Poliittinen asenne riippuu geeneistä

Biologinen perimä pohjustaa kantasi homojen oikeuksiin, maahanmuuttoon ja tuloeroihin.

Moni hyväksyy sen, että masennus tai skitsofrenia on geneettisen alttiuden ja ympäristön yhteispeliä. Epäusko kuitenkin herää, kun joku väittää poliittisia asenteitamme dna-pätkien luomuksiksi. Sitä ne kuitenkin suureksi osaksi ovat.

Geenit selittävät aiheesta riippuen 30–60 prosenttia poliittisista mielipiteistä. Suuntautumisessa arvoliberaaliksi tai konservatiiviksi perinnölliset taipumukset painavat enemmän kuin kasvatus tai sosiaalinen tausta, joilla politiikan tutkijat ovat tavanneet selittää mielipiteitämme.

Kannat homojen oikeuksiin, tuloeroihin tai maahanmuuttoon ratkeavat miltei yhtä suureksi osaksi ennen syntymää kuin syntymän jälkeen. Jopa sekin, äänestätkö vai nukutko tulevissa eurovaaleissa, on paljossa kiinni perintötekijöistä.

Selvisi kaksostutkimuksilla

Poliittisten asenteiden ja käyttäytymisen perinnöllisyys on selvinnyt vertailemalla identtisiä ja epäidenttisiä kaksosia laajoissa tutkimuksissa. Identtisillä kaksosilla kaikki geenit ovat samat, epäidenttisillä vain noin puolet on yhteisiä. Identtiset kaksoset ovat lähempänä toisiaan poliittisissa katsomuksissaan kuin epäidenttiset, ja juuri tuo ero kertoo perintötekijöiden osuudesta.

Kaksostutkimuksia on täydennetty muilla sukulaistutkimuksilla. Ensimmäiset löydökset tehtiin Yhdysvalloissa, ja sittemmin samansuuruisia periytyvyyksiä on todettu muun muassa Ruotsissa ja Tanskassa.

Uhkaherkkyys erottelee

Geneettinen tutkimus ei väitä, että politiikka on johdettavissa kokonaan geeneistä, mutta se monipuolistaa kuvaa mielipiteittemme synnystä.

————————->

Monet tutkimukset ovat löytäneet yhteyksiä poliittisten kantojen ja erilaisten psykofysiologisten taipumusten väliltä. Muun muassa herkkyys uhille jakaa ihmisiä leireihin.

Yhdysvalloissa Nebraska-Lincoln-yliopiston John Hibbingin ja kumppaneiden tutkimuksessa koehenkilöiden fysiologisia reaktioita mitattiin, kun he kuulivat hätkähdyttäviä ääniä tai näkivät järkyttäviä kuvia. Kävi ilmi, että ne, joita ärsykkeet hätkähdyttivät vähemmän, kannattivat enemmän kehitysapua, sallivaa maahanmuuttoa ja rauhanomaista politiikkaa kuin ne, joiden mittarit näyttivät stressireaktiota. Helposti stressaantuvia miellyttivät enemmän haukkamainen ulkopolitiikka ja kuolemanrangaistukset.

Puoluekanta on poikkeus

Periytyvyydessä yllättävän poikkeuksen tekee puoluekanta. Se juontaa lähes kokonaan ympäristön vaikutuksesta. Puoluekanta on kuin uskontokunta. Senkin ihmiset nappaavat sosiaalisesta ympäristöstään, vaikka uskonnollisuuden voimakkuus on paljolti perinnöllistä.

Miten sitten on mahdollista, että lähes kaikki ideologiset käsitykset periytyvät mutta puoluekanta ei? Puolueethan nimenomaan ryhmittyvät ideologioiden ympärille.

Ihmiset näyttävät kuitenkin omaksuvan puoluekantansa eri tavoin kuin yhteiskunnalliset asenteensa. Puolue valikoituu voimakkaasti vanhempien, kavereiden ja työkavereiden vaikutuksesta.

—————–>

Politiikka muistuttaa allergiaa

Yhteiskuntien poliittinen ja ideologinen kartta on vaihdellut maailman sivu. On nähty fasisteja, sosialisteja, nationalisteja, konservatiiveja, Lapuan liikettä, vihreitä, maahanmuuttokriitikoita ja ties mitä muuta. Vuonna 2008 Suomi koki vaaleissa jytkyn eli perussuomalaisten äkkinousun. Kaikissa muutoksissa ihmisen perimä pysyi kuitenkin samana. Miten geeneillä voi olla mitään osuutta näissä mullistuksissa?

