Luonto laajenee kerrostaloihin – urbaani metsä/farmi

  • Singaporessa ollaan rakentamassa kokonaista metsää bisnes-kerrostalojen väliselle alueelle, lisäksi metsä ulottuu kerrostaloihinkin vertikaalisesti.
  • Siinä tulee olemaan metsää, puutarhoja, suihkulähteitä ja vesialtaita.
  • Rakennustyöt aloitettiin vuonna 2012 ja sen on tarkoitus valmistua vuonna 2016.

231mss_n4231mss_n34_medium – Kopioia_ms_eev_v4_small – Kopiomarina one green heart – Kopiomarina one green heart_small

  • Vertikaalistyylinen kaupunkimetsä rakentaminen onkin alkanut yleistyä eri puolella maailmaa. Esim. Italian Milanossa on rakennettu ”Bosco Verticale” tyylisiä kerrostaloja missä näkee metsää kasvamassa talon eri kerroksissa.
  • Myös Sveitsiin ollaan suunnittelemassa samanlaisia.

77.jpg

Viimeinen kuva on ns. keinotekoinen, jonka avulla näkee kuinka paljon metsää noissa taloissa todella kasvaa.

12788759434_1d4da53d93_b

  • Myös Etelä-Koreaan on suunniteilla vertikaalistyylisiä urbaaneja ”farmeja”mitkä sisältäisi puutarhoja jossa kasvatettaisiin elintarvikkeita.

aprilli-design-studio-urban-skyfarm-62

54

Nykyisellään kuitenkin teknologia kehittyy nopeaa tahtia ja horisontaalinen maanviljely voitaisiin jo korvata vertikaalisilla kasvihuoneilla, joissa olisi lukuisia viljelykerroksia ja keinovalaistus.

Perinteisesti vertikaalisen viljelyn kompastuskivi on juuri ollut keinovalaistuksen järjestäminen, mikä on kallista. Näin ollen valon tuottamisen kalleus on syönyt tuottavuuden huikean tehostumisen suhteessa kulutettuihin resursseihin. Tähän on kuitenkin kiertoteitä, eli voidaan kerätä Auringon valoa sikäli kun sitä on saatavilla, mutta LED-teknologia tarjoilee oleellisesti halvemman ja toteuttamiskelpoisen keinovalaistuksen. Tämä voi laskea vertikaalisen viljelyn hintaa ratkaisevasti, jopa mahdollisesti siinä määrin, että siitä tulee taloudellisesti halvempaa kuin horisontaalisesta viljelystä.

Koska kyse on suljetusta systeemistä, ravinteet ja vesi voidaan kierrättää eikä tarvitse huolehtia tuholaisten torjunnasta. Tämä tarkoittaa sitä, ettei vertikaalinen viljelmä kuluta sähkön lisäksi muita resursseja eikä torjunta-aineet saastuta tai lannoitteet rehevöitä ympäröivää luontoa. Tämä on poliittisena päämääränä itsessään tärkeä asia, jota kannattaa tukea ja josta kannattaa maksaa, koska viljelyssä ei tarvitse puuttua luonnon kiertokulkuun.

Vertikaalisen viljelyn kustannuksia voidaan tasoittaa ohjaamalla maataloustukia sen mukaan mikä on tuotto per hehtaari, eikä monta hehtaaria on tuotannossa. Samoin vertikaalinen viljely mahdollistaa pidemmälle viedyn automaation kuin perinteinen maanviljelys, mikä tuo huomattavia säästöjä pidemmällä aikavälillä. Lisäksi voidaan asettaa hintalappu vanhoille metsille, koska vertikaalinen viljely vapauttaa paljon hedelmällistä alaa hiilinieluille.

Vertikaalisia viljelmiä voidaan rakentaa esimerkiksi hiilivoimaloiden yhteyteen, jolloin viljelmän lämmittämiseen voidaan käyttää sähkön tuotannon hukkalämpöä ja lannoittamiseen hiilidioksidia. Koska hehtaarin kokoinen vertikaalinen viljelmä voi vapauttaa hedelmällistä maa-alaa 200 hehtaaria luonnonvaraisille metsille vallattavaksi, niin tarkoittaa tämä sitä, että yksi hehtaarin kokoinen vertikaalinen viljelmä voi sitoa epäsuorasti elävään biomassan 1000 tonnia hiiltä vuodessa 100–600 vuoden ajan. Tämä muuttaa vertikaalisen viljelmän hiilitaseen positiiviseksi ja voi keventää hiukan myös hiilivoiman hiilijalanjälkeä. Jos kaikki maatalous korvattaisiin vertikaalisella viljelyllä, niin hiiltä sitoutuisi vuodessa noin 10 gigatonnia elävään ja kasvavaan metsään, mikä ylittäisi tai olisi samassa suuruusluokassa kuin ihmiskunnan vuotuiset hiilidioksidipäästöt (n.11 Gt hiiltä, josta ilmakehään kertyy n. 3-4 Gt).

http://jounivalkonen.puheenvuoro.uusisuomi.fi/92656-vertikaalinen-viljely-ratkaisi-resurssien-riittavyyden-ongelman

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s