Lestadiolaisten säännöt/ohjeet/syntilista

Lestadiolaisista kirjoitin jo aiemmin täällä:  Nyt jatkan aiheesta. Tässä blogauksessa on tarkoitus kasata tänne lestadiolaisten erilaisia sääntöjä/ohjeita/syntilistoja ym. jotta ymmärrämme paremmin heidän elämäntapaa.

suviseurat-lumijoki-2011.jpg

Suviseurat

Kun kymmentä käskyä on ihmisen mahdoton täyttää, lestadiolaiset loivat uudet käskyt. Sellaiset jotka ihminen PYSTYY täyttämään, kun oikein kovasti yrittää.

Ei tässä ihan luusereita olla! Kun kovasti yrittää, pystyy synnyttämään lapsia niin kauan että perhe on TODELLA ISO. Kun kovasti yrittää, pystyy uskomaan että korvakorut ja tukan värjääminen on suuri synti.

Ja nyt 80 000 lestadiolaista noudattaa heidän itse keksimiä käskyjä –  kelvatakseen Jumalalle.

Älä käy konsertissa. Älä ehkäise. Älä käy musiikkijumpassa. Älä koristaudu korvakoruilla. Älä katso elokuvia äläkä teatteria. Älä ota harrastuksia seura-aikaan. Älä kohota onnittelumaljaa. Älä osta telkkaria kotiin. Älä kuuntele rokkia. Älä meikkaa. Älä mene katsomaan matsia. Älä urheile ittekkään kilpaa. Älä tanssi. Älä suutele rakastasi ennen vihkimistä. Älä nauti viiniä, äläkä tosiaankaan ota sitä saunaolutta. Älä mene avioon eriuskoisen kanssa…

https://freepathways.wordpress.com/2011/08/23/kaskyt/#more-17389

Nettifoorumilta vähän mielipiteitä säännöistä:

Lestadiolaisten syntilista Kaksplus keskustelu - Google Chrome 3.9.2015 192640

Lestadiolaisten syntilista sivu 2 Kaksplus keskustelu - Google Chrome 3.9.2015 193240

http://kaksplus.fi/threads/lestadiolaisten-syntilista.1884843/

Koko lista tässä:

Kuuliaisuus syntien perusteluna

Kieltoja perustellaan ennen kaikkea kuuliaisuusvaatimuksella [3] [4]. Sillä tarkoitetaan käsitystä, että uskovaisena elääkseen ja pelastuakseen ihmisen on noudatettava näitä seurakunnan neuvoja l. armoneuvoja, ennemmin kuin kuunneltava omaa omaatuntoaan [5]. SRK:n opetuksen mukaan yksityisen ihmisen omatunto voi olla väärässä, mutta (vanhoillislestadiolainen) seurakunta on erehtymätön. [6]

Puhujainkokouksen vuoden 1971 päätöksessä todetaan kategorisesti, että vanhoilislestadiolaisen uskovaisen tulee ”luopua omista järjenpäätöksistä ja yhtyä Jumalan seurakunnan päätöksiin. Sotiminen seurakunnan päätöksiä vastaan on sotimista Jumalaa vastaan, koska seurakunnan päätökset perustuvat ennen kirjoitettuun Jumalan sanaan”. [7]

Kieltojen rikkomisen seuramukset

Jos rikot näitä armoneuvoiksi kutsuttuja sääntöjä, niin vanhoillislestadiolaisten mukaan et ole oikein uskomassa, olet häpeäksi suvullesi ja aiheutat vanhemmillesi murhetta. Listassa mainittuja asioita tehneen saatetaan sanoa kieltäneen uskonsa teoillaan. Tällöin hänet suljetaan yhteisön ulkopuolelle.

Saarnoissa voidaan myös uhkailla kadotukseen joutumisella tai väittää, että jos ihminen tekee kiellettyjä asioita (esimerkiksi käyttää ehkäisyä), Jumala ottaa siunauksensa pois asianomaiselta ihmiseltä ja hänen perheeltään[9].

normal_1354831613

http://scratchpad.wikia.com/wiki/Synnit

Mainokset

20 kommenttia artikkeliin ”Lestadiolaisten säännöt/ohjeet/syntilista

 1. Mä en vois elää ilman liikuntaa enkä varsinkaan ilman leffoja. Mä tykkään käydä musiikki jumpilla ja kuuntelen rokkia ihan mielelläni. Eli onneksi en kuuli tuohon joukkoon olis elämä tylsää

  Tykkää

  • 5 asiaa noissa ”säännöissä” ei pidä paikkaansa, eli jos et tiedä säännoistä älä pls laita niitä tänne. 😀 Ja noista ”säännöistä” vielä että meidän ei ole pakko noudattaa noita vaan teemme niitä asioita mitkä ei tunnu omassatunnossa. Ps. Lähes puoletkaan sun kirjoittamistas asioista ei pidä paikkaansa 😀

   Liked by 1 henkilö

   • En minä ole mitään kirjoittanut, olen harjoittanut tiedonhakua internetistä ja postannut tänne mitä löysin. Voinet itse kirjoittaa tarkemmat säännöt jonnekin, jos haluat asiaan lisää selvyyttä. ^^

    Tykkää

  • Mitähän te teette siellä niin sanotussa juhlissa?kortteja ja viinapulloja kentät täynnä.Sitäkö teidän uskonto on nuilla juhlille?

