Suomeen syntyi ennätysvähän lapsia 2015

Tilastokeskuksen mukaan vuonna 2015 Suomessa syntyi 55 040 lasta. Tätä vähemmän lapsia on syntynyt edellisen kerran 1860-luvun nälkävuosina. Esimerkiksi vuonna 2014 lapsia syntyi vielä 57 230.

Väestöliiton viime viikolla julkaisemassa vuoden 2015 perhebarometrissä tutkittiin syitä, miksi suomalaiset haluavat lykätä lasten hankintaa tai luopua aikeista kokonaan.

Nuoret miehet eivät löydä kumppania
Kyselyyn vastanneilla lapsettomilla 20 – 34-vuotiailla henkilöillä tärkein syy siirtää ensimmäisen lapsen hankintaa oli sopivan kumppanin puuttuminen. Etenkin nuorilla miehillä tämä oli selvästi merkittävin syy. Saman syyn ilmoitti myös osa sellaisista vastaajista, jotka olivat avio- tai avoliitossa. Naisilla halu tehdä muita kiinnostavia asioita on kumppanin puutetta tärkeämpi syy lykätä lapsen hankintaa.

45 prosenttia nuorista naisista ja lähes kolmasosa nuorista miehistä suunnitteli kuitenkin hankkivansa lapsen jossain vaiheessa.

Muiksi tärkeiksi syiksi kerrottiin tunne siitä, että on vielä liian nuori tai epäkypsä, pelko luopua nykyisestä elämäntyylistä, halu edetä uralla, epävarma työtilanne, taloudellinen tilanne ja keskeneräiset opinnot.

Erityisesti elämäntyylistä luopumiseen, lasten sitovuuteen ja vastuuseen sekä oman vanhemmaksi soveltuvuuden kyseenalaistamiseen liittyvät syyt korostuivat sellaisilla vastaajilla, jotka eivät aikoneet hankkia ollenkaan lapsia.

Sen sijaan lapsettomilla 35 – 45-vuotiailla henkilöillä taloudelliset tai uraan liittyvät syyt olivat enää harvalle tärkeitä, mutta lähes kolmasosa naisista ja joka kymmenes miehistä piti itseään liian vanhana.

Tässä ikäryhmässä enää noin joka kuudes suunnitteli hankkivansa lapsen. Lähes neljäsosa oli epävarma aikeestaan. ———->.

lapsia-yha-vanhempana.jpg

 Lue loput täältä:

http://www.iltalehti.fi/perhe/2016012621020394_pr.shtml

Syitä ilmiölle – monet nuoret on tämänkaltaisessa tilanteessa:

  • Heille on vain pätkätöitä tarjolla matalalla palkalla – jos niitäkään.
  • Varaa vain pieniin sardiinipurkki-kerrostalo.asuntoihin, missä ei hermot kestä mitään perheleikkejä.
  • Vääristyneet sukupuoli-asetelmat, naiset pärjää nykyisin melkein paremmin kuin miehet ja oppii pienestä pitäen ”feministisiä” ajatuksia – minkä seurauksena parinmuodostuminen vaikeutuu.
  • Sukujen hajautuminen ja kyläyhteisöllisyyden tuhoutuminen, ateismi niinikään heikentää parinmuodostus-tilaisuuksia.
  • Netti ym. mahdollistaa monien nuorten miesten totaali-syrjäytymisen omiin bokseihinsa.
  • 35-vuotiaista naisista lapsettomia on 27 prosenttia, miehistä 40 prosenttia.

