Viron rasismista

Todellinen Tallinna blogissa otettiin kantaa Viron rasismista, heidän mielestään maa on kovin rasistinen kun he eivät halua ottaa maahan tuhansia Afrikkalaisia pakolaisia, niinkuin EU haluaisi heidän tekevän.

Virolaiset ovat Euroopan rasistisin kansa. Sen osoittavat kaikki tutkimukset ja kyselytkin, mutta sen tietävät ja tuntevat kaikki täällä asuvat ilman niitäkin, ns. perstuntumalta.

Virolaisten epäluulo, kielteisyys ja suoranainen pimeä, tajunnan pimentävä viha ulkomaalaisia kohtaan on suorastaan käsinkosketeltavaa.

Käsinkosketeltavalla emme tarkoita tässä yhteydessä varsinaisesti sitä, että ulkomaalaisen näköiset ja etenkin musta/tummaihoiset saavat Tallinnan yössä ja usein illassakin kärsäänsä entistäkin varmemmin.

Seitsemän kymmenestä virolaisesta sanoo suhtautuvansa ulkomaalaisiin kielteisesti. Onko siis mikään ihme, että myös pakolaisiin virolaiset suhtatuvat samalla tavalla:

67 prosenttia virolaisista ilmoittaa vastustavansa sitä, että Viroon tuotaisiin pakolaisia. Se on korkeampi prosenttimäärä kuin missään muussa maassa koko Euroopassa.

Suomessa vastaava luku on 27 prosenttia.

Paradoksaalista, tai ehkä kieron käänteisellä tavalla loogista, on se, että pakolaisia Virossa ei käytännössä edes ole.

Viro ei ole toistaiseksi ottanut maahansa ainuttakaan niin sanottua kiintiöpakolaista. Virossa on vain yksi pakolaisten ja turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus, jossa on 35 paikkaa. Kyseisessä keskuksessa on tällä hetkellä reilut 80 ihmistä.

Turvapaikanhakijoita Viroon saapuu vähemmän kuin yhteenkään muuhun maahan koko Euroopassa, eli vain muutamia kymmeniä per vuosi. Syy tähän on ilmeisesti se, että sana on levinnyt turvapaikan hakemista suunnittelevien keskuudessa; he tietävät, ettei Viroon kannata hakeutua. Virossa kyyti olisi tod.näk. vielä ns. kylmempää kuin maassa, josta juuri paettiin.

Virohan tunnetusti on kyytien ja etenkin kyyditysten asiantuntija – jo vuodesta 1941!

Toinen yhtä suuri syy on se, että Viron rajavartijat eivät suostu päästämään turvapaikanhakijoita maahan, vaikka kansainväliset lait määräävät heidät niin tekemään. Turvaa tarvitsevat käännytetään rajalta takaisin Venäjälle.

Harvassa eivät ole nekään keissit, kun turvapaikanhakijalle ei lyödä kouraan turvapaikka-anomusta, vaan haaste käräjäsaliin laittomasta maahantulosta. Pahimmassa (parimmassa?) tapauksessa turvapaikanhakija joutuu virumaan virolaisessa tutkintavankeudessa kuukausia ennen oikeudenkäyntiä.

Viron ja Venäjän rajalla on ollut myös kuolemantapauksia, kun turvapaikanhakijoita on paleltunut , kuoliaaksi. Ei uskoisi, että tällainen on mahdollista Euroopassa vielä vuonna 2015, mutta on, Suomen naapurissa Virossa.

YK:n pakolaisapujärjestö UNCHR on toistuvasti vaatinut Virolta lupaa asettaa rajalle puolueettomia tarkkailijoita, mutta Viro on toistuvasti kieltäytynyt.

Kahden muun Baltian maan eli Latvian ja Liettuan rajalla UNCHR:n tarkkailijoita jo on.

Turvapaikanhakuprosessihan kulkee niin, että turvapaikanhakija ilmaantuu maahan (kuin maahan) ja ilmoittaa halustaan hakea sieltä turvapaikkaa. Sen jälkeen hänelle annetaan mahdollisuus täyttää turvapaikanhakuhakemus, ja hänet majoitetaan ko. maan toimesta erityiseen keskukseen odottamaan päätöstä.

Joissakin maissa ko. keskukset muistuttavat enemmän vankilaa kuin mitään siviilielämän asumisfasiliteettia. Viron ainut vastaanottokeskus, Vaossa, puolestaan on entinen, kolhoosiaikainen pienkerrostalo.

Virossa turvapaikanhakijoita on sijoitettu myös vankilankaltaisiin olosuhteisiin keskukseen, joka sijaitsee Harkussa. Harkun keskuksen nimitys on osuvasti väljasaatmiskeskus, eli poislähettämiskeskus.

Nyt on Euroopan unioni (Euroopan komissio) vaatinut, että myös Viron pitäisi alkaa kantaa vastuuta Eurooppaan pyrkivistä ja jo tulleista pakolaisista. Se vaatii, että Viro ottaisi vastaan reilut tuhat pakolaista. Viro hankaa vastaan, tietenkin.

Kyse ei ole kuitenkaan vain siitä, että virallinen Viro, eli Viron hallitus, olisi ryhtynyt neuvottelemaan EU:n kanssa maahan mahdollisesti tulevien pakolaisten lukumäärästä, painaakseen lukumäärän pienemmäksi – vaan sotajalalle pakolaisia vastaan on noussut käytännöllisesti katsoen koko Viron yhteiskunta.

Viron hallitus on jo esittänyt, että Viro voisi ottaa – pakon edessä – maahan n. 200 pakolaista. Kansa ja mm. lehdistö on kuitenkin sitä mieltä, ettei Viron tulisi ottaa ainuttakaan pakolaista.

Virolaisten ja monen Viron poliitikonkin kannanotot ja lausunnot pakolaisteemalla nostavat hiukset pystyyn jopa kaiken nähneellä ja kuulleella Todellinen Tallinnan toimituksella.

Viron julkkikset, kuten vaikkapa tv-persoona ja Viron puolustusvoimien lehdistöedustaja Hannes Võrno, nimittelevät pakolaisia murjaaneiksi ja uhkaksi Viron ja koko Euroopan olemassaololle.

Võrno siis todellakin edustaa Viron puolustusvoimia, ollen virkansa puolesta sen ”äänitorvi”. Voimme siis päätellä, että koko Viron armeijan porukka on samanlaisia rasistisia kusipäitä kuin herra Võrno – tuo Viron yksi suurimmista mielipidevaikuttajista.

Viron lehdet ja osin sähköisetkin mediat antavat mielellään tilaa pakolaisiin kohdistuville vihapuheille, sillä nuo puheet (ja kirjoitukset) tukevat niiden omaa ulkomaalaisvihaa lietsovaa agendaa.

Virosta on vaikea löytää lehteä, joka ei olisi hyökännyt ulkomaalaisia (yrityksiä, ja yksilöitä) vastaan järjestelmällisesti ja johdonmukaisesti viimeiset 20 vuotta. Syynä on milloin henkilökohtainen kauna ja milloin pelko markkinoiden menettämisestä ulkomaiselle kilpailulle.

Viimeksi tänään virolainen päivälehti Postimees nimitti Latvian valtiollisen lentoyhtiön Air Balticin saksalaista toimitusjohtajaa koko Viron kansan viholliseksi. Miksi? Koska Air Baltic on päässyt niskan päälle taistelussa Baltian lentomatkustajissa samalla kun virolaisten Estonian Air on hiipumassa olemattomiin.

Poliitikoista etenkin Viron johtavan hallituspuolueen Reformipuolueen edustajat ovat ”kunnostautuneet” ulkomaalaisiin ja etenin venäläisiin kohdistuvilla vihapuheilla. Pohjat, tai huiput, on toistaiseksi vetäissyt ex-reformipuoluelainen ja ex-ulkoministeri Kristiina Ojuland, joka mm. nimittelee mustaihoisia neekereiksi vain ja ainoastaan solvatakseen heitä.

Ojulandin mukaan koko valkoinen rotu on uhattuna, jos Viro ottaa vastaan pakolaisia. Myös Ojuland on tärkeä mielipidevaikuttaja Virossa, vaikka onkin poliitikkona pudonnut mutasarjaan tai suoraan sanoen paskakasaan.

kristiina-ojuland

Kriistina Ojalund

Virallisen Viron selitys ulkomaalais- ja tässä tapauksessa pakolaiskielteisyydelle on ollut jo vuosia se, että ”Viro ei pysty ottamaan heitä vastaan”.

Pystymättömyyttään virolaiset perustelevat sillä, että Virossa ei ole vastaanottokeskuksia eikä asiantuntemusta pakolaisten sopeuttamisesta yhteiskuntaan.

Noh noinhan se tietenkin onkin, mutta eihän niitä helvetti soikoon ole ollut yhdessäkään muussakaan maassa ennen kuin niitä on rakennettu ja määrätietoisesti kehitetty!

Virallinen Viro ei yksinkertaisesti ole tehnyt asian eteen yhtään mitään, ja nyt se on joutunut ”housut kintuissa”- tilanteeseen, kun Eurooppa, EU, vaatii pakolaisille olosuhteita ja apua.

Virossa kaikki pitää aloittaa alusta, nollasta alkaen. Viro on nyt samassa tai vieläkin hankalammassa raossa kuin Suomi 70-luvun alussa, kun Suomeen otettiin ensimmäiset ns. venepakolaiset. Heitä tuli etenkin Vietnamista. Pakolaisia Suomeen tuli jo 70-luvulla lisäksi mm. Chilestä.

Pääministeri Taavi Rõivasin mukaan EU on jo luvannut Virolle rapiat 40 miljoonaa euroa pakolaisten vastaanottamiseen.

Mielenkiintoista näin jälkeen päin tarkastellen on muuten se, että sekä Vietnamin että Chilen pakolaisongelmien taustalla olivat Amerikan USA:n toimet noissa maissa. Samalla tapaahan Amerikka on nytkin päällimmäinen syypukari siihen, että pakolaisia tulvii Eurooppaan Pohjois-Afrikasta.

Solidaarisuutta ei Virosta siis liikene sen paremmin pakolaisille (ja turvapaikanhakijoille) kuin niille maille, jotka ovat tämänhetkisen Eurooppaan kohdistuvan pakolaisaallon eturintamassa. Viron linja on se, että pakolaisista vastaavat vain ne maat itse, joihin heitä massiivisesti saapuu.

Olisipa hauska, tai karmea, nähdä näiden reppahousuvirolaisten naamat siinä tapauksessa, jos Viroon alkaisi tulvia kymmeniä tai satoja tuhansia pakolaisia idästä, Venäjältä.

Ketäpä, mitäpä, muutakaan olisi Viro huutamassa apuun kuin Euroopan unionia eli sen jäsenmaita, myös Etelä-Euroopasta.

Tavallisen kansan, virolaisten, epäluuloa ja suoranaista vihaa niin nyt pakolaisia kuin laajemmin kaikkia ulkomaalaisia kohtaan sopii hakea näistä tekijöistä:

  1. A) historialliset tekijät. Ulkomaalaiset eivät koskaan ole tuoneet ja tarjonneet pienelle Viron kansalle muuta kuin ongelmia ja orjuutusta.
  1. B) sosio-ekonomiset eli taloudelliset tekijät. Valtaosa virolaisista kituuttaa kädestä suuhun, joten rahan ja avun anto ”vieraille” vituttaa heitä rankasti. Miksi Viron valtio auttaa näitä vieraita, kun ei se auta omia, virolaisiakaan?

Kuvaavaa on, että Vaon kylässä vastaanottokeskus on ainoa siisti, remontoitu rakennus. Muut, eli virolaiset, elävät homeessa, mädässä ja kylmässä.

On fakta, että ulkomaalaiset, ne ”neekerit”, asuvat ja elävät paremmissa olosuhteissa kuin paikalliset.

  1. C) koulutukselliset ja sivistykselliset tekijät. Valtaosa virolaisista on vähän koulutettuja ja vähän maailmaan tutustuneita, minkä vuoksi he uskovat kritiikittä heitä kohti vyörytetyn ulkomaalaisia koskevan propagandan ja vihapuheen.

Virolainen ns. kansansivistys on sangen matalalla tasolla, mikä on Viron valtaeliitin uutteran työn ja tavoitteiden tulos.