   Tykkää

 2. Tää on vanha juttu mut silti pakko kommentoida noita sääntöi. Ne pitää osittain paikkansa mut mun mielestä ei vlestadiolaisilla oo muita varsinaisia sääntöjä kuin tuo esiaviollinen seksi. Kukaan ei tuu sun kotii kattoo et onks telkkarii vai ei:D ja voit käydä katsomassa vaikka kiekkomatseja jos haluut ja kukaan ei estä sua harrastamasta urheilua ja kuulumaan urheiluseuraan. Itteeni vaa naurattaa ku jotku luulee, että vanhoillislestadiolaisilla ei saa olla esim mattoja, ikkunallista pesukonetta, radiota etc. Meiltä ei myöskään oo rajoitettu mitenkään mitä puoluetta kannustetaan.
  Luonnonkauneutta arvostetaan ja jotku jopa kunnioittaa. Itelle ei henk.kohtasesti oo tullu vastaan lähipiirissä mitään negatiivista kokemusta vanhoillislestadiolaisuudesta mut ennakkoluuloi on tullu vaikkakin ne on lähteny pois. Kannattaa oikeesti kysyä jos miettii jotaki ’sääntöi’ mielummin ku alkaa ite keksiä mitää:D

  Tykkää

 3. Maatalousnäyttelyssä vanha maanviljelijä ei saanut käydä , paikallinen Rauhanyhdidtys oli kieltänyt, kuulosti aika kummalliselta!Nyt jo edesmmenyt viljelijä kertoi sen minulle!Tämän voi ”syntilistaan ”lisätä?

  Liked by 1 henkilö

 4. On hirveetä seurata 17v tytön tuskaa/kaipuuta äidin lähelle hyväksyntää omasta päätöksestään kun hän kaksi vuotta sitten erosi lahkosta! Äiti ei katso tytärtään enään edes silmiin!!! Saa vielä asua kotonaan mutta se ahdistus mikä siellä vallitsee!!!

  Tykkää

 5. Hahhhaaa 😀 pliis, kirjoita vasta kun tiedät. Itse olen lestadiolainen ja vanhempani ovat vanhanaikaisen tiukkoja Näissä asioissa. Siltikään moni kirjoittamistasi asioista eivät todellakaan pidä paikkaansa!! Tuo pyykkikonejuttu on lähinnä huvittava 😀 Luuleeko joku tosiaan, että alusvaatteita ei saa näkyä… Ei hyvänen aika xD. Tähän tekstiin ei kyllä missään nimessä kannata luottaa 😀

  Tykkää

 6. Meidän tienoon lestadiolaiset kovasti neuvovat muita liikennesäännöissä ja muussa. Vaativat kakaroilleen erityiskohtelua. Lapset hoitavat itsensä ulkona tai naapureiden pihoilla. Tiellä saa leikkiä ja laskea pulkalla vaikka auton alle. Autoilijalla on siitä vastuu. Heidän lapsensa eivät koskaan käyttäydy huonosti.

  Tykkää

 7. Kaikista uskonnonsuunnista löytyy sosiaalisia ja vähemmän sosiaalisia taitoja omaavia ihmisiä, .masentuneita, erilaisuutta huonommin ja paremmin ymmärtäviä, ym ym. jos jonkun kotona tehdään tarkat säännöt siitä, miten aikansa kannattaa käyttää, perheen lapset ja muut saattavat yleistää ne lestadiolaisten säännöiksi.itse olen kyllä yrittänyt varoa turhien ”isien perinnäissääntöjen” välittämistä lapsille. Eiköhän heillä ole oma Raamattuun sidoksissa oleva omatunto, joka ohjaa oikeaan. Kaksi lastani ei ole samalla tavalla uskomassa ja miten voisin sen vuoksi rakastaa heitä vähemmän?

  Tykkää

 8. Minulla on koulusta todistuksena = uskonto ja kikkohitoria = 10 ja piste. (Luther; Ketzelus, Wittenberg )
  Lukekaa historiaa…
  Pelkkää rahastusta heikoilta ihmisiltä
  Käytätte hyväksi heikkoja ihmisiä niin kuin Jehovat Hyväksikäytöstä on laki voimassa, koskee myös teitä,
  Rahastus jatkuu, eikä mitään muutosta ole tapahunut, sitten keskiajan.

  Tykkää

 9. Ja tämmönen porukka johtaa maata! Sekä pyörittää tosi suurta bisnestä Suomessa, tosin yrittävät kovin peitellä taustojaan.

  Tykkää

 10. Mä melkein pyörryin ku luin tätä. Ite oon lestadiolainen ja tiedän varsin hyvin että noista puoletkaan ei pidä paikkaansa. Toi on täyttä paskaa. Monessa paikassa netissä lukee kaikenlaista tällasta ja ne ei pidä paikaansa niin sieltä on turha kattoo. Lestadiolaisia halutaan vaan alentaa. Ja ensinäkää meillä ei ole sääntöjä vaan ne on meidän tapoja ja asioita mitä me tehdään omantunnon mukaan. Ja ne ei ole meidän keksimiä vaan ne pohjautuu raamattuun. Joten tätä potaskaa mitä netissä lukee lestadiolaisista ei kannata uskoa. Jos teitä kiinnosta lestadiolaisuus kysykää lestadiolaisilta ihmisiltä. Ei meitä tarvii pelätä ja me ollaan ihan normaaleja ihmisiä.

  Tykkää

 11. Eipä heidän uskonsa paljon Koraanin opetuksista poikkea. Mahtaako Lestatadiolaisten Koraanista kopioidut kun niin sananlaisia ovat?

  Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s