Syitä ilmiölle yleisesti

Faktahan on se, että mitä rikkaampi maa ja korkeampi elintaso niin sitä matalampi syntyvyys. Jos Suomeenkin tulisi joku sota… niin johan alkaisi naisiakin taas kiinnostaa miesten seura ja suojelu ja sitä myöten tulisi lapsiakin nimeltä ”Varma Kosto

Toinen pääsyy matalassa syntyvyydessä on lähinnä kaupungistuminen, sellaisia isoja kaupunkeja ei ole käytännössä olemassa missä olisi syntyvyys yli uusiutumisen rajan. Jopa jossai Etiopiassa – maan pääkaupungissa syntyvyys on 1,7/nainen eli alle uusiutumisen rajan vaikka koko maan syntyvyys-aste on 5,23/nainen ja sama trendi kaikkialla Iranista Argentiinaan. Mitä enemmän Suomikin kaupungistuu – eli väki keskittyy PK-seudulle niin sitä alemmaksi syntyvyys tippuu, luultavasti lähellä jotain 1,2/nainen rajaa mikä on tyypillinen jossain Japanissa. Syy matalalle syntyvyydelle kaupungeissa on lähinnä kaupunki-kulttuurissa mikä suosii lapsettomuutta.

Kuinka sitten nostaa syntyvyyttä?

Jos olisin Suomen päättävässä asemassa niin nostaisin syntyvyyttä mm. rakennettumalla kaupunkeihin erillisiä omakotitalo-alueita mitä möisin nuorille pareille. Jokaisesta lapsesta menisi 20% pois asuntolainasta, eli jos tekee 5 lasta niin saa asunnon ilmaiseksi. Miksi erillisiä alueita – koska niihin syntyisi sellainen konservatiivinen ilmapiiri ja ryhmäpaine joka suosisi lapsiperheitä ja lapset saisi siellä hyviä roolimalleja. Mallia voisi ottaa esim. näistä taloista Kööpenhaminasta:

Suuri syy on myös tällä hetkellä siinä, että parinmuodostusta ei tapahdu tarpeeksi. Syy ei ole siis siinä, että Suomessa olisi satoja tuhansia naimisissa olevia pareja jotka ei tee lapsia koska on taloudellisesti epävarmaa ym…. Vaan Suomessa on satoja tuhansia sinkkuja jotka ei löydä toisiaan koska elävät omissa kuplissaan. Valtio voisikin siksi rahoittaa jotain sinkku-iltoja järjestäviä organisaatioita ja tarjota porkkanaa sinne osallistuville.

Pitkällä tähtäimelle ideaalia olisi, että ihmiset olisi riippumattomia valtiosta niinkuin esim. lestadiolaiset ja syntyvyys olisi tasaista ilmankin valtion tukia. Tätäkin valtion kannattaa tukea.

Muita kommentteja asian tiimoilta eri paikoista:

Töitä ei ole ja jos on niillä pätkäpuuhasteluilla ei perhettä elätetä. Kokemusta on riittävästikin tästä. Hulluhan töitäkään tekee jos ei kerran maksetakaan. Viisas pääsee helpommalla. Tyhmä ja ahkera on kauhistus sekä itselleen että ympäristölle.

Ja sitten vielä pikkuseikka eli ikäryhmien sukupuolet eivät kohtaa toisiaan. Nuoret lähtevät opiskelemaan opiskelukaupunkeihin etelään ja osa, varmaan yleensä miehet pohjoisessa, jäävät paikoilleen. Opiskelun jälkeen tulee vielä muuttaa uran perässä muualle. Nainen on sitten ~40v kun poikimisen aika ja mahdollisuus olisi käsillä. Mutta miehet ovat sitten aivan muualla. Voin toki olla väärässäkin, mutta tällaisen kuvan itse olen saanut, koska päättäjien taholta on aina kannustettu lähtemään opiskelemaan muualle.

