MBTI luonnetyypeistä faktatietoja

MBTI-luonnetyyppi testaa ja mittaa ihmisten luonne-eroja.

Testin voi suomeksi tehdä esim. täällä:

http://www.personality-tests.info/fi/test.php

http://netello.fi/Persoonallisuustesti

http://www.arealme.com/16types/fi/?ag

Tai englanniksi:

http://similarminds.com/jung.html

Mielenkiintoisia sivustoja aiheeseen liittyen:

http://suomi-mbti.blogspot.fi/2014/07/mbti-portaali.html

http://oddlydevelopedtypes.com/

http://www.celebritytypes.com/

http://personalitycafe.com/

Alkuun esittelen lyhyesti kiintoisia taulukoita ja kuvia tilastoista ja lopussa on teoriaosuudet.

Eniten tienaavat luonnetyypit

On otettu selvää mitkä tyypit tienaa eniten ja mitkä vähiten. Eniten tienaa ENTJ ja vähiten INFP

screen-shot-2013-11-05-at-4-05-42-pm

Luonnetyypit ja mielisairaudet

Mitä persoonallisuushäiriöitä kullakin tyypeillä todennäköisimmin diagnosoidaan.

ENTP = antisosiaalinen, huomionhakuinen, riippuvainen
ENTJ = obsessiivis-kompulsiivinen, sadistinen
ENFP = huomionhakuinen, narsistinen, rajatila
ENFJ = huomionhakuinen, narsistinen, välttelevä
ESTJ = obsessiivis-kompulsiivinen, sadistinen
ESFJ = obsessiivis-kompulsiivinen, narsistinen, riippuvainen
ESTP = antisosiaalinen, narsistinen
ESFP = huomionhakuinen

INTP = skitsotypaalinen, skitsoidinen
INTJ = skitsotypaalinen, narsistinen
INFP = välttelevä, riippuvainen, huomionhakuinen
INFJ = riippuvainen, narsistinen, depressiivinen
ISTJ = skitsoidinen, obsessiivis-kompulsiivinen
ISFJ = riippuvainen, obsessiivis-kompulsiivinen
ISTP = antisosiaalinen, passiivis-aggressiivinen
ISFP = riippuvainen, huomionhakuinen, välttelevä

Myers-Briggs -tyypit luonnehäiriöinä

ENTP: Epävakaa persoonallisuus
INTP: Vaativa persoonallisuus
ENTJ: Psykopatia
INTJ: Aspergerin oireyhtymäESTP: Maanis-depressiivinen mielialahäiriö
ISTP: Antisosiaalinen persoonallisuushäiriö
ESTJ: Narsistinen persoonallisuushäiriö
ISTJ: Pakko-oireinen häiriöENFP: Touretten oireyhtymä
INFP: Ahdistuneisuushäiriö
ENFJ: Huomiohakuinen persoonallisuus
INFJ: Erityisherkkä persoonallisuusESFP: Patologinen mustasukkaisuus
ISFP: Dementia
ESFJ: Vainoharhainen persoonallisuushäiriö
ISFJ: Paniikkihäiriö

 

http://www.celebritytypes.com/index.php

Kunkin luonnetyyppien määrä väestössä

MBTI-luonnetyypien yleisyys eri populaatioissa: Huom. tulokset vaihtelee aina hieman riippuen millaiselta väestöryhmältä asiaa kysyy joten nämä tulokset on lähinnä suuntaa-antavia.

estimated_frequency_table

3ece76e34b87e837581ffed9dda889d6

Suomen väestön luonnetyyppien jakautumat : lähde Vesa Routamaa – Katse naamion taa -kirja

K = Keskiarvo, M=miehet, N=naiset

ISTJ: K:12,3 N:7,6 M:17,3

ISTP: K:2,4 N:1,2 M: 3,7

ESTP: K:5,1 N:4,0 M:6,2

ESTJ: K:20,2 N:16,2 M:24,3

ISFJ: K:5,4 N:7,0 M:3,8

ISFP: K:2,1 N:2,3 M:1,8

ESFP: K:5,4 N:6,8 M:4,0

ESFJ: K:9,8 N:14,6 M:4,8

INFJ: K:1,1 N:1,2 M:1,0

INFP: K:1,2 N:1,6 M;0,7

ENFP: K:7,1 N:9,8 M:4,3

ENFJ: K:5,2 N:7,5 M:2,7

INTJ: K:3,5 N:2,5 M:4,5

INTP: K:1,8 N:1,4 M:2,2

ENTP: K:5,6 N:5,3 M:5,9

ENTJ: K:12,1 N:11,1 M:13,1

Rakkaus:

Kyselyitten mukaan suhteellisen samankaltaiset luonnetyypit on yleensä kaikkein tyytyväisimpiä toisiinsa ja parisuhteeseensa esim. ESFJ + ISTJ tai INFJ + INFP

Kuinka suuri oli tyytyväisiä partneriinsa / luonnetyyppi %

 • SJ x SJ 79%
 • NF x NF 73%
 • SP x NT 73%
 • SJ x SP 71%
 • NT x NF 65%
 • NF x NT 64%
 • SP x SJ 63%
 • SJ x NT 62%
 • SP x SP 59%
 • NT x NT 59%
 • SJ x NF 58%
 • NT x SP 54%
 • SP x NF 54%
 • NT x SJ 52%
 • NF x SP 51%
 • NF x SJ 46%

Täällä lisää sopivista ”match made in heaven” tyypeistä toisilleen: http://www.lovetype.com/page2.html


 

Mitä MBTI tyypit pelkää

Jatketaan taas Myers-Briggsin tiimoilta. Meillä jokaisella on omat pelkomme, mörkömme ja kammomme, ja eri ihmiset pelkäävät eri asioita. Ohessa muutamia eri tyyppien pahimpia pelkoja. Yhteisiä pelon kohteita kaikille tyypeille oli rakkaiden menettäminen, epäonnistuminen sekä hylätyksi tuleminen. Mutta ohessa eri tyyppien pahimmat pelot.

ISTJ: Väkijoukot.

ISTJ on tyyppinä erittäin yksityisyyshakuinen ja hänelle henkilökohtainen tila on erittäin tärkeä asia. Turvallisuuden puute on tälle tyypille kakkonen. Kaikista tyypeistä ISTJ hankkii todennäköisimmin kodinturvajärjestelmän ja/tai aseen ja he luottavat kaikkein vähimmin ulkopuolisiin. Heille väkijoukot ovat kauhistus – ne ovat arvaamattomia, vaarallisia ja uhkaavia.

ISFJ: Perheenjäsenten vahingoittuminen

ISFJ:t ovat hyvin perhekeskeisiä ihmisiä, ja heille perhe on ISTJ:n tavoin kaikki kaikessa. He ovat ISTJ:n tavoin erittäin turvallisuushakuisia, ja heille perheen turvallisuus on pumpuliinkäärimisen arvoinen asia. He ovat erittäin varovaisia autoilijoita, ja he pyrkivät jopa yliholhoamaan lapsiaan ja puolisoitaan turvallisuuden vuoksi.

ESTJ: Epäpätevyys

ESTJ:t vihaavat kaikkein eniten epäpätevyyttä – sekä itsessään että muissa. Heitä inhottaa työskennellä laiskojen ja epätehokkaiden sekä vitkastelevien ihmisten kanssa. He vaativat jokaisen tekevän osuutensa ja heille perheenjäsenten vastuuttomuus ja saamattomuus on p*skahalvauksen arvoinen asia. He ovat kovia kurinpitäjiä ja vaativat paljon, myös itseltään. Elämänhallinnan menettäminen ja epävarmuus ovat myös ESTJ:lle suuria pelkoja.

ESFJ: Hylkääminen

ESFJ:t ovat erittäin lojaaleja ja perhekeskeisiä ihmisiä, ja he omistautuvat rakkaimmilleen. He ovat erittäin vastuuntuntoisia ja lojaaleja ihmisiä, ja erittäin empaattisia. Hylätyksi tuleminen, kuten avioero, on heille pahin pelko – varsinkin, jos hylkääjänä on joku sellainen, kenelle he ovat omistautuneet.

ISFP: Loukkuun jääminen

ISFP:t ovat vapaita sieluja, jotka tekevät päätöksensä spontaanisti ja seuraavat sydäntään. He pelkäävät vääriä päätöksiä ja jäämistä loukkuun sellaiseen tilanteeseen, josta ei ole ulospääsyä: olipa se sitten työ, ihmissuhteet tai elämäntilanne. He haluavat pitää kaikki vaihtoehdot avoinna koko ajan, aina niin, että jokaisesta tilanteesta on ulospääsy jos asiat menevät päärynänmuotoisiksi.

ISTP: Fyysinen vammautuminen

ISTP:t ovat vapaudenrakkaita ja riippumattomia sekä omavaraisia yksilöitä, ja heille toisten avun varaan jääminen on kauhistus. Pahin pelko heille on fyysinen vammautuminen tai sairastuminen niin, että he jäävät avuttomaan tilaan ja täysin toisten avun varaan.

ESFP: Vapauden menettäminen

Siinä, missä ISFP pelkää joutumista tilanteeseen, josta ei ole ulospääsyä, ESFP pelkää vapauden menetystä. Heille mikä tahansa pakkolaitos – mukaanlukien sairaala, peruskoulu tai muu vastaava paikka – on kuoleman kaltainen kauhu. He haluavat pitää jatkuvasti kiinni vapaudestaan.

ESTP: Hallinnan menettäminen

ESTP:t haluavat olla tietoisia tilanteestaan ja itsestään ja hallita sitä. He ovat nopeita reagoimaan ja mukautumiskykyisiä, ja heille tämän menettäminen on kammottavaa. He haluavat pysyä tilanteen tasalla ja sen hallinnassa, ja heille avuttomuus, loukkuun jääminen tai hallinnan menettäminen on kauhistus. Monet ESTP:t ovat absolutisteja ja välttävät huumeita, koska ne vaikuttavat turruttavasti. Monille vuoristoradat, hissit tai junat ovat pelottavia, koska niissä ollaan tilanteessa, josta on mahdotonta päästä pois.

INTJ: Dementoituminen

Kaikista MB-tyypeistä INTJ on ehkä kaikkein älyllisin ja heille heidän mielensä on heidän leikkikenttänsä. INTJ:lle mieli ja muisti ovat se, missä he elävät, ja missä he laativat skenaariota, strategioita ja visiota. Sen menettäminen on heidän pahin kauhunsa. Ruukinmatruuna voi allekirjoittaa itse tämän.

INTP: Ulossulkeminen

INTP:lle ulossuljetuksi tuleminen ja torjutuksi tuleminen on heidän pahin kauhunsa. Syy on siinä, että monet INTP:t ovat lapsena olleet hyvin yksinäisiä ja kokeneet turvattomuutta ja kauhua. Siinä, missä ISTP:n pahin kauhu on fyysinen vammautuminen, INTP:lle se on sosiaalinen vammautuminen, sosiaalinen torjunta ja ulossulkeminen.

ENTJ: Keskinkertaisuus

ENTJ:t ovat synnynnäisiä johtajia, joilla on valtaisat visiot ja suunnitelmat tulevaisuudelle. Heitä ajaa eteenpäin halu saada aikaan ja jättää jälki maailmaan sekä elää täydellä potentiaalilla. Heitä puistattaa ajatus siitä, että he joutuvatkin elämään tavanomaista tylsää elämää eivätkä kykene toteuttamaan unelmiaan.

ENTP: Olla kontrolloitu

Kaikista MBTI-tyypeistä ENTP on ehkä kaikkein itsellisin ja vapaudenrakkain. Vaikka he pitävät ystävyydestä ja ihmissuhteista, heille vapaus ja riippumattomuus on kaikki kaikessa ja he haluavat tutkia erilaisia ideoita ja mahdollisuuksia ja päästä tarkastelemaan ulkoista maailmaa inspiraatiolähteenä. Tämä kaikki vaatii autonomiaa ja ENTP vihaa kaikkein eniten sitä, että hänelle pannaan lieka kaulaan.

