Suurin osa suomalaisista haluaisi asua omakotitaloissa

Kyselyitten mukaan suurin osa suomalaisista haluaisi asua edelleen omakotitaloissa, mieluusti rauhaisalla alueella, kuitenkin lähellä palveluita. Monilla ei kuitenkaan ole varaa siihen, koska omakotitalojen hinnat lähellä isoja kaupunkeja on liian kalliita monille.

Suurin osa nuorista haaveilee maalla asumisesta. Tulos selviää Turun yliopiston Tulevaisuuden tutkimuskeskuksen kyselytutkimuksessa.

Kyselyllä selvitettiin 18–30 vuotiaiden suomalaisnuorten tulevaisuuskuvia maaseudun kehittämistyötä varten, kertoo tutkimusjohtaja Tuomas Kuhmonen.

– Vain neljäsosa haluaa asua kaupungeissa, Kuhmonen kertoo Taloussanomille.

Selvästi yli puolet eli 55 prosenttia nuorista unelmoi asumisesta kaupunkien läheisellä maaseudulla.

Syvällä maaseudulla haluaisi asua kymmenen prosenttia nuorista. Toinen kymmenen prosenttia tahtoisi asua maaseudun keskuksissa eli kylissä ja kirkonkylissä.

Unelmien talotyyppikin on maalle sopiva. Kerrostaloon ei moni haikaile.

– 80 prosenttia nuorista haluaisi asua omakotitalossa, vahvistaa Kuhmonen.

Monien aiempien tutkimusten mukaan suuri osa suomalaisista kun haluaa asua väljästi rakennetulla alueella omakotitalossa.

Tutkimuksen mukaan nuorten unelmissa nousevat esiin etenkin oma iso piha, yksityisyys ja oma rauha, iso asunto, luonnonläheisyys sekä hyvät palvelut.

– Kaupunkien lähellä olevalta maaseudulta toivottiin omaa rauhaa, tilaa ja yksityisyyttä, kun taas maaseudun kirkonkyliltä haluttiin turvallisuutta, yhteisöllisyyttä ja sitä, että naapurit ovat riittävän lähellä, sanoo Kuhmonen.

Vastaavasti kun toiveena oli asuminen syvällä maaseudulla, arvostettiin olemisen ja tekemisen vapautta, eikä puhuttu niinkään omasta rauhasta. Kaupunkiasumiselta toivottiin harrastusvaihtoehtoja, säpinää ja hyviä palveluita.

Sisä-Suomi vetosi nuoriin unelma-alueena.

– Esimerkiksi Tamperetta, Hämeenlinnaa ja Jyväskylää ympäröivät alueet olivat vetovoimaisia, kertoo Tuomas Kuhmonen.

hartman-koti-unelmakoti

http://www.taloussanomat.fi/asuminen/2014/09/23/tallaisesta-asumisesta-nuoret-unelmoivat/201412727/310

Erilaiset tutkimukset väittävät, että 60-80 prosenttia suomalaisista haluaa asua omakotitalossa. Kiristynyt talous on johtanut siihen, että monille oma talo on haave jossain tulevaisuudessa. Yhä useampi asuu vuokralla ja monet tyytyvät ainakin aluksi kerrostaloasuntoon.

Lähde:

Omakotitalo on edelleen suomalaisten suosikkiasumismuoto, kertoo uusi tutkimus.

Asuntoverkon ja radiokanava Iskelmän toteuttaman asuntokyselyn tulosten perusteella omakotitalossa asuvat ovat asumismuotoonsa tyytyväisimpiä.

Kyselyyn vastanneista omakotitaloasujista vain yhdeksän prosenttia ilmoitti haluavansa asua muussa kuin omakotitalossa. Toiseksi tyytyväisempiä ovat rivitalossa asuvat, joista 42 prosenttia ilmoitti mieluisimmaksi asumismuodokseen rivitaloasunnon. 54 prosenttia rivitalossa asuvista vastaajista haluaisi kuitenkin mieluummin asua omakotitalossa.

