Puolan parlamenttivaalit 2015

Puolassa oli parlamentinvaalit äskettäin. Konservatiivinen Laki ja Oikeus puolue sai 37.58%% äänistä ja voinee puolustaa enemmistöhallituksen halutessaan. Mielenkiintoisesti viime vaaleissa 18% äänistä saanut punavihreä koalitio tippui kokonaan koalitio äänikynnyksen alle -8% saaden vain 7,6% äänistä, eikä siten he saa yhtään paikkaa parlamenttiin.

Poland, final result:

Today’s election decides who will sit in its lower house — the Sejm — and its senate.

Proportional representation in Poland’s 41 constituencies will be used to elect the 460 members of the Sejm.

A five percent threshold is needed to enter parliament, eight percent for a coalition.

The 100 members of the senate are elected using first-past-the-post system in single-member districts

PiS-ECR 37.58% +8.4
PO-EPP 24.09 -15.7
K’15-NI 8,81 +9.0
ZL-S&D 7.6 -10.8
N-ALDE 7.6 +7.1
PSL-EPP 5.13 -2.8

Vähän ennen lopputulosta, miten paikat menee.

(1) #polandvotes - Twitter-haku - Google Chrome 26.10.2015 234723

Lopullinen vaalitulos.

635814987869725292

https://twitter.com/EuropeElects

 Iän mukaan:

Nuorista käytännössä 60-70% äänesti ns. oikeistopuolueita – Puolan persuja tai äärinationalisteja ym.

Puolan parlamenttivaalit 2015 - Google Chrome 26.10.2015 215003

Puolan vaalivoittaja lupaa muutoksia

Puolassa odotuksia selvemmän voiton napannut populistinen Laki ja oikeus -puolue lupaa maahan merkittäviä uudistuksia. Eläkeikää aiotaan laskea, perhe-etuuksia korottaa ja pankkitalletuksille määrätä uusia veroja.

Ovensuukyselyiden perusteella konservatiivipuolue oli saamassa niukasti yli puolet parlamenttipaikoista ja kykenisi siten muodostamaan hallituksen yksin. Ääntenlaskun virallisia tuloksia odotettiin yhä maanantaina iltapäivällä.

Varmaa oli joka tapauksessa se, että Laki ja oikeus -puolueen kahdeksan vuoden mittainen oppositiotaival on päättynyt. Puolueen johdossa oltiin luottavaisia tavoitteiden toteutumisen suhteen, vaikka tukea jouduttaisiin hakemaan muista puolueista.

– Monet puoluejohtajat ovat puhuneet halustaan saada syvempi muutos Puolaan, joten jos haluamme toteuttaa niitä, muutokset perustuslakiin ovat elintärkeitä, Laki ja oikeus -puolueen talouspoliittinen edustaja Zbigniew Muzmiuk sanoi.

Sosiaalietuuksien lisäksi puolue haluaa konservatiivisten katolisten arvojen näkyvän selvemmin Puolan lainsäädännössä. Eurooppaan tuleviin turvapaikanhakijoihin puolue suhtautuu nuivasti

Puola vaalit Laki ja oikeus -puolue

http://www.ts.fi/uutiset/ulkomaat/824533/Puolan+vaalivoittaja+lupaa+sosiaalietuuksia+ja+arvoremonttia

 

Puolassa konservatiivisen Laki ja oikeus -puolueen odotetaan voittavan ylivoimaisesti tämän päivän parlamenttivaalit. Oppositiossa jo kahdeksan vuotta ollut EU-kriittinen puolue on luvannut kasvattaa julkisia menoja ja jakaa tasaisemmin Puolan talouskasvun hyötyjä.

Vaaleja edeltäneissä mielipidemittauksissa Laki ja oikeus on ollut reilut 10 prosenttiyksikköä edellä nykyistä hallituspuoluetta Kansalaisfoorumia, jonka linja on markkinaliberaali ja EU-myönteinen. Vuosia jatkunut talouskasvu ei ole auttanut puoluetta säilyttämään suosiotaan.

Laki ja oikeus -puolue vastustaa lisäksi maahanmuuttoa ja EU:n maakohtaisia turvapaikanhakijoiden kiintiöitä.

Valtaan takaisin pyrkivän Laki ja Oikeus -puolueen puheenjohtaja Jaroslaw Kaczynski on pakolaisvastainen ja käyttää sitä vaalikampanjassaan. Hän vihjaa, että EU yrittää tuoda Puolaan 100 000 muslimia ja vaatii turvapaikanhakijoiden alistamista kulkutauti- ja syöpäläistarkastuksiin.
Puolassa turvapaikanhakijoita vastustavat mielenosoitukset ovat keränneet huomattavasti enemmän väkeä kuin puolustavat.

