ISIS taustoista

  • Seuraavassa jutussa pätkiä asiantuntijan kirjoittamasta jutusta joka kertoo siitä miten ISIS syntyi.
  • Lisäksi jotain muuta aiheeseen liittyen muista lähteistä.
  • ISIS on islamilainen valtio/terroristijärjestö Irakin ja Syyrian alueella.

Isis on ennen kaikkea Yhdysvaltojen luomus, jonka annettiin syntyä USA:n Lähi-idässä harjoittaman hajota ja hallitse -strategian välineeksi ja USA:n arkkivihollisen Iranin kasvavan vaikutusvallan vastavoimaksi.

USA:lla on pitkät perinteet islamististen terroristiryhmien tukemisessa.
Kaikki sai alkunsa kylmän sodan aikakaudella, jolloin USA ryhtyi pitämään poliittisesti ja sotilaallisesti aktiivista islamilaisuutta liittolaisenaan taistelussa Neuvostoliiton etupiiriä vastaan. 1970-luvulla USA käytti Muslimiveljeskuntaa Egyptissä estämään marxilaisen ideologian leviämisen arabimaihin.
Päästäkseen eroon Pakistanin sosialistisesta presidentistä Zulfikar Ali Bhuttosta USA tuki avoimesti ääri-islamilaista Sarekat Islam -liikettä, jonka tavoitteena on islamilaisen valtion luominen Pakistaniin.
1980-luvulla USA puolestaan koulutti Afganistanissa tuhansia taliban-sotilaita taistelemaan neuvostoliittolaisia vastaan. Joukossa oli Osama bin Laden, joka synnytti terroristiorganisaationsa al-Qaidan CIA:n tuella, ja kääntyi sitten järjestöineen USA:ta ja muita länsimaita vastaan tuhoisin seurauksin.
Vuonna 2003 alkaneen Irakin sodan aikana USA taas tuki jihadistien kuolemanpartioita, jotka aiheuttivat iskuillaan sekasortoa irakilaisten keskuudessa ja heikensivät siten kantaväestön vastarintaa USA:ta kohtaan.

Isisin tarina alkaa kahdentoista vuoden takaa: USA:n ja sen liittolaisten vuonna 2003 tekemä Irakin miehitys pani alulle radikaalien sunnimuslimiryhmien kasvun.
Yhdysvallat tuhosi Saddam Husseinin aikaisen sunnimuslimien hallitseman valtakoneiston ja korvasi sen šiiamuslimien johtamalla hallinnolla.
Yhdysvallat myös lakkautti Irakin sosialismin ja sulki tehtaita siinä toivossa, että markkinatalous puhkeaisi kukkaan, mikä johti valtavan työttömien miesten joukon syntymiseen sunnien asuttamilla alueilla.
Myös sunnien yläluokka sai tuta miehityksen seuraukset: heidän varojaan takavarikoitiin ja he menettivät poliittisen vaikutusvaltansa.
Amerikkalaisten toimenpiteet aiheuttivat sunnien ja šiiojen vastakkainasettelun kärjistymisen ja sunniväestön tyytymättömyyden räjähdysmäisen kasvun, joka johti sunnilaisen terroristijärjestön, Irakin al-Qaidan syntyyn vuosina 2003-2004.
Vuonna 2006 järjestö muutti nimensä Irakin islamilaiseksi valtioksi (Isi).
Vuonna 2010 Abu Bakr al-Baghdadin astuttua Isin johtoon ja järjestön levittäydyttyä Syyrian sisällissodan syttymisen jälkeen Syyriaan, Isi alkoi kasvaa kovalla vauhdilla. Vuonna 2013 al-Baghdadi lopulta yhdisti Irakin ja Syyrian järjestöt Isis-nimen alle._76070198_isis

Hiljattain julkistettiin raportti, joka kertoo Yhdysvaltain asevoimien tiedusteluorganisaatio DIA:n elokuussa 2012 laatimasta raportista. Sen mukaan Syyrian konfliktin laajennuttua täydeksi sisällissodaksi USA asettui tietoisesti tukemaan Syyrian presidentti Bašar al-Assadia vastaan taistelevia kapinallisjärjestöjä (muun muassa myöhemmin Isikseksi yhdistyneitä ryhmiä), vaikka ennakoikin päätöksen johtavan terroristijärjestöjen muodostaman islamilaisen valtion syntymiseen.

