Yhä useammassa kunnassa kuolee enemmän ihmisiä kuin syntyy

Iltalehden juttu kertoo hyvin siitä kuinka ihmiset on jättänyt pienet kunnat ja muuttanut kasvukeskuksiin isoihin kaupunkeihin, pienten kuntien autioituessa. Iltalehden ohjeiden mukaan maahanmuutto voisi auttaa tilannetta mutta tosiasissa ei, koska maahanmuuttajat etenkin haluaa muuttaa isoihin kasvukeskuksiin missä on enemmän heidän kaltaisiaan ja pikkukunnat on muutenkin usein muukalaisvastaisia.

Mielenkiintoinen lisähuomio kartassa on tuolla pohjois-länsirannikolla olevat kasvavat kunnat, tämä johtuu siitä, että siellä on paljon lestadiolaisia joilla on kaikilla isot perheet ja sitä kautta kuntien väkimäärä on nousussa, vaikka porukkaa muuttaisi poiskin.

Useammassa kuin joka toisessa suomalaiskunnassa kuolee enemmän ihmisiä kuin syntyy. 

Vaikka Tilastokeskuksen heinäkuussa julkistettujen ennakkotietojen mukaan alkuvuonna syntyvyyden ja kuolleisuuden suhde koko maassa oli 390 henkilöä voiton puolella, suomalaiskunnat ovat tilastojen perusteella matkalla kohti auringonlaskua.

Viime vuonna Suomessa oli kaikkiaan 217 sellaista kuntaa, joissa syntyi vähemmän ihmisiä kuin kuoli. Esimerkiksi Kouvolassa ihmisiä kuoli viime vuonna 269 enemmän kuin syntyi.

Eniten syntyvyys oli voiton puolella Espoossa, jossa syntyi viime vuonna 2 073 ihmistä enemmän kuin kuoli.

Kartta paljastaa karun totuuden - Yhä useammassa kunnassa kuolee enemmän ihmisiä kuin syntyy - Google Chrome 10.8.2015 140920

Viimeisten 20 vuoden aikana tilanne on muuttunut dramaattisesti. Vielä vuonna 1994 alle puolessa eli 142 kunnassa kuoli enemmän suomalaisia kuin syntyi.

Konkreettisesti tilanne näkyy oheisten karttojen erolla. Kun suurin osa parinkymmenen vuoden takaisesta kartasta on vähintään keltaista, vuoden 2014 versiossa selvästi suurin osa Suomesta on punaisen värin peitossa.

Kartta paljastaa karun totuuden - Yhä useammassa kunnassa kuolee enemmän ihmisiä kuin syntyy - Google Chrome 10.8.2015 140847

Maahanmuutto avuksi.

————————->

Koko alkuvuoden eli tammi-kesäkuun aikana väestö kasvoi 5 160 hengellä. Syy väestönlisäykseen oli muuttovoitto ulkomailta: maahanmuuttoja oli 4 470 enemmän kuin maastamuuttoja.

Vaikka maahanmuuttajia onkin tullut Suomeen, tilanne koko Suomen osalta näyttää vaikealta myös jatkossa.

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2060 sataa työikäistä kohti on noin 50 yli 64-vuotiasta.

——————>

lue juttu kokonaisena: http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015080720143959_uu.shtml

Vuoteen 2040 yltävä tuore väestöennuste povaa synkkää tulevaisuutta monelle kunnalle ja kaupungille.

Hyrynsalmi, Juuka, Salla, Kyyjärvi. Suomussalmi, Rautjärvi, Pihtipudas, Kärsämäki. Heinola, Kouvola, Salo, Kajaani. Kuihtuvien kuntien ja kaupunkien lista on pitkä kuin nälkävuosi, käy ilmi Tilastokeskuksen tuoreesta väestöennusteesta.

Koko Suomen väkiluvun arvioidaan kasvavan vuodesta 2014 vuoteen 2040 seitsemällä prosentilla. Silti moni kunta on isoissa ongelmissa: väestön määrän ennustetaan pienenevän vuoteen 2040 mennessä jopa yli 200 kunnassa. Suomessa on yhteensä 317 kuntaa.

Kaikkein eniten kuntien ja kaupunkien kadut tyhjenevät Kainuussa ja Etelä-Savossa. Etelä-Savossa väki vähenee yli kymmenyksellä, Kainuussa vieläkin enemmän. Kummassakaan maakunnassa ei ole ainuttakaan kuntaa tai kaupunkia, jossa väestö ei vähenisi, ennuste kertoo.

Miinuksella ovat ennusteen mukaan myös Satakunta, Kymenlaakso, Etelä- ja Pohjois-Karjala sekä Lappi.

Eniten kasvua väestön määrässä sen sijaan 25 vuoden päähän povataan Uudellemaalle ja Ahvenanmaalle, 19 prosenttia molemmille, sekä Pirkanmaalle 11 prosenttia.

Tilastokeskuksen yliaktuaari Markus Rapo toteaa, että jo nykyisin väestönkasvu syntyy nimenomaan muuttoliikkeestä, ei syntyvyydestä.

– Viime vuonna kotimaisia kieliä puhuvien määrä väheni Suomessa. Maamme väkikuvun mahdollinen kasvu tulevaisuudessa riippuu maahanmuutosta.

Vuonna 2040 Suomessa ennustetaan olevan noin 866 000 alle 15-vuotiasta lasta. Yhtä vähän heitä oli edellisen kerran vuonna 1893. Nuorten määrässä huippuvuosi on ollut vuonna 1959, jolloin alle 15-vuotiaita oli yli 1 350 000.

– Nuorten määrän laskusta ei ole oltu yhteiskunnallisessa keskustelussa syystä tai toisesta huolissaan. He ovat kuitenkin tulevaisuuden työikäisiä, Tilastokeskuksen Rapo toteaa.

Ennusteen mukaan vuoteen 2040 mennessä nuorten määrä vähenee yli 270 kunnassa.

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015111520670964_uu.shtml

Tuore väestöennuste monella kunnalla ja kaupungilla synkkä tulevaisuus - Google Chrome 15.11.2015 182730

Tuore väestöennuste monella kunnalla ja kaupungilla synkkä tulevaisuus - Google Chrome 15.11.2015 182730huoltosuhdekJI160116_503_uu

Interaktiivinen kuntakartta täällä

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s