En ihmettele. Syitä miksi itse en tässä keskituloisessa vakaassa tilanteessani hanki lapsia, vaikka aika fifty-fifty mielipiteeltäni olenkin;
-Suomi on lapsivihamielinen maa, ja ärsyynnyn vieraista lapsista välillä itsekin
-Teen työtä joka on erittäin mielenkiintoista, ja olen nyt 29-vuotiaana siinä parhaassa imussa josta pois jättäytyminen lapsen takia voisi olla silkka itsemurha urakehitykselleni
-En itse olisi valinnut tänne syntyä jos olisin saanut sen mahdollisuuden päättää, ei tämä nyt mielestäni mitenkään niin ihmeellistä ole
-Raskauden ja synnytyksen mahdolliset riskit ovat tiedossa, enkä tiedä olisinko valmis ottamaan sen riskin
-En halua että äitiyteni olisi kaikkien ulkopuolisten arvioitavissa; neuvolan, sukulaisten, puolituttujen, kavereiden. Tuntuu että kun nainen raskautuu, hän on yleistä valtion omaisuutta tuottaessaan sille uutta veronmaksajaa.
-Tulon menetykset ja elintason notkahdus arveluttavat, nyt saamme rahaa säästöönkin ja voimme vietellä mukavaa elämää vailla hurjaa vastuuta jonkun toisen elämästä.

Kaikki nämä ovat omia ajatuksiani tällähetkellä, ja järki-ihmisenä mieheni kanssa olemme alustavasti suunnitelleet jäävämme lapsettomiksi, jollei mitään maatamullistavaa tapahdu. Olemme terveitä, aktiivisia ja omillamme toimeen tulevia eli juuri niitä ihmisiä, joiden ”kuuluisi” niitä uusia veronmaksajia tehdä. Mutta emme aijo. Sen sijaan nostan hattua niille, jotka viitsivät/haluavat.

Meillä on kaksi lasta. Vauva syntyi viime vuonna. Lapsiluku on tässä. Olemme keskituloisia, mutta tiedän, että tulevaisuudessa tulee tekemään tiukkaa. Koska tukiverkostoa ei ole lähellä (sukulaiset asuvat kaukana), joudumme ostamaan esim. lastenhoitoapua tulevaisuudessa(kin) välillä. Päiväkotimaksut nousevat jne. Nytkin synnytys maksoi perheellemme 270 euroa (vauva oli pari päivää tarkkailussa lastenosastolla). Kun pieniä puroja alkaa laskea yhteen, aika lailla taloudellisesti on plus miinus nolla. Toisekseen yhteiskunta leikkaa koko ajan lapsiperheiden palveluista.

Kyllä se on varmaan tosiaan uskottava, että semmoinen 70 000 vääristymä ikäluokan sukupuolijakaumassa vaikuttaa pariutumismarkkinoihin radikaalisti. Joskus kun lueskelee vanhemman ikäluokan treffi-ilmituksia, niin niissä vaatimukset näyttävät olevan luokkaa ”Halutaan rehellinen mies, olisi kiva jos sinulla on työpaikka, ethän asu baareissa ja käytä runsaasti alkoholia.” Sen sijaan jos on kiinnostunut 25-35 pääkaupunkiseutulaisnaisista, ja löytyy jatkotutkinto yliopistolta ja akateemisia pätkätöitä, niin joku huomiovärihiuksinen polyamorikko yh-äiti saattaa ehkä osoittaa mielenkiintoa muutaman lauseen verran. Naisen saamiseen pitäisi nähtävästi olla joko iso lompakko, jolla kustantaa jatkuvaa ulkomailla matkustelua (josta pitää myös tykätä) ja lifestylejuttuja , tai isot lihakset, joilla saa salikissoja. Ns. normaalit, jossain määrin perhettä ja perinteisiä arvoja arvostavat naiset näyttävät kuolleen sukupuuttoon. Kaipa se oli liian tylsä elämäntapa. Mutta kun perhe, lapset ja yhteiskunnan rakentaminen eivät kiinnosta, niin yhteiskunta kuolee sitten pois ja korvautuu maitokahvilapsilla ja kaapuakoilla.

Meillä neljä lasta ja hyvin menee.Haluaisin vielä lisääkin..helppoa ja ihanaa on ollut ja raha hyvin riittänyt.

Ihmiset on liian kiireisiä ja itsekkäitä.

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s