Masennuslääkkeitä määrätään myös koirille ja kissoille

  • Kaupunkilaisten ongelma. He ottavat lemmikkieläimiä pieniin kerrostalo-asuntoihinsa – usein yhden vaan ja sitten he ovat pitkää päivää töissä ja ulkona noin muutenkin kavereiden kanssa. Koira tai kissa joutuu olemaan pitkät päivät yksin kotona ja masentuu tai saa muita käytöshäiriöitä.
  • Usein kaupunkilaisilla motiivina ottaa lemmikki on koska he ovat yksinäisiä, koska kaupungeissa on usein tapana asua yksin. Helsingissäkin suurin osa asunnoista on yhden hengen asuntoja. Lemmikin ottamisen syyt on siis täysin itsekkäät, eikä ne ota lemmikkieläintä huomioon ollenkaan.
  • Maaseudulla ja syrjäseuduilla ei ole vastaavaa ongelmaa koska siellä ihmisillä on yleensä enemmän lemmikkejä suuremman tilan vuoksi ja lisäksi lemmikit pääsee usein liikkumaan vapaasti ulkona miten lystää.
  •  Ironisesti ne on usein näitten ”punavihreitten” lemmikkejä jotka kyllä menevät osoittamaan mieltä ”eläinten oikeuksien puolesta” tai ”turkistarhausta vastaan” samaan aikaan kun tuputtaa omille lemmikeilleen masennuslääkkeitä, mitä he itsekin toki syö.
  • Kaupunkielämä on paitsi haitallista ihmisille niin myös eläimille ja kaikinpuolin saa aikaan häiriökäyttäytymistä niin ihmisillä kuin eläimillä. Monet eri tutkimukset on osoittanut, että kun eläimet tai ihmiset viedään pois heidän luontaisesta elinympäristöstä tai he joutuvat olemaan yksin paljon he alkavat saada mielenterveysongelmia.

normal_201210-Vastavalo_0880

Onnellinen suomenpystykorva.

 

Noin tuhat lemmikkieläintä syö Suomessa masennuslääkkeitä. Asiantuntija arvioi määrän kasvavan tulevaisuudessa.

Suomessa kissat ja koirat – USA:ssa jopa hevoset

Suomessa arviolta tuhat lemmikkiä saa tällä hetkellä masennuslääkkeitä. Vainion mukaan määrä tulee tulevaisuudessa kasvamaan koko Euroopassa.

– USA on suunnannäyttäjä tässäkin suhteessa. Siellä lääkkeiden käyttö on paljon yleisempää. Jopa hevosille on määrätty mielialalääkkeitä, Vainio kertoo.

Masennus- eli mielialalääkkeitä kirjoitetaan koirille useimmin eroahdistukseen. Sitä esiintyy silloin kun koira jää yksin kotiin. Ahdistus ilmenee kodin huonekalujen ja irtaimiston hajottamisena.

Kissalla syynä on yleensä pissiminen väärään paikkaan.

– Kun kissat stressaantuvat, ne alkavat pissata muualle kuin sinne hiekkalaatikkoon.

Lääkkeiden lisäksi koirat tarvitsevat terapiaa

Vainion mukaan tutkimuksissa on osoitettu, että masennuslääkkeet tehoavat koirien eroahdistukseen, sillon kun mukana on myös terapia.  Pelkkä lääkehoito ei riitä.

– Kun ihmisille määrätään samoja lääkkeitä, sanotaan, että pitäisi mennä psykologille tai psykiatrille keskustelemaan. Koirillakin pitäisi olla terapia liitettynä lääkehoitoon.

02F6E5AA000005DC-3006539-image-a-75_1427040006925.jpg

lähde.

Growing numbers of pets are being fed antidepressants to reduce their stress while left home alone all day, vets have warned.

An estimated 80 per cent of Britain’s pet dogs suffer from behavioural conditions, with many linked to being cooped up in an empty house for hours at a time.

Long periods of separation from their owners can lead to hyperactivity, obsessive-compulsive behaviour and anxiety, vets say.

But with people living busier lives than ever before, many pet owners are turning to drugs to quell the problems.

26E56E0200000578-3006539-image-a-77_1427042479002

lähde:

USA:ssa

Nicholas Dodman of Tufts University’s Cummings School of Veterinary Medicine is an expert in behavioral pharmacology who helped pioneer the technique of giving human behavioral medications to dogs.* Vets first began prescribing Prozac for dogs around 1990, he says, and it’s likely a more common practice today than it was even 10 years ago. In 2012 alone, an estimated 2.8 million dog owners gave their dogs calming or anxiety medicines, according to the National Pet Owners Survey of the American Pet Products Association.

Lähde

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s