INFP: Kyvyttömyys elää omille ihanteille

INFP on kaikista MBTI-tyypeistä kaikkein ihanteellisin ja idealistisin, ja heillä on erittäin korkeat eettiset standardit itselleen ja vankat arvot ja vakaumukset. Heillä on voimakas sisäinen moraalinen kompassi. He myös uskovat, että kaikelle on merkitys ja tarkoitus. INFP:lle pahinta on huomata, ettei heillä ollut mahdollisuutta elää tämän sisäisen mosaalisen kompassinsa mukaisesti.

INFJ: Epätietoisuus

INFJ:t eivät pelkää pimeää eivätkä tulevaisuutta, mutta he eivät pidä asioista eivätkä paikoista, joissa vallitsee täysi epätietoisuus siitä, minkä tuleman pitää. He eivät tykkää kävellä pimeissä, tyhjissä huoneissa tai autioissa rakennuksissa, eivätkä spekuloida kaaoksella. Heidän rikas mielikuvituksensa sekä kykynsä mielikuvitukseen täyttävät nämä asiat mitä oudoimmilla möröillä, ja joka käänteen vakana heille vaanii mitä hirvittävin pöyröö.

ENFJ: Yksinäisyys

ENFJ on ehkä kaikista MBTI-tyypeistä sosiaalisin, ja heille yksinäisyys on kammotus. Heille elämä ilman sosiaalisia kontakteja on tyhjää ja merkityksetöntä, ja he kokevat kuihtuvansa mitä pitempään he joutuvat olemaan yksin. Ilman merkityksellisiä ihmissuhteita ENFJ kokee olevansa merkityksetön ja elämänsä tyhjäksi.

ENFP: Merkityksellisten ihmissuhteiden puute

Siinä, missä ENFJ:t pelkäävät konkreettista yksinäisyyttä, ENFP:t pelkäävät sosiaalista yksinäisyyttä: sitä, ettei heillä ole merkityksellisiä ihmissuhteita. He pelkäävät avioeroa, yksin jäämistä, ystävistään vieraantumista ja kuolemaa yksinäisyydessä. ENFP:lle tärkeää on saada elää terveellisessä sosiaalisessa viitekehyksessä ja merkityksellisissä ihmissuhteissa. Niiden menettäminen on ENFP:n pahin painajainen.

 

Luonnetyypit rikollisena

ENFP: Mikä tahansa intohimorikos, järjestyshäiriöENFP:t ovat ekstrovertteja ja sosiaalisia tunneihmisiä. Heille tunteet ovat kaikki kaikessa, ja ihmissuhteissa he pelaavat täysillä. Ja he myös toimivat kybällä – tunteittensa ja intuitionsa mukaan, varsinkin ihmissuhteissaan.

ENFJ: Itsemurhakultin johtaja, maanpetos

ENFJ:t ovat samoin ekstrovertteja tunneihmisiä, mutta he ovat harkitsevia ja määrätietoisia. He saavat helposti muut ihmiset mukaansa, ja aiheuttavat paljon tuhoa.

ENTP: Väärä vala, kiristys, vakoilu

ENTP:t ovat ekstrovertteja järki-ihmisiä, ja opportunisteja parhaasta päästä. Siksi heidän tekemänsä rikokset ovat nimenomaan sellaisia, joissa pystyy saamaan mahdollisimman paljon hyötyä tilanteeseen tarttumalla.

ENTJ: Kansanmurha, joukkotuhonta

ENTJ:t ovat kuin luotuja johtajiksi, ja heidän rikoksensa ovat myös johtajien rikoksia – nimenomaan sodanjohtajien. Mietitään Augusto Pinochetia, Napoleonia tai Julius Caesaria.

ESTJ: Pahoinpitely, ryöstö

ESTJ:t ovat enemmän tunneihmisiä kuin ENTJ:t ja vähemmän ajattelevia, ja vähemmän johtajatyyppejä. Heidän rikoksensa ovat kuitenkin samanlaisia kuin ENTJ:n, mutta vain pienemmässä skaalassa.

ESFJ: Mikä tahansa viharikos

ESFJ:t ovat luontaisia esiintyjiä ja puhujia tunnepuolensa ja ulospäinsuuntautuneisuutensa vuoksi. Tämän kääntöpuolena on sitten että he ovat yleismulqvisteja. ESFJ voi syyllistyä mihin tahansa rikokseen, johon liittyy syvä antipatia, kiihotuksesta murhaan.

ESTP: Ylinopeus, vaaran aiheuttaminen, tappo

ESTP:t tykkäävät vaaran viehätyksestä ja elää äärirajoilla. Heidän rikoksensa heijastavat tätä: kohdataan vaara silmästä silmään ja leikitellään sillä. Ja vedetään se sitten överiksi.

ESFP: Prostituutio

ESFP:t puolestaan tykkäävät samasta vaaralla leikkimisestä, mutta pikemminkin emotionaalisella puolella ja ihmissuhteissa kuin fyysisinä tapahtumina – ja prostituutio on tätä par excellence.

INTJ: Salamurha, salakuljetus, rikoksen organisointi

INTJ:t ovat organisatorisia mestareita ENTJ:n kanssa, mutta tykkäävät mieluummin toimia piilossa ja jäämättä kiinni, toisin kuin ENTJ:t. INTJ:t ovat rikoksissaan erittäin suunnitelmallisia ja miettivät kaiken etukäteen.

INTP: Tietomurto, huumeiden myynti

Samoin kuin INTJ:t, myös INTP:t tykkäävät analysioda ja suunnitella rikoksensa, mutta heille rikoksilla on isompi hyötynäkökohta ja ne ovat henkilökohtaisempia kuin INTJ:lle. INTP:t pyrkivät aigheuttamaan vähemmän vahinkoa kuin ENTP:t rikoksillaan.

INFJ: Salaliitto, juonittelu, kavallus

Sano ”selkäänpuukottaja” ja löydät vinksahtaneen INFJ:n. Siinä, missä ENFJ suuntautuu ulospäin ja pettää suuren ihmisjoukon, INFJ tekee saman yksilö- tai organisaatiotasolla,

INFP: Stalkkaus

INFP:t tykkäävät aiheuttaa epävarmuuden tunnetta ja hätää ENFP:n tavoin, mutta mieluusti salassa ja yksilötasolla. Heille stalkkaus on luonteenomainen rikos.

ISTJ: Korruptio

ISTJ:t ovat introvertteja, suunnitelmallisia ja haistavat nopeasti mahdollisuudet. Lahjusten ottaminen ja antaminen on heille kuin toinen luonto.

ISFJ: Avunanto rikokseen

ISFJ:t eivät ole johtaja- eivätkä tekijätyyppejä. He ovat oikeita käsiä: erinomaisia taustatukena ja rohkaisemaan. Niinpä he ovat mieluummin avustamassa rikosta kuin tekemässä sellaista.

ISTP: Tuhopoltto, varkaus

ISTP:n viehätys omaisuuteen kohdistuu pikemminkin sen viemiseen tai tuhoamiseen juonella ja salaa kuin ESTP:n suoraan ihmisiin kohdistuvat rikokset.

ISFP: Parkkisakot, huumeiden käyttö

ISFP:t ovat ehkä kaikkein sisäänpäinkääntyneimpiä ja kaikkein varovaisimpia aiheuttamaan toisille vahinkoa. Niinpä heidän rikoksensa ovat uhrittomia, kuten liikenne- tai huumerikokset.

http://takkirauta.blogspot.fi/2015/01/myers-briggs-tyypit-rikollisina.html

Mitä eri tyypit pelkäävät eniten

Jatketaan taas Myers-Briggsin tiimoilta. Meillä jokaisella on omat pelkomme, mörkömme ja kammomme, ja eri ihmiset pelkäävät eri asioita. Ohessa muutamia eri tyyppien pahimpia pelkoja. Yhteisiä pelon kohteita kaikille tyypeille oli rakkaiden menettäminen, epäonnistuminen sekä hylätyksi tuleminen. Mutta ohessa eri tyyppien pahimmat pelot.

ISTJ: Väkijoukot.

ISTJ on tyyppinä erittäin yksityisyyshakuinen ja hänelle henkilökohtainen tila on erittäin tärkeä asia. Turvallisuuden puute on tälle tyypille kakkonen. Kaikista tyypeistä ISTJ hankkii todennäköisimmin kodinturvajärjestelmän ja/tai aseen ja he luottavat kaikkein vähimmin ulkopuolisiin. Heille väkijoukot ovat kauhistus – ne ovat arvaamattomia, vaarallisia ja uhkaavia.

ISFJ: Perheenjäsenten vahingoittuminen

ISFJ:t ovat hyvin perhekeskeisiä ihmisiä, ja heille perhe on ISTJ:n tavoin kaikki kaikessa. He ovat ISTJ:n tavoin erittäin turvallisuushakuisia, ja heille perheen turvallisuus on pumpuliinkäärimisen arvoinen asia. He ovat erittäin varovaisia autoilijoita, ja he pyrkivät jopa yliholhoamaan lapsiaan ja puolisoitaan turvallisuuden vuoksi.

ESTJ: Epäpätevyys

ESTJ:t vihaavat kaikkein eniten epäpätevyyttä – sekä itsessään että muissa. Heitä inhottaa työskennellä laiskojen ja epätehokkaiden sekä vitkastelevien ihmisten kanssa. He vaativat jokaisen tekevän osuutensa ja heille perheenjäsenten vastuuttomuus ja saamattomuus on p*skahalvauksen arvoinen asia. He ovat kovia kurinpitäjiä ja vaativat paljon, myös itseltään. Elämänhallinnan menettäminen ja epävarmuus ovat myös ESTJ:lle suuria pelkoja.

ESFJ: Hylkääminen

ESFJ:t ovat erittäin lojaaleja ja perhekeskeisiä ihmisiä, ja he omistautuvat rakkaimmilleen. He ovat erittäin vastuuntuntoisia ja lojaaleja ihmisiä, ja erittäin empaattisia. Hylätyksi tuleminen, kuten avioero, on heille pahin pelko – varsinkin, jos hylkääjänä on joku sellainen, kenelle he ovat omistautuneet.

ISFP: Loukkuun jääminen

ISFP:t ovat vapaita sieluja, jotka tekevät päätöksensä spontaanisti ja seuraavat sydäntään. He pelkäävät vääriä päätöksiä ja jäämistä loukkuun sellaiseen tilanteeseen, josta ei ole ulospääsyä: olipa se sitten työ, ihmissuhteet tai elämäntilanne. He haluavat pitää kaikki vaihtoehdot avoinna koko ajan, aina niin, että jokaisesta tilanteesta on ulospääsy jos asiat menevät päärynänmuotoisiksi.

ISTP: Fyysinen vammautuminen

ISTP:t ovat vapaudenrakkaita ja riippumattomia sekä omavaraisia yksilöitä, ja heille toisten avun varaan jääminen on kauhistus. Pahin pelko heille on fyysinen vammautuminen tai sairastuminen niin, että he jäävät avuttomaan tilaan ja täysin toisten avun varaan.

ESFP: Vapauden menettäminen

Siinä, missä ISFP pelkää joutumista tilanteeseen, josta ei ole ulospääsyä, ESFP pelkää vapauden menetystä. Heille mikä tahansa pakkolaitos – mukaanlukien sairaala, peruskoulu tai muu vastaava paikka – on kuoleman kaltainen kauhu. He haluavat pitää jatkuvasti kiinni vapaudestaan.

ESTP: Hallinnan menettäminen

ESTP:t haluavat olla tietoisia tilanteestaan ja itsestään ja hallita sitä. He ovat nopeita reagoimaan ja mukautumiskykyisiä, ja heille tämän menettäminen on kammottavaa. He haluavat pysyä tilanteen tasalla ja sen hallinnassa, ja heille avuttomuus, loukkuun jääminen tai hallinnan menettäminen on kauhistus. Monet ESTP:t ovat absolutisteja ja välttävät huumeita, koska ne vaikuttavat turruttavasti. Monille vuoristoradat, hissit tai junat ovat pelottavia, koska niissä ollaan tilanteessa, josta on mahdotonta päästä pois.

