Väestöliitto: Tätä et vielä tiennyt parisuhteista ja perheistä!

Vietin torstai-iltapäivän Väestöliitolla kuulemassa Väentöntutkimuslaitoksen meneillään olevista tutkimuksista. TeemanaTätä et vielä tiennyt parisuhteista ja perheistä!

Koska tutkimukset oli purettu pääsääntöisesti erilaisiksi kaavioiksi ja käppyröiksi, on niitä vähän hankala kirjoittaa auki. Mutta yritetään! Puhumisaikaa oli jokaisella tutkijalla melko vähän, eli käppyrät käytiin aika vauhdilla läpi ja itse olisin ainakin tarvinnut ehkä vähän pidemmän pohdinta- ja tutkimisajan per kaavio. Nyt niitä ehti silmäilemään vain pintapuolisesti mutta kyllä sieltä onneksi nousi esiin muutamakin mielenkiintoinen seikka.

Mua itseäni kiinnosti etukäteen eniten Erotaanko?- ja Hoiva-kohdat. Ihan jokainen tutkimus kyllä oli sellainen, että olisi voinut kuunnella pidemmänkin tietoiskun. Tosin sitten me oltaisiin tarvittu aikaa koko päivä. En ala kirjoittamaan nyt kaikkea, mitä meille kerrottiin mutta nostan esiin seikkoja jotka mulla itselläni jäi mieleen.

Seksi-osiosta ajatuksia herätti se, että tutkimuksen mukaan 2000-luvun alusta lähtien nuorten naisten orgasmien saanti on vähentynyt. Ja tämä on siitä aika mielenkiintoinen seikka että voisi kuvitella asian olevan täysin toisinpäin. Kun seksuaalisuus on vuosi vuodelta vapautunut ja naiset on itsenäisempiä ja tasa-arvoisempia. Ja kuitenkin tutkimusten mukaan niillä naisen orgasmeilla on väliä, lauenneet naiset ovat tyytyväisempiä parisuhteessaan. Syitä tähän ei vielä oikein osata selittää mutta meistä jokainen voi kehitellä erinäisiä teorioita niin halutessaan. Voisiko yliseksualisoitunut yhteiskunta vaikuttaa? Ylipäätään se että tietynlaista täydellisyyttä tavoitellaan vähän kaikessa? Elämän hektisyys ja paineet? Mäkin kirjoitin joku aika sitten siitä, miten ulkopuolelta tulevat paineet seksielämästä meinaa vähän ahdistaa.

Toinen seikka joka herätti ajatuksia oli se että, toisin kuin meille on aiemmin opetettu (mulle ainakin, mäkin muistan tämän koulun terveystunneilta) itsetyydytys ja omaan kehoon tutustuminen ei auta opettamaan orgasmin kokemusta. Eli toki se omaan kroppaansa tutustuminen kannattaa aina mutta sillä et vielä takaa itsellesi parempaa tyydytystä. Mielenkiintoista, mielenkiintoista! Olisipa muuten hauska päästä nyt yläkoulun terveystiedon tunneille kuuntelemaan mitä siellä puhutaan seksistä. Onko mikään muuttunut kahdessakymmenessä vuodessa opetuksen suhteen? Eka varmaan häpeäisi silmät päästään jos menisin mukaan.

Lapsi-osiossa käytiin läpi ensimmäisiä tuloksia uudesta Perhebarometristä. Otantaa oli sekä miehistä että naisista. Sieltä mieleen jäi eritoten se että lähes joka kolmas 45-vuotias mies on lapseton. Miettikää miten älyttömän paljon se on! Tämän kokoisessa maassa. Tutkimusten mukaan syntyvyys on ollut laskussa laajalti Pohjoismaissa ja Keski-Euroopassa. Suomi on kuitenkin pysytellyt suht tasaisissa lukemissa, paitsi viime vuosina. Tutkimusten perusteella on vahvoja viitteitä sille että syntyvyys tulee laskemaan entisestään Suomessa. Syntyvyys laski myös edellisellä lamakaudella 90-luvun alussa mutta silloin se koski lähinnä ensimmäisen lapsen hankintaa nuorilla naisilla. Toisen ja kolmannen lapsen syntyvyyteen ei tullut selvää notkahdusta. Nyt tämän lamakauden aikana kaikki luvut ovat olleet alaspäin suuntaavia. Asia nostatti hieman pohdintaa ja keskustelua. Varsinkin nämä kaksi asiaa yhdessä, joita kursivoinnilla toin esiin. Miten paljon syntyvyyden laskuun vaikuttaa puolisottomuus? Miten paljon tilastoihin vaikuttaa se, että ei ole ketään jonka kanssa hankkia lapsia? Kirjoittelin itse joskus siitä, miten omasta kaveripiiristä löytyy ihmisiä, jotka potevat suoranaista lapsivihaa ollessaan itse lapsettomia sinkkuja. Kuinka paljon tutkimustulosta voi vääristää se, että ehkä oikeasti haluaisitkin lapsia, mutta koska olet yksin on helpompi kääntää se lisääntyminenkin negatiiviseksi ja olla sillä mielellä että ”en halua lapsia koskaan”? Kun joka kolmas keski-ikäinen mies on lapseton, on aika todennäköistä että he kaikki eivät ole tahallisesti lapsettomia. Mietiskelin myös kotimatkalla sitä että jos olisin itse nyt lapseton, niin uskaltaisinko edes lähteä perustamaan perhettä? En välttämättä.