Perimä ei toimi yksin vaan vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa. Asiaa voi havainnollistaa allergialla. Perimä tekee jotkut allergisiksi kissoille, mutta allergia puhkeaa vasta, kun he vierailevat kissan omistajan luona.

Tarvitaan siis ympäristön muutos, ennen kuin allergiageenit heräävät toimeen. Samoin on perimässä uinuvien yhteiskunnallisten asenteiden laita.

——————->

Sadat tai tuhannet geenit mukana

Yksi geenimuutos ratkaisee, sairastuuko ihminen Huntingtonin tautiin vai ei, mutta niinkin yksinkertaiseen ominaisuuteen kuin pituuteen vaikuttavat lukuisat geenit. Sosiaalisia asenteitakin säätävät ilmeisesti sadat tai tuhannet geenit.

Yksittäisten geenienkin selvitys on päässyt silti alkuun. Kalifor­nian yliopiston Jaime Settle työtovereineen löysi yhteyden aivojen dopamiinijärjestelmään osallistuvan geenin ja arvoliberaalien asenteiden väliltä.

Sama geeni muovaa ihmisistä alttiita etsimään uusia kokemuksia. Kantajansa liberaaliutta geeni kuitenkin edesauttaa vain, jos tällä on nuoruudessaan ollut iso kaveripiiri. Elämyshakuinen kohtaa tuttavajoukossaan monenlaisia näkökulmia, mikä ruokkii vapaamielisen maailmankuvan kehittymistä.

———————->

1400182813_600x0_tiede_puheenaihe_uusin

Lue juttu kokonaisena täältä:

http://www.tiede.fi/artikkeli/jutut/artikkelit/poliittinen_asenne_riippuu_geeneista

Ihmisen poliittisten arvojen ja näkemysten selitetään usein johtuvan ympäristön vaikutuksesta ja kasvatuksesta. Tutkimukset ovat kuitenkin löytäneet näyttöä siitä, että poliittiset arvot ovat osittain myös geneettisesti periytyviä.

Uusi Singaporessa sijaitsevan kiinalaisen yliopiston tutkimus ryhtyi selvittämään DRD4-geenimutaation osuutta ihmisen poliittisten mielipiteiden muodostumisessa. DRD4-geenimutaatiolla oli aiemmin vuonna 2010 tehdyssä amerikkalaistutkimuksessa todettu olevan yhteys liberaaleihin poliittisiin arvoihin.

Amerikkalaistutkimuksen mukaan DRD4-geeni liittyi sellaisiin ominaisuuksiin, kuten uutuudenviehätys ja riskien ottaminen, joten tutkijat arvelivat, että geenin omaavat ihmiset kiinnostuivat helpommin muiden ihmisten näkökulmista ja olivat avoimempia uusille ajatuksille.

———————–>

Tutkimukseen osallistui 1 771 vapaaehtoista yliopisto-opiskelijaa. Heitä pyydettiin antamaan sylki- tai verinäytteet ja täyttämään lomakkeet, jossa kartoitettiin heidän persoonallisuutensa piirteitä, kuten riskinottokykyä, sekä poliittisia mielipiteitään, kuten suhtautumista aborttiin, maahanmuuttoon ja tuloeroihin.

Tutkimustulokset puolsivat aikaisemman tutkimuksen tuloksia: DRD4-geenillä todettiin jälleen olevan yhteys liberaaleihin poliittisiin arvoihin ja mielipiteisiin. Erityisen selkeästi vaikutus näkyi naisten kohdalla.

Geenit eivät kuitenkaan ole kokonaan vastuussa poliittisista mielipiteistä. Tutkimuksen mukaan noin 40 prosenttia ihmisen poliittisista näkemyksistä voidaan katsoa johtuvan perinnöllisistä tekijöistä. Ympäristöllä on siis edelleen suuri vaikutus poliittisten mielipiteiden muodostumisessa.

—————>

Lue juttu kokonaan täällä:

http://www.verkkouutiset.fi/ulkomaat/poliittiset_arvot_geneettisesti_periytyvia_tutkimus-40002

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggers like this: