Arman Alizad: Reilu meininki pakolaisten kanssa

Ihminen sopeutuu mihin tahansa. Sotaveteraani päässään olevaan metallilevyyn ja ensimmäiset suomalaiset talven pakkasiin 8 000 vuotta eaa. Kyse on asenteesta.

Perheeni on asunut Suomessa jo 60-luvulta saakka ja meistä suomalaiset ovat planeetan ystävällisin ja luotettavin kansa, eivät rasisteja. Olemme alusta saakka sopeutunut uuden maan ilmastoon, ihmisiin ja lakeihin. Maassa maan tavalla.

Suomeen muuttaa turvapaikan hakijoita maista, joissa kulttuuri ja uskonto ovat vastakohtia Pohjolan tavoille. Ilman sopeutumista ei voi koskaan saavuttaa tasapainoa. Suomi tarjoaa yösijan niille, jotka kuolisivat omassa maassaan. Luulisi tämän riittävän syyksi kompromisseihin muuttaessaan toisen kotiin.

Suuri osa islamilaisten valtioiden väestöstä on köyhiä ja kouluttamattomia. Kouluttamaton ei aina näe Jumalaa abstraktina olentona. Koraani on täten sanasta sanaan laki. Koraanin lait ovat hyvin vanhoja, mutta se, että vaimoaan pitää väkivaltaisesti kurittaa, jotta hän elää nuhteessa, ei kuulu millekään vuosituhannelle. Ja sitä paitsi, In Finland we have this thing called reilu meininki.

Suomi muuttaa uimahalliensa vuorot muslimeille sopiviksi, joulujuhlat puurojuhliksi ja sallii muslimimiesten pitää vaimojaan jatkuvasti raskaana, jolloin naiset eivät kykene opiskelemaan tai käymään töissä. Lapsen saaminen on kaikkien oikeus, mutta jos se riitelee yksilön ja yhteiskunnan hyvinvointia vastaan, on sillekin asetettava raja. Mitä Suomi saa vastineeksi? Iraniin muuttanut suomalainen ei saisi muutettua islamilaisten rukousaikoja ja -tapoja vedoten uskontoonsa. Häntä odottaisi joko kivitys tai karkotus.

————————–>

Suomessa asuu tuhansia ahkeria ja lainkuuliaisia ulkomaalaisia, jotka sopeutuvat palvelualoille sata kertaa paremmin kuin suomalaiset. On väärin, että heidän maineensa tahriintuu niiden ansioista, jotka hyväksikäyttävät Suomen antimia.

Suomen pitäisi tehdä turvapaikanhakijoiden kanssa sopimus, joka velvoittaisi läpäisemään kolmen vuoden kuluessa suullisen kielikokeen ja hankkimaan vähintäänkin osa-aikaisen työn. Näin hän maksaisi takaisin yhteiskunnalle, joka säästi hänet kuolemalta. Se sisällyttäisi myös pykälän lapsisäännöstelystä määräaikana. Sopimus luonnollisesti huomioisi vahvasti traumatisoituneet muuttajat. Sopimusrikkuri poistettaisiin Suomesta. This is what I call reilu meininki.

armansomero

Kirjoittaja kuuluu baha’i-uskontokuntaan.

Lue juttu kokonaisena:

http://www.city.fi/ilmiot/reilu+meininki/2559

Myöhemmin hän on kuitenkin tullut katumapäälle ja on perunut puheitaan tuo blogaukseen liittyen.

Arman Alizad kirjoitti tammikuussa 2008 yhden Cityn historian luetuimmista jutuista. Siinä iranilaislähtöinen Alizad peräsi Suomeen saapuvilta maahanmuuttajilta oikeanlaista asennetta.

Siinä puhutaan sopimuksista ja siitä, että tyypin pitää käyttäytyä tietyllä tavalla, mutta ei puhuta siitä, kuinka paljon suomalaisen pitää auttaa esimerkiksi jotain heppua, joka tulee tänne 40-50-vuotiaana, jolla ei ole kieli- tai ammattitaitoa tai mitään muutakaan ja joka tulee tänne vainoa pakoon. Sillä voi olla helvetin vaikeata, vaikka ei olisi vielä pahasti traumatisoitunutkaan. Kaverille pitää antaa kättä ja nostaa, että se ylipäätään voi tehdä jotain.

Alizadia kismittää vanhan kolumninsa tapa asettaa ehtoja suomalaisten globaalille vastuulle. Nyt hän mieluummin kysyy, miten hyvin asioiden pitäisi Suomessa, lähes kaikkien valtioita paremmuusjärjestykseen laittavien mittareiden kärkipäässä keikkuvassa maassa, olla, että täällä oltaisiin valmiita auttamaan hädässä olevia.

“Täytyy ymmärtää, että ajatusmalli on väärä. Auttamisen pitää olla pyyteetöntä. Kun se kumpuaa ihmisyyden kautta, se on pyyteetöntä. Se on sama kuin tosi rakkaus, se on ehdotonta. Sä et voi sanoa, että sä rakastat toista, vain jos se rakastaa sua takaisin. Se ei ole mikään pankkilaina, kun puhutaan inhimillisestä hädästä. On mahtavaa ja win-win-tilanne, jos käy niin, että tulija pystyy maksamaan apunsa takaisin ja etenkin se on sille tyypille itselleen siistiä. Siihen täytyy ehdottomasti molempien osapuolten pyrkiäkin. Mutta se tosiasia pitää kuitenkin hyväksyä, ettei koskaan kaikki tule pystymään maksamaan sitä apua takaisin. Silti pitää auttaa.”

“Kolumni edustaa täysin sitä itsekeskeistä, mustavalkoista, toisen hätää ymmärtämätöntä asennetta, joka vallitsee hirveän monessa paikassa, mutta joka on omalla kohdallani muuttunut harmaaksi matkailun, muiden kengissä olemisen ja toisissa kulttuureissa olemisen kautta. Ja ne ihmiset, joita me on tavattu, eivät kaikki edes ole olleet vainon uhreja. Olen vasta nyt menossa ensimmäistä kertaa pakolaisleirille. Ennen maailma oli mustavalkoinen, nykyään se on ihan täynnä harmaan eri sävyjä. Niitä on niin paljon, ettei niistä saa millään kiinni. Se on paikka, joka laittaa itsensä hiljaiseksi.”

Muutos on käynnissä ja globaalin yhteiskunnan etenemistä on vaikea estää ja kaivautua omiin poteroihin, vaikka kuinka tekisi mieli. Alizad ei näe vanhoja aikoja tavoittelemisen arvoisena, vaan katsoo luottavaisena tulevaan.

“Se, että ennen kaikki oli paremmin, on ihan täyttä pötyä. Ennen ei oikeastaan mikään ollut paremmin. Nykyään on parempaa taloutta, lääketeollisuutta ja vähemmän sotia kuin ennen. Ihmiset on unohtanut sen, mitä Suomi on käynyt läpi. Yhtäkkiä, kun asiat on hyvin, niin on täysin unohdettu se, että jollain muulla on hätä. Meillä on aikoinaan ollut Suomessa iso hätä ja silloin muut ovat auttaneet. Onneksi maailma muuttuu ja meidän lapset kasvaa erilaiseen, monimuotoisempaan ja parempaan Suomeen. Pelkästään se, että kahden päivän varoitusajalla kymmenet tuhannet ihmiset olivat marssimassa rasismia vastaan, tarkoittaa, että me ollaan enemmistö.”

Tuo Arman Alizad on ihan mielenkiintoinen tyyppi joka on tehnyt loistavia tv-sarjoja kuten Kill-Arman tai Arman ja viimeinen ristiretki.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s