Kouvola ja muut kunnat joissa on väkiluku laskussa

Väestöuutisissa tänään aiheena kuntien laskeva väkiluku:

Suomen kokonaisväkiluku on kasvussa, mutta osa kunnista joutuu silti kärvistelemään.

Suomen väkiluku kasvoi Tilastokeskuksen ennakkotietojen mukaan tammikuussa reilulla tuhannella henkilöllä. Syynä oli maahanmuutto, sillä syntyneitä oli vähemmän kuin kuolleita.

Tahti on ollut varsin tasaista, sillä vuoteen 2013 verrattuna väestö on kasvanut vajaalla 25 000 henkilöllä.

Väestöllisiä voittajia ovat olleet etenkin suuret kaupungit. Kymmenen kärjestä löytyvät muun muassa Helsinki, Espoo, Vantaa, Tampere ja Kuopio, joiden asukasluvut kasvoivat vuoteen 2013 verrattuna tuhansilla ihmisillä.

Samaan aikaan suurin osa Suomen kunnista on sen sijaan menettänyt asukkaita. Eniten ovat kutistuneet Kouvola, Jämsä ja Savonlinna, joiden väkiluku on pienentynyt sadoilla asukkailla.

Synkkä suunta

Monien muuttotappiokuntien suunta näyttää jatkossakin surulliselta.

Tilastokeskuksen vuonna 2012 tekemän väestöennusteen mukaan esimerkiksi Savonlinnan väestö uhkaa kutistua jopa kymmenellätuhannella asukkaalla vuoteen 2040 mennessä, vaikka koko maan väestön ennustetaan kasvavan.

Myös muun muassa Kouvola, Jämsä ja Kitee menettävät ennusteen mukaan asukkaita niin ikään tulevaisuudessa.

Sen sijaan esimerkiksi Salon ja Kotkan uskotaan hieman toipuvan.

Alla on listattu 20 vuoden 2013 jälkeen eniten asukkaita menettänyttä kuntaa. Tammikuun 2015 väkiluvun jälkeen on vuoden 2013 väkiluku, sen jälkeen väkiluvussa tapahtunut muutos (jonka mukaan kunnat on järjestetty) ja viimeisessä sarakkeessa ennustettu väkiluku vuonna 2040. 0_f9118_c495b014_L

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015031619365436_uu.shtml

Kouvola on ihan mielenkiintoinen kaupunki, tuossa karjalan ja hämeen välissä. Ei siellä ole mitään paikalliskulttuuria tai heimoidentiteettiä. Ihmiset tuli sinne töihin erilaisiin tehtaisiin aikoinaan, mutta nyt monet esim. paperitehtaista on lopettanut ja sama meno jatkuu tulevaisuudessakin.

140px-Kouvola.sijainti.suomi.2010.svg

Kouvola ei ole mikään erityisen kaunis kaupunki. Ok, on niitä ehkä rumempiakin mutta yleensä suurin osa pitää Kouvolan ydinalueita aika mitään sanomattomina.

FJeSlan

Eri kyselyissä on selvinnyt, että Kouvola on Suomen huonoin kaupunki asua:

Vähiten suosituksia asuinpaikaksi sai Kouvola. Asukkaat eivät myöskään suosittele ihmisiä muuttamaan Kotkaan tai Saloon.

Sama kolmikko jäi hännille kysyttäessä paikkakunnan elinvoimaisuutta.

Lomakuntina eniten suosituksia sai Kuusamo. Loma-asunto hankitaan mieluusti myös Kuopiosta ja Turusta.

Kuntabarometrin toteutti tutkimusyritys Innolink lokakuussa 2014. Kohteena olivat suuret ja keskisuuret kunnat.

Tutkimustulokset perustuvat lähes 3 400 asukkaan, yritysten ja kuntapäättäjien vastauksiin.

Barometrin tarkoitus oli mitata kuntien asumista, elinvoimaisuutta, päätöksentekoa, houkuttelevuutta ja palvelutasoa.

Top 10

1.    Kaarina
2.    Tampere
3.    Ylöjärvi
4.    Helsinki
5.    Kuopio
6.    Espoo
7.    Vaasa
8.    Nurmijärvi
9.    Rauma
10.  Kirkkonummi

Bottom 10

1.    Kouvola
2.    Kotka
3.    Salo
4.    Lohja
5.    Mikkeli
6.    Järvenpää
7.    Nokia
8.    Savonlinna
9.    Jyväskylä
10.  Hyvinkää

Mistä loma-asunto?

