Keitä ovat Suomen hikyt ja mitä he toivovat

  • Hikky on suomen lyhennetty versio termistä Hikikomori joka tarkoittaa sosiaalisesta elämästä täysin vetäytyvää henkilöä. Suomessa monet ns. syrjäytyneet nuoret on tälläisiä, mutta ei kaikki. Myös yhä suurempi osa aikuisista on ajautunut tämänkaltaiseen elämäntapaan. Suomeksi siis hikyt ei käy töissä tai opiskele ja käytännössä viettää suurimman osan ajastaan yksin omassa kämpässään tai huoneessaan esim. tietokoneella aikaa viettäen.
  • Ylilaudan ketjussa joku oli esittänyt hyviä kysymyksiä hikkyjen taustoista, joita näistä kuvakaappauksista voi lukea.
  • Vastauksista voi huomata, että ongelma ei ole enää mikään ns. nuorten väliaikainen ongelma enää, vaan monet hikyt on raavaita yli 30 vuotiaita miehiä. Monet hikyt myös toivoisi löytävänsä jostain jonkun ”jonka kanssa jakaa elämä” mutta he tuskin kovin aktiivisia on löytämään sellaista henkilöä sikäli kun he pysyvät komerossa. Monet ovat myös henkisesti luovuttaneet, eivätkä juurikaan unelmoi edes paremmasta.
  • Hikkyjen määrä mitä todenäköisimmin tulee räjähtämään käsiin kehittyneissä maissa, myös Suomessa johtuen yhteiskuntarakenteen muutoksesta: yhteisöllisestä maatalousyhteiskunnasta —-> urbanisoituneeksi individualistiseksi kilpailuyhteiskunnaksi.

SUOMALAISIA HIKIKOMOREJA on alettu kutsua hikkyiksi. Heitä tapaa ainakin Ylilauta-sivuston Hikikomerosta. Sivusto on varsin suosittu. Itsensä se määrittelee näin: ”Ylilauta. Suomalaisen internetkulttuurin sanansaattaja – jo 42 809 188 lähetettyä viestiä!” Moderointia ei sivustolla harrasteta, vaikka jonkinlaisia sääntöjä onkin. Suosiosta kertoo myös mainostajien runsas määrä. Ylilaudalla kerrotaan käyvän kuukausittain kolme miljoonaa vierailijaa. Sivulatauksia sanotaan kertyvän yli 20 miljoonaa ja viestejä lähetettävän joka kuukausi lähes miljoona kappaletta.

Seurattuani Ylilaudan Hikikomeroa olen huomannut, että siltä yritetään karkottaa kaikki normot eli ihmiset, jotka pyrkivät asialliseen keskusteluun nuorten kuumotuksesta, ahdistuksesta ja sosiaalisesta eristäytymisestä.

Todelliset hikkyt ovat aatelia. Oikea hikky sulkeutuu kokonaan omaan maailmaansa. Hän asuu ”pahvilaatikossa” tai ”komerossa”, mikä tarkoittaa neljän seinän sisällä pysymistä. Oikea hikky on vasta, kun on ollut vähintään kuusi kuukautta komerossa ja käynyt korkeintaan kaupassa.

HIKKYN AIKA kuluu internetin keskustelupalstoilla, peleissä ja tv:n katsomisessa. Toisaalta hän haluaa olla yksin, mutta samalla hän myös kärsii yksinäisyydestä.

Muutama esimerkki Hikikomeron puheenvuoroista:

”Joskus on sellainen olo, että joku tuolla ylhäällä halua ihan tarkoituksella ajaa minut hulluksi, helppoahan se on kun olen näin hemmetin herkkä ärsykkeille. Minä tiedän, ettei tämä ole totta, mutta kaikki on alkanut tuntua niin omituiselta, todellisuus on todella alkanut rakoilemaan ja koko yhteiskunta tuntuu minua varten pystytetyltä helvetiltä.”

”Syömisestään kannatta pitää huolta ja omia menneisyyden traumoja kannattaa miettiä ja ulkona kannattaa sulautua katukuvaan, että ei joudu kenenkään silmätikuksi. En neuvo ketään ottamaan itseään niskasta kiinni ja ryhtymään normoksi.”

