Puolan ”persuista” Andrzej Duda valittiin maan uudeksi presidentiksi

Konservatiivinen oppositiopoliitikko Andrzej Duda, 43, nousee Puolan seuraavaksi presidentiksi. Duda sai presidentinvaalien toisella kierroksella ovensuukyselyjen mukaan 53 prosenttia äänistä.

– Andrzej Dudan Laki ja oikeus -puolue haluaa muutoksen, he haluavat enemmän kristillisiä arvoja politiikkaan ja läheisempiä suhteita valtion ja katolisen kirkon välille, tutkija Krzysztof Mrozek sanoo.

Duda on 43-vuotias, mikä on mahdolliselle presidentille suhteellisen nuori ikä. Duda on onnistunut hyvin vaalikeskusteluissa, häntä pidetään osaavana, karismaattisena ja – hyvännäköisenä. Hän on Euroopan parlamentin jäsen.

puola+presidentti

Duda vastustaa euron ottamista käyttöön Puolassa ja hän haluaa madaltaa eläkeikää 67 vuodesta 65: een, eli ”korjata” niitä virheitä, joita hallitus teki eläkeikää korottaessaan. Asia ei varsinaisesti kuulu presidentille, mutta aihe on noussut vaalikeskuteluissa esille. Puolan presidentillä on valtaa hieman vähemmän kuin Suomen presidentillä, mutta mielipidejohtajana hän on tärkeä.

Dudan kansallismieleseen politiikkaan kuuluu EU:n arvostelua ja kriitiikkiä Saksaa kohtaan, kun taas nykyisellä presidentillä ja hallituksella on erinoimaiset suhteet Saksan johtoon ja varsinkin liittokansleri Angela Merkeliin. Suhtautuminen Venäjään ei muuttuisi, sekä nykyinen presidentti että hänen haastajansa Duda suhtautuvat erittäin kielteisesti Venäjän toimintaan Ukrainassa.

Puolan liberaalit pelkäävät nyt ”orbanisointia”, eli sitä, että Puolasta tulee Unkarin kaltainen maa, joka suhtautuu kriittisesti länsieurooppalaisiin arvoihin

Laki ja oikeus -puolue, istuu Euroopan parlamentissa samassa ECR-ryhmässä kuin Perussuomalaiset.

Puolan yhteiskunta on jakautunut vanhoillisiin ja liberaaleihin, kaupunkilaisiin ja maalaisiin, uskovaisiin ja tapakristittyihin.

Maaseudulla näkymä on aivan erilainen. Dudaa äänestettiin juuri maalla ja pikkukaupungeissa, varsinkin Puolan köyhissä itäosissa, kun taas istuva presidentti Komorowski sai eniten ääniä vauraammassa lännessä.

Puolan sosialidemokraatit kärsivät edelleen kommunistileimasta. Monille köyhemmille ihmisille jää valinta nationalismin ja äärivanhoillisuuden välillä.

CF1Y1gNWAAEaCZ3

Dudan kannatus oli suurta maan itä-osissa.

http://yle.fi/uutiset/puola_on_saamassa_aarivanhoillisen_presidentin/8013398

http://yle.fi/uutiset/nakokulma_puola_napaytti_euta/8015849

Mielenkiintoinen juttu ja tilanne lienee Puolassa vähän samanlainen kuin Suomessa; Eli vanholliset elää maaseudulla ja pikkukylissä ja he ovat konservatiivisia, nationalistisia ja EU-kriittisiä siinä missä liberaalit elävät isoissa kaupungeissa ja ovat EU-myönteisiä, homomyönteisiä ym. vähän niinkuin Suomessakin: PK-seutu vrt maaseutu. Twitter käynee kuumana Puolassa, kun kaupunki-liberaalit ovat järkyttyneitä kun he saivat ”persun presidentiksi” ja suvaitsevaiset arvot jäi huomioimatta. Puolassa maaseudulla elää yhä noin 40% maan väestöstä, siinä missä esim. Suomessa vain noin 15%, joten ei ole kovin suuri yllätys, että maaseudun ja pikkukylien äänillä noustiin pressaksi asti.

Tuo miehen edustama Laki ja Oikeus puolue on ihan mielenkiintoinen noin väestöasioittenkin kannalta, he ovat muun muuassa ehdottaneet, että rakennettaisiin 3 miljoonaa halpaa taloa/asuntoa nuorille naimisiin menneille pareille, joka helpottaisi sitten myös lasten tekoa = syntyvyys nousisi

PiS promotes itself as a pro-family party. Prior to elections, it promised to build 3 million inexpensive housing units as a way to help young couples get married. Once in government, it pushed through legislations lengthening maternal leaves and offered qualified support to the idea of giving parents a grant for every newly-born child. It favors shutting down large supermarkets on Sundays and holidays, so their workers can spend more time with their families.

http://en.wikipedia.org/wiki/Law_and_Justice#Social_issues

Mainokset

Yksi kommentti artikkeliin ”Puolan ”persuista” Andrzej Duda valittiin maan uudeksi presidentiksi

  1. Lainaan hyvää kommenttia suomi24:stä ja vähän laajennan sitä.
    ”Puolassa asioita seuranneena voin todeta valinnan olleen järkevä. Duda voi vaikuttaa konservatiiviselta, mutta ei hän todellisuudessa ole niin konservatiivinen kuin annetaan ymmärtää. Monien puolalaisten mielestä molemmat ehdokkaat olivat huonoja, mutta Komorowskilla on pitkä historia, ja on epäilty Komorowskin yhteyksiä puolalaiseen tiedustelupalveluun, jossa on vahvoja venäjä-kytköksiä. Komorowski puolustusministerinä oli muun muassa osallisena Puolan valtiollisen puhelinyhtiön myymisestä ranskalaisille, mukana myytiin strategisesti tärkeätä infrastruktuuria. Komorowski oli myös vastuussa puolustusministerinä erään ilmavoimien tukikohdan sulkemisesta, päätöksessä jossa ei ollut järkeä puolan kansallisen turvallisuuden kannalta. Presidenttinä Komorowski aikoi yksityistää valtion metsät.”

    Kommentti on oikeassa. Lisäishin siihen vielä, että Komorowskin kampanjassa oli ylimielinen ote, mm. Komorowski ei ottanut osaa 10 muun ehdokkaan kanssa käytyyn tv-vaalikeskusteluun. Komorowskin julkiset esiintymiset tuottivat myös ongelmia. Erään nuoren äänestäjän kysymykseen mitä tehdä, jos poika haluaisi työslennellä Puolassa eikä lähteä ulkomaille ansioiden ollessa noin 500€/kk Komorowski vastasi ”Etsi parempi työpaikka ja ota lainaa”.
    Yllättäen hieman Duda sai myös osan vasemmiston ja liberaalien äänistä puhumalla kansalaisaloitteiden oikeuksien lisäämisestä lakimuutoksilla niin, että tietyn määrän saavat kansalaisaloitteet muuttuvat automaattisesti kansanäänestyksiksi. Lisäksi lupaus alimman veroportaan tulorajan nostamisesta verolainsäädäntöä päivittämällä presidentin aloiitteesta houkutteli äänestäjiä.

    Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s