Itävallan presidentin vaalit

  • Itävallassa oli kiintoisat presidentin vaalit missä vihreiden ehdokas Alexander van der Bellen päihitti oikeistolaisten ehdokkaan hyvin niukasti.
  • Jotkut kuitenkin epäilevät vaalivilppiä.

Itävallan uusi presidentti on vihreiden Alexander van der Bellen. Hän sai äärimmäisen tiukassa ääntenlaskussa 50,3 prosenttia äänistä. Oikeistopopulistinen Norbert Hofer tunnusti vaalitappionsa sosiaalisessa mediassa.22 Alexander Van der Bellen.jpg

Itävallan vaalitulos paljastaa maan yleisradioyhtiön ORF:n kokoamassa kartassa selkeän jaon kaupunkialueiden ja maaseudun välillä. Vihreiden tukemaa van der Belleniä tuettiin kaikissa kaupungeissa. Vapauspuolueen Hofer puolestaan keräsi kannatuksensa maaseutualueilla.

23_5_ONL_itävalta-vaalit.png

 

Lue loput täältä:

http://yle.fi/uutiset/itavallassa_oikeistopopulisti_tunnusti_tappionsa_-_uusi_presidentti_on_alexander_van_der_bellen/8901564

http://yle.fi/uutiset/presidentinvaalien_tulos_jakoi_itavallan_rajusti__katso_kartta/8902250

  • Wienissä noin 70% äänesti vihreitten ehdokasta siinä missä maaseudulla pitkälti prosentit meni päinvastoin, tämä kuvastaa erilaista arvomaailmaa ja trendi on sama kaikissa länsimaissa, myös Suomessa. Asiaan myös osaltaan vaikuttaa se, että Itävallan kaupungit on hyvin monikulttuurisia esim. Wienissä enemmistö koululaisista ei ole edes ns. etnisiä itävaltalaisia. 
  • Maaseutu – Kaupunki jaon lisäksi, miesten ja naisten äänestyskäyttäytyminen erosi merkittävästi. Lisäksi yliopistolaiset äänesti vihreitten ehdokasta, siinä missä duunarit oikeistolaisten.
  • Analyysinä voisi sanoa, että Länsi-Eurooppalaisten on hyvin vaikea saada ns.oikeistopopulisteja valtaan koska naiset ja kaupunkilaiset äänestää itsepäisesti vasemmistolaisia voimia vuodesta toiseen. Lisäksi maahanmuuttajia virtaa Eurooppaan yhä enemmän, jotka äänestää myös vasemmistolaisia puolueita. Pian voi käydä niin, että vaikka 90% kantaväestön miehistä äänestäisi oikeistolaista niin se ei riitä voittoon.

hofermen.jpeg

  • Tiukka vaalivoitto sai aikaan paljon huhuja vaalivilpistä koska epäselvyyksiä oli monella paikkakunnalla äänestämisen kanssa.

Pertti Rönkkö Havaintoja Saksanmaalta - Google Chrome 24.5.2016 124115

2010 vaaleissa postiääniä on jaettu n 370 000. Eli äänestyskortteja osce vaaliraportin mukaan. Vuonna 2016 ennakkoon postiääniä tuleekin kaikkinensa jo 750 000. Karkeasti arvioiden tuplat, mutta pitää muistaa että vaalilippujen määrä ei suoraan korreloi äänestysmäärien kanssa, ainakaan maassa jossa ei ole äänestyspakkoa. Äänestysaktiivisuuden mukaan arvioituna postivaaleissa saadakseen tuollaisen määrän ääniä, äänestyslippuja olisi pitänyt olla tuplasti vuoden 2010 vaaleihin verrattuna ja jokaisen on täytynyt käydä äänestämässä päästäkseen arvioituun 750 000 äänioikeutetun määrän.

Johtopäätös postiäänien määrästä ja vertailusta vuoden 2010 presidentinvaalehin Itävallasta.

1. Postiääniä on tuotettu vuoden 2010 vaaleihin verrattuna tuplamäärä, n 750 000.

2. Ihan näin kovaan postivaalisuosion kasvuun ei ole mitään loogista selitystä vaikka postivaali olisikin suosittu tapa. Vaikka arvioisimme rehellisesti postivaaliääniaktiivisuuden kasvun kaksikertaiseksi, se on silti vähän liian isoa verrattuna.

3. Ainoa looginen selitys postivaaliääniaktiivisuuden kasvulle on laajamittainen vaalivilppi,. Valitusaika itse vaalivilpin kohdalla on hyvin lyhyt, ja hävinnyt on myöntänyt tappionsa, joten itse vaalivilppi on onnistunut.

http://hommaforum.org/index.php/topic,112945.300.html

  • Itävallan uusi presidentti on pitkälti EU-federalisti ja vihaa nationalismia tai isänmaallisuutta, onhan hän itsekin maahanmuuttajataustainen Venäjän suunnalta.

Alexander Van der Bellen – joka näyttää peitonneen vapauspuolueen Norbert Hoferin ainoastaan noin 30 000 äänellä – omaa historian kansallisvaltioiden, ja oman maansa, vastustajana.

Ollessaan Itävallan vihreiden puheenjohtajana vuonna 2007, puolue julkaisi kuvan koirasta, jolla oli Itävallan lippu suussaan.

Julisteessa luki: “Tee lipusta suukapulasi”, jota seurasi teksti, että niiden, jotka rakastavat kotimaataan, “täytyy olla paskiaisia.”

Lippu”vitsi” oli parodia kampanjasta, jossa kehotettiin koiranomistajia siivoamaan lemmikkiensä ulosteet pusseihin ja laittamaan ne roskakoreihin. Virheät korvasivat koirankakkapussin Itävallan lipulla.

austriaflagimage2.png

Vaikka EU:n liittovaltiokehitystä kannattava Van der Bellen, jonka mielestä matut ovat taloudellinen mahdollisuus, yritti nyt ottaa etäisyyttä vihreiden lipunhäpäisykampanjaan, asia nousi uudelleen esille presidentinvaalien viimeisellä äänestyskierroksella.

Kriitikkojen mielestä kyse ei ollut vitsistä tai yksittäistapauksesta, vaan rajojen ja kansallisvaltioiden vastustaminen ulottuu syvälle Itävallan vihreään puolueeseen, joka on nyt vastuussa maan presidenttiydestä.

Van der Bellen on myös osoittanut autoritäärisuuttaan. Hän sanoi Kurier.at -lehden haastattelussa, ettei aio asettaa FPÖ:n johtajaa Heinz-Christian Strachea liittokansleriksi, vaikka FPÖ:stä tulisikin seuraavissa vaaleissa suurin puolue.

1262577_m3w940h564q75s1v53466_vdb

http://mvlehti.net/2016/05/24/itavallan-uusi-viherpresidentti-vihaa-omaa-maataan/

 

 

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s