Vallan 48 lakia

Vallan 48 lakia on Robert Greene:n kirjoittama kirja joka kertoo ihmisten valtapeleistä ja keinoista päästä huipulle.

Robert Greene (s. 14. toukokuuta 1959 Los Angeles) on yhdysvaltalainen kirjailija. Hän on kirjoittanut erityisesti vallankäytöstä,strategiasta, sodankäynnistä ja viettelystä. Greenen ensimmäinen ja tunnetuin teos on Valta (The 48 Laws of Power, 1998), johon hän kokosi esimerkkejä eri aikakausien henkilöistä, jotka onnistuivat kohoamaan vallan huipulle omalla alallaan. Greenestä on kirjojensa myötä tullut haluttu luennoitsija sekä neuvonantaja ihmisille, joiden uralla valtapelien hallitseminen on tärkeää. 0

Myöhemmin kuuluisa räppäri 50 cent otti yhteyttä kirjan kirjoittajaan ja ehdotti yhteistyötä, minkä tiimoilta syntyikin The 50th law niminen kirja jossa on nuo samat vallantavoittelun keinot hieman enemmän modernissa muodossa, kenties katujen kasvattien näkökulmasta. gpn7lnwkubgo1cgdrm2p

Samasta kirjasta tehtiin myös sarjakuvaversio: The50thLawWallpaper1980x10801

Suuremmitta puheitta tässä on listattuna lyhyestä vallan 48 lakia ilman sen suurempia historillisia tarinoita niitten taustalla, ne jotka ovat kiinnostuneita aiheesta enemmän voivat ostaa tai lainata miehen kirjoittaman kirjan.

1. Laki: Älä jätä johtajaa varjoosi
-Pyri aina siihen että ylempiarvoiset tuntevat asemansa turvatuksi. Jos haluat miellyttää heitä tai tehdä vaikutuksen, älä esittele taitojasi liikaa. Muuten voi käydä päinvastoin kun haluat, ja herätät heissä pelkoa ja epävarmuutta. Jos saat johtajasi näyttämään mahtavammilta kuin he ovatkaan, saavutat paljon valtaa.

2. Laki: Älä luota ystäviisi liikaa – Hyödynnä vihollisiasi.
-Varo ystäviäsi, he ovat petollisia, sillä he helposti kadehtivat sinua. Heistä saattaa tulla myös pilalle hemmoteltuja tai tyrannimaisia. Jos palkkaat vihollisesi, hän palvelee sinua ystävääsi uskollisemmin, sillä hänellä on enemmän todistettavaa. Pelkää enemmän ystäviäsi kuin vihollisiasi. Jos sinulle ei ole vihollisia, hanki niitä.

3. Laki: Salaa aikeesi.
-Pidä muut epävarmuudessa, ja epätietoisuudessa salaamalla todelliset tarkoitusperäsi. Jos muut eivät tiedä aikeitasi, he eivät voi varautua niihin. Johdata heidät riittävästi väärään suuntaan ja hämää heitä, kun he vihdoin tajuavat aikeesi on jo liian myöhäistä.

4. Laki: Sano aina vähemmän kuin on tarpeen:
-Sanoilla on valtaa. Mitä enemmän kerrot, sitä tavanomaisemmalta vaikutat ja sitä vähemmän hallitset tilannetta. Vaikka sanoisit jotakin arkipäiväistä, saat sen kuulostamaan omaperäiseltä, kunhan puheesi on epämääräistä ja arvoituksellista. Arvovaltaiset ihmiset tekevät vaikutuksn ja synnyttävät pelkoa sanomalla vähän. Mitä enemmän puhut, sitä todnäköisemmin sanot jotain typerää.

