Italian aikuisvauvat – vanhempiensa nurkissa

  • Italiassa on mielenkiintoinen ilmiö, kun monet nuoret aikuiset jäävät asumaan vanhempiensa nurkkiin.
  • Globaalisti ilmiö ei sinällään toki ole kovin kummoinen, asuuhan Japanissakin miljoonia aikuisia vanhempiensa nurkissa ja niitä kutsutaan ns. Hikikomoreiksi.
  • Tämä vanhempiensa nurkkiin jääminen johtuu pitkälti, siitä että nuorille aikuisille ei ole tarjolla enää niin paljon tasaisia työsuhteita, eikä heillä ole siten varaa siedettäviin asuntoihin. Toisaalta myöskin esim. vaimon hankkiminen alkaa olla kiven alla johtuen ns. moderneista parisuhde dynamiikoista missä naiset ei tarvitse enää elättäjää. Myöskin sosiaaliturvat ym. on heikommat kuin esim. Suomessa ja pitkä kulttuurillinen perinne tukee tälläistä. Tämä kaikki on johtanut siihen, että nuoret aikuiset ei näe mitään järkeä muuttaa omilleen.
  • Suomessa tilanne on vähän toinen, täällä valtio sosiaaliturvineen on paljon vahvempi ja täällä on asuntoja enemmän vapaana ja tilat suuremmat, siksi täällä lapset yleensä sysätään omilleen jo hyvin nuorina. Tämä ei toki välttämättä ole sen parempi asia niinkään, eikä vähennä mitenkään syrjäytymistä -päinvastoin.Ja nähdäkseni myös Suomessa vanhempien nurkissa loisiminen on yleistymässä pikkuhiljaa.

Aikuiset lapset asuvat kotona vanhempiensa kustannuksella jopa nelikymppisinä aina avioitumiseensa saakka. Aikuiset lapset vaativat vanhempiaan elättämään itsensä.

morsgrisbamboccioni-L-1

Bamboccioni-ilmiö (isot vauvat) on yleistynyt Italiassa taantuman aikana nuorisotyöttömyyden huidellessa 40 prosentissa.

Noin 65 prosenttia 18-34-vuotiaista italialaisista asuu yhä vanhempiensa luona. Luku on Euroopan korkein. Esimerkiksi Ranskassa ja Britanniassa prosentti on 34 ja Saksassa 42.

Kulttuurisilla tekijöillä on tietysti merkitystä. Italialaiset perheet pitävät tiiviisti yhtä, ja aikuiset lapset asuvat mielellään kotona, jossa mamma hoitaa niin ruoka- kuin pyykkipuolenkin.

Bamboccioni-ilmiö on niin laaja, että Italian korkeinta oikeutta on vaadittu säätämään ikäraja, jonka ylittäneet eivät voi enää vaatia vanhemmiltaan elatusta.

0000000000.jpg

Lue juttu kokonaan täältä:

http://www.iltalehti.fi/ulkomaat/2016042821486485_ul.shtml

More than 60 per cent of Italians aged 18 to 34 are still living at home, according to latest figures – more than ever before. And a third of those are aged in their early thirties.

What is remarkable is that half of them are so happy with the arrangement that they don’t want to move out.

The percentage of young people hoping to leave home in the next three years stands at only 51.9 per cent, national statistics agency Istat said.

0000000003

But reasons for staying put are primarily financial or educational, a survey found. The desire to stay with family was a distant third.

Although they are mocked as ’bamboccioni’ (big babies) who choose to live a pampered life, a growing number have no choice because they can’t get a steady job or afford a home of their own.

After the steep recession in 2008-09, the number of 18 to 34-year-olds now living with their parents is 60 per cent – up from 49 per cent in 1983.

And the 30 per cent doing so in their early 30s is a figure that has tripled since 1983.

Landing a steady job has long been hard for the young but a shrinking economy has choked off the few jobs available to them.

Connections are essential to nab the few positions available in the bloated public sector, while businesses often hire workers only on short-term contracts to dodge rigid labour laws.

Only 44 per cent of 18 to 34-year-olds have jobs, making Italian youth the most inactive in Europe.

Sociologist Chiara Saraceno said the trend is worrying for Italy’s future, as young Italians risk becoming a ’lost generation,’ lacking skills and founding families later.

bamboccioni-americani.jpg

Read more: http://www.dailymail.co.uk/news/article-1289005/Rise-bamboccioni-big-babies–Why-young-Italians-choosing-live-home.html#ixzz477uDrFK0

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s