INTJ: Dementoituminen

Kaikista MB-tyypeistä INTJ on ehkä kaikkein älyllisin ja heille heidän mielensä on heidän leikkikenttänsä. INTJ:lle mieli ja muisti ovat se, missä he elävät, ja missä he laativat skenaariota, strategioita ja visiota. Sen menettäminen on heidän pahin kauhunsa. Ruukinmatruuna voi allekirjoittaa itse tämän.

INTP: Ulossulkeminen

INTP:lle ulossuljetuksi tuleminen ja torjutuksi tuleminen on heidän pahin kauhunsa. Syy on siinä, että monet INTP:t ovat lapsena olleet hyvin yksinäisiä ja kokeneet turvattomuutta ja kauhua. Siinä, missä ISTP:n pahin kauhu on fyysinen vammautuminen, INTP:lle se on sosiaalinen vammautuminen, sosiaalinen torjunta ja ulossulkeminen.

ENTJ: Keskinkertaisuus

ENTJ:t ovat synnynnäisiä johtajia, joilla on valtaisat visiot ja suunnitelmat tulevaisuudelle. Heitä ajaa eteenpäin halu saada aikaan ja jättää jälki maailmaan sekä elää täydellä potentiaalilla. Heitä puistattaa ajatus siitä, että he joutuvatkin elämään tavanomaista tylsää elämää eivätkä kykene toteuttamaan unelmiaan.

ENTP: Olla kontrolloitu

Kaikista MBTI-tyypeistä ENTP on ehkä kaikkein itsellisin ja vapaudenrakkain. Vaikka he pitävät ystävyydestä ja ihmissuhteista, heille vapaus ja riippumattomuus on kaikki kaikessa ja he haluavat tutkia erilaisia ideoita ja mahdollisuuksia ja päästä tarkastelemaan ulkoista maailmaa inspiraatiolähteenä. Tämä kaikki vaatii autonomiaa ja ENTP vihaa kaikkein eniten sitä, että hänelle pannaan lieka kaulaan.

INFP: Kyvyttömyys elää omille ihanteille

INFP on kaikista MBTI-tyypeistä kaikkein ihanteellisin ja idealistisin, ja heillä on erittäin korkeat eettiset standardit itselleen ja vankat arvot ja vakaumukset. Heillä on voimakas sisäinen moraalinen kompassi. He myös uskovat, että kaikelle on merkitys ja tarkoitus. INFP:lle pahinta on huomata, ettei heillä ollut mahdollisuutta elää tämän sisäisen mosaalisen kompassinsa mukaisesti.

INFJ: Epätietoisuus

INFJ:t eivät pelkää pimeää eivätkä tulevaisuutta, mutta he eivät pidä asioista eivätkä paikoista, joissa vallitsee täysi epätietoisuus siitä, minkä tuleman pitää. He eivät tykkää kävellä pimeissä, tyhjissä huoneissa tai autioissa rakennuksissa, eivätkä spekuloida kaaoksella. Heidän rikas mielikuvituksensa sekä kykynsä mielikuvitukseen täyttävät nämä asiat mitä oudoimmilla möröillä, ja joka käänteen vakana heille vaanii mitä hirvittävin pöyröö.

ENFJ: Yksinäisyys

ENFJ on ehkä kaikista MBTI-tyypeistä sosiaalisin, ja heille yksinäisyys on kammotus. Heille elämä ilman sosiaalisia kontakteja on tyhjää ja merkityksetöntä, ja he kokevat kuihtuvansa mitä pitempään he joutuvat olemaan yksin. Ilman merkityksellisiä ihmissuhteita ENFJ kokee olevansa merkityksetön ja elämänsä tyhjäksi.

ENFP: Merkityksellisten ihmissuhteiden puute

Siinä, missä ENFJ:t pelkäävät konkreettista yksinäisyyttä, ENFP:t pelkäävät sosiaalista yksinäisyyttä: sitä, ettei heillä ole merkityksellisiä ihmissuhteita. He pelkäävät avioeroa, yksin jäämistä, ystävistään vieraantumista ja kuolemaa yksinäisyydessä. ENFP:lle tärkeää on saada elää terveellisessä sosiaalisessa viitekehyksessä ja merkityksellisissä ihmissuhteissa. Niiden menettäminen on ENFP:n pahin painajainen.

MBTI ja uskonnollisuus

NT (Analyyttiset):

Tämä ryhmä oli – ylläri pylläri – sekä kaikkein vähimmin uskonnollinen että hengellinen. Syystä että NT-tyypit (Intuitiivinen, Ajatteleva) ovat kaikkein todennäköisimmin filosofiselta katsantokannaltaan materialistisia monisteja, ts. he kiistävät kaiken metafysiikan. Tässäpä ruukinmatruunan tulkintaa ja arvioita asiasta.

INTP: Kaikkein todennäköisimmin ateisti. INTP:llä on arvioitu olevan kaikista MB-tyypeistä korkein keskimääräinen ÄO, ja INTP:n primääri- ja sekundaarifunktiot (Ti ja Ne) tekevät hänestä erittäin tosikkomaisen ja mielipiteissään joustamattoman uskonasioissa. INTP:n on lähes mahdotonta hyväksyä mitään metafysiikkaa. Pahimmillaan tämän tyypin vaihtoehdottomuus ja varmuus omasta vakaumuksestaan on juuri se, mikä antaa ateismille huonon nimen – stressifunktion Fe vuoksi: hänen on kertakaikkiaan mahdotonta nähdä, että muilla voi olla aivan toisenlaiset käsitykset hengenasioista kuin hänellä ja he pitävät omistaan kiinni.

INTJ: Kaikkein todennäköisimmin agnostikko. INTJ hylkää kaikki perinteiset uskonnot aivan yhtä suoralta kädeltä kuin INTP:kin mutta hänen primääri- ja sekundaarifunktionsa (Ni ja Te) ovat eri järjestyksessä. INTJ on aivan uskomattoman utelias, ja hän on kiinnostunut löytämään totuuden ja käymään eri skenaarioita ja vaihtoehtoja läpi sulkematta mitään samantien. INTJ on todennäköisemmin hengellinen kuin uskonnollinen. Ruukinmatruuna tietää tämän itsestään. Ja ruukinmatruunalla stressifunktio (Se) kertakaikkiaan pakotti löytämään itselleen jonkin uskonnon vuosia sitten kun kuilu katsoi häneen ja hän kuiluun – kyse oli eksistentiaalisesta kriisistä.

ENTP: Erittäin suurella todennäköisyydellä ateisti ja välinpitämätön uskonasioista. ENTP:n primääri- ja sekundaarifunktiot ovat Ne ja Ti eli hän pyrkii käyttämään intuitiotaan freaalimaailman tutkimiseen ja mahdollisimman tarkasti. Hänen on hyvin vaikeaa vakiintua mihinkään oppijärjestelmään tai omaksumaan sellaista. Hänen stressifunktionsa on Si, joka johtaa todennäköisesti haponroiskintaan sekä ilkeään sarkasmiin uskonasioissa.

ENTJ: Kaikista analyyttisistä tämä tyyppi on todennäköisimmin uskonnollinen mutta ei hengellinen. Syystä että ENTJ arvostaa järjestystä ja organisaatiota yli kaiken, ja tähän järjestäytyneen uskonnon tuoma varmuus lisää mausteensa. ENTJ:n primääri- ja sekundaarifunktiot (Te ja Ni) saavat hänet suhtautumaan ulkomaailmaan uskonnon hyväksyen mutta ei missään tapauksessa fundamentalistisesti. ENTJ:llä uskonto on ensisijaisesti työkalu, ei hengellisyyden lähde: stressifunktio Fi merkitsee, että hän tuskin rukoilee pahaan tilanteeseen joutuessaan.

NF (Idealistit)

Tämä ryhmä oli kaikkein hengellisin joskaan ei uskonnollinen. Siinä, missä NT-tyypit omaksuvat materialistisen monismin intuitiivisen ajattelun kautta, NF:lle on paljon helpompaa hyväksyä metafysiikka voimakkaan tunne- ja arvodiskurssin vuoksi. Tämä johtaa usein sekä syvään hengellisyyteen että herkkyyteen.

INFP: Kaikista idealisteista INFP oli vähimmällä todennäköisyydellä uskonnollinen mutta suurella todennäköisyydellä hengellinen. INFP kokee vetoa mystiikkaan ja sisäisiin kokemuksiin: hänen primääri- ja sekundaarifunktionsa (Fi ja Ne) merkitsevät rikasta tunnemaailmaa, jota hän höystää intuitiollaan – INFP on kuin näkijä tai uneksuja. INFP:n stressifunktio on Te, mikä voi merkitä täydellistä irrationaalisuutta ja jopa tieteenvastaisuutta hengenasioissa.

INFJ: Suurimmalla todennäköisyydellä hengellinen joskaan ei uskonnollinen. Siinä, missä INFP on uneksuja, INFJ on mystikko ja kokija. INTJ:n tavoin hänen primäärifunktionsa on Ni, mutta sekundaarifunktio Fe, mikä saa hänet työstämään intuitiotaan ekstrovertin tuntemisen kautta – siis arvomaailmansa, etiikkansa ja oikean/väärän kautta. INFJ haluaa löytää intuition kautta harmonian siinä missä INTJ tehokkuuden – hän on oman tiensä kulkija ja avoin kokemuksille ja tiedolle. Stressifunktio, Se, voi johtaa eksistentiaaliseen kriisiin – tai hirvittävään nuivuuteen.

ENFP: Todennäköisesti hengellinen muttei uskonnollinen. Siinä, missä INFP on uneksuja ja näkijä, ENFP on profeetta ja sankari. ENFP:n primääri- ja sekundaarifunktiot (Ne ja Fi) aikaansaavat vilkkaan ja innostuneen ihmisen, jonka ajatukset sinkoilevat taukoamatta sinne tänne kuin pomppupallot. ENFP:llä voikin tämän vuoksi olla hiukan vaikeuksia keskittyä yhteen asiaan kerrallaan ja ulkopuolisen silmin he saattavat vaikuttaa jopa kaoottisilta. Intuitio tekee heistä erittäin idearikkaita myös hengenasioissa. Stressifunktio (Si) merkitsee, että hän saattaa pahimmillaan innostua täysin irrationaalisista asioista tai kokea sen sielun sysimustan yön.

ENFJ: Todennäköisesti sekä hengellinen että uskonnollinen. ENFJ on erittäin sosiaalinen ihminen ja hänelle hengellisyys on mieltä ja uskonto sosiaalista viiteryhmää varten. Primääri- ja sekundaarifunktiot (Fe ja Ni) tekevät ENFJ:stä ennen kaikkea tunteellisen ja ihmisläheisen tyypin. Heidän ihmisläheisyytensä on niin voimakasta, että he usein elävät elämäänsä toisten kautta ja unohtavat itsensä. Stressifunktio (Ti) on vaarallinen: huonoille teille joutunut ENFJ voi olla kamala tapaus ja hänestä voi tulla jopa hullu kulttijohtaja, jota ihmiset seuraavat kuin sokeat lampaat; tai hän voi joutua sielun sysimustaan yöhön, epätoivoon ja itsetuhoisuuteen.

SJ (Vartijat)

Tämä ryhmä oli kaikkein konservatiivisin: siinä, missä analyyttisille INTJ:lle ja ENTJ:lle konservatiivisuus on ensisijaisesti pragmaattisuutta, SJ:lle konservativismi on itsetarkoitus. Tämä ryhmä oli kaikkein todennäköisimmin uskonnollinen muttei hengellinen – ja tässä ryhmässä esiintyi myös vahvaa nullifidianismia (”En tiedä eikä oikeastaan kiinnostakaan”). SJ-ryhmälle traditiot ovat tärkeitä niiden itsensä vuoksi. He rakastavat rituaaleja ja ohjesääntöjä ja asioiden tekemistä oppikirjan mukaan.