Raportin mukaan länsimaat, Qatar ja Turkki antoivat tukensa sille, että sunnimuslimien kapinallisjoukot ottaisivat Itä-Syyrian alueen hallintaansa. Näin eristettäisiin Syyrian presidentin al-Assadin hallinto ja muodostettaisiin vastavoima, eräänlainen kiila liikaa vahvistuneen šiialaisen Iranin kylkeen. DIA:n raportti jaettiin USA:ssa niin sisäministeriölle, asevoimien johdolle, kotimaan turvallisuusministeriölle kuin CIA:lle ja FBI:llekin.
Isisin syntyä tuettiin myös taloudellisesti. USA:n varapresidentti Joe Biden myönsi jo viime vuonna, että Saudi-Arabia, Yhdistyneet arabiemiirikunnat, Qatar ja Turkki olivat tukeneet myöhemmin Isisiksi muuttuneita kapinallisjärjestöjä sadoilla miljoonilla dollareilla.
Myös USA:n hallitus myönsi Syyrian kapinallisille satojen miljoonien dollareiden arvosta sotilastukea ennen kuin Isisin länsivastaisuus kävi viime vuoden kuluessa ilmeiseksi. nice_neoliberal_family.png

USA ei ole pitänyt kiirettä Isisin tuhoamisen kanssa, koska järjestön olemassaolo antaa USA:lle oikeutuksen hyökätä vihollistensa kimppuun niin Lähi-idässä kuin muuallakin. Isisin uhalla perustellaan myös USA:n omien kansalaisten valvonnan jatkuvaa tehostamista.
USA sieti Isisiä pitkään myös siksi, että järjestön tavoite on presidentti al-Assadin kukistaminen. Syyriassa sotivat toisiaan vastaan myös USA:n ja Venäjän edut.
Venäjän uskollinen liittolainen Bašar al-Assad on seissyt jo vuosia Qatarin ja Turkin välisen maakaasuputken rakentamisen esteenä.
USA:n tavoittelema al-Assadin kukistuminen saattaisi merkitä maakaasuputken rakentamista, kun tilanne Syyriassa rauhoittuu. Venäjä menettäisi mitä todennäköisimmin asemansa Eurooppaan tuotavan energian suurimpana toimittajana.

Myös sattumalla on ollut osuutensa Isisin syntyyn, samoin amerikkalaisten tekemillä virhearvioilla.
USA:n puolustusministeriön arkiston sekä tiedusteluasiantuntijoiden mukaan suurin osa Isisin tulevista johtajista, mukaan lukien kalifi Abu Bakr al-Baghdadi, vietti vuosina 2003-2007 välillä aikaa Camp Buccan sotavankileirin kahdenkymmenenkuudentuhannen vangin joukossa.
Koska keskenään torailevia sunni- ja šiiamuslimeja ei voitu sijoittaa samoihin tiloihin, eivätkä maltilliset sunnit voineet asua kiihkomielisten uskonveljiensä kanssa, sunnien radikaalein aines lukittiin samoihin tiloihin.
Kaikkein vaarallisimmiksi luokitellut jihadistit sijoitettiin rakennukseen numero kuusi. Sinne riitti väkeä niin paljon, ettei amerikkalaisten vartijoiden määrä riittänyt eristetyn rakennusalueen vartioimiseen. Valvonnasta ei tosin olisi ollut liiemmin hyötyäkään, koska vain ani harva amerikkalaisvartijoista osasi arabiaa.
Näin sunnijihadistien ääriaines sai olla omissa oloissaan ja pitää toisilleen kursseja räjähteiden valmistamisesta, aseiden käytöstä ja itsemurhaiskujen tekemisestä. Suhteita luotiin ja tulevaisuuden suunnitelmia laadittiin.
USA tuli näin käytännössä perustaneeksi terroristien koulutuskeskuksen.

isiskartta.jpg

Isisin suunnitelma kalifaatille valloitetusta alueesta vuodelta 2006 on merkitty tummalla keltaisella.

