Latvian väestön väheneminen

  • Latviassa asui vuonna 1989 2,5 miljoonaa ihmistä, nykyisin noin 1,9 miljoonaa ja vuonna 2050 on ennustettu, että maassa saattaa asua enää 1,3 miljoonaa.
  • Latvia on hyvä esimerkki maasta, joka ei tee itsenäisyydellään mitään. Olisi ollut kenties parempi jos Latvia olisi jäänyt osaksi Venäjää tai jotain toista isompaa maata Neuvostoliiton romahtaessa, nyt  Latvia vain hitaasti rappioituu ja muuttuu entistä vähäpätöisemmäksi. Tosin onhan latvialaiset iloisia kuuluessaan EU:hun, ja voivat panostaa liittovaltiouteen siellä suunnalla peittääkseen omia sisäisiä ongelmia.
  • Vuonna 1989 ennen Neuvostoliiton romahtamista maassa asui 2,5 miljoonaa ihmistä joista 1,4 miljoonaa oli etnistiä latvialaisia ja noin 1 miljoonaa venäläistä. Nyt vuonna 2016 Latviassa asui enää 1,9 miljoonaa ihmistä ja väkiluku laskee joka vuosi. Monet venäläiset lähtee Venäjälle ja monet latvialaiset muuttaa töihin muihin EU-maihin, katsomatta taakseen. Lisäksi maassa on yksi maailman alhaisimmista syntyvyyksistä (1,35/nainen vuonna 2014), ja paljon sosiaalisia ongelmia mm. itsemurhia ja päihdeongelmia.
  • Latviassa väestö pysyy lähinnä vain maan pääkaupunkin Riikan alueella, on vaarana että koko muu autioituu pystyyn käytännössä. On ennustettu että vuoteen 2050 mennessä suurin osa Latviasta tulee olemaan erittäin harvaan asuttua yhtä aavetaajamistoa ja vain Riikassa tulee olemaan elämää jäljellä.
  • Konservatiiviset tahot yrittää tehdä kaikkensa estääkseen kehitystä maassa, tarjoamalla bonuksia jos tekee yli 3 lasta, mutta tulokset on ollut heikkoja tähän asti.
  • Itsekin kun olen käynyt Latviassa, niin kyllähän se hylättyjen talojen määrä Latvian syrjäseuduilla pistää silmään.

CP-latvia-map-2006

Iedzivotaju_skaita_izmainas_2014_2015_uz_1000_iedzivotajiem

Vihreä=väestön väheneminen

  • Latvia on hyvä esimerkki post-kommunisti maasta. Maassa ei ole mitään ideologiaa tai uskonnollista pohjaa juurikaan, elinikäiset työpaikat katosi kommunismin romahtamisen myötä, asukkaat on asutettu neukku-betonikuutioihin asumaan ja länsimaalainen kulttuuri-invaasio sai asukkaat hämilleen. Tämän seurauksena ihmiset ei enää tiennyt mitä tehdä, suuri osa jätti maan ja loput jäi vaan kittamaan kaljaa betonikuutioihinsa ja katsomaan tv:stä länsimaalaisten elämäntapaa ja matkimaan sitä kukin omalla tavallaan. Balteissa on ollut taloudellista kehitystä ihan hyvin, mutta syntyvyys tulee olemaan jatkossakin heikkoa ja balttien väkiluku tulee puolittumaan vielä meidän elinaikana.
  • Usein väitetään että matala syntyvyys johtuisi köyhyydestä mikä on esim. Latviassa yleistä, mutta näinhän asian laita ei ole todellisuudessa. Monissa köyhissä maissa on erittäin korkea syntyvyys. Latvian matalan syntyvyyden voi tiivistää pariin tekijään: yksi on urbanisaatio, varsin monet latvialaiset on asutettuja neuvostoliittotyylisiin betonihelvetti kuutioihin asumaan, kukapa siellä nyt vapaaehtoisesti haluaisi tehdä lapsia ja lisäksi urbaanit arvot kaikissa maailman kaupungeissa on samat ja suosii lapsettomuutta. Toinen tekijä on kommunismin jälkeinen sekasorto, elinikäiset työpaikat katosi ja piti sopeutua kapitalismiin ja uuteen järjestelmään, eikä toisaalta ollut kommunistijohtajia patistamassa tasaiseen syntyvyyteen. Sosiaaliset ongelmat kuten huumeiden käyttö lisääntyi mm. tämän sekasorron takia. Kolmas tekijä on uskonnollisuuden puute, latvialaisia ei juuri kirkossa käy vaikka monet kuuluisikin kirkkoon. Neljäs tekijä on sukupuolten tasa-arvo, patriarkaalisissa yhteiskunnissa tehdään yleensä enemmän lapsia ja perhearvot on kunnissa.

Latvia-Spice-Vigilante-user-670x502

Latvia väestön vähenemisen kärjessä

Latvian väestö vähenee 1,5 prosentin vuosivauhdilla, syynä maailman alhaisin syntyvyys ja etenkin etnisten venäläisten maastamuutto. Vuonna 2002 maan väkiluku oli 2,35 miljoonaa – 310 000 vähemmän kuin kymmenen vuotta aiemmin.

Koko Itä-Euroopassa väestökehitys on pitkälti samansuuntainen, mutta Latvian väkiluvun pienenemisessä on kyse suurimmasta rauhanaikaisesta väestömuutoksesta Euroopassa sitten 1400-luvun, jolloin musta surma raivosi maanosassa.

Balticpop

Abortteja, itsemurhia, maastamuuttoa…

Vuonna 2001 Latviassa syntyi vain 20 000 lasta, kun neuvostovallan viime vuosina luku oli noin 42 000. Seurauksena on kuten muuallakin Itä-Euroopassa mm. koulujen sulkemisia lasten puutteessa. Yksi syy alhaiseen syntyvyyteen on varsin yleiset abortit. Naiset epäröivät yhä lastentekoa taloudellisen epävarmuuden oloissa.

Latvian asukkaita on lähtenyt Venäjän lisäksi länteen työnhakuun. Muun muassa ennen maailmalle leivän hakuun kansalaisiaan lähettäneessä Irlannissa työskentelee 2 000 latvialaista puutarhatöissä. Neuvostotalouden kaatumisesta seurannut työttömyys on koetellut latvialaismiehiä; itsemurhat ja vodka ovat entisestään synkentäneet väestötilastoja.

http://www.stat.fi/tup/tietoaika/tilaajat/ta_04_04_latvia.html

 

135045_91305873654dde61501acb_bigskrunda-1-was-built-in-1963-and-for-decades-was-a-fully-functional-settlement-now-it-is-a-100-acre-ghost-city-with-over-70-empty-buildings-surrounded-by-dense-forest

hqdefaulttumblr_nemjrbcRD51sixkwvo2_1280

skrundas_pilsetina

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s