5. Laki: Kaikki riippuu maineesta – Varjele sitä hengelläsi.
-Maine on vaikutusvallan kulmakivi. Voit ohjailla ihmisiä ja saavuttaa voittoja pelkän maineesi avulla. Jos maineesi kärsii, olet heikko ja altis hyökkäyksille. Tee maineestasi iskunkestävä. Ole aina valppaana hyökkäyksien varalta ja estä ne ennalta. Opettele eliminoimaan vihollisesi tahraamalla heidän maineensa ja seuraa sivusta, kun yleinen mielipide tuhoaa heidät.

6. Laki: Herätä huomiota kaikin keinoin
-Ulkomuoto on kaikki kaikessa, se mikä ei näy, ei ole minkään arvoista. Jos hukut väkijoukkoon sinut unohdetaan. Tule esiin. Heärät huomiota hinnalla millä hyvänsä. Tee itsestäsi suurempi, värikkäämpi ja salaperäisempi kuin kilpailijasi, niin sinusta kiinnostutaan.

7. Laki Teetä työtä muilla, Ota kunnia itsellesi.
Käytä muiden älyä, tietoa ja työpanosta oman asiasi edistämiseen. Näin et ainoastaan säästä kallista aikaa ja vaivaa, vaan näytät myös suoriutuvan tehtävistäsi yli-inhimillisen nopeasti ja helposti. Työn tekijät unohtuvat, mutta kunnian ottajat muistetaan. Älä ikinä tee itse mitään, minkä joku muu voi tehdä puolestasi.

8. Laki Houkuttele muut luoksesi, käytä tarvittaessa syöttiä:
Kun pakotat muut toimimaan, hallitset tilannetta. Houkuttele vastustaja luoksesi ja taivuttele hänet hylkäämään omat suunnitelmansa. Viekoittele häntä ensin mahtavalla palkkiolla ja hyökkää sitten. Näin saat etulyöntiaseman.

Laki 9: Anna tekojen puhua puolestasi:
-Väittelyllä saavutettu hetkellinen menestys on aina. Pyrrhoksen voitto: sen herättämä kauna ja mielipaha ovat paljon voimakkaampia ja pitkäkestoisempia kuin yleisen mielipiteen hetkellinen muuttuminen. On vakuuttavampaa antaa tekojen puhua puolestaan, osoittaa käytännössä olevansa oikeassa ja vakuuttaa muut sanomatta sanaakaan. Tee, älä selitä.

Laki 10: Tartunta: välttele onnettomia, epäonnisia
-Muiden surkeuteen voi kuolla – tunnetilat ovat yhtä tarttuvia kun sairaudet. Saatat luulla auttavasi hukkuvaa miestä, vaikka joudutat vain omaa tuhoasi. Epäonniset vetävät puoleensa lisää epäonnea, ja sinäkin saat osasi siitä. Siirry onnekkaiden ja onnellisten seuraan.

Laki 11: Tee muut riippuvaiseksi itsestäsi
-Säilyttäksesi itsenäisyyden sinun tulee olla tarpeellinen ja kaivattu. Olet vapaa niin kauan kuin sinua tarvitaan. Jos muiden onni ja hyvinvointi riippuu sinusta, sinulla ei ole mitään pelättävää. Älä koskaan opeta muille niin paljon että he tulevat toimeen ilman sinua.

Laki 12: Riisu uhrisi aseista laskelmoidulla rehellisyydellä ja anteliaisuudella
-Yksi vilpitön ja reilu teko hyvittää kymmenen konnantyötä. Avokätinen ja jalomielinen ele murtaa epäluuloisemmankin ihmisen suojamuurin. Kun laskelmoitu rehellinen teko on murtanut vastustajan puolustuksen, häntä voi manipuloida ja käyttää hyväkseen. Samoin toimii hyvin ajoitettu lahja, ns. Troijan hevonen.

Laki 13: Kun pyydät apua, vetoa auttajan omaan etuun, älä armollisuuteen tai kiitollisuudenvelkaan.
-Kun pyydät liittolaiselta apua, älä muistuta häntä menneistä palveluksista tai hyvistä töistä. Hän keksii kyllä syyn olla auttamatta. Korosta sensijaan ylivuotavasti hänelle koituvaa hyötyä pyynnöstäsi tai liittolaisuudestanne. Hän auttaa ilomielin, jos hyötyy itse siitä.