Viimeiset 20 vuotta Viron poliittinen eliitti mutta myös tiedotusvälineet ja koululaitos ovat rakentaneet virolaista identiteettiä vastakkainasettelulle, jossa osapuolet ovat ”hyvät” virolaiset ja ”pahat” ulkomaalaiset.

Sanoma on ollut se, että virolaiset ovat säilyneet kansana ja säilyttäneet kielensä vain koska he ovat pystyneet pysymään ”puhtaina” ulkomaisen ja ulkomaalaisten vaikutteista.

Nyt Virossa ei siis enää pystytä ”oppimaan ulos” moisesta ajatus- ja toimintamallista – eikä siitä siis edes haluta.

Seitsemän kymmenestä virolaisesta haluaa, että Viro pysyy erillisenä saarekkeena irrallaan muusta Euroopasta. ”Hieman” paradoksaalista on kuitenkin se, että Viro on valtiona riippuvaisempi EU:n tukirahoista kuin yksikään muu EU-maa.

Viro ei yksinkertaisesti tulisi toimeen ilman Euroopan unionin apumiljardeja. Viro on ikään kuin EU:n rakentama keinotekoinen näyteikkuna, Potemkinin kulissi, itään päin.

Paradoksaalisella, mutta samalla karmean loogisella tavalla viro oli neukkuaikaan vastaavanlainen keinotekoinen näyteikkuna länteen päin.

Vuosina 2016 – 2020 Viron muutenkin pikkuruisilta työmarkkinoilta poistuu vähintään 50 000 työntekijää, eli Virossa alkaa jo olla kova pula veron- ja eläkkeenmaksajista. Ilman ulkomaalaisten työpanosta Virossa käy niin, että eläkkeet eivät nouse, vaan entisestään laskevat.

Tällä hetkellä keskimääräinen eläke on Virossa viitisen kertaa pienempi kuin Suomessa, eli rapiat 300 euroa kuukaudessa.

Ironista on, että samalla kun koko Viro kihisee lynkkaushimoa Vaon pariakymmentä poloista ulkomaalaista kohtaan, käy virallinen Viro toisaalla kampanjaa nimeltä ”Work in Estonia”, jolla houkutellaan Viroon hyväpalkkaisia IT-alan työntekijöitä etenkin Suomesta.

Virossa ei ymmärretä, että yhteiskunta, maa, on kokonaisuus, johon joko halutaan, tai ei haluta, kokonaisuutena.

Enää vuonna 2015 ei eräänlainen ”Etelä-Afrikan (tai siirtomaan) malli” toimi; siis sellainen, jossa rikas yläluokka tienaa hyvin ja elää omissa vartioiduissa kaupunginosissaan, samalla kun köyhä ja kouluttamaton alaluokka elää nälässä ja puutteessa, kihisten vihassaan, katkeruudessaan ja raivossaan.

”Work in Estonia” –kampanja on tuomittu tuhoon niin kauan, kunnes Viron yhteiskunnasta on saatu tai muokattu tasa-arvoinen ja sivistynyt.

Ei se Viroa järkyttävällä tavalla tuhoava hiv/aids-epidemiakaan ole mitään muuta kuin eriarvoisuudesta kumpuava sosiaalinen ongelma.

Miten olisi tällainen slogan ”Work in Estonia” kampanjalle: ”Welcome to Estonia, the number one HIV country in Europe!”

Viron kansan intohimoisessa vihassa, joka juuri nyt kohdistuu etenkin pakolaisiin (Vaossa jo oleviin plus maahan ehkä lähetettäviin) voi nähdä myös oppositioasennetta virallista Viroa ja sen epätasa-arvoistavaa poliittiikkaa kohtaan; tulilinjalle nyt vaan sattuivat joutumaan ulkopuoliset, ulkomaalaiset.

Suomalaisten sen sijaan kannattaa olla Viroon mahdollisesti saapuvista pakolaisista kiinnostuneita siksikin, että sadan prosentin varmuudella heistä suurin osa valuu nopeasti Suomeen.

Kuten Viron viranomaiset myöntävät, Viron sosiaalituet eivät ole riittäviä, että niillä voisi tulla toimeen.

