Hallitus hoi, puoli miljoonaa maalaista muuttaa kaupunkiin

Väestöuutiset: 27.5.2015

Hallitusneuvottelujen asuntotyöryhmä pohti tällä viikolla tulevan hallituksen asuntopoliittisia linjauksia. Taloussanomat kysyi kolmelta asiantuntijalta, millaista asuntopolitiikkaa Suomessa tarvitaan.
.
 –Suomessa on vielä noin puoli miljoonaa ihmistä, jotka todennäköisesti muuttavat kaupunkeihin, sanoo johtava neuvonantaja Pekka Pajakkala VTT-taustaisesta Foreconista.
.

Meillä kaupungistumisaste on selvästi matala verrattuna moniin Länsi-Euroopan maihin ja muihin Pohjoismaihin, Pajakkala kertoo Taloussanomille.

Tulevan hallituksen pitäisi siis pitää huolta siitä, että kaupunkiseuduille rakennetaan riittävästi uusia asuntoja.

Tuleva hallituspuolue keskusta suhtautuu nihkeästi siihen, että väestö keskittyy suuriin kaupunkeihin. Puolueen mielestä pääkaupunkiseudun ja muiden kasvukeskusten asuntojen hintojen nousua voi hidastaa hajauttamalla asumista ympäri maata.

Pajakkala huomauttaa, että Suomi käyttää asuntorakentamiseen paljon rahaa suhteessa bruttokansantuotteeseen. Siinä, missä Suomessa rakennetaan noin 25 000–30 000 asuntoa vuodessa, esimerkiksi Tanskassa määrä on runsaat 10 000 asuntoa. Tämä selittyy Pajakkalan mukaan pääosin juuri kaupungistumisasteen erolla.

——————–>

2621

Lue juttu kokonaisena täällä:

http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2015/05/22/hallitus-hoi-puoli-miljoonaa-maalaista-muuttaa-kaupunkiin/20156455/310

Omat kommentit: Miksei vaan suosiolla muuteta kaikki PK-seudulle ja tehdään tarjouskilpailu loppu maasta, ehkä Putin tai P-Korea tarjoutuisi ostamaan. Sitten niillä rahoilla eletään mukavasti pari kymmentä vuotta kaviaaria syöden. Lapsiahan kaupungeissa ei tunnetusti kukaan tee joten ei tarvi huolehtia edes mistä jälkipolvet leipänsä saa. Keskusta tietenkin myös panee vastaan, koska se tietää, että jos maaseutu ja syrjäseudut autioituu niin samalla myös Keskustan kannatus.

Loppuun vielä pohdintaa aiheesta:

En malta olla tässä mainitsematta sitä, että jos maaseutua halutaan pitää asuttuna, on siitä ensisijainen vastuu asukkailla itsellään. Perinteisistä maaseudun elinkeinoista ainoastaan metsätalous ja turkistarhaus ovat taloudellisesti kannattavia. Sen sijaan varsinainen maatalous elää tukiaisten varassa ja näivettyy heti, mikäli tuet lakkaavat.

Niinpä maaseudulle tarvittaisiin uudenlaista taloudellista toimeliaisuutta, erityisesti yrittäjyyttä. Etelä-Pohjanmaalla tästä onnäytetty esimerkkiä jo pitkään, ja siitä syystä alueen työttömyys on muuhun maahan verrattuna suhteellisen vähäistä. Näin siitä huolimatta, että alue koostuu lähinnä maaseutupitäjistä.

Jos koko Suomi halutaan pitää vireänä ja asuttuna, tulisi eteläpohjalainen henki tartuttaa kaikkiin maakuntiimme. Julkisen hallinnon pakkosiirroilla tai valtion tukiaisilla se ei onnistu. Ei myöskään asuntorakentamista Helsingissä rajoittamalla.

Sen sijaan avaimet maaseudun tulevaisuudesta ovat kunkin pitäjän nuorison käsissä: onko heidän kotiseuturakkaudellaan riittävästi voimaa, jotta heistä riittävä osa innnostuu yrittäjyydestä kotipaikkakunnallaan sen sijaan, että tyytyisi ison kaupungin tarjoamiin mahdollisuuksiin. Tähän seikkaan ei maan hallitus sen enempää kuin Helsingin kaupunkikaan pysty oikeasti vaikuttamaan.

Lopuksi vielä pieni vertailu, joka osoittaa Helsingin asuntotilanteen järjettömyyden. Tein Oikotiessä haun Pohjois-Helsingistä 60-65 neliön asunnosta.

Ensimmäiset kolme asuntoa maksoivat 178 000, 149 000 ja 152 000 euroa. Samalla hintatasolla saisi vaikkapa pääkaupunkiseutua selvästi alhaisemman työttömyyden Kauhavalla esimerkiksi 467 neliön asuin- ja liikekiinteistön (150 000 euroa ) tai 270 neliön omakotitalon (159 000 euroa). Jälkimäisen kokoinen omakotitalo Helsingin Myllypurossa maksaisi 584 000 ja Kulosaaressa 2,9 miljoonaa euroa.

http://professorinajatuksia.blogspot.fi/2015/05/helsingin-asuntopula-ja-maaseutu.html

Kaupungit on kasvussa:

1440817644787

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s