”Turha toivo. Tätäkin yhteiskuntaa ollaan ajamassa Amerikan malliin. Kukaan ei välitä. Kohta ei ole minkäänlaista terveydenhuoltoa tai sosiaaliturvaa. Kannattaisi vähän ottaa selvää ennen kuin luottaa tuollaiseen skeidaan. Joukkotiedotusta seuraamalla saa hyvän käsityksen siitä, miten ihmisiä ollaan tyhmistämässä ja raaistamassa. Ainoa, mikä ratkaisee, on raha.”

”Menen kärkkäiselle tekemään joka kuukautisen pakollinen ruuanhakureissu (syön koiranruokaa koska ihan samat ravintoarvot kun ihmisten ruuassa paitsi paljon halvempaa) jotain vitun yltiöpositiivisia normoja niiden 20 kg säkkien edessä tiellä otan purina 20 kg säkki ja normot alkavat ahdistelemaan jostain jutuista että onko minulla koira jne ahdistun vitusti ja huijaan jotain että on joo ja lähden nopeasti pois koiranruokasäkin reuna osuu johonkin hyllyn terävään kulmaan ja kohta koko lattia täynnä koiranruokaa paniikkikohtaus laukeaa ja juoksen pois kaupasta ennen kuin myyjät tulevat vainoamaan ja nöyryyttämään.”

”Työ/opiskelupaikan ei pitäisi olla poissulkeva tekijä, koska kaikilla ei ole mahdollisuutta loisia KELAn tai sossun rahoilla. Monille ei yksinkertaisesti myönnetä mitään tukia for whatever. Lisäksi pitää ottaa huomioon, että se työ/opiskelu itsessään saattaa olla henkilön ahdistusta ja masennusta lisäävä tekijä, koska suomalainen työkulttuuri ja oppilaitokset ovat perseestä. Töissä käynti tai opiskelu ei automaattisesti tarkoita, että sinulla on kavereita. Ei Suomessa.”

Seksuaalinen epävarmuus on yksi keskeisiä ongelmia. Sitä pohditaan paljon. Yhä edelleen itsetyydytystäkin pidetään jotenkin häpeällisenä ja jopa syntinä.

Oman aihepiirinsä muodostavat lääkkeet, ja mm. ilokaasun saatavuutta kysellään. Ulkonäköpaineita on tietysti runsaasti. Porukka on miesvoittoista. Keskusteluun on noussut kysymys, voiko nainen ylipäätään olla hikky.

http://vastavalkea.fi/2015/11/10/hikikomori-hikikomero-hikky/

 

Sosiaalisesti vetäytyneiden nuorten määrää Suomessa on hankala arvioida, sillä arviot nuorten syrjäytymisestäkin vaihtelevat paljon toisistaan. On arvioitu, että vuonna 2010 Suomessa eli yli 32 000 nuorta, jotka eivät nostaneet tukia, ja joista ei tiedetty käytännössä mitään.

Eräiden arvioiden mukaan heitä olisi noin 50 000. Kaksi kolmasosaa on miehiä.

HIKKYT VETÄYTYVÄT KOTIINSA

Sosiaalisesti vetäytyneellä tarkoitetaan nuorta, jolla ei ole lainkaan sosiaalisia suhteita tai ne rajoittuvat perheenjäseniin. Japanissa heitä kutsutaan hikikomoreiksi.

126 miljoonan asukkaan maassa arvioidaan olevan neljännesmiljoona nuorta, jotka eivät käytännössä poistu lainkaan kotoaan, ja puoli miljoonaa nuorta, jotka lähtevät kotoaan hyvin harvoin. Suomessa vastaavaa ilmiötä ei ole nimetty, mutta vetäytyjät itse käyttävät termiä hikky, joka on väännös hikikomorista.

Zechner on tutkinut sosiaalisesti vetäytyneiden nuorten internetkeskusteluja Hikikomero-keskustelufoorumilla. Hikkyt ovat pääosin nuoria miehiä. Useat heistä kärsivät sosiaalisten tilanteiden pelosta ja erilaisista mielenterveysongelmista. Monet olivat tulleet koulukiusatuiksi.