Laki 14: Esiinny ystävänä, toimi vakoojana:
On ehdottoman tärkeää tietää mahdollisimman paljon vastustajastaan. Laita vakoojat kokoamaan tietoa, jotta pysyt askeleen edellä vastustajaasi. Vielä parempi on toimia itse vakoojana. Seurapiiritapahtumissa voi nuuskia sivistyneesti. Kysy epäsuoria kysymyksiä paljastaaksesi muiden aikeet ja heikkoudet. Kaikki tilaisuudet ja tapahtumat tarjoavat mahdollisuuden taidokkaaseen vakoiluun.

Laki 15: Murskaa vihollisesi täydellisesti:
Kaikki suuret johtajat mooseksesta lähtien ovat tienneet että pelätty vihollinen täytyy murskata täysin. (Jotkut ovat oppineet tämän kantapään kautta) Jos yhdenkin himmeästi hehkuvan hiilen jättää kytemään ennenpitkää se sytyttää tulipalon. Puolimatkassa pysähtyminen on kohtalokkaampaa kuin täydellinen hävitys, vihollinen toipuu ja jaonoaa kostoa. Murskaa hänet sekä fyysisesti että henkisesti.

Laki 16: Poissaolo lisää arvostusta
-Helppo saatavuus laskee tuotteen hintaa. Vastaavasti mitä enemmän ihminen näkyy ja kuuluu, sitä tavanomaisemmalta hän vaikuttaa.Vakiinnnutettuasi paikkasi ryhmässä voit tehdä itsestäsi kiinnostavamman ja kunnioitettumman vetäytymällä väliaikaisesti. Opettele poistumaan oikeaan aikaan, puute nostaa arvoa.

Laki 17: Pidä muut pelon vallassa, käyttäyty arvaamattomasti
-Ihmiset ovat tapojensa orjia ja olettavat muidenkin tuttujen kaavojen mukaan. Ennalta-arvatta käytös lisää muiden vallantunnetta. Käännä asetelma toisinpäin, ole harkitun arvaamaton. Epäjohdonmukainen käytös, jonka tarkoitusta on vaikea havaita saattaa muut epätasapainoon. He kuluttavat itsensä loppuun yrittäessään keksiä selityksiä teoillesi. Äärimmilleen vietynä stragediaa voi käyttää pelotteluun tai terrorisointiin.

Laki 18: Älä rakenne linnoitusta turvaksesi- Eristäytyminen on vaarallista
Maailman on vaarallinen ja vihollisia on kaikkialla. Jokaisen täytyy vahtia omaa selustaansa ja linnoitus voi vaikuttaa turvalliselta. Eristäytyneisyys kuitenkin altistaa useammalle vaaralle kuin miltä se suojaa. Se vie arvokkaan tiedon pois ulottuviltasi ja tekee sinusta silmätikun ja helpon maalitaulun. Kiertele ihmisten keskuudessa, etsi liittolaisia ja sulaudu joukkoon. Väkijoukko suojaa vihollisilta.

Laki 19: Selvitä kenen kanssa olet tekemisissä – Älä loukkaa väärää ihmistä.
Maailmaan mahtuu kaikenlaisia ihmisiä, etkä voi olettaa heidän kaikkien reagoivan käytökseesi samalla tavalla. Jos petät tiettyjä ihmisiä tai johdat heidät harhaan, he hautovat kostoa koko loppuelämänsä. He ovat susia lampaiden vaatteissa. Valitse uhrisi ja vastustajasi huolella – älä koskaan loukkaa tai petkuta väärää ihmistä.

20 laki. Älä sitoudu kehenkään.
-Vain typerys kiirehtii asettumaan aina jonkun puolelle. Älä puolla mitään muuta asiaa tai kantaa kuin omaasi. Säilyttämällä itsenäisyytesi hallitset muita – saat ihmiset kääntymään toisiaan vastaan ja tavoittelemaan sinua.

