Suomi on suurperheiden maa – Euroopan numero 1

Suomi johtaa Euroopan suurperhetilastoa. Toisaalta myös lapsettomia on erityisen paljon.

Suomessa on eniten isoja lapsiperheitä verrattuna muihin Euroopan maihin. Tuoreen Eurostat-julkistuksen mukaan neljä lasta tai enemmän synnyttäneiden naisten osuus on selkeästi korkein Suomessa – perässä tulevat Britannia, Romania ja Irlanti.

Suomessa peräti yksi kymmenestä lapsesta syntyy perheeseen, jossa on jo ennestään vähintään kolme lasta. Muissa Pohjoismaissa suurperheiden osuus on paljon alhaisempi, vaikka perhepoliittisia etuuksia tarjotaan vähintään yhtä anteliaasti.

Suomessa toivotaan suhteellisen isoa lapsilukua. Naisista puolet ja miehistä kolmannes toivoo saavansa vähintään kolme lasta tai enemmän. Kuilu toivotun ja toteutuneen lapsiluvun välillä on meillä suurin Euroopassa”, sanoo tutkimusjohtaja Anna Rotkirch Väestöliitosta.

Perhekoon kasvuun liittyy Suomessa koulutus ja tulotaso. Korkeammin koulutetut miehet saavat enemmän lapsia kuin vähemmän koulutetut. Myös naisilla neljä tai enemmän lapsia hankkivien osuus on kasvanut viime aikoina nimenomaan ylemmän korkea-asteen suorittaneiden joukossa.

Lapsia hankitaan enemmän, jos siihen on varaa”, tiivistää Väestöliiton tutkija Anneli Miettinen.

Toki meidän perhepolitiikkamme päivähoitoineen mahdollistaa työn ja perheen yhdistämisen. Keski- ja Etelä-Euroopassa ei pystytä vastaamaan perheiden tarpeisiin tältä osin.”

Neljän lapsen perhettä useimmat pitävät jo suurperheenä, ja hyvin harva hankkiikaan enää viidettä – saatika sitä useampaa.

Viiden lapsen tai sitä suurempien perheiden osuus on viime vuosina ollut noin 2-3 prosenttia kaikista lapsiperheistä.

Joskus perhekoko kasvaa uusperheen myötä. Uudessa liitossa pyritään saamaan vähintään yksi yhteinen lapsi riippumatta siitä, onko puolisoilla aiempia lapsia.

————————————->

Vaikka isojen perheiden osuus on hiukan kasvanut, kokonaissyntyvyys Suomessa laskee. Syynä on lapsettomaksi jäävien lisääntynyt määrä. Lapsettomia on meillä enemmän kuin muissa Pohjoismaissa.

Suomessa syntyvyydessä on ollut jo pitkään suurempi hajonta. Meillä on muita maita enemmän sekä lapsettomia että isoja perheitä”, Anna Rotkirch Väestöliitosta toteaa.

Rotkirch muistuttaa suurperheiden osaltaan kannattelevan syntyvyyttä. Vähintään neljä lasta synnyttävät äidit tuottavat viidenneksen syntyneistä.

Hoitovapaa ja kotihoidontuki ovat olleet isoille perheille erittäin tärkeä etuus. Jos näistä kiristetään, syntyvyys voi edelleen laskea merkittävästikin.”

Miksi suomalaiset toivovat isoa perhettä ja monet sellaisen myös hankkivat?

Professori Kimmo Jokinen Jyväskylän yliopiston Perhetutkimuskeskuksesta selvitti vähintään neljä lasta hankkineiden vanhempien syitä perhekoon kasvattamiseen.

Esiin nousivat perhemyönteisyys, lapsuudenperheen koko ja uskonto.

Monet ovat itsekin kotoisin isosta perheestä. He ovat perhekeskeisiä ja toivovat täyttä perhe-elämää ja paljon touhua. Mitä isompi perhe, sitä enemmän elämää, he ajattelevat.”

Osan taustalla olivat uskonnolliset syyt. Vanhoillislestadiolainen herätysliike vaikuttaa vahvana Pohjanmaalla, jossa suurperheiden osuus on maan suurin.

Pohjanmaa ei kuitenkaan yksin riitä selittämään isojen perheiden suurta osuutta Suomessa, sillä näissä maakunnissa asuu vain kymmenes koko maan väestöstä”, Miettinen korostaa.

Rotkirchin mukaan perheiden ratkaisuja ohjaa usein naisten vauvakuume.

Myös miehet ilmoittavat syyksi vaimon vauvakuumeen. Perhe kasvaa, jos sille ei ole suuria esteitä. Kolmannen jälkeen neljäs ei ole enää suuri muutos.”

Syntyvyys lähti roimaan laskuun

Vielä neljä vuotta sitten suomalainen nainen synnytti keskimäärin 1,9 lasta kokonaishedelmällisyysluvulla mitaten – nyt enää 1,7 lasta, kertoo Tilastokeskus.

Puolet syntyvyyden laskusta selittyy lapsettomien kasvavalla määrällä. Ensimmäisiä lapsia syntyy selvästi vähemmän.

Kolmasosa laskusta selittyy sillä, että myös toisia lapsia syntyy aiempaa vähemmän.

Kolme lasta hankkivien määrä on niin ikään pudonnut.

Hienoisessa nousussa on ainoastaan neljä tai enemmän lapsia synnyttävien äitien määrä, mutta nousu ei ole niin suurta, että se riittäisi paikkaamaan syntyvyyden laskua.

1433646465003http://www.hs.fi/kotimaa/a1433646469376

Heh, Suomen lestadiolaiset ja muut perämetsissä asuvat uskovaiset nostaa Suomen taas kartalle, positiivista kehitystä sinällään. Samaan aikaan kuitenkin 40 % yli 40v naisista Helsingissä on lapsettomia, eli Suomessa on kaksi ääripäätä olemassa: Persu-sisämaa-Suomi missä on isot lapsiperheet ja liberaali Etelä-Suomi Helsingin johdolla missä kolmas-osa naisista on lapsettomia. Tämä jako näkyy myös poliittisesti, etelä-Suomessa äänestetään vihervasemmistoa ja kokoomusta ja sisämaassa persuja ja kepua.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s