ISTJ: Suurella todennäköisyydellä ei hengellinen mutta uskonnollinen. Sano ”ajatuspoliisi” niin saat ISTJ:n. ISTJ on ehkä kaikista MB-tyypeistä ohjesääntösokein ja fundamentalistisin. ISTJ:n primääri- ja sekundaarifunktiot (Si ja Te) merkitsevät erittäin voimakkaita käsityksiä hyvästä ja pahasta (joskaan eivät oikeasta ja väärästä) ja heille ortopraksia (oikeat kulttimenot ja sääntöjen noudattaminen) on tärkeä asia. Stressifuntio (Ne) merkitsee että he ovat erittäin hitaita omaksumaan uudistuksia tai keksimään niitä itse. ISTJ:t tekevätkin mielummin kaikki asiat periaatteella ”Näin se on ennenkin tehty”. He noudattavat sääntöjä orjallisesti ja haluaisivat muidenkin tekevän niin. Tämä johtuu siitä, että he eivät kestä minkäänlaista kaaosta ja tuntevat olonsa haavoittuvaisiksi muutoksen keskellä. Mutta tässä ryhmässä oli paljon änkyräateisteja – osoittaen, että ateismi ei ehkä ole uskonto, mutta ISTJ:t kykenevät tekemään siitä itselleen pseudouskonnon.

ISFJ: Erittäin todennäköisesti sekä hengellinen että uskonnollinen. ISFJ:n arkkityyppi on ”tukija”, ja heidän primääri- ja sekundaarifunktionsa (Si ja Fe) tekee heistä erittäin vakaita, käytännöllisiä ja perinteitä kunnioittavia yksilöitä – ja todennäköisesti fundamentalisteja. ”Näin se on ennenkin tehty” voi kuulla hänen usein sanovan. Heillä onkin päässään isot määrät tietoa siitä, miten eri asiat tulee hoitaa. Stressifunktio on Ne, ja tuo ekstrovertin intuition heikkous aiheuttaa kuitenkin sen, että ISFJ:t eivät ole kovin hyviä omaksumaan uudistuksia ja usein he pitävätkin mielummin kiinni perinteistä. ISFJ:lle vakaus on kaikki kaikessa ja muutokset saattavat helposti stressata heitä.

ESTJ: Todennäköisesti ei hengellinen mutta voi olla uskonnollinen. ESTJ on valvojan tai vääpelin arkkityyppi. Hänelle struktuurit, organisaatiot ja systeemit ovat kaikki kaikessa. Primääri- ja sekundaaridfunktiot (Te ja Si ) tejkevät heistä käytännönläheisiä ja hyviä organisaattoreita ja heille traditiot ja organisaatiot sekä sääntöjen noudattaminen on tärkeää. Stressifunktio (Fi) merkitsee, että he helposti jyräävät ihmisten yli, mutta heiltä puuttuu ENTJ:n intuitio ja kyky ymmärtää toisten tunteita.

ESFJ: Arkkityypiltään ”hoitaja”, ja tämä tyyppi on jungilaisittain INTP:n varjo – ja kuinka ollakaan, kaikkein todennäköisimmin sekä hengellinen että uskonnollisin. ESFJ:n primäärifunktio on Fe ja sekundaarifunktio Si. Tämä tekee ESFJ:stä erittäin ihmisläheisen henkilön, jolla on sydän paikallaan. ESFJ huolehtii jatkuvasti muiden hyvinvoinnista ja haluaa ottaa kaikki huomioon. He ovat erittäin ihmissuhdetaitoisia ihmisiä, joilla on erittäin vankka ideologinen pohja, eikä heillä todellakaan ole minkäänlaista ongelmaa julistaa aatteitaan muille. Tähän, sekä stressifunktioon (Ti) liittyy eräs ESFJ:n suurimmista heikkouksista. He eivät useinkaan kuuntele erilaisia näkökulmia ja heistä saattaa tulla hyvin manipulatiivisia ja julistavia ihmisiä.

SP (Uudistajat)

Uudistajia leimaa aistihavainnointi ja oivaltaminen sekä spontaanius, ja he todennäköisesti ovat sekä uskonnollisia että hengellisiä. He kuitenkin ovat vähemmän uskonnollisia kuin SJ:t ja vähemmän hengellisiä kuin NF:t. Tästä joukosta löytyi myös ateisteja mutta ei juurikaan agnostikkoja.

ISTP: Mahdollisesti sekä hengellinen että uskonnollinen. tämä on ”taitajan” arkkityyppi,ja ISTP:n primäärifunktio on Ti ja sekundaarifunktio Ne. Tämä tekee heistä omissa oloissaan viihtyviä ja itsenäisiä henkilöitä. Sisäänpäinkääntynyt ajattelu tarkoittaa myös, että ISTP tarvitsee omaa rauhaa pystyäkseen miettimään asioita. He ovat rationaalisia ja asiakeskeisiä yksilöitä, joiden elämää hallitsevat sisäiset ajattelurakenteet. Heillä on elämässä omat ohjenuoransa, jota he seuraavat mielummin kuin ulkopuolisia lakeja ja sääntöjä. Stressifunktio on Fe, mikä merkitsee pahimmillaan jääräpäisyyttä ja fanatismia. ISTP:tä ei voi pitää emootioden mestarina. Omat ja toisten tunteet ovat heille mysteeri ja he mielummin lakaisevatkin ne maton alle ja keskittyvät logiikkaan.

ISFP: Tämä on ”taiteilijan” arkkityyppi, ja pahimmillaan taivaanrannanmaalarin. ISFP on ENTJ:n varjo, ja hän hyvin suurella todennäköisyydellä on hengellinen mutta ei välttämättä uskonnollinen – tai hänellä on ihan ikioma uskontonsa, joka ei välttämättä ole kovin rationaalinen. ISFP:n primäärifunktio on Fi ja sekundaarifunktio Se. Tämä tekee ISFP:stä erittäin tunteellisen ja herkkäluonteisen ihmisen, jolla on vahva päänsisäinen arvojärjestelmä, jonka mukaan he toimivat elämässä. Stressifunktio on Te – kaikki luonnontieteet ja matematiikka ovat ISFP:lle kuin kryptoniitti Teräsmiehelle, ja rationaalisuus ja logiikka joutavatkin ISFP:n puolesta romukoppaan.

ESTP: Erittäin todennäköisesti uskonasioista täysin piittaamaton nullifidianisti. ESTP on ideanikkari mutta myös sählääjä, jolla on paha taipumus toimia ensin ja ajatella sitten, ja aloittaa ziljoona projektia jotka toiset joutuvat viemään loppuun. ESTP:n primäärifunktio on Se ja sekundaarifunktio Ti. Tämä tekee heistä varsinaisia toiminnan miehiä ja naisia, jotka elävät voimakkaasti kaikkien viiden aistinsa kautta ja jotka ovat vahvasti vuorovaikutuksessa ulkoisen maailman kanssa. Stressifunktio on Fi – ESTP:llä ei useinkaan ole kiinnostusta teoreettisiin asioihin. ESTP:t eivät myöskään suunnittele tulevaisuuttaan. He elävät ennen kaikkea tässä ja nyt.

ESFP Tämä puolestaan on INTJ:n varjo, eikä ketään varmaan yllätä, jos ESFP on intoilija ja erittäin suurella todennäköisyydellä sekä hengellinen että uskonnollinen. ESFP:n primäärifunktio on Se ja sekundaarifunktio Fi. Se tekee heistä erittäin iloisia, spontaaneja ja avoimia ihmisiä. He elävät murehtimatta tulevaisuutta tai menneisyyttä nauttien elämästä täysin siemauksin. Filosofiset ja teoreettiset keskustelut ovat heille suorastaan myrkkyä. Stressifunktio, Ni, merkitsee että he heittävät kaiken ajattelun ja järjen romukoppaan hetkessä ja he innostuvat mitä sekopäisimmistä lahkoista ja kulteista täysin kritiikittömästi.

 Pukeutuminen:

Joten kauniiksi lopuksi voidaan tehdä suuntaa-antava luokittelu siitä, miten vaatteet ovat, paitsi aatteet, myös tyyppi.

ISTJ: konservatiivinen tyyli, ei räikeä eikä erottuva, hyvä tyylitaju muodollisiin tilaisuuksiin, sattaa kangistua kaavoihin tai pukeutua ”kuten heidän oletetaan”, traditionalisti, hyvin tyylikäs mutta samalla funktionaalinen.

ISFJ: konservatiivinen tyyli, ei räikeä eikä erottuva, pukeutuu samalla tavoin kuin hänen viiteryhmänsä pukeutuu, traditionalisti, pukeutuu ”kuten hänen oletetaan”, suosii muodikkuutta, hyvin tyylikäs muttei välttämättä funktionaalinen

INFJ: konservatiivinen tyyli, ei räikeä eikä erottuva, omaa sosiaalisesti hyväksytyn mutta hyvin persoonallisen tyylitajun, keskittyy kokonaisuuksiin ja signaaliin, on erittäin tyylitietoinen ja kykenee pukeutumaan hyvin niin virallisiin kuin epävirallisiin tilaisuuksiin.

INTJ: konservatiivinen tyyli, ei räikeä eikä erottuva, joko näkee muodikkaan pukeutumisen ja meikkaamisen merkityksettömänä ja tyhmänä asiana ja keskittyy käytännöllisyyteen tai mukavuuteen, tai hänellä on oma yksilöllinen tyylinsä; Tyylitaju ambivalentti: erinomainen pukeutumaan virallisiin tilaisuuksiin mutta huono epävirallisiin.

ISTP: sattaa nähdä muodikkaan pukeutumisen ja meikkaamisen merkityksettömänä ja tyhmänä asiana ja keskittyä käytännöllisyyteen tai mukavuuteen, tai hänellä on oma yksilöllinen tyylinsä. Ei yleensä erottaudu, mutta hänellä saattaa olla säväyttäviä koruja tai vaatekappaletta. Yleensä huono tyylitaju.

ISFP: omaa ikioman henkilökohtaisen tyylitajunsa, pitää ulkonäköään/vaatteitaan/meikkaustaan tärkeänä, hyvin artistinen ja uniikki, ei halua erottautua liikaa, pyrkii näyttämään toisten silmissä houkuttelevana. Epävirallisisa tilaisuuksissa erittäin hyvä tyylitaju, sensijaan virallisissa huono.

INFP: kultivoi omaa uniikkia tyyliään, eklektinen ja hakee tyylinsä monista eri lähteistä, ei yleensä erottaudu, saattaa pyrkiä luonnollisuuteen, näkee ulkomuodon itseilmaisun keinona, pukeutuu erittäin epämuodollisesti.

INTP: konservatiivinen tyyli, ei räikeä eikä erottuva, keskittyy käytännöllisyyteen tai mukavuuteen, eklektinen ja hakee tyylinsä monista eri lähteistä, yleensä erittäin huono tyylitaju sekä virallisissa että epävirallisissa tilaisuuksissa, saattaa suosia univormuja tai samoja vaatteita kuin viiteryhmänsä tämän vuoksi.

ESTP: erittäin ulospäinsuuntautunut, jopa räikeä, pukeutuminen, pitää ulkonäköä tärkeänä, vaatteiden mukavuus ja liikkuvuus tärkeä, naiset meikkaavat usein räikeästi, voi kuitenkin pukeutua erittäin tyylittömästi tai epämuodollisesti

ESFP: erittäin ulospäinsuuntautunut ja erittäin erottuva pukeutuminen, pitää ulkonäköä, muotia, meikkausta ja muodikkuutta tärkeänä, uniikki tyyli, pitää toisten tykkäämistä hyvin tärkeänä, voi pukeutua epämuodollisesti tai mukavasti.

ENFP: eklektinen ja hakee tyylinsä monista eri lähteistä, ei pidä ulkonäköä tärkeänä mutta näkee sen itseilmaisun muotona, ei seuraa muotia eikä trendejä, yleensä hyvä tyylitaju, pukeutuu erittäin epämuodollisesti.

ENTP: eklektinen ja hakee tyylinsä monista eri lähteistä, ei pane paljoa painoa laittautumiselle eikä muodikkuudelle, ei seuraa muotia eikä trendejä, omaa henkilökohtaisen tyylin, toiset saattavat nähdä hänet omituisena tai originellinä, erottautuu (usein tahtomattaan), ei hyvä pukeutumaan sen enempää virallisiin kuin epävirallisiinkaan tilaisuuksiin, pitää selkeästi erottuvista ja räikeistä vaatekappaleista ja koruista.