Erotaanko-osiossa tarkasteltiin tutkimusta avioeroista ja perheen lasten lukumäärästä. Ensin käytiin läpi aika tuttuakin faktaa. Että nykyään erotaan enemmän kuin ennen. Vuonna -85 tuli selvä piikki eroamisissa, mutta se selittyy erolainsäädännön muuttumisella. Sen jälkeen nousua on ollut tasaisesti, uutta eropiikkiä ei ole tullut. Lapsethan ei nyt varmastikaan ole mikään suoranainen syy tai seuraus siihen, että erotaanko vai ei. Mutta on olemassa useampiakin tutkimuksia siitä, että lapset vähentävät eroriskiä. Tutkimukset ovat kuitenkin osoittaneet sen, että perheet joissa lapsilla on pienet ikäerot, on myös suurempi riski siihen että vanhemmat eroavat. Ja erityisesti vaikuttaa se lyhyt viimeinen syntymäväli (eli esim. kaksilapsisessa perheessä ensimmäisen ja toisen lapsen ikäero, kolmilapsisessa perheessä toisen ja kolmannen lapsen ikäero jne). Eronneisuus kahden lapsen perheissä on hieman korkeampi, kuin kolmilapsissa perheissä. Haastatin vielä tilaisuuden lopuksi Venla Bergiä, joka tätä tutkimusta esitteli ja siinä parinkin suun voimin juteltiin tästä, että pienet lapset vähentävät eroriskiä. Kuitenkin jatkuvasti saa kuulla siitä miten muka pienten lasten vanhemmat eroavat paljon. Että mistä se tieto oikein sikiää koska tutkimukset sanovat muuta. Lasten kasvaessa myös riski eroamiseen kasvaa ja tilastollisesti ollaan aika samoissa lapsettomien tulosten kanssa. Mutta pienten lasten vanhemmat eivät eroa. Tämä oli sinänsä mielenkiintoinen fakta koska kuitenkin on myös tutkittu että länsimaissa lapset laskevat onnellisuutta. Tuo nyt ei ole ihan viime, eikä sitä edeltävänäkään vuonna kirjoitettu juttu mutta halusin linkata sen tähän siksi, että siinä tuodaan esille useampi tutkimus aiheesta.

Hoiva-osio tuntui erityisen mielenkiintoiselta, koska itsellä on tämä parisuhde-yksinhuoltaja-parisuhde-historia. En ole aiemmin perehtynyt tutkimuksiin tai tilastoihin, joissa tarkasteltaisiin yksinhuoltajien ja kahden vanhemman perheiden eroja, mutta onneksi nyt tuli tilaisuus siihen. Näitä käppyröitä olisin halunnut tarkastella vähän pidempään. Tutkimusten mukaanerityisesti taloudellinen epätasa-arvo yhden ja kahden vanhemman perheiden välillä on kasvanut ja kehityssuunta näyttää edelleen huonolta. Yh-äitien työssäkäyntiaste oli ennen 90-luvun lamaa suurempi, kuin puolisoäitien työssäkäyntiaste. Lama kuitenkin tiputti yh-äitien työssäkäyntiastetta radikaalisti, eikä luku ole palautunut entiselleen sen jälkeen. Kun on lähdetty tutkimaan asiaa vähän tarkemmin, on huomattu että mitä matalampi koulutusaste on, sitä enemmän eroja löytyy yksinhuoltajien ja kahden vanhemman työllisyysasteissa. Koulutuksella on väliä myös mahdollisen eron jälkeen. Korkeasti koulutetut vanhemmat jakavat todennäköisemmin hoitovastuuta tasaisemmin myös eron jälkeen. Jos koulutusaste on matala, on todennäköisempää että eron jälkeen lähivanhemmalla on suurempi vastuu yhteisistä lapsista.

Isona yllätyksenä mulle tuli myös se, että tutkitusti yksinhuoltajat käyttävät pidempiä pätkiä kotihoidontuen mahdollisuutta, kuin kahden vanhemman perheet. Että jos mietitään miten pienistä summista hoitovapaalla kuitenkin puhutaan. Miten ne yksinhuoltajat oikeasti elää? Onko ne luvut niin suuria, että ne näkyvät myös tilastoissa, kun tutkitaan yhden vanhemman ja kahden vanhemman perheiden taloudellisia eroja? Jos yhdistellään sitä, että nykyään erotaan enemmän kuin ennen muinoin, niin on aika selvää että merkittävä osa suomalaisista perheistä on yhden vanhemman pyörittämiä. Onkin tärkeää että näitä eroja selvitetään suhteessa kahden vanhemman perheisiin.

http://uusioperheenkuviot.blogspot.fi/2015/05/viimeisimpia-metkuja-vaestontutkimuksen.html

http://videonet.fi/vaestoliitto/20150521/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s