Eivät pakolaisetkaan mitään fakiireja ole; jostain heidän on revittävä välttämätön toimeentulonsa ja lähin mahdollisuus siihen on Suomi.

Viroon tuotavilla pakolaisilla on kaksi mahdollisuutta eli kuolla nälkään Virossa tai saada apua, kuten työtä, Suomesta.

Virossa heillä on lisäksi kansan vuosisatoja kypsynyt viha niskassaan.

http://todellinentallinna.blogspot.fi/2015/06/non-ni-pitihan-se-arvata-viro-on.html

Viron entinen ulkoministeri Kristiina Ojuland kohautti Eurooppaa tässä taannoin kommenteilla missä hän oli ahdistunut valkoisen rodun selviytymisestä:

Viron entinen ulkoministeri, europarlamentaarikko Kristiina Ojuland hämmentää entisestään kuumana käyvää maan pakolaiskeskustelua.

Ojuland kirjoittaa Facebook-sivuillaan, että Euroopassa olisi aloitettava kampanja allekirjoitusten keräämiseksi adressiin, jolla kiellettäisiin pakolaisten tulo Välimeren yli.

Virolaisen Õhtulehden mukaan Ojuland kirjoittaa, että pakolaisten vuoksi valkoinen rotu on uhattuna.

Ojuland on ollut koko 2000-luvun hyvin kiistelty poliitikko Virossa. Hänet mm. erotettiin reformipuolueesta pari vuotta sitten vaalivilpin, epäiltyjen identiteettivarkauksien ja puolueen maineen pilaamisen vuoksi. Ojuland oli maksanut jäsenmaksuja ihmisten puolesta, joiden henkilöllisyyttä oli käytetty näiden tietämättä puoluejohdon vaaleissa.

Ojuland kirjoittaa Facebookissa kokemuksistaan Italiassa.

Näen jälleen tänään täysin työkykyisen nuoren neekerin Italiassa kerjäämässä rahaa ihmisiltä, jotka ovat ansainneet lounaansa omalla työllään. Mielestäni Euroopassa tulisi aloittaa allekirjoitusten kerääminen adressiin, jolla estettäisiin yhdenkin ns. pakolaisen pääsy Välimeren yli. NYT RIITTÄÄ!”

Nykyään kansallisen Yhtenäisyyden puolueen(Rahva Ühtsuse erakond) puheenjohtajana toimiva Ojuland saa Facebookissa seuraajiltaan runsaasti kritiikkiä. Alkaen neekeri-sanan käytöstä. Tähän hän vastaa lyhyesti.

”Miks ma peaksin? Neeger on neeger või ei ole?” 

”Miksi en käyttäisi, neekeri on neekeri, vai eikö ole?”

Ojuland kirjoittaa olevansa tuiki tosissaan.

Kirstiina Ojuland facebook

Kaikki, jotka luulevat, että vain räkytän, ovat onneksi väärässä. Se neekerikysymys on Virolle olemassaolon kysymys ja peruuttamaton asia. Kun päästämme heidät maahan, historiaa on enää mahdoton muuttaa.”

Entisen ulkoministerin mukaan häntä on turha syyttää rasismista. Hän kirjoittaa tuntevansa valkoisena, että valkoinen rotu on uhattuna. Maanmiehiään ja naisiaan hän kritisoi siitä, että heidät on aivopesty niin pahasti, että puhe on vain poliittisesti korrektia kuolaa.

Ojuland kommentoi Õhtulehdessä EU-komission päätöstä jakaa pakolaiskuormaa EU:n jäsenmaiden kesken sanomalla, että pakolaiset ovat uhka Viron kansalliselle turvallisuudelle.

Hänen mukaansa pakolaiset myös huonontavat köyhyydessä elävien virolaisten tilannetta. Ojuland kuvaa jo nyt ohuen sosiaalihuollon joutumista kriisiin sanomalla, että arabien tai afrikkalaisten perheet kasvavat paljon virolaisia nopeammin. Äidit eivät käy töissä ja lapsilisät menevät heille.

Pakolaisia vain muutama

Virolla ei ole perinteitä kiintiöpakolaisten vastaanottamisessa. Suomen pakolaisavun selvityksen mukaan Viroon tui 2013 97 turvapaikanhakijaa. Heistä seitsemän sai myönteisen päätöksen.