Laki 21:Tekeydy narriksi – Vaikuta tyhmemmältä kuin vastustajasi
-Kukaan ei halua tuntea olevansa toista tyhmempi. Petoksen avain on saada kohteesi tuntemaan itsensä muita ja etenkin sinua fiksummaksi. Jos uhri pitää huijaria narrina, hän ei ole varuillaan.

Laki 22: Käännä antautuminen eduksesi
-Heikomman osapuolen ei pidä koskaan taistella kunniansa puolesta. On parempi antautua. Se antaa aikaa toipumiseen ja voimien keräämiseen sekä valloittajan kiusaamiseen ja ärsyttämiseen. Ehdit myös odottaa hänen voimiensa heikentymistä. Älä anna voimakkaammalle vastustajalle tyydytystä taistelusta ja voitosta – antaudu saman tien. Toisen posken kääntäminen järkyttää ja raivostuttaa hyökkääjää. Tee antautumisesta vallankäytön ase.

Laki 23:Keskitä voimasi:
Säästä voimiasi keskittämällä ne alueelle, jolla olet vahvoilla. Yhdessä rikkaasta, pohjaan asti luohitusta kaivoksesta on enemmän hyötyä kuin lukuisista pintaraapaisuista. Keskitetty voima lyö laudalta laaja-alaisen voiman. Kun etsit liittolaisia tukemaan vallantavoittelujasi, pyrki löytämään yksi voimakas tukija, yksi rikas kultasuoni, joka ei hevillä ehdy.

Laki 24:Ole täydellinen hovimies
Hyvä seuramies, täydellinen hoviherra menestyy maailmassa, joka pyörii vallan ja poliittisen kyvykkyyden ympärillä. Hän on tehnyt epäsuoruudesta taiteenlajin, hän imartelee ja mielistelee ylempiarvoisiaan ja osoittaa ylemmyytensä alempiarvoisiaan kohtaan kohteliaan epäsuorasti. Opettele hovin säännöt ja käytä niitä hyväksesi, niin nouset korkeimpaan mahdolliseen asemaan.

Laki 25: Luo itsesi uudelleen:
Älä tyydy yhteiskunnan määrittelemään rooliin. Luo itsesi uudelleen ja muovaa itsellesi uusi persoona, joka herättää huomiota ja pitää yllä yleisön mielenkiintoa. Luo oma imagosi, älä annan muiden määritellä sitä. Korosta julkisia eleitäsi ja tekojasi dramaattisilla keinoilla, niin vaikutusvaltasi kasvaa ja sinusta tulee muiden silmissä elämää suurempi.

Laki 26: Älä tahraa käsiäsi:
Vaikuta sivistyneisyyden ja tehokkuuden perikuvalta: älä ikinä tahraa käsiäsi erehdyksillä tai pahoilla teoilla. Peitä oma osuutesi käyttämällä muita syntipukkeina ja käsikassaroina, niin pysyt itse tahrattomana.

Laki 27: Luo kultti itsesi ympärille:
Ihmisillä on suunnaton tarve uskoa johonkin. Hyödynnä tätä halua antamalla heille jotakin, mihin uskoa. Puhu epämääräisesti, mutta lupaa paljon. Herätä innostusta, älä niinkään pohdintaa. Anna uusille opetuslapsille rituaaleja suoritettavaksi ja pyydä heitä tekemään uhrauksia puolestasi. Nykymaailmassa, josta puuttuvat yhteinen uskonto ja suuret aatteet, uusi uskonjärjestelmä antaa luojalleen sanoin kuvaamattoman vallan.

Laki 28:Toimi pelottomasti:
Jos epäröit, älä toimi. Epävarmuus tekee pyrkimyksesi tyhjiksi, ja arkailu on vaarallista. Voit korjata uhkarohkeudestasi johtuvat virheet toimimalla yhtä pelottomammin ja röyhkeämmin. Kaikki kunnioittavat rohkeaa, pelkuria ei kukaan.