Paitsi turvapaikanhakijoita, Kaczynski vihaa EU:ta, Saksaa ja Venäjää.

Venäläisiä hän syyttää kaksoisveljensä, presidentti Lech Kaczynskin kuolemasta lentoturmassa Smolenskissa viisi vuotta sitten. Tutkinnan mukaan turma johtui siitä, että kyydissä olleet puolalaiset arvovieraat painostivat lentäjiä yrittämään laskua umpisumussa.

EU:ssa Kaczynski vaati Puolalle lisää äänivaltaa sillä perusteella, että sen väkiluku olisi suurempi, jos saksalaiset eivät olisi tappaneet niin paljon puolalaisia toisessa maailmansodassa.

Mutta Kaczynski ei ole puolueensa kärkinimi vaaleissa. Laki ja Oikeus -puolueen pääministeriehdokas on Beata Szydlo, kansannainen kaivoskaupungista, entinen Brzeszczen pikkukaupungin pormestari.

image

lähde

Muutosta vaatii kommunismin kaatumisen jälkeen syntynyt nuorten puolalaisten sukupolvi. Nuoret ovat kyllästyneet nykyiseen poliittiseen eliittiin ja siihen, etteivät suuret puheet talouskasvusta tunnu arjessa.

”Kansalaisfoorumi on rakentanut mielikuvaa Puolasta vauraana paratiisisaarena, mutta monet nuoret eivät jaa näkemystä”, sanoo puolalainen tutkija Piotr Buras puhelinhaastattelussa.

Hän johtaa European Council for Foreign Relations -tutkimuslaitoksen (ECFR) Varsovan-toimipistettä.

PO:n valtakaudella Puola on ollut Keski-Euroopan taloudellinen menestystarina, mutta samaan aikaan nuorisotyöttömyys on yli 20 prosenttia. Nuorten työehdot ovat usein huonot, pätkätyöt yleisiä ja odotettavissa oleva eläke riittämätön.

”PO ei anna nuorille mitään syytä äänestää sitä. He käyttäytyvät kuin hyvin ruokitut kissat, jotka eivät ymmärrä muita”, arvioi politiikan tutkija Anna Materska-Sosnowska Varsovan yliopistosta sähköpostitse.

PiS:n vankinta kannattajakuntaa ovat olleet iäkkäät maalaiset, kun taas nuoret kaupunkilaiset ovat tukeneet PO:ta.

Materska-Sosnowska sanoo nyt monen nuoren äänestävän PiS:ää tai rockmuusikko Paweł Kukizin ympärille muodostunutta uutta vaihtoehtoliikettä. Mielipidemittausten mukaan puolue on nousemassa ensimmäistä kertaa parlamenttiin.

http://www.hs.fi/ulkomaat/a1445578013098

Puolan juutalaisten omistama media on ollut kriittinen Laki ja Oikeus puolueen valtaannousua kohtaan:

Puolalaisen Gazeta Wyborcza-lehden päätoimittaja kommentoi Puolan vaalien ennustetta 25.10.2015:

Lainaus

Vaalien tulokset. Adam Michnick: PiS:in voitolla tulee olemaan katastrofaalisia seurauksia ksenofobian takia

Muutos, joka tulee varmasti olemaan pahempaan suuntaan, on selvä euroskeptisismi, näiden piirien aika selvä germanofobia ja varsin selvä panostus ksenofobiaan, jonka havaitsimme jo pakolaiskontekstissa – kommentoi ”Gazeta Wyborczan” päätoimittaja Adam Michnik Ipsoksen vaaliennusteen tuloksia.
(…)

Puolan maine maailmalla on myös vaarassa Michnikin mukaan. Muutaman innovaation Michnik on onnistunut keksimään vanhoihin kliseisiin, mm. ”Ksenofobia on kuin seksi. Sitä harrastetaan, mutta siitä ei puhuta.” Se noista horinoista …

Hämmästyttävää on ollut, että Gazeta Wyborcza-lehti tuottaa jatkuvasti jopa HS:ää pahempaa mokuroskaa ja propagandaa. Vastaavaa soopaa löytyy lähinnä vain Ruotsin mediasta. Ilmeisesti juuri siksi lehden levikki on tippunut vuoden 2007 yli 600.000 lehdestä vuoteen 2013 mennessä vain 270.000 kappaleeseen (Lähde: Wikipedia, artikkeli puolaksi). Lehti vastustaa nationalismia ja antisemitismiä, joten johtavatko jäljet jo sylttytehtaalle? Tavan tallaajalle ei ensimmäiseksi juolahda mieleen barrikadeille nousu mm. muslimi-invaasion ja rajattoman haittamaahanmuuton puolesta. Siksi agitaation takana lienevät suuret rahat ja hämärät intressit. Soroksen operointi kansalaisjärjestöjen kautta tunnetaan jo hyvin, mutta myös EU rahoittaa näitä puukottaakseen kansallisvaltioita selkään.

http://hommaforum.org/index.php/topic,106822.0.html

Rocktähti Paweł Kukiz Kukiz’15 puolue oli mielenkiintoinen populistinen puolue näissä vaaleissa.