Isisin valloittama alue vuonna 2014 on merkitty ruskealla.

Isisin valloittama alue vuonna 2015 on merkitty oranssilla.

Camp Buccassa istuivat kuukausia sekä Isisin johtaja Abu Bakr al-Baghdadi (jota leirin arviointilautakunta piti mallikelpoisena vankina) sekä Haji Bakr, joka suunnitteli Isisin organisaation ja alustavan strategian. Camp Buccasta tuli niin suosittu sunniterroristien koulutusleiri, että jotkut kapinallistaistelijat jäivät tarkoituksella amerikkalaisten vangeiksi päästäkseen oppiin.
Amerikkalaiset sortuivat Isiksen kanssa myös aivan samaan virheeseen kuin kouluttaessaan Afganistanin talibaneja neljännesvuosisataa aiemmin. Vuonna 2012 yhdysvaltalaiset sotilaat kouluttivat Safawin kylässä Pohjois-Jordaniassa sijainneella salaisella koulutusleirillä satoja sunnijihadisteja. Kun taistelijat lopulta lähetettiin Syyriaan sotimaan presidentti al-Assadin joukkoja vastaan, he liittyivät pian Isisin riveihin. 20795699_503_ul

On vaikea arvioida, kuinka suurta kaaosta Isis lähiaikoina Euroopassa aiheuttaa.
Isisin riveissä taistelee tuhansia eurooppalaistaustaisia jihadisteja, jotka saattavat Syyriasta palattuaan yrittää terrori-iskua tai ryhtyä rakentamaan uusia Isisin soluja. EU:n mukaan terrori-iskut ovat väistämättömiä Isis-taistelijoiden palatessa takaisin kotimaihinsa. ISIS1.jpg

——————> Lue juttu kokonaan täältä: Lähde

Buzzfeed teki mielenkiintoisen jutun hollantilaistaustaisesta ISIS-jihadistista joka antaa realistisen kuvan liikkeestä.
Hän oli Hollannin armeijassa, mutta suuttui siitä kun Syyrian presidentti Assad teki sotarikoksia maassa ja liittyi kapinallisiin. Aluksi hän oli ISIS-kriittinen mutta pian hän huomasi, että ISIS oli pätevin kapinallisliike maassa.
grid-cell-26562-1448478600-7.jpg

“At one point I was a critic of IS, but after following the direction of the many arrows of the kuffar, and staying with and around other groups I soon came to realize that here in Syria the most forward, the most sincere brothers are those that have joined IS,” he said. Yilmaz added that ISIS’s “ideology was clear” and that they “implement the most complete of Shariah I have seen here in Syria.”

“I’m very impressed by the Islamic State and the way they govern and manage their affairs,” he wrote on July 10, confirming his new allegiance. “Like yourself – I was a fool once who thought it was just 1 big joke, until I came here and saw it with my own eyes – up close and personal. Nothing beats reality on the ground.”

enhanced-8003-1448387991-2enhanced-14350-1448300565-3enhanced-15483-1448473380-8enhanced-16434-1448300497-1
enhanced-10462-1448298748-5enhanced-17525-1448390740-1
enhanced-27888-1448299318-2
Tuolla Syyrian ja Irakin seudulla on kasvamassa aika ”fucked up” tyylinen nuori ikäpolvi joka innoissaan lähtee vaikka itsemurhaiskuihin, jos niin pyydetään – niin fanaattisia heistä on kasvatettu.

ISIS:n tekemä musiikki on ihan mielenkiintoista. Tuollaista transsitilaan pyrkivää.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s