Laki 29: Suunnittele loppuun asti:
-Lopussa kiitos seisoo- suunnitelmat on tehtävä loppuun asti. Ota huomioon kaikki mahdolliset seuraukset, esteet ja kohtalon oikut, jotka saattavat tuhota työsi ja suoda kunnian toisille. Kun olet suunnittellut kaiken alusta loppuun, et hämmenny yllättävistäkään käänteistä ja osaat lopettaa ajoissa. Ohjaile onnetarta hellävaraisesti. Viimeistele suunnitelmasi, niin hallitset omaa kohtaloasi.

Laki 30: Älä paljasta kuinka ankarasti työskentelet:
-Pidä huolta, että kaikki toimesi näyttävät helpoilta ja luonnollisilta. Kaikki vaiva, harjoittelu ja ovelat keksinnöt on peitettävä näkyvistä. Toimi niin, ettei mikään tekemisesi näytä vaativan vaivannäköä. Anna vaikutelma, että voisit halutessasi tehdä paljon enemmänkin. Vastusta kiusausta paljastaa, miten ankarasti työskentelet – se herättää vain kysymyksiä. Älä opeta kenellekkään niksejäsi, sillä muuten niitä käytetään sinua vastaan.

Laki 31: Hallitse vaihtoehtoja, Pane muut työskentelemään jakamillasi korteilla
-Paras petos on sellainenm että uhri uskoo voivansa valita ja hallita tilannetta, vaikka todellisuudessa hän on pelkkä sätkynukke. Anna ainoastaan vaihtoehtoja, jotka ajavat sinun etuasi. Pakota muut valitsemaan kahden pahan väliltä. Pane uhrisi puun ja kuoren väliin: saarra heidät niin, etteivät he voi välttää iskua.

Laki 32: Vetoa unelmiin:
Totuutta kartetaan sen rumuuden ja epämiellyttävyyden takia. Älä koskaan vetoa totuuteen, ellet ole valmis kohtamaan unelmien katoamisen herättämää vihaa. Elämä on niin karua ja ahdistavaa, että ne joilla on taito keksiä tarinoita ja loihtia esiin kuvia, ovat kuin keitaita eräsmaassa – kaikki kiiruhtavat heidän luokseen. Ihmisten unelmien ymmärtämisestä on valtavasti hyötyä.

Laki 33: Käytä hyväksesi muiden heikkouksia:
Jokaisella on heikkoutensa. Heikkous on yleensä jokin epävarmuus, hallitsematon tunne tai tarve. Se voi olla myös jokin pieni salassa pidetty nautinto. Kun löytää toisen heikkouden – mikä tahansa se onkin – siitä voi tehdä peukaloruuvin, jota voi käyttää omaksi edukseen.

Laki 34: Tee itsestäsi kuningas, käyttäydy kuin kuningas  niin sinua kohdellaan kuin kuningasta.
-Usein oma käytöksesi määrää, miten sinua kohdellaan. Jos esiinnyt rahvaanomaisesti ja tavallisesti, ihmiset menettävät ajan mittaa kunnioituksen sinua kohtaan. Kuningas kunnioittaa itseään ja saa muut tuntemaan samoin. Käyttäytymällä kuin kuningas – täynnä uskoa omiin kykyihisi – annat vaikutelman että sinut on luotu kruunua varten.

Laki 35:-Hallitse aikaa:
Älä koskaan vaikuta kiireiseltä – kiire kertoo puutteellisesta itsekurista ja hallitsemattomasta ajankäytöstä. Ole aina kärsivällisen oloinen, ikään kun tietäisit, että tulet saamaan kaiken ajallaan. Jahtaa oikeaa hetkeä kuin etsivä rikollista. Haistele ajan henkeä ja trendejä, joit voit käyttää eduksesi. Pysyttele syrjässä, kun aika ei ole vielä kypsä ja iske täydellä voimalla h-hetken koittaessa.