Etsivän työn ohjaaja Karita Snellman arvelee, että koulukiusaaminen on jättänyt vetäytyjiin koulupelon, joka vaikeuttaa sosiaalisia suhteita myöhemminkin. Osa kotiin vetäytyjistä välttelee opiskelun ja työelämän kasaamia paineita.

”Heille koti on turvasatama. Toisaalta päihde- ja mielenterveysongelmista kärsiville nuorille koti voi olla myös ahdistava paikka, jossa on vaikea olla oman olonsa kanssa.”

Naispuoliset vetäytyjät ovat Hikikomeron keskusteluissa vähemmistössä. Hikikomero-palstan miespuolisten hikkyjen keskuudessa oli vaikea sulattaa ajatusta naispuolisesta hikikomorista, sillä heidän mielestään yhteiskunta on naismyönteinen ja naiset löytävät aina seksikumppanin ja pääsevät parisuhteeseen.

”Perusolettamus monilla näyttää olevan, että naiset saavat olla vaikka miten rumia ja tyhmiä ja silti pääsevät valitsemaan parinsa”, Zechner sanoo.

Tyttöystävän ja seksikokemusten kaipuu on palstalla käsinkosketeltavaa. Osalla se kääntyy naisvihaksi. Jotkut pitivät naisia tyhmempänä sukupuolena, mikä selittää sen, että he ovat jääneet paitsi seurustelusta.

Ei pelkkiä peräkammarin poikia: Myös nuoret naiset eristäytyvät yksin kotiinsa – näin kävi Päiville

Myös naiset voi olla hikkyjä:

Katja, 34, pelaa päivittäin World of Warcraftia. Hän korvaa sillä asioita, joita hänen elämästään puuttuu.

Tiedän, mikä elämässäni on vialla. Tiedän, että korvaan pelaamisella asioita, joita elämästäni puuttuu”, Katja sanoo ja pyörittää teelusikkaa kupissaan.

Katja on 34-vuotias työtön opiskelija. Hän syö masennuslääkkeitä ja pelaa joka ikinen päivä verkkoroolipeli World of Warcraftia, eli Wowia.

Katja ei itse ole mielestään peliriippuvainen, koska ainoa peli, jota hän oli ennen Wowia pelannut, oli pasianssi.

Hänen ongelmansa ei ole pakonomainen pelaaminen. Ennemmin voisi puhua pakopelaamisesta.

Katja miettii samaa kysymystä. ”Joskus mietin, pelaanko Wowia niin paljon, koska elämäni on surkeaa, vai onko elämäni surkeaa, koska pelaan niin paljon Wowia. Olen huolissani, että jotain todella dramaattista pitää tapahtua ennen kuin muutan elämääni, niin kuin alkoholistille kolarin ajaminen humalassa.” 

http://www.hs.fi/kotimaa/a1395468658759

 

Ylilauta kuvakaappaukset

kuinka usein poistut komerostasi... - Hikikomero - Google Chrome 13.12.2015 185532kuinka usein poistut komerostasi... - Hikikomero - Google Chrome 13.12.2015 185617kuinka usein poistut komerostasi... - Hikikomero - Google Chrome 13.12.2015 185750kuinka usein poistut komerostasi... - Hikikomero - Google Chrome 13.12.2015 190324kuinka usein poistut komerostasi... - Hikikomero - Google Chrome 13.12.2015 185848kuinka usein poistut komerostasi... - Hikikomero - Google Chrome 13.12.2015 185943kuinka usein poistut komerostasi... - Hikikomero - Google Chrome 13.12.2015 190507kuinka usein poistut komerostasi... - Hikikomero - Google Chrome 13.12.2015 190156

Aiheesta lisää täällä:

Nuoren miehen syrjäytymistarina

Heikko isäsuhde syynä nuorten miesten syrjäytymiseen?

Mistä addiktiot ja mielenterveysongelmat kumpuavat?

Loppuun vielä  kiintoisa pilakuva hikyistä, joka vastaa monien stereotypiaa hikyistä, vaikka tietenkään se ei vastaa todellisuutta. Hikyt ovat todellisuudessa kohtuu erilaisia ihmisiä jotka erilaisista syistä johtuen syrjäytyneet ja jumittuneet siihen tilaan.

hikky.jpg

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s