Suomalaiset orjina

On perin kummallista, jos ns. vasemmiston suosima termi ”valkoisen miehen taakka” koskisi suomalaisia kun katsellaan Suomen historiaa.

400 000 asukkaan Suomesta myös vietiin jopa 30 000 naista ja lasta myytäväksi. Kyse oli aivan suoraan orjuudesta, Keskisarja toteaa ja väittää, että väkilukuun suhteutettuna Suomi kärsi orjuudesta pahimpina vuosina enemmän kuin yksikään Afrikan maa.

Isoviha tarkoittaa venäläismiehitystä Suomessa vuosina 1713–1721. Muun muassa koko Etelä-Suomen alue oli miehitetty.

Gérôme_Jean-Léon_The_Slave_Market

http://www.uusisuomi.fi/kulttuuri/129905-historioitsija-synkkyyden-suomi-karsi-orjuudesta-jopa-enemman-kuin-mikaan-afrikan

Keskiajan sotapäälliköt tekivät säännöllisiä ryöstöretkiä Suomeen orjien perässä. Suomalaiset myytiin ensin orjamarkkinoilla Novgorodin alueella, mistä he saattoivat päätyä Mustanmeren ja Kaspianmeren valtaville orjamarkkinoille. Sieltä heidän matkansa lienee jatkunut islamilaiseen Osmanien valtakuntaan, Välimeren maihin tai Keski-Aasiaan, joissa orjien kysyntä oli suurta.

Koska orjia lähdettiin hakemaan matkojen päästä, suomalaisia ei viety vain yksinkertaisiin maatöihin. Korpelan mukaan suomalaisissa oli orjakauppiaiden näkökulmasta jotain erityisen kiinnostavaa.

Ensinnäkin he olivat pakanoita. Siksi heidät voitiin myydä sekä islaminuskoisiin että kristittyihin maihin.

Toiseksi monilla suomalaisilla oli eksoottisesti vaalea tukka ja siniset silmät. Eräässä kronikassa mainitaan, että Karjalasta voi ostaa vaalean suomalaistytön viidelläaltynillä, joka on muinainen venäläinen valuutta. Saman ajan diplomaattiasiakirjan mukaan hänet voi myydä orjamarkkinoilla 200 ruplalla, mikä vastaa 6 666 altynia. Se teki orjakaupasta niin tuottoisaa, että suomalaisia kannatti noutaa pidemmältäkin.

1398695096995

Lue juttu kokonaan täältä: http://www.hs.fi/tiede/a1398695126048

Korpela on tutkinut Suomea koskenutta orjakauppaa 1100-1500-luvuilla. Asiaa käsittelevä artikkeli ilmestyi tässä kuussa arvostetussa amerikkalaisessa Russian history –tiedejulkaisussa.

– Ensimmäiset merkinnät orjakaupasta olivat viikingeiltä 1100-luvulta, Korpela kertoo Uuden Suomen haastattelussa.

– Uusimmat kaappaukset tapahtuivat 1560-luvulla, jolloin tataarit vangitsivat joitain satoja suomalaisia.

Aiemmin tiedot Suomeen kohdistuneesta orjakaupasta ovat olleet hataria. Korpela kuitenkin selvitti suomalaisten kohtaloita venäläisistä kronikoista, sotakirjoituksista ja orjakaupan keskusten kirjanpidoista.

Vaikka yksittäisten henkilöiden kohtaloista ei ole olemassa merkintöjä, orjanhakumatkojen tiedetään ulottuneen Suomessa Lappiin ja Pohjanmaalle asti. Yleisimmin orjat vangittiin eteläisestä Suomesta ja Venäjän Karjalasta.

Suomi-orjat kuljetettiin Korpelan tutkimuksen mukaan useimmiten Novrogodiin ja Volga-joen varrelle Kazaniin. Näiltä markkinoilta orjia myytiin eteenpäin. Venäjän ja Keski-Aasian orjakaupan verkosto ulottui jopa Goalle ja Malediiveille asti.

Kauas päätyneet suomalaiset olivat pääasiassa lapsia.

– Orjat oli pakko ostaa muslimimaailman ulkopuolelta, koska muslimeita ei saanut orjuuttaa.

Näin ollen suomalaiset pakanat olivat otollisia ryöstökohteita orjakauppaan.

– Kristittyjenkin orjakauppa oli ongelmallista, ja kirkko yritti estää sitä.

white-slaves

http://www.uusisuomi.fi/tiede-ja-ymparisto/68287-suomen-vaiettu-historia-pikkupoikia-ja-tyttoja-vietiin-luksusorjiksi

http://www.iltalehti.fi/uutiset/2015010718982884_uu.shtml

https://annelinkirjoissa.wordpress.com/2015/03/09/jukka-korpela-idan-orjakauppa-keskiajalla-ihmisryostot-suomesta-ja-karjalasta/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s