Laki 36: Ylenkatso asioita, joita et voi saada. Huomiotta jättäminen on paras tapa kostaa.
-Tunnustaminen tekee turhanpäiväisestä ongelmasta näkyvän ja uskottavan. Mitä enemmän huomioit vihollista, sitä vahvempi hänestä tulee. Pienen virheen korjaaminen vain pahentaa asiaa ja tuo sitä enemmän esille. Toisinaan on paras jättää asia sikseen. Jos halut jotakin mitä et voi saada, esitä tyytyväistä. Mitä vähemmän kiinnostuksesi näkyy, sitä ylivoimaisemmalta vaikutat.

Laki 37 Luo vangitsevia esityksiä:
-Hätkähdyttävät kuvat ja suuret symboliset eleet luovat vaikutelman vallasta – ne eivät jätä ketään kylmäksi. Luo esityksiä, jotka ovat täynnä huomiota herättäviä kuvia ja vetovoimaisia symboleja, jotka ylistävät nimeäsi. Kaikki häikäistyvät niin, ettei kukaan huomaa, mitä todella teet.

Laki 38: Ajattele kuten haluat, mutta käyttäydy kuten muutkin.
-Jos teet numeron siitä, että olet ajan henkeä vastaan ja esittelet epäsovinnaisia ajatuksiasi ja poikkeuksellisia toimintapoja kaikkialla, ihmiset luulevat että haet vain huomiota ja suhtaudut heihin ylenkatsovasti. He rankaiset sinua ennemmin tai myöhemmin siitä, että että saat heidät tuntemaan itsensä huonommaksi. On turvallisempaa sulautua joukkoon ja ruokkia turvallisuutta. Jaa omintakeisuutesi vain suvaitsevaisten ystävien ja ainutlaatuisuutta arvostavien kanssa.

Laki 39: Älä hermostu, hermostuta vihollisesi.
Viha ja tunteellisuus estävät suunnitelmia toteutumasta. Pysy aina rauhallisena ja puolueettomana. Jos pystyt suuttuttamaan vihollisesi ja pysymään itse rauhallisena, saat etulyöntiaseman. Saata vihollisesti epätasapainoon, etsi heikko kohta jota sohaisemalla saat hänen kuohumaan. Pian hän tanssii pillisi tahtiin.

Laki 40 Halveksi ilmaista lounasta:
Ilmainen on aina vaarallista. Ilmaisen tarjouksen takana piilee yleensä jokin temppu tai kätketty vaatimus. Kaikki arvokas maksaa. Kun maksaa itse, välttyy kiitollisuudenvelalta, syyllisyydeltä ja vilpillisyydeltä. Usein on myös viisasta maksaa täysi hinta – loistokkuutta ei myydä alennuksella. Jaa rahaa anteliaasti ja pidä se kierrossa. Avokätisyys vetää valtaa puoleensa.

Laki 41: Älä yritä täyttää suurmiehen saappaita:
Mennyt näyttää aina nykyistä paremmalta ja omaperäisemmältä. Jos seuraat suurmiestä tai vanhempasi on kuuluisa, sinun täytyy saavuttaa kaksi kertaa niin paljon kuin hän ollaksesi häntä parempi. Älä jää muiden varjoon äläkä juutu menneeseen. Luo oma maineesi omalla tavallasi. Kukista määräilevä vanhempi. Väheksy hänen perintöään ja hanki valtaa loistamalla omilla taidoillasi.

Laki 42: Taltuta paimen, niin lampaat hajaantuvat:
Ongelmat ovat usein lähtöisiä yhdestä vahvasta yksilöstä- riidankyljävästä, ylimielisestä käskyläisestä, hyvän tahdon myrkyttäjästä. Jos tälläisen ihmisen annetaan toimia vapaasti, muut seuraavat hänen esimerkkiä. Älä odota että hän aiheuttaa lisää vaikeuksia, äläkä yritä neuvotella hänen kanssaan, sillä hän ei muuta tapojaan. Kumoa hänen vaikutuksensa eristämällä tai karkoittamalla hänet. Iske ongelman aiheuttajaan niin hänen seuraajansa katoavat.

