikki kaikessa eikä työpaikkakaan kenties ikuinen. Tähän yhtälöön ei tarvita vaimoa ja lapsia elätettäviksi.

Se on liian vaikeaa. Minun palkkani ei riitä deittailuun enkä halua ottaa sitä vastuuta, että nainen kuvittelee kaiken johtavan aviolittoon, 31-vuotias Satoru Kishino sanoo.

Japanilaiset miehet ja naiset tuntuvat myös ajattelevan, etteivät tarvitse toista sukupuolta pysyvästi seksiä varten. Seksiä kun saa nykyään ilman sitoumuksia vaikkapa netistä. Moni korvaakin seksin ja seurustelun nettimaailmalla ja peleillä. Virtuaalitodellisuudessa voi olla kuka tahansa.

Jotain Japanin hallituksen kuitenkin on keksittävä, jotta väestökato saataisiin aisoihin20101120_src567

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2013102717653668_ul.shtml

Naimattomista japanilaisista 18–34-vuotiaista yli puolet ei ole edes seurustelusuhteessa, kertoo Japanin Kansallinen hedelmällisyystutkimus vuodelta 2011. Sen mukaan nuorista naimattomista naisista noin joka viides ja miehistä noin joka neljäs ei ole kiinnostunut seurustelusuhteen aloittamisesta.

Yksi syy sinkkuelämän suosioon on se, että moni viihtyy sinkkuna, mutta syitä löytyy myös japanilaisesta yhteiskunnasta.

”Naiselle saattaa olla työelämässä haitaksi, jos on naimisissa”, sanoo Roppongissa iltaa viettävä Aki Noguchi. ”Mutta se on hitaasti muuttumassa.”

Japanissa naisen paikka on perinteisesti ollut kotona huolehtimassa perheestä, miehen elätettävänä. Moni työantaja on suhtautunut nihkeästi naisten palkkaamiseen, mutta työvoiman supistuessa Japani on alkanut tarvita naistenkin työpanosta.

”Vielä parikymmentä vuotta sitten naisille ei ollut työpaikkoja. Mutta nyt kun naiset saavat töitä ja ovat itsenäisiä, meidän ei enää tarvitse mennä naimisiin”, Iwashita sanoo.

Eivätkä kaikki japanilaiset hyljeksi parisuhdetta. ”Minä kyllä haluaisin mennä naimisiin ja hankkia lapsia”, sanoo Noguchi. 1388813073281

http://www.hs.fi/ulkomaat/Parisuhde+harvinaistuu+Japanissa++monia+ei+seurustelu+kiinnosta/a1388813105563?ref=tf_iHSisboksi630&jako=616a876031b7d22cc3f88a22d07dc457

Hirikomorit ja muut selibaatissa elävät

Nuoret miehet, jotka tunnetaan nimellä hikikomori, ovat eristäytyneet kokonaan ihmiskontakteista vanhempiensa koteihin. He keskittyvät nettipornoon, nettipeleihin ja sarjakuviin.

Takeshi kertoo piilotelleensa vuosien ajan omassa huoneessaan, pelaten videopelejä ja syöden tarjottimelta, jonka äiti toi hänen huoneensa ovelle. Takeshi on eräs noin miljoonasta hikikomorista, jolla ei ole sosiaalisia kontakteja oman perheensä lisäksi.

Osa hikikomoreista vetäytyy sosiaalisen häpeän vuoksi: syynä huonot arvosanat tai romanttinen hyljeksintä. Mitä pitempään he ovat omissa oloissaan, sitä enemmän he häpeävät, koska Japanissa status ja maine ovat kaikki kaikessa.

Poikien vanhemmat – useimmiten äiti – avustavat yhteiskunnasta vetäytymisessä. Japanissa äidillä ja pojalla on usein symbioottinen suhde.

—————————–>

Miksi avioliitto ei kiinnosta?

Avioliiton tiellä on sekä taloudellisia että kulttuurisia esteitä. Japanilaisessa avioliitossa on enemmän kyse velvollisuudesta kuin romantiikasta. Järjestetyt avioliitot olivat normi 1970-luvulla. Vielä 1990-luvullakin avioliitoissa oli etukäteen järjesteltyjen avioliittojen piirteitä.

Kun japanilaiset miehet jätetään omilleen, he eivät oikein tiedä, mistä vaimon voisi löytää. Monet japanilaiset miehet jättävät vaimon metsästyksen väliin myös siitä syystä, että heillä ei ole siihen varaa. Palkkakehitys on tasaantunut, samalla kun asumiskunnukset ovat kohonneet pilviin.