ESTJ: traditionaalisesti ja konservatiivisesti pukeutunut, pitää univormuista, ammattipuvuista ja virkapuvuista, haluaa näyttäytyä ammattimaisena ja osaavana, erinomainen pukeutumaan virallisiin tilaisuuuksiin, pukeutuu kuten hänen ”oletetaan” pukeutuvan, muoto funktionaalisuutta tärkeämpi.

ESFJ: pukeutuu samalla tavoin kuin hänen viiteryhmänsä pukeutuu ja ilmentää sillä ystäviään/sosiaalisia kuvioitaan/tyyli-ikoneitaan, pukeutumistyyli traditionaalista ja konservatiivista, haluaa näyttäytyä muodikkaana, kehittää oman tyylitajunsa, erittäin nätti

ENFJ: pukeutuu samalla tavoin kuin hänen viiteryhmänsä pukeutuu, ei pyri erottautumaan, yleensä hyvin nätisti pukeutunut, seuraa trendejä mutta ei muotia.

ENTJ: Univormufriikki. Näkee ulkomuodon ensisijaisesti tapana tuoda itseään ja statustaan esille. Erittäin traditionaalisesti, konservatiivisesti ja arvovaltaisesti pukeutunut. Haluaa luoda ammattimaisen ja arvovaltaisen vaikutelman. Tyylitaju ambivalentti: erinomainen pukeutumaan virallisiin tilaisuuksiin mutta huono epävirallisiin.

Hyödytöntä tietoa Myers-Briggs -tyypityksestä

1. Katherine Myers ja Isabel Briggs kehittivät tyypityksensä Carl Jungin teorioiden pohjalta ja kävivät Jungin kanssa kirjeenvaihtoa.

MB-tyypitys perustuu Jungin syvyyspsykologiaan. Jungin mukaan ihmisen psyykessä on tietoinen ja tiedostamaton, ja primääri- sekä sekundaarifunktiot liittyvät tietoiseen kun taas neljäs, heikoin, funktio on tiedostamaton ja se tulee stressitilassa esiin.

2. Tyypityksen kaksi keskimmäistä kirjainta kuvaavat ihmisen informaatiohankinta- ja päätöksentekotapoja ja ne liittyvät Jungin kognitioteoriaan

Neljä keskimmäistä kirjainta (T-F ja N-I) ovat tapoja, joilla jokainenihminen toisaalta hankkii tietonsa ja toisaalta tekee päätöksensä. Ne eivät ole toisiaan poissulkevia vaan komplementteja ja ne liittyvät jokainen kognitiofunktioon. Kognitiofunktiopinossa se kognitio on ylempänä, kumpi kirjain näkyy tyypityksessä; esimerkiksi INTJ:llä N (intuitio) on kognitiofunktiopinossa ylempänä kuin sen komplementti S, aistihavainnointi. Samoin T (logiikka) on INTJ:n kognitiofunktiopinossa ylempänä kuin F (arvomaailma). Kognitiofunktiopinon ymmärtäminen on avain siihen, miten MBTI toimii.

3. Introversio-ekstroversio -akseli ei mittaa ihmisen sosiaalisuutta eikä kykyä tulla toisten kanssa toimeen, vaan sitä, miten hän kognitionsa kanssa toimii ja mihin hän sen suuntaa.

I-E -akseli merkitsee asiakeskeisyyttä vs ihmiskeskeisyyttä ja sitä, voimautuuko ihminen omasta sisäisestä ajatus- ja tunnemaailmastaan vaiko ympäristöstään saamista ärsykkeistä. Selkokielellä ekstrovertti on kuin aurinkokenno joka imee energiaa ulkopuolelta sisälleen ja voimautuu ollessaan kanssakäymisissä ulkopuolisen maailman ja ihmisten kanssa. Sensijaan introvertti on kuin akku, joka syöttää energiaa sisältään ulkopuolelta ja voimautuu päästessään latautumaan sisäpuolisesta maailmastaan kytkeytyessään oman päänsä sisäiseen varavirtalähteeseen.

4. Myers-Briggs -tyypitys ja Big Five ovat metodologialtaan pitkälti samoja, mutta mittaavat eri asioita. Ne eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan komplementteja

Tai niin, että MB mittaa ihmisten taipumuksia ja sen tuloksena on jaottelu ja lokerointi; B5 puolestaan mittaa ihmisten tapoja ja sen tuloksena on prosenttilukemat ja paremmuusjärjestys.

5. Myers-Briggs -tyypitys ei ole tieteellinen sanan varsinaisessa merkityksessä, mutta sen tueksi on olemassa valtava empiirinen data-aineisto.

Myers-Briggsin paras puolesta-argumentti on mutta kun se toimii. Sitä on käytetty jo liki 80 vuoden ajan ja sen taustalle on valtava määrä empiiristä dataa, jonka pohjalta on voitu toisaalta tehdä tarkistuksia että verifioida että validoida teoriaa. MB-tyypityksen pahin ongelma ovat puutteelliset ja aivan liian ylimalkaiset testit: on eri asia tehdä hätäinen tyypitys 30 kysymyksellä kuin läpikotainen MMPI:n tapaan 512 kysymyksellä. Jopa Rationalwiki myöntää, että MBTI todella toimii.

6. Testejä paremmin stressireaktio ja stressifunktio kertoo ihmisen MB-tyypityksen. Testeissä voi fuulata; stressireaktiota ei voi peitellä sillä se tulee tiedostamattomasta.

Juuri tämä – stressireaktio – antoi ruukinmatruunalle itselleen varmuuden siitä, että hän todella on INTJ.

7. MBTI:n paras etu on siinä, että se on riittävän helppotajuinen ja yksinkertainen about kenen tahansa ymmärtää. Mutta ammattilaisille on olemassa kehittyneempiä ja sofistikoituneempia testejä.

Ei Einsteinin suhteellisuusteoria kumonnut Newtonin mekaniikkaa; se vain täsmensi sitä. Joka ainoassa koulussa opetetaan tänäkin päivänä Newtonin mekaniikkaa.

8. ÄO:lla ja MBTI-tuloksella on korrelaatio mutta ei kausaatiota

Intuitiiviset (N) tyypit ovat keskimäärin älykkämpiä kuin aistihavaintopohjaiset (S) tyypit. Syystä että intuitio vaatii kognitiivista tehoa ja älykkyyttä. N-tyyppejä on noin 25% populaatiosta ja S-tyyppejä 75%. Samoin I-tyypit ovat keskimäärin älykkäämpiä kuin E-tyypit (noin 60% / 40%). Mitä kauempana ollaan Gaussin käyrän oikeassa laidassa, sitä enemmän IN-tyyppejä sieltä löytyy. Sensijaan T-F -akseli ei riipu ÄO:sta. T merkitsee sitä että käyttääkö ihminen päätöksissän logiikkaa, ohjesääntöjä, metodeja ja periaatteita kun taas F käyttää arvojaan, käsityksiään oikeasta ja väärästä, hyvästä ja pahasta, etiikkaansa ja emootioitaan päätöksissään. T-ihmiset ovat yleensä hyvin jäykkiä ja dogmaattisia näkemyksisään, F-ihmiset joustavia.

9. Jokaiselle MB-tyypille on olemassa varjo, peili ja sisarus.

Jungin mukaan tyypin varjo tarkoittaa sellaista tyyppiä, jonka tyypissä ovat vastakkaiset kirjaimt. Tällöin sen kognitifunktiopino on tyypin oman kognitiofunktiopinon inverssi, ts. kognitiofunktiot esiintyvät käänteisessä järjestyksessä. Tyypin peili tarkoittaa tyyppiä, jolla on sama kognitiofunktiopino, mutta funktioiden ekstrovertti-introverttiakseli on käänteinen. Tyypin sisarus on tyyppi, jolla on sama primäärifunktio ja stressifunktio. INTJ:n varjo on ESFP, peili ENTP ja sisarus INFJ.

10. Kaikkein korkein keskimääräinen ÄO on INTP:llä.

Näin siis tilastodatan mukaan. INTP:n varjolla, ESFJ:llä, puolestaan on kaikkein keskimäärin alhaisin. INTP on myös yksi kaikkein harvinaisimmista tyypeistä ja ESFJ yksi yleisimmistä.

11. Kaikkein harvinaisin MB-tyyppi on Suomessa ENTJ

ENTJ esiintyy vain noin 1,5% suomalaisista. Heitä on Suomessa suunnilleen yhtä paljon miehiä ja naisia. He ovat synnynnäisiä johtajia, mutta epäkypsinä hyvin hankalia ja riitaisia sellaisia. Stressifunktio (Ni) on heille kehittämisen kohde. Isukki on ENTJ.

12. Kaikkein harvinaisin MB-tyyppi miehillä on INFJ ja naisilla INTJ

Molempia on alle 0,5% sukupuolensa edustajista – ja molemmat tyypit yleensäkin ovat hyvin harvinaisia, alle 4% väestöstä yhteensä. Josko lukijoiden joukossa on ketään INFJ-miehiä, he voivat onnitella itseään: me naiset ymmärrämme heitä kaikkein parhaimmin ja he meitä. INFJ-miehillä on käytännössä naisen vaisto, mikä tekee heistä hyvin arvokkaita tilannetajun ja tilanteiden rauhoittamisen sekä harmonian aikaansaannin osalta.

13. NT-tyyppejä (analyytikoita) on alle 10% populaatiosta ja NF-tyyppejä noin 16%

NT-tyypit, jotka kuuluvat keskimäärin kaikkein älykkäimpiin, ovat kaikkein harvinaisimpia kaikista. Mikä on ehkä tietyllä tavalla hyvä asia, sillä he ovat myös hankalimpia kaikista. Korkea älykkyys yhdistyneenä loogiseen ajatteluun, jäykkyyteen ja tunnekylmyyteen ei ole hyvä yhdistelmä yhteiskuntaa ja ihmissuhteita ajatellen. Yleisin NF-tyyppi on ENFP, joita on noin 8,5% populaatiosta – siis noin kolmasosa intuitiivisista.

14. Kaikkein yleisin MB-tyyppi Suomessa on ISFJ ja seuraavaksi yleisin ESFJ

Molempia tyyppejä on yhteensä noin 25% koko populaatiosta. ISFJ on ENTP:n peili ja ESFJ puolestaan INTP:n. Kaikenkaikkiaan SF-tyyppejä suomalaisista on noin 43% – he ovat hyvin yleisiä. He ovat niitä maan hiljaisia, joita ei yleensä huomata mutta jotka pitävät tämän maan pystyssä.

15. ST-tyyppejä, joita pidetään kaikkein maanläheisimpinä, on noin 32% populaatiosta

ST-tyypit ovat hyvin maanläheisiä ja käytännöllisiä, ja heitä on noin kolmasosa suomalaisista. Yleisin ST-tyyppi on ISTJ (noin 115 populaatiosta) ja harvinaisin ESTP (noin 5% populaatiosta).

16. Kaikkein hankalimpana tyyppinä pidetään epäkypsää INTP:tä.

Syystä että korkea älykkyys yhdistyneenä heikkoihin sosiaalisiin taitoihin, korkeaan individualismin asteeseen, auktoriteettivihamielisyyteen ja ekstrovertteihin tunteisiin stressifunktiona on toisten (ja henkilön itsensä) kannalta erittäin vaikea yhdistelmä.

17. Kaikkein tuhoisampana tyyppinä pidetään epäkypsää ESTP:tä.

Tämä on klassinen koulukiusaajan tyyppi. ESTP:llä poukkoileva, kaoottinen ja hetkessä elävä elämäntapa yhdistyneenä ekstroverttiin luonteeseen ja stressifunktioon (introvertit tunteet) merkitsee ikävyyksiä. ESTP on yhtä kaoottinen kaheli kuin ENTP, mutta häneltä puuttuu ENTP:n intuitiivisuus ja itsekriittisyys ja tolkku. Kypsä ESTP puolestaan on erinomainen esiintyjä.