1.    Kuusamo
2.    Kuopio
3.    Turku
4.    Asikkala
5.    Savonlinna
6.    Naantali
7.    Puumala
8.    Hämeenlinna
9.    Parainen
10.  Mikkeli

http://www.iltasanomat.fi/asuminen/art-1288761085916.html?pos=ksk-trm-asmn-ospu#comments-anchor

Kouvola on viime vuosina yrittänyt houkutella kaupunkiin venäläisiä turisteja ja keskelle peltoa rakennettiin yksi Suomen suurimmista kauppakeskuksista – Veturi. Tuo kauppakeskus on käytännössä tarkoitettu venäläisille turisteille, mutta nyt pakotteiden myötä ei niitäkään enää ole niin paljoa, joten kauppakeskus lienee kohtuu autio.

Veturi_Panorama_2_nettibig_14976150

Viime aikoina Kouvola on alkanut ottaa kohtuu paljon pakolaisia, lähinnä Kongosta tai Somaliasta. Ehkä sillä Kouvola kuvittelee saavansa väkilukunsa taas nousuun.

Somali+somaliperheet

Itse en näe toivoa Kouvolan kohdalla, kaupunki tulee väistämättä autioitumaan koska eihän kukaan täysjärkinen nuori sinne jää. Vain Guggenheim voi pelastaa enää Kouvolan.

big_16323931

”Meil Kouvolas on harmaata vuoden ympäri. Se johtuu siitä, et kaikki on rakennettu betonista. Vaik Kouvola on koko maan aurinkoisin paikka, harmaus on ja pysyy, koska kouvolalain mielenlaatuki on harmaa. Myö tykätään pilkata meiän omaa kaupunkia, mut samal myö ollaan vähän ylpeitä siitä, että ollaan niin surkeita.
Meil on todistetusti yks Suomen rumimmista kirkoista. Kouvolan keskuskirkko on hirvee ku mikä, eikä siel haluu kukaan mennä naimisiin. Laatikko se on ennemmin ku kirkko. Iltalehen kyselyssä kaheksasta Suomen rumimmasta rakennuksesta kolme oli Kouvolassa. Kirkon lisäks listalle pääsvät Pohjola-talo ja vanha poliisiasema. Betonia nekin.
Alamäki alko viis vuotta sitte, ku kuntaliitos tehtiin. Kuus kuntaa liitettiin yhteen ja nimeks pamautettiin Kouvola. Siel mist mie oon, Elimäel, ollaa edellee sitä mieltä, että ei ois pitäny liittyä suurkuntaan. Itsenäisessä pikkukunnassa ois kaikki paremmin.
Elimäel alettiin katumaan liittymispäätöstä sillo, kun kirkonkylältä alko lähtee kaikki palvelut. Kirkolla oli niin hyvä asua, ku sieltä löyty kauppa, posti, terveyskeskus ja Alko. Alko lähti ekana. Sen jälkeen kaikki muu. Asiat keskitetään täällä meillä päin Kouvolan ydinkeskustaan.
Pakko myöntää, että Elimäellä on toisaalt ollu kyllä sinnikkyyttäki. Lukio on ollu lakkautusuhan alla jo viis vuotta, mut taas se sai viime kuussa jatkoaikaa “toistaiseksi”. Sen sijaan ne päätti ajaa alas kolme ala-astetta.
Kouvolalaisil kuntapoliitikoil on yleensä isot suunnitelmat, mut sit jostain syystä ne tuppaa aina kaatumaan. 
Muutama vuos sitte ne päätti rakentaa Veturin. Se on sairaan iso kauppakeskus, joka imee kaiken elämän pois Kouvolan ydinkeskustasta. Kävelykatu tyhjenee, siel pyörii kohta enää vanhukset. Veturiin meni myös Elimäen Alko.
Muutaman vuoden pääst ne meinaa rakentaa hervottoman kokoisen uuden sairaalan, suolle. Mitä sillä on väliä vaikka se hiljaa sinne uppoaakin?
Viiden vuoden päästä meillä on myös asuntomessut. Joihin meillä tuskin on varaa. Näin meillä Kouvolassa.”
Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s