Keskiverto japanilainen mies voi hyvällä syyllä olettaa, että hänen elintasonsa romahtaisi huomattavasti, jos hänen pitäisi elättää vaimo ja lapsia – varsinkin silloin, jos vaimo ei kävisi töissä.

Japanissa avioliitto yleensä lopettaa naisen työuran, vaikka suurin osa naisista on korkeasti koulutettuja. Jos nainen saa lapsen, ympäristö kohdistaa naiseen voimakkaan sosiaalisen paineen jäädä kotiin ja omaksua traditionaalinen rooli vaimona, joka palvelee sekä miestä että lasta.

Naiset jotka jatkavat töissä lapsen saatuaan stigmatisoituvat, eivätkä työnantajat halua ottaa heitä töihin. Lastenhoitoapua on vaikea löytää ja se on kallista.

Japanin brutaali työkulttuuri vaati usein yli 50 tunnin työviikkoa. Moni aviomies lähtee töistä vasta kello 11 illalla, eikä lomia ole välttämättä ollenkaan.

Aviomiehistä ei ole vaimoille juuri apua. Japanilaiset aviomiehet auttavat kotitöissä keskimäärin yhden tunnin päivässä, kun taas Yhdysvalloissa ja Euroopassa aviomiehet auttavat vaimoa keskimäärin kolme tuntia päivässä. Kotivaimoksi ryhtyminen ei ole Japanissa eräs optio muiden joukossa, vaan lähes pakko lapsia hankkivalle naiselle.

Lue juttu kokonaisena täältä:

http://www.terve.fi/blogit/henry-laasanen/japanin-pariutumiskriisin-syyt

The Japanese weekly Playboy magazine reported in its latest edition that according to a study done by the Japanese Institute of Population and Social Security Research almost one in four Japanese men aged 30 to 34 is still a virgin. The Japan Cherry Boy Association (…ahem, a Japanese club for men who are virgins,…but are looking to find a woman who will sleep with them) is facing a crisis, according to the weekly Japanese Playboy Magazine. ”This is only the tip of the iceberg,” Japan Cherry Boy Association founder Shin Watanabe tells Japanese Playboy Magazine. ”The real situation is much worse than this.” article-2473167-18EF2E5E00000578-473_634x349

http://www.asianoffbeat.com/post/Japanese-Playboy:-1/4-of-Japanese-Men-Between-30-to-34-Still-Virgins-news-567

A recent survey by Japanese insurance company Meiji Yasuda Life found that a third of Japanese men under 40 have never dated women at all, although women themselves aren’t much better.

’They are afraid to get real contact with humans.’ – Yamiko

A survey by the Japanese Family Planning Association done earlier this year found that 45 per cent of women between 18 and 24 ’were not interested in or despised sexual contact.’

’A few people can’t relate to the opposite sex physically or in any other way,’ adds Ai Aoyama, a Japanese sex and relationship counsellor in an interview with the Guardian.

’They flinch if I touch them. Most are men, but I’m starting to see more women.’17640406_503_ul

http://www.dailymail.co.uk/femail/article-2473167/Why-Japans-20-somethings-stopped-having-sex.html

Omat kommentit:

Itse olen tullut lähinnä siihen johtopäätökseen, että tässä Japanin kuviossa on kyse 3 tekijästä jotka yhdessä muodostaa nykyisen ilmiön, mikä on jossain määrin yleistymässä myös länsimaissa.

1.Kaupungistuminen – kaupungeissa on liikaa häiriötekijöitä, tästä voisi satuilla loputtomiin mutta eipä tuo kaupunkiympäristö tue varsinaisesti perheitten perustamista oli sitten kyse taloudellisista, tilallista tai psykologisista tekijöistä.
2.Individualismi – kun ei ole enää ns. yhteisöllisyyttä niinkuin ennen ja on vain oma etu tärkeä, niin silloin ei tietenkään tarvitse uhrautua yhteisön edun tai yhteisönpaineen takia niinkuin esim. lestadiolaiset tekee, ja voi toteuttaa itseään 100 % – tähän ei yleensä kuulu perhettä saati edes tasaista parisuhdetta.
3.Koneellistuminen – jos on kasvanut naama kiinni tietokoneruudussa ym. niin tuollaiset asiat kuten parinmuodostaminen tai suvunjatkaminen saattaa tuntua varsin kaukaisilta. Jos Japani sulkisi tv ja Internet verkon P-Korea tyylisesti niin kyllä niitä lapsia alkaisi taas tulemaan.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s