Kerrostaloasukkaat olivat vähiten tyytyväisiä asumismuotoonsa. Heistä 32 prosenttia ilmoitti mieluisimmaksi asumismuodoksi kerrostaloasunnon. 38 prosenttia haluaisi asua omakotitalossa ja 29 prosenttia rivitaloasunnossa.

Kaikista vastaajista 62 prosenttia ilmoitti haluavansa mieluiten asua omakotitalossa. Rivitaloasunnossa halusi asua 22 prosenttia ja kerrostaloasunnossa 15 prosenttia vastanneista.

Omakotiasujat olivat tyytyväisimpiä myös nykyisen asuntonsa kokoon. Heistä 80 prosenttia ilmoitti kyselyssä olevansa tyytyväisiä asuntonsa kokoon, kun rivitaloasukkaista tyytyväisiä oli 65 prosenttia ja kerrostaloasukkaista 60 prosenttia.

Asuinalueen sekä asunnon ympäristön osalta tärkeimmiksi tekijöiksi nousivat vastaajien joukossa asuinalueen rauhallisuus (50 prosenttia vastaajista) sekä hyvät liikenneyhteydet (47 prosenttia vastaajista). Myös ruokakaupan läheisyyttä pidettiin tärkeänä (37 prosenttia vastanneista).

RIVITALO J

http://www.talouselama.fi/uutiset/tutkimus-lahes-kaikki-jotka-eivat-viela-asu-omakotitalossa-haluaisivat-asua-siella-3454620

Suomalaiset arvostavat asuinympäristössään eniten rauhallisuutta, luonnonkauneutta ja väljyyttä. Vain pieni vähemmistö kaipaa kaupunkimaista tiivistä elinympäristöä.

Suomalaisten suhtautuminen asuinympäristöihin selviää Kunnallisalan kehittämissäätiön tuoreesta Ilmapuntari 2013 -tutkimuksesta.

Tutkimuksen tulosten perusteella yli puolet suomalaisista haluaisi asua omissa oloissaan kenenkään häiritsemättä. Toisaalta asunnon syrjäinen sijainti ja pitkät asiointimatkat aiheuttavat myös eniten viihtymättömyyttä.

Asuinalueen hyvä maine on tärkeä valtaosalle ihmisistä.

http://yle.fi/uutiset/tutkimus_suomalaiset_haluavat_asua_rauhassa_ja_valjasti/6638329

Omakotitalo on tavoiteasunto yli puolelle (56%) suomalaisista, kun todellisuudessa omakotitalossa asuu vajaat 40 prosenttia. Kerrostalossa haluaisi asua noin viidennes ja rivitalossa kuudennes suomalaisista. Erityisesti lapsiperheet toivovat asunnoksi omakotitaloa, kun taas ikääntyneet suosivat kerrostaloasuntoa. Toiveet omakotitalosta eivät ole suoraan yhteydessä tuloihin. Suurituloiset asuvat usein suurissa kaupungeissa, ja eivätkä siksi tavoittele omakotitaloa yhtä usein kuin muut. Samoin koulutetuimmat haluavat muita harvemmin omakotitaloon. Talotyypin valintaan näyttääkin vaikuttavan iän ja elinvaiheen ohella myös kotitalouden elämäntapa ja ajankäyttö.

tiedote_014_2007-05-16_002

Suurin osa suomalaisista toivoo asunnon sijaitsevan väljästi rakennetulla alueella. Taajama tai lähiö on toiveasuinalue yli 40 prosentille suomalaisista, maaseutu tai muu haja-asutus-alue vajaalle kolmannekselle ja kaupunki tai kunnan keskusta-alue neljännekselle. Etenkin lapsiperheet arvostavat asuinalueen rauhallisuutta. Lapsiperheistä, joissa on kouluikäisiä lapsia, 40 prosenttia valitsisi mieluiten maaseudun tai haja-asutusalueen.