18. Kaikkein amoraalisimpana tyyppinä pidetään epäkypsää ESFJ:tä

Jotta F-tyyppi voisi toimia kunnollisesti, hänellä täytyy olla selkeät arvot, eettiset käsitykset ja ohjenuorat oikeasta ja väärästä. Epäkypsä ESFJ on täysin amoraalinen, itsekäs hedonisti: hän piittaa ainoastaan itsestään, sosiaalisesta statuksestaan ja aistinautinnoistaan ilman minkäänlaista käsitystä oikeasta ja väärästä.

19. Kaikkein vaarallisimpana tyyppinä pidetään epäkypsää ENTJ:tä

ENTJ on synnynnäinen johtaja ja siinä, missä INTJ:n intuitio ja ajattelu suhtautuu asioihin, ENTJ:llä se suhtautuu ihmisiin. Epäkypsä ENTJ on älykkyytensä, ihmissuhdetaitojensa ja kilpailuhenkisyytensä vuoksi todella vaarallinen: hän kertakaikkiaan jyrää sinut alleen. Jos tähän yhdistyy vielä kostonhimoinen luonne, olet pulassa.

20. Kaikkein todennäköisimmin lapsettomaksi jää epäkypsä INTJ

INTJ:tä pidetään kaikkein itsenäisimpänä, intellektuaalisimpana ja vähimmin ruumiissaan elävänä tyyppinä. INTJ:t aloittavat seurustelun hyvin myöhään (tätä ei keskimäärin hyvin korkea ÄO ainakaan aikaista!) ja heille aistinautinnot eivät merkitse yhtään mitään – elleivät he ole todella sisältä rikki. He eivät ole samalla tavoin antisosiaalisia kuin epäkypsät INTP:t; vaan heille älyllinen nautinto merkitsee enemmän kuin fyysinen. He eivät ole mitään seuraeläimiä, ja epäkypsä INTJ on toisten silmissä hyvin tunnekylmä, ylimielinen ja etäinen tyyppi siinä missä epäkypsä INTP on epäsosiaalinen hyypiö. Varsinkin INTJ-naiset eivät todellakaan ole halutuinta seuraa ihmissuhdemarkkinoilla – mikä on sääli: he olisivat mitä parhainta äitiainesta. Monet INTJ:t ovat kaupan päälle sinkkuluonteita, eivätkä piittaa seurustelusta lainkaan.

Jokeri: Kaikilla IN-tyypeillä, mutta varsinkin INTJ-tyypeillä on raju yliedustus Netin asiapohjaisilla keskustelupalstoilla

IN-tyyppejä on hyvin vähän reaalimaailmassa, mutta Netissä heillä on raju yliedustus. Syystä että Netissä he saavat kohdata toisensa ja keskustella kaltaistensa kanssa, mutta samalla välttää sosiaalisen tilanteen aiheuttamaa ylikuormitusta. Takkiraudan keskustelijoista iso määrä on INTJ:tä, vaikka reaalimaailmassa heitä on alle 2% kaikista.

Pääkohdat itse luonnetesteissä

Energian suuntaaminen

 • Ekstravertti E : Keskittyy mielellään ihmisiin ja asioihin ympäristössä ja saa energiaa toisten ihmisten seurassa. Tuntee olonsa kotoisammaksi ulkoisessa maailmassa kun ns. sisäänpäinkääntyneenä oman päänsä sisällä
 • Introvertti I : Keskittyy mielellään ajatusten, tunteiden ja vaikutelmien pohtimiseen ja saa energiaa yksinolemisesta, tuntee olonsa kotoisammaksi sisäisessä maailmassaan kuin ulkoisessa maailmassaan.

Informaation hankkiminen

 • Tosiasiallinen S: Painopiste on nykyhetkessä ja aistien kautta havaitsevassa informaatiossa, pitää käytännön asioista ja yksityiskohdista, tosiasioista.
 • Intuiivinen N : Painopiste on mahdollisuuksien ja yhteyksien keksimisessä, keskittyy mielellään tulevaisuuden ja kokonaiskuvan hahmottamiseen.

Päätöksenteko

 • Ajatteleva T : Arviot perustuvat loogisen ja objektaviisen analyysiin, korostaa järkeä,totuutta ja logiikkaa. Taipuvainen suuntautumaan tehtävään.
 • Tunteva F: Arviot perustuvat henkilökohtaisiin arvoihin ja tunteisiin, ajattelee sydämmellään ja on taipuvainen suuntautumaan ihmisiin.

Elämäntyyliasenne ulkomaailmaan

 • Järjestelmällinen J : Pitää järjestelmällisestä, suunnitelmallisesta ja organisoidusta elämäntavasta, haluaa saada asiat ratkaisua ja päätettyä. J tyypin ihmiset käyttävät T/F päättämistä ennen havannointia.
 • Spontaani P : Pitää sopeutuvasta ja spontaanista elämäntavasta, haluaa pysyä avoinna kokemuksille. P tyypin ihmiset havannoivat S/N ennen päättämistä.

Noitten lisäksi ihmiset voidaan jakaa vielä 4 eri luokkaan mihin kuhunkin kuuluu 4 eri persoonallisuutta.

Subtyypit

Käytännöllinen, tosiasiallinen ST : Luottaa havannoidessaan aisteihin ja päätöksiä tehdessään analyyttiseen ajatteluun. ST on käytännöllinen ja tosiasioissa pysyvä ihminen. Hän on hyvä teknisillä aloilla jossa käsittelynkohteena on faktat ja objektit.

Sympaattinen ja ystävällinen SF: On käytännöllinen ja luottaa aisteihinsa havaintoja tehdessään, päätöksiä tehdessään tosin peilailee omia tunteitaan ja arvojaan. On kiinnostunut ihmisistä enemmän kuin asioista ja on sosiaalinen, sympaattinen ja ystävällinen. Soveltuu ihmis-aloille esim. hoitotyöhön.

Innostunut NF: Havannoidessaan NF luottaa intuitioon eikä huomaa yksityiskohtia aina. Hän keskittyy ideoihin, mahdollisuuksiin ja havaintoihin. Päätöksiä tehdessään hän tutkiskelee sisäisiä arvojaan ja mielellään työskentelee ihmisläheisillä aloilla. Hän on lämmin, luova ja idealisti ja hänet löytää helposti luovilta aloilta.

Looginen ja kekseliäs NT: Havannointiprosesissa luottaa intuitioon, hän kerää mielellään paljon tietoa mitä hän käsittelee analyyttisesti. Hän näkee hyvin asioitten kokonaisuuden ja on täsmällinen joten niimpä hän usein päätyy esim. tutkijaksi.

Tässäpä lyhyesti ekstrovertin ja introvertin erot:

* Ekstrovertti saa energiansa ulkopuolisesta maailmasta ja ihmisten kanssa sosiaalisesta kanssakäymisestä. Introvertti saa energiansa päänsisäisestä maailmastaan ja asioiden kanssa kanssakäymisestä.
* Ekstrovertti toimii ensin, sitten havainnoi ja sitten miettii. Introvertti miettii ensin, sitten laskelmoi ja sitten toimii.
* Ekstrovertti tykkää kommunikoida puhelimella, videoilla tai nokkakusolla. Introvertti tykkää kommunikoida sähköpostilla, blogaamalla tai SMS:llä.
* Ekstrovertti on hyvä puhuja. Introvertti on hyvä kuuntelija.
* Inaktiivisuus, liika ajattelu ja liika pohdiskelu imee ekstrovertin voimat ja hän palautuu saadessaan olla kanssakäymisissä ihmisten kanssa. Liika kanssakäyminen ihmisten kanssa ja liika ihmiskeskeisyys imee introvertin voimat ja hän palautuu saadessaan viettää aikaa itsensä ja päänsisäisen maailman kanssa.

Aistihavainnointi(S)-intuitio(I) -akseli ei ole toisiaan poissulkeva vaan mittaa dominoivaa informaationhankkimistapaa. Aistihavainnoiva ihminen käsittää maailman sellaisena kuin hän aistii (näkee, kuulee, tuntee, haistaa, maistaa) sen ja ottaa sen sellaisenaan. Intuitiivinen ihminen pyrkii etsimään asioiden taustalla olevia korrelaatioita, analogioita, lainalaisuuksia ja jatkumoita ja on sitä mieltä, että kaikki ei aina ole sitä, miltä se näyttää.

Tässäpä lyhyesti aistihavainnoivan ja intuitiivisen erot:

* Aistihavainnoiva haluaa informaation selkeänä, konkreettisena ja käsinkosketeltavana. Intuitiivinen haluaa itse määritellä tavat, jolla hän käsittelee saamansa informaation ja on usein erittäin skeptinen.
* Aistihavainnoiva pitää valmiiksi pureksitusta informaatiosta. Intuitiivinen haluaa sen raakadatana, jonka hän voi työstää itse.
* Aistihavainnoivaa kiinnostavat detaljit ja faktat: heille asioiden merkitys on mitattavissaolevissa tosiasioissa. Intuitiivista kiinnostavat asioiden liittyminen toisiinsa ja miten eri asiat vaikuttavat toisiinsa ja mitä seuraa, jos jotain muuttujia asetetaan toisiksi.
* Aistihavainnoiva luottaa empiiriseen kokemukseen ja kirjatietoon. Intuitiivinen haluaa laatia skenaarioita, etsiä eri ratkaisumalleja ja kyseenalaistaa.
* Aistihavainnoiva keskittyy yksityiskohtiin. Intuitiivinen keskittyy kokonaisuuksiin.
* Aistihavainnoiva on yleensä käytännönläheinen ja tekee asiat itse. Intuitiivinen usein käyttää apunaan listoja ja prodesseja, pitää vapaudesta ja vaihtelusta ja ulkoistaa vaikeat asiat muille.
* Aistihavainnoiva on jämpti ja säntillinen. Intuitiivinen rakastaa ennenmuuta vapautta ja usein on spontaani ja tekee omavaltaisia muutoksia ja parannuksia.
* Aistihavainnoiva on pahimmillaan laki- ja ohjesääntösokea. Intuitiivinen on pahimmillaan anarkisti ja kaoottinen.

Ajatteleva(T)-tunteva(F) -akseli ei mittaa ihmisen älykkyysosamäärää vaan tapaa prosessoida asioita. Ajatteleva ihminen luottaa logiikkaan, faktoihin, periaatteisiin ja asioihin tavassaan käsitellä asioita, kun taas tunteva luottaa empatiaan, arvoihinsa, oikeaan ja väärään sekä tolkkuunsa. Ajatteleva ihminen pyrkii lopputuloksiin, kun taas tunteva ihminen pyrkii luomaan prosessin jolla saada tuloksia. Ajatteleva ihminen on usein hyvin konfliktihakuinen, kun taas tunteva pyrkii ratkaisemaan asiat joutumatta konflikteihin.

Tässäpä lyhyesti ajattelevan ja tuntevan erot:

* Ajatteleva käyttää periaatteita ja logiikkaa päätöstensä perustana. Tunteva käyttää arvomaailmaansa ja tunnemaailmaansa.
* Ajattteleva on päämäärähakuinen. Tunteva ihminen on prosessihakuinen.
* Ajatteleva on usein objektiivinen ja voi näyttäytyä intohimottomalta. Tunteva ihminen on subjektiivinen ja pyrkii harmoniseen lopputulemaan.
* Ajattelevalle asiat joko ovat totta tai eivät ole niiden hyvyysarvosta riippumatta. Tuntevalle ihmiselle asiat voivat olla hyviä tai huonoja totuusarvosta riippumatta.
* Ajatteleva ihminnen on usein jäykkä ja mustavalkoinen arvoissaan ja etiikassaan. Tunteva ihminen on usein joustava ja hänelle on paljon harmaasävyjä.
* Ajatteleva pitää siitä, että häntä arvostetaan saavuttamiensa tulosten perusteella. Tunteva puolestaan kontribuutionsa perusteella.
* Ajatteleva on konfliktihakuinen ja pitää konflikteja luonnollisena osana maailmaa. Tunteva pyrkii välttämään niitä kaikin keinoin.
* Ajatteleva tekee päätöksensä aivoillaan, tunteva sydämellään.