Paweł Kukiz is the archetypal ‘charismatic leader’. He is a rock-star who portrays himself as a ‘non politician’ and therefore someone who can honestly represent the people and clean up politics. He repeats the long-held opinion of the conservative right that the problems of the Polish economy and politics are due to a corrupt elite, derived from the previous system, that has usurped and retained power. He appeals to the far-right through nationalism, support for the traditional family and conservative catholic values. He had previously been a member of the organising committee of the nationalist Independence March in Warsaw and was active in protesting against the Europride march when it was held in the Polish capital city. He has a base of support within the far-right National Movement and has offered some of the most right-wing politicians in Poland, such as Janusz Korwin-Mikke and Grzegorz Braun, the opportunity to stand as candidates in the parliamentary elections on the Kukiz Movement list. At times his rhetoric is extreme and devisive, such as when he said that the proposal from the EU that Poland should accept 1,000 refugess from Africa (in a country where around 1.5m people have emigrated during the past decade) is an attempt to weaken and divide the Polish nation.But then there is the other side of Kukiz. Despite presenting himself as the antithesis of the ruling elite and PO government, Kukiz comes from this very same milieu. In 2005 he was an honorary member of the committee supporting the Presidential campaign of Donald Tusk; in 2006 he supported the PO candidate Hanna Gronkiewicz-Waltz for Warsaw Mayor and in 2007 he backed PO in the parliamentary elections. Also, despite his rhetoric, the Kukiz Movement has strong support from those representing the interests of big capital and finance in Poland. For example, Kukiz is presently being supported by Cezary Każmierczak, President of the Union of Businesses and Employers; Andzej Sadowski, President of the neo-liberal think tank the AdamSmith Centre and Robert Gwiadzowski, President of the Warsaw Enterprise Institute. These people embody the most extreme neo-liberal opinions in Poland and support Kukiz as someone who will represent their views in parliament.

Nuorten keskuudessa suosittu äärioikeistolainen Korwin puolue ei ylittänyt 5% rajaa mutta sai valtavan kannatuksen nuorten keskuudessa ja voi yllättää seuraavissa vaaleissa.

1xHv9oc

https://www.facebook.com/janusz.korwin.mikke.english
https://en.wikipedia.org/wiki/Janusz_Korwin-Mikke
https://en.wikiquote.org/wiki/Janusz_Korwin-Mikke
https://en.wikipedia.org/wiki/Coalition_for_the_Renewal_of_the_Republic_-_Liberty_and_Hope
https://en.wikipedia.org/wiki/Congress_of_the_New_Right

Now 72, Korwin-Mikke has for decades promoted the same program, mixing extreme economic libertarianism with radical social conservatism. An anarcho-capitalist, Korwin-Mikke wants to completely privatize Poland’s education and healthcare systems and reduce taxes to a minimal level. He is a promoter of what Britons call a “night-watchman state”: he wants the state’s role to be reduced to maintaining law and order (Korwin-Mikke supports the reinstitution of the death penalty) and nothing more. And, of course, he hates the EU and has said that his intention is to destroy it if elected to the European Parliament.

Additionally, Janusz Korwin-Mikke is a social conservative. His views on abortion, euthanasia, and homosexual civil unions, etc., are traditionally socially conservative. He wants to reinstate a hereditary absolutist monarchy. And despite his otherwise conservative views, Korwin-Mikke advocates legalizing recreational drugs.

So what’s the problem? Janusz Korwin-Mikke’s laissez-faire economics and conservative social values differ little from, say, the right wing of the American Republican Party (except, of course, the eccentric idea of bringing back Louis XIV-style leadership). And he dislikes the EU. But so does David Cameron. What’s the harm?

Janusz Korwin-Mikke is a sexist. He repeatedly says with full seriousness that women are less intelligent than men and are incapable of working and receiving education but should only cook and raise children. He also wants to deprive women of suffrage rights.
http://visegradinsight.eu/euroscepticism-and-the-emergence-of-east-central-europes-far-right27052014/
http://thelibertarianalliance.com/2015/10/05/the-most-dangerous-man-in-europe/

Punavihreät liberaalit oli suurin häviäjä kun heidän punavihreä koalitio tippui juuri ja juuri pois kokonaan parlamentista kun he eivät ylittäneet 8% rajaa. Vielä viime vaaleissa he sai 18% äänistä joten pettymys oli suuri.

rabarbara (@rabarbara_anna) Twitter - Google Chrome 25.10.2015 231123

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s