Asumisessa tärkeintä ovat suomalaisten mielestä kodikkuus ja viihtyisyys. Seuraavaksi tärkeintä on asumiskulujen kohtuullisuus. Asumismenojen kohtuullisuus on tärkeää varakkaillekin, mutta etenkin pienituloisille ja ikääntyneille.

Noin miljoona suomalaista asui ahtaasti vielä vuonna 2004. Suuremman asunnon tarve on myös yleisin muuttosyy. Suomalaisten tavoiteasunnon keskikoko on 114 neliömetriä, nykyiseen asuntoon toivotaan lisää 27 neliömetriä. Vähävaraisimpien kotitalouksien nykyisen asunnon keskikoko on 45 neliötä, varakkaimpien 146 neliötä. Suuret tulot ja runsas varallisuus mahdollistavat niin tilavat asunnot kuin asunnon tai vapaa-ajan asunnon omistamisen. Asunnot ovat muita pienempiä kaupunkimaisissa kunnissa ja etenkin pääkaupunkiseudulla. Helsingissä asuntoaan pitää liian pienenä joka neljäs kotitalous, kun muualla maassa vastaava osuus on 13 prosenttia.

http://www.stat.fi/ajk/tiedotteet/v2007/tiedote_014_2007-05-16.html

Suomalaisten omakotitaloasukkaiden mielipiteitä ja asenteita tutkiva tuore Suomelan Omakotitalotutkimus selvitti tämän monen haaveena olevan asumismuodon hyviä ja huonoja puolia. Vaikka kaikilla ei ole omakotitaloasumisesta aikaisempaa kokemusta ja tietämystä, jopa kaksi kolmasosaa katsoi omakotitaloasumisen vastaavan tai jopa ylittävän muutonaikaiset odotukset.

12603126041260512606

http://www.suomela.fi/Tutkimukset–tilastot/Tutkimukset–raportit-1/Omakotitaloasumisen-onni-ja-tuska-45166

Uusi rakennustapa tekee myös tuloaan nimeltä: townhouset – kaupunkitalot

Talot muistuttavat rivitaloja, mutta ne ovat korkeita, neliöiltään hulppeita ja sisätiloiltaan muunneltavia. Townhousen tarkoituksena on tuoda matalaa asumista tiiviiseen, urbaaniin ympäristöön.

Kaupunkitalo on yhden perheen talon ja rivitalon välinen muoto, jossa on enemmän persoonallisuutta kuin rivitalossa, määrittelee Aalto-yliopiston asuntosuunnittelun professori, Hannu Huttunen:

– Townhousessa ollaan urbaanimmassa ja tiiviimmässä asumisen muodossa ja elämäntavassa.

Townhouse liittyy suoraan katutilaan. Asuntoihin on kulku kadulta, ei pihatieltä tai yhteiseltä oleskelupihalta. Rakennuttajasta riippuen asunnot voivat muodostaa asunto-osakeyhtiön tai vaihtoehtoisesti jokainen voi omistaa oman asuntonsa. Viimeksi mainittu on Suomessa uutta.

Townhouse-talotyyppiä suositellaan myös yhteisörakentamiseen, joka sekin vasta tekee tuloaan Suomeen.

Kaupunkisuunnittelijat ovat olleet varsin kiinnostuneita townhouseista ja esimerkiksi Helsinkiin on suunnitteilla yli 3000 asuntoa vuoteen 2030 mennessä. Yli 7000 asuntoa lisää on nousemassa Östersundomin alueelle. Östersundomin rakentamisen kaavaillaan alkavan 2020-luvulla.

Alppikylä townhouse urbaani asuminen

rivitalo urbaani asuminen

http://yle.fi/uutiset/townhouse_haastaa_rivitalon__matalan_ja_tiiviin_asumisen_muodot_uudistuvat/7928300

Aiheesta lisää:

http://koti.ts.fi/asuminen/kysely-eri-puolilla-suomea-halutaan-asumiselta-eri-asioita/

https://www.theseus.fi/bitstream/handle/10024/58195/Jantunen_Merika.pdf?sequence=1

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google photo

Olet kommentoimassa Google -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s