Järjestelmällinen-Spontaani -akseli ei mittaa ihmisen jäykkyyttä eikä impulsiivisuutta, vaan tapaa reagoida asioihin. Se ei myöskään mittaa ihmisen järjestäytyneisyyttä tai itsekuria eikä kaoottisuutta tai taipumusta saamattomuuteen, vaan pikemminkin taipumus joko harkita asioita tai oivaltaa asioita. Järjestelmällinen ihminen luottaa metodeihin ja aikatauluihin sekä prosesseihin, kun taas spontaani ihminen pyrkii mukautumaan tilanteeseen ja reagoida niihin tilanteen vaatimalla tavalla.

* Järjestelmällinen usein suunnittelee ja aikatauluttaa asiansa. Spontaani tykkää tarttua tilaisuuteen kun sellainen tulee.
* Järjestelmällinen tykkää pitää asiansa ja tavaransa organisoituina. Spontaani on joustava ja mukautuva.
* Järjestelmällinen tukeutuu rakenteisiin, oppaisiin ja standardoituihin menetelmiiin. Spontaani vihaa niitä ja nauttii vaihtelusta ja uusista asioista.
* Järjestelmällinen inhoaa yllätyksiä ja viime hetken muutoksia. Spontaani rakastaa yllätyksiä ja viime hetken muutoksia.
* Järjestelmällinen saa tyydytystä asioiden valmiiksisaattamisesta. Spontaani saa tyydytystä uusista asioista.
* Järjestelmällinen aikatauluttaa projektinsa ja tekee ne askel kerrallaan. Spontaani jättää usein asiat viime tinkaan mutta tekee ne silti.

Stressifunktiot

INTJ:n stressifunktio ja stressireaktio ehdittiinkin jo käydä läpi. Mutta tässäpä lyhyesti eri tyyppien stressireaktiot:

INFJ:n stressireaktio on sama kuin INTJ:n eli Se (kokeminen). Mutta INFJ:llä tuo saattaa olla F:n ja tertiäärisen Ti:n vuoksi itsetuhoisempi kuin INTJ:llä – eli INFJ saattaa reagoida turruttamalla aistinsa alkoholilla tai huumeilla. Kun paine on ylivoimainen, INFJ kokee olevansa rusentunut tai eksyksissä. Tämä voi purkautua somaattisina oireina (päänsärky, pahoinvointi jne). Tämä saattaa johtaa itsetuhoiseen käytökseen tai sedatiivien (alkoholi, heroiini tms) käyttöön. Kun tilanne on ohi, INFJ usein saa hirveän morkkiksen ja syyllisyydenpuuskan ja hänestä voi tulla irrationaalinen ja hän voi heitellä esineitä, lyödä seiniä tai saada siisteyskohtauksen. Kun tilanne selkiytyy, he palaavat entiselleen. Rikkinäisellä INFJ:llä on hyvin todennäköisesti death wish.

INTP:n stressireaktio on Fe. INTP:tä pidetään usein kaikkein hankalimmin toimeentultavana MB-tyyppinä siksi, että he tuntuvat poissaolevilta, hajamielisiltä ja omituisilta – heidän heikoin funktionsa on tunne-elämä ja monille INTP:lle tunne-elämä onkin jonkinlainen pakollinen riesa. Ja juuri tämä on erityisen ongelmallista. Kun INTP joutuu stressiin, sieltä tulee uhmaikäisen lapsen tunne-elämällä varustettu reaktio: sieltä voi tulla emotionaalisia läjäyksiä, henkilökohtaisia loukkauksia, epäloogisia argumentteja tai solvauksia; tai INTP saattaa vetäytyä kokonaan kuoreensa ja käyttäytyä passiivis-aggressiivisesti. INTP on erittäin huono sekä käsittelemään omia että ottamaan huomioon toisten tunteita, ja siksi voi antaa hyvin joustamattoman ja pölkkypäisen tai hyypiömäisen ihmisen vaikutelman. Sanotaan, että INTJ tulee toimeen ilman seksiä mutta ei ilman rakkautta, kun taas INTP tulee toimeen ilman rakkautta mutta ei ilman seksiä, ja tämä voi hyvin pitää paikkaansa.

ISTP:n stressireaktio on samoin Fe. Mutta siinä, missä INTP on kaikkein lämpimin robotti (INTJ on kaikkein kylmin ihminen), niin ISTP on paljon maanläheisempi tyyppi. ISTP:llä on samankaltainen heikko tunne-elämä, mutta heistä tulee muistutustunktionsa, introvertin intuition, vuoksi hypersensitiivisiä. He voivat tulla vainoharhaisiksi tai yliherkiksi ihmissuhteissaan ja tulkita ihmisten signaalit virheellisesti ja uskoa, että toiset vihaavat heitä, tai he voivat saada pakkomielteen mitättömiin yksityiskohtiin. Lisäksi hän voi olla kyyninen ja nähdä ainoastaan negatiivisia mahdollisuuksia tulevaisuudessa. Heistä voi myös tulla yliemotionaalisia tai passiivis-aggressiivisia.

ENTP:n stressireaktio on Si. ENTP on eräänlainen INTJ:n peilikuva tai kiraalinen enantiomeeri, ja ENTP:n stressireaktio muistuttaa INTJ:tä, mutta sisäänpäin. Kun ENTP joutuu stressiin, hän voi kokea hätääntyneisyyttä ja nujertuneisuutta ja menettää ”minähän kykenen” -asenteensa. He voivat kokea olevansa mitättömiä, epäpäteviä tai kyvyttömiä, ja tämä voi manifestoitua somaattisina oireina. He menettävät luovuutensa ja he vetäytyvät kuoreensa; he voivat kokea masentuneisuutta, luulosairauden oireita tai pelätä kärsivänsä jostain vakavasta taudista. He voivat myös lääkitä itseään uppoutumalla kirjojen, television tai internetin maailmaan.

ENFP:n stressireaktio on myös Si. ENFP on INFJ:n peilikuva, ja stressireaktiot ovat samankaltaiset. Stressaantuneena ENFP menettää luontaisen charminsa ja hänestä voi tulla pakkomielteinen ja masentunut, tai erityisherkkä. Hän saattaa tulkita pienetkin poikkeavat oireet kehossaan vakavaksi sairaudeksi. Hänellä voi olla vaikeaa puhua ihmisille ja viestiä heidän kanssaan, ja hän voi tuntea turtuneensa tai jäätyneensä sislältä, ja hänestä voi tuntua olevansa metsän eläin, jolla ei ole pakotietä ja kokea sielun sysmustan yön. Jotkut ryhtyvät pakomielteisesti pitämään päiväkirjaa, siivoamaan kotiaan tai antamaan aivoille aistiärsykkeitä.

ENTJ:n stressireaktio on Fi eli sisäänpäinkääntyneet tunteet. Raudanluja ja rationaalinen ylipäällikkö saattaa stressin alla kertakaikkiaan räjähtää ja hänestä voi tulla kuin myrskyn merkki, joka sylkee happoa ympäriinsä ja voi sitä raukkaparkaa, joka joutuu hänen raivonsa kohteeksi. Maailmanhistoria on täynnä esimerkkejä tällaisista johtajista, jotka ovat olleet täysin kyvyttömiä hillitsemään vihareaktiotaan stressin alla – kenraali Talvela lienee Suomessa kaikkein tunnetuin esimerkki.

ESTJ:llä on sama stressireaktio (Fi), mutta ESTJ:ltä puuttuu sama intuitiivisuus ja tyyneys mikä ENTJ:llä on, ja stressin alla ESTJ:n sanotaan olevan kaikkein pahin ja hankalin ihminen ympäristölleen – vielä hankalampi kuin INTP ja ENTJ. ESTJ:stä tulee epäluonnollisen emotionaalinen, hän vetäytyy sosiaalista ympyröistä, hänestä tulee hypersensitiivinen kaikkea kanssakäymistä kohtaan ja hän saattaa tulkita kaikki pienimmätkin merkit viahmielisyyden tai epäluottamuksen osoituksiksi, ja hän käy henkilökohtaisuuksiin – pahimmillaan hän saattaa käydä jopa väkivaltaiseksi.

ISTJ:n stressireaktio on Ne. Normaalisti ISTJ on hyvin selkeänäköinen ja tarkka, jalat maassa oleva ihminen, mutta stressin alla hänen ekstrovertti intuitionsa käy päälle – katastrofimoodissa. Tällöin ISTJ ei näe muuta kuin kauhukuvia, uhkia ja mahdollisuuksia, miten asiat menevät pieleen. He menettävät luontaisen rauhallisuutensa ja tyyneytensä, ja alkavat miettiä, miten asiat olisi voitu tehdä toisin tai miten kamalalta tilanne näyttää. Tämä on se reaktio, jota Veijo Ryhänen luuli INTJ:n stressireaktioksi, mutta se on tosiasiassa ISTJ:n stressireaktio. INTJ:llä ja ISTJ:llä on kognitioreaktiopino käänteisessä järjestyksessä. Heistä voi tulla hyvin vihaisia, jäykkämielisiä, hyperkriittisiä ja pessimistisiä ja he pahimmillaan alkavat lietsoa pelkojaan muihin.

ISFJ:llä on sama stressireaktio, Ne. ISFJ, suojelija ja säilyttäjä, voi stressin alla luhistua täysin, ja mennä samalla tavoin katastrofimoodiin. Mutta toisin kuin ISTJ, ISFJ on paljon herkempi ihminen ja hänen ekstrovertti intuitionsa suodattuu tunteiden kautta. He voivat kokea olevansa tuhoontuomittuja tai uhattuja, ja he eivät luota enää mihinkään tietoon tai faktoihin. Heistä voi tulla pessimistisiä ja vetäytyviä, vihaisia, ärtyneitä ja pelokkaita. He usein saattavat kokea olevansa ylivoimaisen vaaran edessä ja vetäytyä kuoreensa miettien kaikkia hirvittäviä mahdollisuuksia ja pelätä tulevaisuutta. Pahimmillaan tämä voi johtaa itsetuhokäyttäytymiseen.

ISFP:n stressireaktio on Te, ekstrovertti ajattelu. ISFP on ”taiteilijan” arkkityyppi, ja pahimmillaan taivaanrannanmaalarin. ISFP on ENTJ:n varjo, ja hän stressin alla käyttäytyy kuten ENTJ:n ilkeä kaksoisveli – hän heittää kaiken rationaalisuuden ja logiikan romukoppaan ja käy henkilökohtaisuuksiin. Kuvitelkaa temperamenttista taiteilijaa, joka saattaa olla kärkäs ja kriittinen toisia kohtaan, pakkomielteinen heidän virheilleen ja toisten kyvyttömyydelle. He saattavat saada pakkomielteekseen korjata asiantilan mieleisekseen, mutta se saattaa usein vain pahentaa tilannetta. Koska ajattelu tekee heille kipeää, he saattavat turruttaa itseään alkoholilla ja/tai huumeilla.

INFP:n stressireaktio on myös Te. Siinä, missä ISFP on taiteilija, INFP on uneksija ja visionääri, ja stressin alla INFP menee täysin pois tolaltaan. INFP:stä tulee stressin alla maailmanparantaja, joka käyttää keppiä ihmisten ajamiseen väkisin paratiisiin. He saavat pakkomielteen alkaa muuttaa asioita sellaisiksi, mitä niiden heidän mielestään tulisi olla, korjata kuviteltuja vääryyksiä tai jakaa omankädenoikeutta. Heillä saattaa olla tuhofantasioita ja viholliskuvia takataskussaan, jotka he sitten kohdistavat hahmottamiin vihollisiinsa. INFP:n stressireaktio on selkeän vihamielinen ja he saattavat nähdä salaliittoja ja vihollisia kaikkialla, ja he etsivät kaikki mahdolliset ”faktat” tuekseen. Tähän saattavat liittyä piristeet, kuten amfetamiini.

