Loppiainen ortodoksisessa kirkossa

Ortodoksisessa kirkossa loppiainen, teofania, on Vapahtajankasteen juhla. Venäjällä sitä vietetään nykyään 19. tammikuuta (Venäjän ortodoksisen kirkon yhä käyttämän juliaanisen kalenterin mukaan 6. tammikuuta). Raamatun mukaan Jumala ilmestyi kolmiyhteisenä Jeesuksen kasteen yhteydessä, jossa Jeesusta kastettaessa (Poika) taivaasta kuului ääni ”Tämä on minun rakas poikani, johon minä olen mielistynyt” (Isä) ja Pyhä Henki ilmestyi kyyhkysen muodossa. Nimi epifania tarkoittaa valon juhlaa, valon juhla eli oikean uskon ja tiedon valkeuden antamista ihmisille.

Teofanian karjalankielinen nimitys on Vieristä, sanasta risti, koska silloin ortodoksisessa kirkossa toimitetaan niin sanottu suuri vedenpyhitys upottamalla risti kolme kertaa veteen ja rukoilemalla, että Pyhä Henki pyhittäisi veden. Tämä vihkiminen tapahtuu yleensä joen tai järven rannalla, mikäli siihen on mahdollisuus. Vedenpyhitys on muistutus Jeesuksen kasteesta. Teofania on yksi ortodoksisen kirkon 12 suuresta juhlasta, ja se on pääsiäisen ja joulun ohella vanhin kristillisistä juhlista.

Ortodoksinen kirkko järjestää Venäjällä loppiaisena perinteisen kastautumisseremonian, johon osallistuu vuosittain miljoonia venäläisiä. Jäähän tehdään ristin muotoinen avanto nimeltään ”Jordan” johon ihmiset kastautuvat päätä myöten kolme kertaa keskiyön aikaan. Tämä tarkoittaa Isän, Pojan ja Pyhän Hengen nimeen ja se muistuttaa Jeesuksen kastautumisesta Jordanjokeen. Avantoon laskeudutaan useimmiten rappusia pitkin, mutta lapsia kastettaessa vanhemmat voivat kastaa lapset käsistä kiinni pitäen. Useilla venäläisillä on vahvoja uskomuksia pyhän veden vaikutuksista. Veden uskotaan parantavan ja ehkäisevän sairauksia koko vuoden.

https://fi.wikipedia.org/wiki/Loppiainen

Patriarkka Kirill siunaa virallisen ”pyhän veden” Moskovassa, jota ihmiset vie sitten kotiin mukaansa.

blessing-the-water

Naiset rukoilee odottaessaan vuoroa.

deep-prayer-moscow-epiphany

Ihmiset vievät pyhää vettä kotiinsa. He uskovat, että se pitää heidät terveenä ja kaukana synneistä.

filling-up-with-holy-water

Ja sitten eikun avantoon kastautumisseromoniaan.

16

Monet julkkisetkin osallistuu siihen, kuten kuvassa kuuluisa nyrkkeilijä Nikolai Valuev.

40774epiphany-dippinginside epiphany 7

TOPSHOTS-BELARUS-RELIGION-BAPTISM

A Belarus Orthodox believer plunges into icy waters as a priest blesses him on the eve of the Epiphany holiday in Pilnitsa some 30 km outside Minsk, on January 18, 2013. Thousands of believers jump into holes cut in ice, braving freezing temperatures, on January 18 and early on January 19 to mark Epiphany, when they take part in a baptism ceremony.

Swimming in the ice in winter

NOVOSIBIRSK, RUSSIA – JANUARY 19: Russian people celebrate Baptism of Jesus. Men, women and children come to the pond. There is the orthodox glad tidings in this day on January 19. After a speech of priests, adults and children swimming in the hole. The air temperature at that time in Russia could be minus 20-40 C, January, 2009 in the Novosibirsk, Russia


Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s