Suomessa ja Hollannissa vanhukset ja asunnottomat nuoret saman katon alle

Myös Helsingissä kokeillaan pian mallia, jossa asunnottomat nuoret ja ikääntyneet saavat kodin vierekkäin. Vanhusten ja nuorten yhteisasumista aletaan testata syksyllä.

HS kertoi perjantaina hollantilaisesta palvelutalosta, jossa nuoret opiskelijat asuvat ilmaiseksi ja pitävät vastineeksi vanhuksille seuraa. Jokaisella opiskelijalla on velvollisuus kuluttaa muutama tunti viikossa vanhusten kanssa esimerkiksi laittaen ruokaa ja pelaten pelejä. Monet asukkaat viettävät tämän lisäksi omasta halustaan aikaa yhdessä ja auttavat naapureitaan.

Helsingin yhteisöasumisen kokeilussa tavoitteena eivät ole maksuttomat asunnot, vaan asunnottomuuden vähentäminen. Ensimmäisen vuoden aikana kodin saa 30 nuorta.

————————–>

Eri ikäisiä rinnakkain asuttava kokeilu on osa laajempaa yritystä vähentää nuorten asunnottomuutta. Alle 25-vuotiaita on asunnon tarpeessa Helsingissä yli tuhat.

”Nuorten asunnottomuus ei ole pelkästään kadulla asumista. Se on myös kavereiden sohvilla yöpymistä tai sitä, ettei lapsuuden kodista pääse taloudellisista tai muita syistä johtuen muuttamaan eikä sitä kautta itsenäistymään”, kirjoittaa Oman muotoinen koti -hankkeen projektipäällikkö Miki Mielonen nuorisoasiainkeskuksesta.

Muita uusia ideoita ovat tyhjillään olevien liiketilojen muuttaminen asunnoiksi, tätä nuorisoasiankeskus ja vuokra-asunnoista vastaava Heka testaavat yhdessä. Vartiosaaressa kaupungin kesätoimintakeskuksessa myös asuu ja työskentelee kesällä ryhmä nuoria.

Ideat eivät jää tähän, sillä haaveet ovat suuria. Tavoitteena on, että jokaisella nuorella olisi mahdollisuus päästä kotiin jo vuonna 2018.

1429156884891

Lue juttu kokonaisena täältä: http://www.hs.fi/kaupunki/a1429320794320

”Sain idean, kun mietin, miten parannan palvelutalon ilmapiiriä ja teen siitä mahdollisimman miellyttävän ikäihmisille asua”, Humanitasin johtaja Gea Sijpkes sanoo.

”Ymmärsin, ettemme tarvinneet lisää hoitajia, vaan hyviä naapureita, jotka katsovat vanhusten kanssa jalkapalloa ja osallistuvat heidän syntymäpäivilleen.”

Jokaisen opiskelijan pitää viettää naapuriensa kanssa 30 tuntia kuukaudessa. Heillä kaikilla on nimetty ilta – Pronkilla perjantai – jolloin he laittavat vanhusten kanssa ruokaa, seurustelevat ja pelaavat pelejä parin tunnin ajan.

Muu kanssakäyminen on kiinni asukkaista itsestään.

Sijpkesin mukaan myös toinen hollantilainen palvelutalo aloitti vastaavan kokeilun pari kuukautta sitten. Opiskelijoiden ja vanhusten yhteisasumista on tiettävästi kokeiltu myös Ranskassa ja Espanjassa.

Pronk kuuli Humanitasin järjestelystä pari vuotta sitten kaverinsa tekemän lehtijutun välityksellä.

”Uskon, että tästä voi olla hyötyä psykologian opinnoissani. Opin ymmärtämään eri-ikäisiä ihmisiä ja kommunikoimaan heidän kanssaan.”

Palvelutalon johtaja saa joka viikko sähköpostia opiskelijoilta, jotka haluaisivat muuttaa taloon. Paikkoja ei kuitenkaan ole auki, sillä kukaan nykyisistä asukkaista ei halua lähteä.

——————->

”Tämä ei ole työtä, vaan yhdessä asumista. Tarkoituksena on vähentää vanhusten yksinäisyyttä.”

Lue juttu kokonaisena täältä:

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1429156915401?ref=hs-art-artikkeli

Jep,jep ihan mielenkiintoinen keino vähentää vanhusten yksinäisyyttä ja tukea yhteisöllistä elämäntapaa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s