ESTP:n stressireaktio on myös Ni. Sanotaan, että ESTP on koulukiusaajan tyypitys, ja ESTP kokee stressaantuneena olevansa uhattuna ja olevansa kuin tyhjä kuori. Heidän ensimmäinen reaktionsa on yrittää kostaa stressin aiheuttajalle, tai sille, kenen he kuvittelevat olevan tilanteen takana. ja he saattavat laittaa oikein kunnon spektaakkelin pystyyn ja heistä voi tulla pahimman luokan draamaprinsessoja. He menettävät luontaisen helppokulkuisen luonteensa ja alkavat suhtautua epärealistisesti asioihin ja tulevaisuudenskenaarioihin. He antavat ison merkityksen pikkuasioille ja alkavat nähdä elämän ikäänkuin rangaistuksena ja maailman hyvin ilkeänä ja pahana paikkana.

ESFP:n stressireaktio on sama, Ni. ESFP on INTJ:n varjo, ja hänestä tulee eräänlainen INTJ:n ilkeä kaksoisveli. Siellä on täsmälleen sama funktiopino, mutta päinvastaisessa järjestyksessä. Stressissä ESFP kertakaikkiaan luhistuu. Heistä tulee itsetuhoisia, pessimistisiä ja he alkavat käyttäytyä todella epäkypsällä tavalla. ESFP on se alkuperäinen draamaprinsessa, ja ESFP:stä tulee liioittelevan pessimistinen ja epätoivoinen. He saattavat nähdä tuhon merkkejä, salaliittoja ja piilomerkityksiä kaikkialla ja tulkita väärin mitä ihmiset sanovat. Tähän saattaa liittyä paniikkireaktiona riitainen käytös.

ESFJ:n stressireaktio on introvertti ajattelu, Ti. Jos INTP, ESFJ:n varjo, on stressin alla riittävän hankala, niin ESFJ on vielä tätäkin mahdottomampi. ESFJ on stressin alla hysteerisyyteen saakka taipuvainen epävarmuuteen ja he etsivät sitä oljenkortta tai pelastusrengasta joko itsestään tai toisista – pahimmillaan läheisriippuvuuteen asti. Tämä saattaa johtaa roikkumiseen myrkyllisessä ihmissuhteessa, organisaatiossa, työpaikassa tai ideologiassa joka tarjoaa heille edes jonkinlaista turvallisuudentunnetta. Heistä voi tulla sangen dramaattisia stressin alla, jolloin he löytävät vikoja kaikissa ja kaikessa. Pahimmillaan heistä voi tulla todellisia kiusankappaleita, jotka etsivät vikoja toisissa ja jolleivät löydä sellaisia, niin keksivät niitä ja he yrittävät julistaa toisille, kuinka asioiden tulisi olla – yleensä huonolla menestyksellä.

ENFJ:llä on myös stressireaktiona Ti. Stressin alla ENFJ:stä, joka on yksi empaattisimmista tyypeistä, tulee yleinen riesa. Hänestä voi tulla hyperkriittinen päällepäsmäri, joka löytää vikoja kaikessa ja kaikissa, moittii ihmisiä heidän virheistään ja epäonnistumisistaan; tai sitten hän ottaa kaiken kritiikin itseensä ja sulkeutuu sisäänpäin, alkaen syyttää itseään epäonnistumisista. Hänestä voi tulla pakkomielteenomainen totuudenetsijä, joka saattaa analysoida yhdentekevää tai täysin irrelevanttia aineistoa löytääkseen edes jonkinlaisen perusteen mielipiteilleen. Hän voi myös luhistua täysin sisäänpäin ja joutua sielun sysimustaan yöhön ja paeta alkoholiin tai huumeisiin.

 

E (ekstrovertti)

– Suuntautunut ulkoiseen maailmaan

– Keskittyvät ihmisiin ja asioihin

– Käyttävät luontevasti yritys- ja erehdysmenetelmää

– Etsivät virikkeitä ympäristöstä

– Pitävät vaihtelevuudesta ja toiminnasta

– Ovat joskus kärsimättömiä pitkien ja hitaiden töiden suhteen

I (introvertti)

– Suuntautunut sisäiseen maailmaan

– Keskittyvät ideoihin ja sisäisiin vaikutelmiin

– Ovat mietteliäitä

– Harkitsevat tarkkaan ennen kuin toimivat

– Etsivät virikkeitä sisimmästään

– Voivat työskennellä pitkiä aikoja yhden projektin parissa keskeyttämättä.

______________________________________________________________________

S (tosiasiallinen)

– Havainnoivat aistien avulla

– Keskittyvät käytännöllisiin ja asiapitoisiin yksityiskohtiin

– Ovat fyysisten tosiasioiden tasalla

– Ovat tiukasti kiinni nykyhetkessä

– Rajoittavat huomionsa sanottuun ja tehtyyn

– Huomaavat arkielämän pienet asiat

– Antavat aistien ohjata kokemuksia

– Pitävät vakiintuneesta tavasta tehdä asioita

N (intuitiivinen)

– Käyttävät havainnoidessaan muistia ja yhteyksiä

– Huomaavat malleja ja merkityksiä

– Huomaavat mahdollisuuksia

– Laativat suunnitelmia tulevaisuuden varalle

– Kuvittelevat, ”lukevansa rivien välistä”

– Etsivät kokonaiskuvaa

– Saavat aavistuksia ”tyhjästä”

– Antavat ajatusten ohjata aisteja

– Eivät pidä ajan kuluttamisesta asioiden tarkentamisen vuoksi

______________________________________________________________________

T (ajatteleva)

– Analysoi loogisesti

– Käyttää objektiivisia ja persoonattomia kriteerejä

– Kehittää syy-seuraus- suhteita

– On vankkumaton mielipiteissään

– Arvostaa loogista järjestystä

– On epäileväinen

– Reagoi enemmän ihmisten ideoihin kuin heidän tunteisiinsa
F (tunteva)

– Soveltaa henkilökohtaisia prioriteetteja

– Arvioi inhimillisiä arvoja ja motiiveja

– Antaa asioille arvoa

– Arvostaa lämpöä ihmissuhteissa

– Arvostaa sopusointua

– On kiinnostunut työn ja idean takana olevasta ihmisestä

______________________________________________________________________

J (järjestelmällinen)

– Käyttää ajattelevaa tai tuntevaa harkintaa

– Tekee päätöksiä ja suunnitelmia

– Organisoi ja laatii aikatauluja

– Ohjailee ja valvoo

– On päämääräsuuntautunut

– Haluaa saada asiat päätökseen vaikka vaillinnaisilla tiedoilla

– Käyttää listoja suunnitellessaan työjärjestyksiä ja toimintaansa

P (spontaani)

– Käyttää tosiasiallista tai intuitiivista havaintokykyä

– Ottaa vastaan tietoa

– Mukailee ja muuntelee

– On utelias ja kiinnostunut

– On ennakkoluuloton

– Välttää päätöksentekoa saadakseen lisää tietoa

– Käyttää listoja ainoastaan muistuttamaan kaikista niistä asioista, joita täytyy jonain päivänä tehdä

http://www.demi.fi/keskustelut/syv%C3%A4lliset/mbti-tyyppinne-vol-2#.VhjyWPntmkp

mbti-personality-types

Sopivia koirarotuja eri MBTI tyypeille:

tumblr_nrykhgnx2b1unj562o1_500.png

ISTJ – Briard; ESTJ – Belgian Malinois; ENTJ – Australian Cattle Dog; INTJ – Chinese Shar-Pei;
ISTP – Chihuahua; ESTP – Akita; ENTP – Siberian Husky; INTP – Bloodhound
ISFJ – Australian Shepherd; ESFJ – Great Dane; ENFJ – Golden Retriever; INFJ – Great Pyrenees
ISFP – Borzoi; ESFP – Bearded Collie; ENFP – American Eskimo Dog; INFP – American Water Spaniel

tumblr_nryhen6MKK1unj562o1_500.png

ISTJ – Korat; ESTJ – Burmese; ENTJ – Singapura; INTJ – Russian Blue;
ISTP – Egyptian Mau; ESTP – Norwegian Forest Cat; ENTP – Somali; INTP – Scottish Fold
ISFJ – Maine Coon; ESFJ – Siamese; ENFJ – Ragdoll; INFJ – Munchkin
ISFP – Nebelung; ESFP – Tonkinese; ENFP – Turkish Angora; INFP – Persian

http://pigepresident.tumblr.com/page/17

Here Are 3 Fast Facts About INFP Individuals

1. INFP individuals are one of the groups who are most likely to leave a job they are working in right now, even if it pays well, because they are constantly looking for better opportunities in the future.
2. People with this personality profile are the most likely to suffer from suicidal thoughts when circumstances do not go in a direction that has been anticipated.
3. People who have an INFP personality tend to prefer music, art, and English studies above all other subjects.

 

Takeaway: INFP individuals are often the first people chosen for a difficult creative task because they, above anyone else, can rise to the challenge and create something that is incredible and amazing. They work hard and take pride in their work, yet have mental challenges they create higher risks for depression or suicidal thoughts because they define themselves through the results of their creativity. If you’re looking for someone to create a foundation of future success, you’re going to want to call upon an INFP person to give you what you’re going to need.

Who is Typically An INFP Individual?

1. Male therapists are one of the largest representative demographic groups within the INFP personality profile.
2. Men who suffer from chronic pain are generally not an INFP personality.
3. INFP individuals are most likely to suffer from some level of depression that is associated with one of the 16 levels of chronic pain.
4. From a professional standpoint, INFP individuals tend to work better in a clearly defined work structure, though one with a higher level of flexibility that allows for creative involvement.
5. Women are typically INFP more often than men, with 4.6% of the population falling into this category.
6. Men who are INFP typically suffer from social phobias as their preference for a feeling of focus is not seen as something “manly.”
7. New Zealand has the largest proportion of INFP individuals as they make up 4.2% of the total population base.
8. Being a writer is one of the most common occupations for someone who fits into the INFP category.

Takeaway: In some ways, being an INFP individual can be rather difficult as people with this personality are seen as sensitive, odd, or aloof. Because their focus is on creativity, sometimes efficiency is sacrificed so that a more creative way to get something done is achieved because that seems more attractive. Although INFP individuals are often the last person to stand up for themselves when there’s a negative situation, they are the most likely to protect themselves when negative emotions are involved. INFPs tend to hide their feelings the most often, which also leads to eventual emotional implosion issues when negativity is often present.

What Kind of Risks Do INFP Individuals Face?

1. INFPs as a group have the second lowest occurrence of high blood pressure and heart disease out of all the personality types.
2. Children who fit into the INFP category have a higher risk of having their behaviors diagnosed as being ADD because of their penchant to daydream in order to find creative solutions to problems.
3. College students who have an INFP personality are one of the most likely groups to violate the school’s alcohol policy.
4. INFPs have a higher risk of being taken advantage of at work or in other activities that have a focus on individual achievement because having recognition for achievements is considered low on their list of priorities.
5. Most INFP pastimes include some form of a solitary component, which can lead to a higher risk of social isolation.
6. Bullying is at an increased risk for INFPs because appearance is about being unique and individualistic instead of conforming to social trends.
7. Most INFPs try to be as comfortable and casual as possible while following a basic, minimalistic structure. Without structure, there is a higher than normal risk for an INFP to become dissatisfied and quit whatever it is they are doing.

Takeaway: INFP individuals have a lot of quality strengths that just can’t be found in other personality types. With strengths in expressive creativity, many of the things we take for granted today were likely developed thanks to the minds of INFPs. From website content to some of the classic books in literature to great pieces of art, the “dreaminess” that seems to be associated with INFPs is often misinterpreted as a lack of paying attention or a lack of actual perception. In reality, the INFP person isn’t absent-minded. They’re instead gathering the details they need to make a dramatic impact with their next creative idea!

It Isn’t Always Fun to be an INFP

1. INFPs tend to be a bit more clumsy than other individuals because of racing thoughts, which can mean a lot of stubbed toes.
2. INFPS tend to support causes with visual representations, which can create confrontation in a polarized society.
3. Unhappiness is a common feeling within the INFP that is internalized and not expressed in a coping manner.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s