Lohjansaaren samaani

Raymond:n sivuilla oli pitkä juttu Lohjansaaressa asuvasta samaanista, tässä muutamia lyhyitä pätkiä jutusta.

Johannes Setälä, 74, tunnetaan Lohjansaaren samaanina. Setälä on kirjoittanut samanismista  useita kirjoja ja hän on opettanut aatetta. Lohjansaaren talonsa pihamaalla hän suorittaa ikiaikaisia rituaaleja.

RaymondShamaani08-768x1024

”Pyhät on pihlajat pihalla, pyhät oksat pihlajissa, pyhät lehvät oksasilla, marjaset sitäi pyhemmät.”

Samaani siteeraa Kalevalan 33. lukua. Hänen kotipihansa kunniapaikalla on tietysti pyhä kalevalainen pihlaja. Tienvarren kuuset ja pihan kirsikkapuut hän istutti itse paljaaseen maahan. Alkuun Setälä eli omavaraistaloudessa: järvestä sai kalaa, jota hän säilöi suolaamalla talveksi. Pihaan hän kuokki perunamaan. Metsän antimista sai keiteltyä teetä. Kaikki, mitä täällä syödään tai jätetään talousjätteeksi, on jo neljänkymmenen vuoden ajan palannut kompostin kautta elinvoimaksi omaan pihapiiriin.

Setälälle luonto on temppeli. Täällä hän voi tervehtiä puita, kiviä tai kallioita. Etenkin puut ovat pyhiä. Niiden juuret ovat syvällä maassa ja latvus haarautuu taivaalle. Puilta Setälä saa helpotusta migreeniinsä. Kun päätä alkaa jomottaa, ensimmäinen ajatus on päästä äkkiä ulos, puiden luo. Niitä voi kosketella ja niihin nojata, kun olo käy sietämättömäksi. Eikä luonnon parantava vaikutus ole edes mikään uskon asia.

Aikoinaan samanismi oli nimenomaan eloonjäämisoppia luonnon keskellä. Luontoa piti osata kuunnella ja arvostaa. Samaanit tunsivat parantavat yrtit, tiesivät eläinten reitit, osasivat ennustaa säätä.

Setälän mukaan samanismi ei ole mikään ismi. Se on suoraan luonnosta nousevaa ymmärrystä ja tietoa. Siksi eri puolilta maapalloa olevien alkuperäiskansojen tarustoissa on niin paljon yhtäläisyyksiä. Luontoa tarkkailemalla nähdään olemassaolon ja elämän perusta.

Maaemo ylläpitää meidät kaikki. Niin kauan kuin Maaemo hyväksyy meidät, täällä on olemisen mahdollisuus. Isä Päivä taas antaa sen voiman, jolla maailma jaksaa toimia. Isä Päivä nostaa joka kevät uudestaan kasvillisuuden Maaäidin pinnasta”, Setälä sanoo. ”Olemme molemmista täysin riippuvaisia. Se lähtökohta on ollut aina kaikkialla sama.

RaymondShamaani04-1024x768

Johannes Setälän tekemien ihmisfiguurien puvut ovat sammaloituneet ja pihan pökkelöväinämöiset lahoavat luonnon armoilla. Niin on tarkoituskin.

Setälä alkaa selittää samaani-istuntojen sisältöä pehmeällä äänellä kuin päästäisi höyheniä yksi kerrallaan tuulen mukaan. ”Jokaisessa istunnossa pyritään johonkin. Voidaan tavoitella esimerkiksi yhteyttä haltiaan. Meillä kaikilla on syntymästä lähtien suojelushaltia. Se seuraa mukana lapsuuden ja nuoruuden ajan, mutta saattaa loitontua, ellei siihen pidä lainkaan yhteyttä. Sillä on ikään kuin omaa elämää.”

Opettaessaan samanismia Setälä painottaa oppilailleen, että samaani lähtee tietoisesti matkalle toisiin olomuotoihin ja palaa sieltä toimiakseen tässä arkitodellisuudessa, tämän maailman ehdoin.

Isä Päivä, Äiti Maa, Ilmatar, Vetehinen”, Setälä luettelee hiljaa. Tuulen humina peittää loput sanat. Hän ottaa rummun käteensä ja alkaa vähitellen liikutella sitä. Samalla hänen silmänsä painuvat kiinni ja suusta alkaa kuulua vaimeaa yninää. Se on hänen voimalauluaan. Hän hyräilee hiljaa, antaa rummun sisään ja kehälle kiinnitettyjen haltiakuvien ja helmien ropsahdella.

Kirjoissaan Setälä on verrannut samanistisia tutkimusmatkojaan jungilaiseen psykologiaan, joka johdattaa uninäkyjen äärelle. Kun hän kertoo siitä, mitä kutsutaan loveen lankeamiseksi, istunnot alkavatkin kuulostaa terapialta.

Minulla on aina jokin naamari päällä. Sinullakin on. Samaani-istunnoissa pyritään niiden taakse. Silloin on mahdollista, että aukenee näkymä, reitti todellisuuteen, jota emme yleensä näe tässä päivien tuoksinassa. Se vie aineen taakse, johonkin paljon oleellisempaan.”

Setälä sanoo, että kaikki aine liukenee ennemmin tai myöhemmin pois. Sen takana on kuitenkin jokin aiheuttaja. Jokin, mikä saa asiat tapahtumaan. Istunnoissa on pyrkimys päästä mahdollisimman lähelle sitä aiheuttajaa. Millä nimellä sitä ikinä kutsutaankin. Tämän Setälä taas on johtanut kirjoituksissaan suoraan kvanttifysiikkaan.

RaymondShamaani06-1024x768

Johannes Setälä on maalannut piharakennuksen seinään kalevalaisen teoksen, joka symboloi sukupolvien ketjua.

Samaanin ääni kohoaa. Hän paasaa, että vaikka ihminen voisi tavoitella suurempaa tietämystä vallitsevasta todellisuudesta, enää ei edes pyritä mihinkään järjelliseen, oikeaan ja hyvään. Natsismin ja kommunismin jälkeen on meneillään kolmas hirvittävä aate, jolle olemme toistaiseksi sokeita: hillittömän rosvouksen ideologia. Sankareina palvotaan niitä, jotka kehtaavat olla vielä ahneempia kuin muut. ”Tämä koko homma on kuin jotain sirkusta. Eihän tässä ole mitään tolkkua!” Setälä kivahtaa.

https://www.raymond.fi/#!siunattu-hulluus-samaani

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s