Laki 43: Vetoa tunteisiin ja järkeen.
Pakkovalta herättää vastarintaa, josta ennenpitkää aiheutuu vahinkoa. Ihmisten täytyy haluta taipua tahtoosi. Henkilöstä jonka saat puolellesi, tulee uskollinen pelinappula.Voit houkutella hänet liittolaiseksesi käyttämällä hyväksi hänen luonteenlaatuaan ja heikkouksiaan. Pehmitä ihmisten vastustus vetoamalla heidän tunteisiinsa ja hyödyntymällä heidän pelkojaan ja arvojaan. Jos et piittaa muiden tunteista tai ajatuksista, he alkavat vihata sinua.

Laki 44. Aseta peili vastustajasi eteen.
Peili heijastaa todellisuutta, mutta se on myös täydellinen petosväline. Jos muutut vihollisen peilikuvaksi ja teet juuri niinkuin hänkin, hän ei pysty päättelemään mikä stragediasi on. Peili pilkkaa ja nöyryyttää häntä ja saa hänet ylireagoimaan. Peilaamalla hänen mieltään uskottelet jakavasi hänen arvonsa. Peilaamalla hänen tekojaan annat hänelle opetuksen. Vain harvat pystyvät vastustamaan peilivaikutuksen voimaa.

Laki 45: Julista muutosta, mutta älä uudista liikaa kerralla.
-Kaikki ymmärtävät muutoksen tarpeen teoriassa, mutta käytännössä ihmiset ovat tapojensa orjia. Liiallinen uudistuminen aiheuttaa vain traumoja ja voimakasta vastustusta. Jos olet vasta saavuttanut valta-aseman tai jos yrität ulkopuolisena koota kannattajakuntaa, ole kunnioittevinasi vanhoja toimintatapoja. Jos muutos on välttämätön, sen pitää näyttää hillityltä parannukselta entiseen.

Laki 46: Älä koskaan vaikuta liian täydelliseltä.
-On aina vaarallista esiintyä muita parempana, mutta kaikkein vaarallisinta on antaa vaikutelma, ettei sinussa ole mitään vikoja tai heikkouksia. Kateus synnyttää näkymättömiä vihollisia. Viisas esittelee silloin tällöin vikojaan ja tunnustaa harmittomia paheitaan torjuakseen kateutta ja vaikuttaakseen inhimillisemmältä ja helpommin lähestyttävältä. Ainoastaan jumalat ja kuolleet voivat näyttää täydelliseltä ilman että heitä rangaistaan siitä.

Laki 47: Älä ylitä päämäärääsi – Lopeta ajoissa
Vaara on suuri voiton hetkellä. Varo ettei liiallinen itsevarmuutesi ja ylimielisyytesi yllytä sinua voitonhuumassa ylittämään tavoittelemaasi päämäärää. Jos tähtäät liian korkealla, saat enemmän vihollisia kuin pystyt voittamaan. Älä anna menestyksen nousta päähän. Mikään ei korvaa strategiaa ja huolellista suunnittelua. Aseta tavoite ja seisahdu, kun olet saavuttanut sen.

Laki 48 Ole hahmoton.
Olet helppo maalitaulu, jos omaksut pysyvän hahmon ja noudatat näkyvää suunnitelmaa. Älä ota muotoa, johon viholliset voivat tarttua, vaan ole mukautuvainen ja pysy liikekannalla. Hyväksy ettei mikään ole varmaa, eikä yksikään laki ole kiveen kirjoitettu. Suojelet itseäsi parhaiten, kun pysyt yhtä muuttuvana ja muodottomana kuin vesi. Älä koskaan laske mitään vakauden tai pysyvän järjestyksen varaan. Kaikki muuttuu.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out / Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s