Viro ei ole tehnyt aikaisemmin myönteisiä turvapaikkapäätöksiä humanitäärisistä syistä.

Nyt, kun turvapaikanhakijat ja pakolaisongelmat ovat tuleet Virossakin lähemmäksi tavallisia kansalaisa, on edelleen nähtävissä, että yleinen suhtautuminen turvapaikanhakijoita kohtaan on kielteinen.

Virossa on mm. perustettu pakolaisvastainen Facebook-sivusto.

http://www.redicecreations.com/radio/2015/06/RIR-150615.php

http://www.mtv.fi/uutiset/ulkomaat/artikkeli/virolaispoliitikko-pakolaisten-vastaanottamisesta-valkoinen-rotu-on-uhattuna/5134596

Myös virolainen poliitikko Martin Halme kohautti lausunnolla:

An outspoken Estonian politician has a message for would-be immigrants: “If you’re black, go back.”

Martin Helme, a board member for the Conservative People’s Party, was speaking about immigration policies on a television show in Tallinn, when he said he wants Estonia to remain a “white country,” and that an influx of immigrants would lead to the “pillaging and raping” of Estonian towns.

The English-language ERR, an Estonian public broadcasting service, reported the story on Wednesday, stating that Helme’s comments stemmed from concerns that Estonia could see civil unrest similar to elsewhere in Europe, where migration from African nations such as Algeria, Morocco and Cameroon has skyrocketed over the past four decades.

Tensions between immigrants and authorities have increased in the wake of Europe’s economic downturn, which has lessened prospects for the thousands of Africans who migrate to Europe each year in search of a better life. In Sweden last week, riots broke out in Stockholm after police shot 69-year-old Portuguese immigrant who had lived in the country for 30 years. It was the third time that riots have broken out in the country in the last five years. Helme, ERR reports, wants to avoid similar problems in Estonia before they start.

“Estonia shouldn’t allow things to go as far as in England, France and Sweden,” Helme reportedly said. “Our immigration policy should have one simple rule: If you’re black, go back. As simple as that. We shouldn’t allow this problem to emerge in the first place.”

The 37-year-old Helme formerly worked for the Estonian Ministry of Foreign Affairs and the Open Estonia Foundation, according to his profile on the conservative Brussels Journal, where he kept a right-leaning blog on social and economic issues facing Europe. In Estonia, he has a reputation for xenophobic viewpoints, at least based on Twitter responses to his latest comments.

Formerly known as the People’s Union — a center-right, pro-business party in the 1990s — the Conservative People’s Party once had the largest membership in Estonia. However, support for the party waned significantly following a series of leadership scandals. Today the party is supported by only about 3 percent of the country and is not even represented in Estonia’s parliament, according to ERR.

Meanwhile, Helme is not backing down from his stance. Asked about his comments by the Estonian newspaper Postimees, the politician said he should be free to discuss his beliefs on immigration without political correctness getting in the way.

http://www.ibtimes.com/martin-helme-doesnt-want-black-people-estonia-conservative-peoples-party-politician-says-european

Omat kommentit: Nojoo, Viro oli Neuvostoliiton alla ja kaikki Neuvostoliiton alla kasvaneet on vähän suorempia kommenteissaan kuin länsimaissa missä ”poliittinen korrektius” on saanut paljon kauemmin jalansijaa, ja kuten sanotaan niin virolaisilla on vain huonoja kokemuksia ulkomaalaisista kun heidät on usein valloitettu vahvemman etnisen ryhmän toimesta – venäläiset.

Viron rasismi on kuitenkin suhteellista, en usko, että arabi tai musta mies juurikaan saa vastaansa rasistista kohtelua siellä, sen enempää kuin Suomessakaan. Viro on rauhallinen maa. Virossa niinkuin Suomessakin on myös mm. mustia valittu valtuustoihin.

In October Abdul Turay made political history. By winning a seat on Tallinn city council, he became the first black person to hold political office in predominantly white Estonia.

In next month’s European Parliament elections he wants to make another breakthrough, and become a Social Democrat MEP for Estonia.

_74358427_abturayteam

http://www.bbc.com/news/blogs-eu-27103706

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s