Olokolo – uusi asumisen tyyli nousussa

  • Ilmari Mäenpää on kehitellyt uuden asumistavan minkä avulla  voidaan halvalla rakentaa pikkuisia luonnonmukaisia taloja massoittain.
  • Tällä tavalla voidaan kenties majoittaa pakolaisia Ruotsissa ja muissa maissa, joihin niitä virtaa eniten.
  • Ruotsissa tälläisen voi esim. hankkia omakotitalonpihalle ilman erityisiä lupia ja sitten pistää vaikka vuokralle.
  • Olokolon hinta ilman toimituskuluja on alkaen 5.900 euroa.

76100-jpg.jpg

Oulun Ylikiimingissä toimiva Mammuttikoti tunnetaan perinteisten hirsiomakotitalojen rakentamisesta. Yhtiöllä on kuitenkin mielessä maailmanvalloitus teollisesti rakennettavalla miniasunnolla.

21 neliön kokoisen asunnon on suunnitellut taiteilija Ilmari Mäenpää Olokolo Oy:stä. Miniasunto on Olokolon tuote ja sillä on patentti.

Mammuttikodin pääkonttorin pihalla katseita kääntävä malliyksiö on rakennettu yhtiön patentoimasta kanttihirrestä. Umpinaista mökkitunnelmaa ehkäisee moderni muotokieli sekä valtavat julkisivuikkunat ja lasikatto.

74631-jpg74641-jpg

Ruotsissa ei tarvitse rakennuslupaa

Nylanderin mukaan miniasunto voisi olla ratkaisu esimerkiksi Tukholman asuntopulaan. Ruotsissa ja Norjassa alle 25 neliön rakennus ei tarvitse rakennuslupaa. Suurissa kaupungeissa omakotitalon pihalle voi hankkia pienen asunnon vaikka vuokrattavaksi.

”Se on älykästä politiikkaa, kun vuokra-asuntojen rakentaminen ulkoistetaan yksityisille.”

Nylander toivoo, että Suomessakin pienten rakennusten luvitus kevenisi.

Miniasunnot on suunniteltu rakennettavaksi Ylikiimingissä autotehtaiden tapaan niin, että asiakas saa valita tietyt ominaisuudet. Asunnot rakennetaan toiveiden mukaan kokoonpanolinjalla ja kuljetetaan valmiina paikalleen.

Jos yksiö tuntuu liian pieneltä, asuntoa voi moduulityyppisesti laajentaa joko ylös tai sivulle.

(Kuvan talon hinta riippuen varustuksesta noin 20 000 – 50 000 euroa. Tarvittaessa myös energialtaan ja jätteenkäsittelyltään omavarainen)

1234tt1236hf

Lähde

Olokolo M, Olokolo L and Olokolo XL

11329957_933499070006298_178502085480570796_n

 

Mäenpään mukaan Olokolo syntyi tarpeesta määritellä oleminen uudelleen. Se ei ole rakennus vaan olotila; jotain meditaation kaltaista. Olokolossa on määriteltävä uudelleen sijaintinsa maailmankaikkeuden koordinaatistossa.

”Nykyihminen on tottunut määrittelemään itsensä materian kautta. Rakennamme isot talot ja huvilat itsemme ja luonnon väliin. Vaatii nöyryyttä olla paljas ja ymmärtää elämän hallinnan rajat.”

Ekologisinta olisi tietysti katsella maisemia taivasalla. Miksi pitäisi hankkia Olokolo, jossa ostolämpö haihtuu ohuen katon läpi harakoille? Kysymys on Mäenpään mielestä aiheellinen. Hän kuitenkin lähtee siitä, että mukavuudenhalu on nykyihmiselle realiteetti. Emme halua kastua tai palella emmekä asettua sääskien syötiksi keskelle kairaa.

”Olokolo on joka tapauksessa ekologisempi kuin ympäri vuoden lämmitettävä kesämökki. Olokolossa luonnon voi kokea tavalla, joka ei pohjoisen olosuhteissa muuten olisi mahdollista,” Mäenpää sanoo.

Talvikäyttö:

Talvella, syksyllä ja keväällä Olokolo tarjoaa vaikuttavimman tilakokemuksen! Voit kokea olevasi ”sisällä mutta ulkona” olivatpa luonnon olosuhteet kuinka ankarat tahansa. Olokolo-edustajamme auttaa sinua sopivimman lämmityslaitteen valinnassa. Tilapäiseen oleskeluun suosittelemme takkaa, pidempiaikaiseen ja huolettomaan lämmitykseen diesel-käyttöistä Wallas lämmitintä, ilmalämpöpumppua tai suoraa sähkölämmitystä. Koska Olokolon rakenteet ovat yhtenäistä massiivirakennetta, rakenteiden välissä olevia homeongelmia ei ole odotettavissa. Olokolo lämpenee -25 asteen pakkasella +20 asteeseen noin 6 kw lämpöenergialla. Oleskelun jälkeen tila voi jäähtyä huoletta takaisin ulkolämpötilaan.

http://www.olokolo.fi/

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s